Pasztet z kaczki jeśli ktoś jeszcze nie robił polecam. Wszystkim smakuje, wyłączając mnie. Nie wiem dlaczego, ale wolę z kury lub królika. SKŁADNIKIkaczka ok 1, 40 kg.50 dag łopatki wieprzowej15 dag. wątróbki drobiowej 2 średnie cebule, obrane i pokrojone grubą kostkę1 bułka4 - 5 jajekpieprz, sól do smaku1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej2 ząbki czosnkuwarzywa: marchew, ćwierć części pora(...)mała pietruszka, kawałek selerakilka suszonych śliwekWYKONANIEMięso oprócz wątróbki, obsmażyć, dodać do rondla podlać wodą tak, by je przykryć. Dodać warzywa kilka listków laurowych. Dusić, aż mięso będzie bardzo miękkie, rozpadające się.Wątróbkę podusić z cebulką na oleju - krótko. Bułkę namoczyć w mleku. Mięso, wątróbkę, warzywa i bułkę przepuścić trzy razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Do masy
W kuchennym oknie Ewyporze roku można kupić w dobrej cenie, i drobiu, głównie podrobów drobiowych. Pasztet jest bardzo kremowy i na pewno nie zawiera aż tak dużej ilości tłuszczu jak pasztety tradycyjne. Składniki: - 350 g ugotowanych podrobów drobiowych lub kurczaka, na którym gotowaliście rosół - 1 duży bakłażan - 2 ząbki czosnku - 1 cebula - 2 łyżki natki pietruszki - 3 jaja - 1/2 kajzerki namoczonej w mleku(...)wysmarowanym masłem, posyp solą, ułóż czosnek i cebulę, pieczemy 30 minut. 2. Podroby i kurczaka - oddziel mięso od kości, zmiksuj z żółtkami i namoczoną bułką, dodaj upieczone bakłażany i warzywa, wszystko zmiksuj blenderem na gładką masę. 3. Białka ubij mikserem na sztywną pianę, delikatnie wmieszaj w masę, dodaj posiekaną pietruszkę. Naczynie do zapiekania wysmaruj olejem rzepakowym, wyłóż masę
SMYKWKUCHNIziołach z nutą cytryny. Zapoznano nas też z produktami firmy Indykpol, który dostarczył również wszystkie mięsne produkty wykorzystywane podczas spotkania, oraz zaopatrzył nas w paczki produktowe z ich nowościami: pasztetem, parówkami, wędzoną piersią, oraz firmowymi gadżetami . Nie zabrakło też „wieczorno-porannych” tzw. rozmów miedzy blogerami i osobami z agencji, do których my blogerzy jesteśmy przyzwyczajeni, bo znamy się(...)Jerzego Pasikowskiego, szefa kuchni Nestle, który tradycyjnie pokazywał nam swoje kulinarne triki m.in. jak luzować kurczaka (chętni mogli poćwiczyć pod jego czujnym okiem), jak wykonać Bouquet garni, czyli wiązkę warzyw i ziół dodającej smaku wywarom, zupom, czy też sosom, składającego się z zawiniętych w liść pora, natki pietruszki, liścia laurowego, selera naciowego i świeżego tymianku, obwiązane długą, białą mocną nicią
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOgórki konserwowe na zimę fot. Moja Książka Kucharska Ogórki konserwowe na zimę. Przepis na pyszne ogórki konserwowe z curry. Absolutnie pyszne ogórki konserwowe do chleba z
Moja Książka Kucharskadodaje żółtka oraz resztę składników, mieszam. Za pomocą łyżeczki nakładam farsz do wcześniej przygotowanych jajek. - 200 g. pasztetu, 2 łyżki jogurtu, pomidor, natka pietruszki, sól i pieprz do smaku. Pasztet mieszam z drobno pokrojonym pomidorem i resztą składników. - 5 pieczarek, 2 łyżki majonezu, szczypiorek, sól i pieprz do smaku. Pieczarki przesmażam na niewielkiej ilości oliwy. Do przestudzonych pieczarek dodaję(...)sałatka z tuńczyka , jajek, kukurydzy oraz sera żółtego. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu sałatka z brokułów o zaskakującym słodko - kwaśnym smaku. Kolejna warstwowa sałatka z kurczakiem i warzywami. Idealna na wszelkiego rodzaju domowe przyjęcia. Macie jakieś swoje ulubione przepisy na przystawki? Podzielcie się nimi w komentarzach chętnie wypróbuję
Pani domowaświetnie komponuje się z suszonymi pomidorami i obowiązkowym dodatkiem oliwek. Świeże zioła natomiast nie mają sobie równych- mięta i tymianek idealnie pasują do cukinii. Dodałam również zieloną pietruszkę. Pasztet niesamowicie pachniał już podczas łączenia składników. Nic dziwnego, że zaczął znikać, gdy był jeszcze gorący. Składniki: 1,5kg obranej cukinii bez pestek czerwona cebula łyżeczka soli 3 jajka szklanka bułki(...)słodką bazylią Arla Apetina 2 ząbki czosnku łyżka posiekanego tymianku łyżeczka posiekanej mięty łyżeczka posiekanej natki pietruszki Cukinię i cebulę należy zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Następnie warzywa solimy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dokładnie je odciskamy. Warto przyłożyć się do tej czynności- inaczej powstanie pasztetowa ;) Warzywa łączymy z jajkami, bułką tartą, olejem, czosnkiem i ziołami
Wrzosowa PolanaPasztet będący dziełem przypadku. Przez przypadek nie zrobiłam tego, co planowałam :) 500 g pieczarek 1 mała cebula 1 łyżeczka oleju 50 g palonej kaszy gryczanej 2 łyżki kaszy bulgur lub kuskus 1 łyżka czerwonej soczewicy 2-3 suszone pomidory (można pominąć) 1-2 łyżki pestek dyni 2 jajka opcjonalnie ok. 20-30 g żółtego sera przyprawy: sól, kolendra mielona, majeranek(...)Pieczarki obieramy, siekamy bardzo drobno razem z cebulą i suszonymi pomidorami. Ja użyłam rozdrabniacza. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy warzywa. Następnie dusimy pod przykryciem, by pieczarki zmiękły. Kasze, soczewicę i pestki dyni gotujemy w niepełnej szklance wody. Gdy kasza wchłonie całą wodę odstawiamy do ostudzenia. Pieczarki i kaszę łączymy, dodajemy jajka, przyprawy i ewentualnie żółty ser. Masę przekładamy
Kucharzycazasadzie to wcale nie zamierzałam go piec, ale po przejrzeniu zapasów w zamrażarce uznałam, że da się z nich wykombinować coś smacznego. I udało się, a oto mój pasztet, tadam! Składniki: 95 dag karkówki wieprzowej 1,35 kg udek z kurczaka 65 dag chudego boczku 35 dag wątróbki z kurczaka 2 czerstwe kajzerki 4 jajka sól 1 łyżeczka pieprzu(...)kurczaka umyłam, zalałam zimną wodą, doprowadziłam do wrzenia, zszumowałam, dodałam liść laurowy i ziela angielskie i gotowałam na wolniutkim ogniu do miękkości. W połowie gotowania dodałam obrane i opłukane warzywa, i lekko posoliłam. Miękkie mięso wyjęłam z rosołu i obrałam z kości. Wątróbkę oczyściłam i zalałam w misce wrzącą wodą, zostawiłam ją tak na kilka minut, po czym osączyłam
Kuchenne zapiski EdytySkładniki: 1,80 kg kurczaka 0,5 kg wątróbki drobiowej 100 g selera 100 g pietruszki korzeń 200 g marchewka 1/2 por przyprawy: sól, pieprz, liść
Darcia w kuchniMają intensywny kolor, którym można podkręcić przetwory blado wyglądające lub w bliżej nieokreślonym kolorze (np. z jabłek). Pikantna konfitura z antonówek i bzu czarnego jest znakomitym dodatkiem do pasztetów, mięs i pieczywa, zwłaszcza późną jesienią i zimą. Ilość użytych w przepisie owoców bzu czarnego jest wartością przybliżoną. Nie kupimy ich w sklepie lub na straganie, wiec zagospodarujemy każdą(...)papryczki chili,100 g rodzynek,350 g brązowego cukru,skórka z 1 cytryny,łyżka posiekanego estragonu,10 goździków,2 laska cynamonu,5 ziaren ziela angielskiego,łyżka oliwy.Przygotowanie:Owoce i warzywa umyć i osączyć na sicie. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zmiksować w malakserze razem z chili, na bardzo drobną kostkę. (Skórek i gniazd nasiennych jabłek nie trzeba wyrzucać, można
SzczyptaSmaQmojej zimowej spiżarni.Jest przepyszna, bardzo prosta w przygotowaniu i niezwykle uniwersalna. Świetnie smakuje na kanapkach, czy jako dodatek do obiadu. Ja ją wręcz uwielbiam jeść z domowym pasztetem . Gorąco polecam jej zrobienie. Składniki : 1 kg papryki czerwonej 0,5 kg papryki zielonej 0,5 kg papryki pomarańczowej 0,5 kg papryki żółtej 1 kg cebuli Zalewa(...)pieprzu Sposób przygotowania: Paprykę umyć, przekroić na pól i oczyścić z ziaren. Pokroić w cienkie paseczki przełożyć do dużej miski. Cebulę pokroić w piórka i dodać do papryki. Wymieszać warzywa i napełnić wcześniej przygotowane słoiki. W garnku zagotować wszystkie składniki zalewy i zalać gorącą warzywa w słoikach. Szczelnie zakręcić i wstawić do garnka wyłożonego na dnie ściereczką. Wlać wodę
Gosia gotujeCzasami mamy problem, co zrobić z mięsem z rosołu. Ja między innymi robię pasztet. Obieram mięso z kości i zamrażam bo z jednej porcji byłoby za mało. Gdy uzbieram odpowiednią ilość, wtedy działam :) Składniki: 850 g mięsa drobiowego z rosołu (obranego z kości) 150 g wątróbki (ważyłam po ugotowaniu) 1/2 małej marchewki z rosołu 1/2 małej pietruszki z rosołu(...)łyżeczki gałki muszkatałowej sól, pieprz, oregano 2 jajka (osobno żółtka i białka) 1 bułka Wykonanie: Wątróbkę ugotować w rosole lub w wodzie. Bułkę namoczyć w mleku. Mięso,wątróbkę i warzywa zmielić w maszynce. Dodać bułkę nasączoną mlekiem (nie wyciskać).Wymieszać z mięsem.Przemielić jeszcze dwa razy. Dodać żółtka, przyprawy i wymieszać ręką. Jeśli masa będzie zbyt sucha można dolać trochę
Agusiowe smakołykiprosty i pyszny sposób spożytkować resztki z ugotowanego/pieczonego mięsa? Zrobić pastę! :) Smarowidło gotowe w 5 minut, o konsystencji pasztetu, fantastyczne do posmarowania chleba czy jako dip do przekąsek. Jeżeli lubicie ostrzejsze smaki, to wystarczy dodatek chili czy odrobinę cayenne, dla fanów orientalnych smaków polecam świeżą kolendrę lub harissę- ile upodobań tyle wersji smakowych! :) Ja najbardziej lubię jej delikatną i klasyczną(...)musztarda- 1 łyżeczka * cebula- 1 szt. * olej ryżowy- do smażenia * sól, pieprz- do smaku * szczypior- do posypania Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, a następnie wraz z mięsem i ugotowanymi warzywami zmielić w maszynce do mielenia, blenderem lub rozdrobnić widelcem. Pastę doprawić musztardą, solą, pieprzem, dodać drobno pokrojony szczypior i wymieszać. Smacznego
Kraina Miodem Płynącasposób podchodzi do jedzenia. Jak tworzy magiczne światy zapachów i smaków. Chciałabym móc spędzić choć dzień w kuchni z Hestonem, podziwiać jego pracę i spróbować jego magicznych potraw - np. pasztetu wyglądającego jak najprawdziwsza mandarynka, lodów o smaku jajecznicy z boczkiem tworzonych w ułamkach sekund z pomocą suchego lodu! Para, która wydobywa się jak mgła. Jadalna trawa i poszycie lasu. Magia(...)Patrzenie na takie gotowanie mnie wycisza, uspokaja i wprowadza w błogi stan. Pod tym względem moim mistrzem jest Nigel Slater! Uwielbiam go oglądać. Z takim pietyzmem podchodzi do każdego warzywa, również zebranego z własnego ogrodu. Uwielbiam kiedy podczas gotowania wychodzi do ogrodu i zrywa zioła, które ubarwią smak dania. Dania są proste i szybkie, ale najważniejsze są składniki - one mają
Plate of JoyChociaż do Świąt Wielkanocnych pozostało jeszcze trochę czasu to już powoli myślimy czym tu zaskoczyć domowników i gości. Ja na Wielkanoc obowiązkowo robię pasztet i co roku wymyślam inny. Ten został upieczony na jedne ze świąt i dla przypomnienia odświeżam przepis przenosząc go z poprzedniego bloga. 500 g filetu z piersi kurczaka 200 g wątróbki drobiowej(...)pieprz 1/2 szkl. suszonej żurawiny 1 łyżka masła 2 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego Filet z kurczaka i łopatkę ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem warzyw,ziela angielskiego i listka laurowego. Wątróbkę sparzyć wrzątkiem i wrzucić na kilka minut do gotującego się mięsa. Ugotowane mięso,warzywa i wątróbkę wystudzić i zmielić w maszynce. Cebulę posiekać
Kolorowa kuchnia Elkiczosnek, dodaję paprykę, duszę do miękkości. W głębokim garnku rozgrzewam oliwę z niewielką ilością masła, podduszam na nich cukinię i pomidory. Gdy pomidory lekko się rozpadną dodaję przesmażone wcześniej warzywa z patelni, kukurydzę, zieloną fasolkę oraz fasolę z puszki. Przyprawiam, wlewam passatę. Jeśli chcecie możecie dolać trochę wody, ja jednak tego nie robiłam. Duszę do miękkości, ewentualnie przyprawiam jeszcze(...)minerały takie jak: fosfor, magnez, żelazo, wapń, cynk, wit. A, B. PP. Smakuje wybornie, jest delikatna i wspaniale komponuje się nie tylko w takich warzywnych daniach, także w pasztetach, ciastach, sałatkach. Na pewno urozmaici każde danie. W składzie tylko niezbędne potrzebne składniki. Taką fasolę możecie kupić w Żabce, Lewiatanie, Groszku, Livio. Polecam produkty Jamar i bawełnianą torbę - idealną na zakupy
Zasmakuj Kuchni