pasztet z warzyw - 1021 przepisów (strona:46/69)

Z gruntu dobre, czyli nowości w linii warzywnych produktów Sokołów - recenzja 169

nazwie „Z gruntu dobre” . W jej skład wchodzą warzywne przysmaki, które posiadają naprawdę dobry skład! Charakteryzują się wysoką wartością odżywczą i co ważne - są bez konserwantów! Dotychczas znane były pasztety i pasty, ale od niedawna poszerzono asortyment o kilka dań gotowych, które właśnie chciałam Wam zaprezentować. To doskonała propozycja dla osób lubiących tradycyjne smaki, a przy okazji unikających mięsa(...)znanej mi przez wiele lat. Na początku w skrócie opiszę nowości firmy Sokołów, a na końcu będziecie mogli przeczytać moją opinię. Także zapraszam do dalszego czytania... 1. Gołąbki z warzywami w sosie pomidorowym. To wegetariańskie gołąbki z farszem na bazie ryżu, pieczarek oraz podgrzybków i smacznym sosem pomidorowym. Całość jest doprawiona naturalnymi przyprawami. Gołąbki świetnie sprawdzą się jako pożywny oraz

Di gotuje
Domowy hummus 151

Hummus to nic innego jak pasta z ugotowanej ciecierzycy. Można go podawać jako smarowidło do pieczywa, ale także też jako dip w towarzystwie warzyw pokrojonych w słupki – z ogórkiem, marchewką czy selerem naciowym. Hummus jest niezwykle popularny wśród wegan i wegetarian, a także coraz częściej pojawia się w wielu restauracjach. Do przygotowania hummusu, oprócz ciecierzycy potrzebujemy tahini, czyli masła(...)wystarczy Wam na kilka dni lub na jedną sporą imprezę Pastę możecie przechowywać w lodówce do około 3 dni. Smacznego! Dajcie koniecznie znać czy Wam smakowało! Zobacz też: Wegetariański pasztet z cukinii Falafel – wegetariański przysmak Przepis na domowy hummus Drukuj przepis Porcji: duża miska Czas gotowania: 1 godzina + moczenie ciecierzycy Składniki 350 gram suchej ciecierzycy 180 g tahini (inaczej masło

Kuchnia Bazylii
Pasztet z kaszy jaglanej z warzywami. 212

Kolejna pyszna propozycja na wykorzystanie kaszy jaglanej .Coś dla miłośników pasztetów bez mięsa .Ten jest wyjątkowo smaczny i na pewno warto go upiec. Składniki:na keksówkę 12 / 25 cm 3/4 kaszy jaglanej szklanka orzechów laskowych mielonych 100 ml oleju 2 marchewki 2 pietruszki biała część pora duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego pół łyżeczki lubczyku ,majeranku ,tymianku(...)suchej patelni przez chwilkę ,mieszamy . Przepłukać na sicie ,aby pozbyć się ewentualnej goryczki. Zalać półtorej szklanki zimnej wody ,posolić ,zagotować i odstawić na mały ogień na około 15 minut.Moje warzywa były z zupy ,jeśli takich nie macie trzeba je cienko pokroić i przesmażyć na patelni do miękkości.Można dodać wody ,przykryć i poddusić na małym ogniu ,aby zmiękły.Cebulę przesmażyć

Ladylaura.
Przepisy na Sylwestra - sprawdzone kulinarne inspiracje 206

łososia Wrapy z szynką Pasta z tuńczykiem i oliwkami Zimne nóżki Smalec do chleba Pate z wątróbki z dzika Jajka faszerowane pastą łososiową Pasztet z dzika Masło czosnkowo-ziołowe Pasztet mięsny Pasta rybna w wersji light Twarożek zwany bryndzą Pasta twarożkowa z pstrągiem Pate z drobiowych wątróbek Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Rybna pasta twarożkowa Domowy majonez w słoiku(...)pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Ryby Śledzie w sosie musztardowym Śledź z cebulą i jabłkiem Zielone małże nowozelandzkie w winie Śledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie

Kulinarne przygody Gatity
Pasztet z fasoli mung i pieczonych warzyw 129

dużo. Nie bardzo wiedziałam co zrobić z resztą fasoli. Upiekłam więc pasztet, tzn. mąż piekł bo ja poszłam na lekcje włoskiego. Podczas zajęć dostawałam MMSy jak idzie pieczenie pasztetu. Wypiekł się cudownie :) 2 szklanki ugotowanej fasoli mung szklanka ugotowanej kaszy jaglanej pół szklanki pociętej natki pietruszki 2 jajka 1 marchewki nieduży seler 1 pietruszka lub pasternak 1 mała cebula(...)minut. Obraną marchew, seler i korzeń pietruszki natrzyj olejem i upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach. Cebulę zeszklij z przyprawami na małej ilości oleju. Następnie fasolę, warzywa, kaszę jaglaną i cebulę wraz z ziołami zmiel w malakserze a w międzyczasie wbij jajka. masę wymieszaj dodając sos sojowy i natkę pietruszki. Keksówkę wysmaruj  od wewnątrz tłuszczem

AZgotuj!
Pasztet z zielonej soczewicy 204

Różnorodność dodatkowych składników, których można sprawia nieograniczone wręcz możliwości. Wczoraj powstał pasztet z zielonej soczewicy, klasyczny, w towarzystwie jarzyn. Bez dodatku margaryny czy innego tłuszczu w większej ilości. Pomimo to, pasztet wychodzi zwięzły, nie rozpada się, a do tego świetnie rozsmarowuje się na kanapkach. Krojony w grube plastry może pełnić rolę oddzielnego posiłku. Z przepisu wychodzi jedna duża blaszka albo(...)łyżeczki gałki muszkatołowej -sól, czarny pieprz Przygotowanie Marchew, pietruszkę i selera obrać, przekroić na dwie lub cztery części. Soczewicę gotować według przepisu na opakowaniu. W połowie gotowania dołożyć warzywa. Odrobinę posolić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Ostudzoną soczewicę, warzywa, zeszkloną cebulkę, czosnek zmielić w maszynce do mielenia (można również zblendować). Jednolitą masę doprawić do smaku dolą i pieprzem

Zielona Kuchnia
Paprykarz domowy niezwykle smaczny 169

jest tak wiekową osobą jak ja ;), na pewno pamięta trzy specjały turystyczne gwarantujące "dobrze zbilansowaną" dietę podczas wojaży w XXw. a także menu niejednego studenta w akademiku ;) A mianowicie: pasztet podlaski, konserwę turystyczną i oczywiście paprykarz szczeciński. Czasy się zmieniły, zwiększył się wybór i świadomość dotycząca zdrowego odżywiania, ale sentyment pozostał. I na bazie tego sentymentu proponuję domową, pyszną wersję(...)sól himalajska świeżo mielony pieprz pół łyżeczki kurkumy wędzony pstrąg (lub inna ryba) --> robiłam też drugą wersję z gotowaną na parze polędwicą z dorsza (też wyszło bardzo dobrze) Warzywa pokrój w bardzo drobną kostkę (paprykę wcześniej obrałam ze skórki, można też ją upiec i obrać). Podsmaż cebulę, dodaj warzywa i duś podlewając bulionem. Dodaj ryż i zalej bulionem, gotuj

Cytryna&Co.
Pasztet z soczewicy 208

Wegetariańska wersja pasztetu z czerwonej soczewicy. Idealny smak i konsystencja z doskonałego przepisu pani Agnieszki Kręglickiej. Składniki: szklanka soczewicy czerwonej 3 jajka 3 średnie marchewki 3 ząbki czosnku cebula łyżka koncentratu pomidorowego łyżka sosu sojowego 2 łyżki oleju kilka ziaren ziela angielskiego liść laurowy papryka słodka, kurkuma, kumin - po 1/2 łyżeczki szczypta chilli sól, pieprz Soczewicę przepłukać na sicie, wsypać(...)soczewicy zrobi się papka. Marchewki i cebulę pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce i podsmażyć na oleju. Dodać również drobno pokrojony czosnek i wszystkie przyprawy. Gdy warzywa zmiękną, wymieszać je z soczewicą i koncentratem pomidorowym. Dodać jajka i dokładnie wymieszać.  Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Keksówke wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej przygotowaną masę i piec

wyzwania kuchenne
Królik pieczony z warzywami 199

Mięso królika charakteryzują nie tylko walory smakowe, lecz także dietetyczne. Niska zawartość cholesterolu, bogactwo aminokwasów i witamin, szczególnie z grupy B. W dodatku przyswajamy aż 90

Smakowity Blog Kulinarny
Pasztet drobiowy z leśnymi grzybami 183

Bardzo lubię pasztet ale niestety to co jest w sklepach to strach kupować. Postanowiłam więc upiec go sama. Prosta sprawa, tym bardziej, że część składników można sobie przygotować dzień wcześniej. Poniża ilość składników starczyło na dwie małe aluminiowe foremki do pieczenia. Polecam jest bardzo smaczny z chrzanem lub z żurawiną, albo zwyczajnie na kanapki z kiszonym ogórkiem. Na dwie foremki(...)marchewki 1 pietruszka 1 cebula 30dag grzybów leśnych 3 jajka liść laurowy ziele angielskie 1/2 łyżeczki szczypta cukru S&P Pierś z kurczaka i udko gotujemy z warzywami i z dodatkiem soli, pieprzu, ziela angielskiego, listka laurowego. Studzimy. Wątróbkę czyścimy. Cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, podsmażamy cebulę ( dodając szczyptę cukru) i wrzucamy do niej

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Krem z czerwonej soczewicy 137

Często używana jest w kuchni wegetariańskiej, zawiera dużo białka, więc z powodzeniem zastępuje mięso. Jest idealna nie tylko do zup albo sałatek, ale można zrobić z niej też np. pasztet (przepis tutaj ). Dodatkowym plusem soczewicy jest, to że daje poczucie sytości, więc zmniejsza apetyt na przekąski między posiłkami. oczewica czerwona , która jest najpopularniejsza, to pozbawiona łupinki soczewica brązowa (dzięki braku(...)dodajemy do bulionu. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach i wrzucamy do garnka z bulionem i soczewicą.   Całość gotujemy około 30 minut. Kiedy warzywa będą miękkie miksujemy je blenderem. Krem doprawiamy do smaku solą i pieprzem. kleks: Szpinak myjemy, przekładamy do blendera, dodajemy oliwę i obrany czosnek, miksujemy na gładko. Szpinakowym "pesto" polewamy krem

Bon appetit mon amie
Pasztet z czerwonej soczewicy (77 kcal) 146

Przepis na wegetariański pasztet z marchewką i soczewicą. W sam raz do pieczywa. Mojej większej połówce bardzo smakował, mnie troszkę mniej, pewnie dlatego, że nie przepadam za soczewicą. Składniki: 250 g soczewicy czerwonej 3 średniej wielkości marchewki cebula 2 jajka 3 ząbki czosnku 15 g płatków owsianych górskich łyżka oleju kumin, gałka muszkatołowa, imbir, sól, pieprz Przygotowanie Soczewicę gotujemy(...)kiedy wystygnie. W tym czasie cebulę drobno siekamy lub ścieramy na tarce i podsmażamy na oleju, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i marchew startą na tarce o drobnych oczkach. Warzywa podlewamy pół szklanki wody i dusimy, aż marchewka będzie miękka. Gdy wszystkie składniki troszeczkę ostygną, dodajemy przyprawy, płatki owsiane i jajka i dokładnie mieszamy. Przekładamy do podłużnej formy do pieczenia

e-PrzepisyKulinarne
Królik z warzywami w czerwonym winie 230

dzielimy na części – skoki, łapy, comber w 3-4 kawałkach (w zależności od wielkości królika). Mostka i wątroby nie wyrzucamy – mogą się przydać do przyrządzenia chociażby pasztetu. Mięso nacieramy solą, pieprzem i ziołami, następnie oliwą z oliwek i wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny. Marchew i pietruszkę kroimy w duże kawałki, cebulę w duże piórka. Czosnku(...)ponownie rozgrzewamy odrobinę oliwy z dwiema łyżkami masła. Zamarynowane mięso obsmażamy szybko z każdej strony. Zalewamy winem i dusimy przez chwilę. Następnie układamy kawałki królika w naczyniu żaroodpornym na warzywach i zalewamy wszystko płynem pozostałym po smażeniu. Pomiędzy kawałki mięsa wtykamy kilka owoców jałowca, kilka ziaren ziela angielskiego i dwa liście laurowe. Na wierzch układamy kawałki pozostałego masła i niedbale

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Domowy pasztet 175

zostało potwierdzone przez naszych gosci, którzy z apetytem przegryzali go na zmianę chlebkiem ze smalcem oraz małosolnym ogórem (  DOMOWY SMALEC Z LUCYNOWA ,  OGÓRKI MAŁOSOLNE PANA BOGUSŁAWA ). Domowy pasztet Składniki: 0,5kg karkówki 0,25kg wątroby wieprzowej 0,25kg boczku wędzonego 3 marchewki 1 pietruszka 0,5 selera 2 cebule 4 jajka 2 czerstwe bułki pszenne 2-3 łyżki(...)łzami w oczach dzielnie walczył z cebulą. Pokrojone mięso (karkówkę, boczek)  i cebulę Slawek obsmażał na rozgrzanym smalcu, wszystko następnie trafiło do dużego rondla. Pomiędzy kawałki mięsa wrzuciliśmy warzywa oraz przyprawy. Całość zalaliśmy wodą tak, by przykrywała wszystkie składniki, dodaliśmy kostkę bulionowa i  przez godzinę dusiliśmy na małym ogniu. 5 min przed końcem duszenia dołożylismy kawałki wątroby

Sprawni w smaku
Kaszotto z kurczakiem i porem 242

To jedno z tych dań, które jest nie tylko zdrowe ale i bardzo szybkie w przygotowaniu. Danie to możemy zaliczyć do dań jednogarnkowych, bo całość przygotujemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!