pasztet z warzyw - 1021 przepisów (strona:46/69)

PASZTET WIELKANOCNY 157

takie czasy, gdzie zatęsknimy za polskimi świętami. Ja dzisiaj poszczę ilościowo i jakościowo. Zero mięsa i jak najmniej posiłków. Ratuję się wodą i jogurtem naturalnym. Wczoraj za to przygotowałam pasztet, przepyszny. Mazurków i bab nie robię, nie lubię piec ciast ale już o tym wspominałam wielokrotnie.  Składniki: 700 g mięsa wieprzowego i drobiowego ( pół na pół) 100 g surowego(...)bułka tarta ( opcjonalnie)  odrobina oleju do foremki  Sposób przyrządzenia:   W dużej głębokiej patelni podsmażyć boczek, tak aby puścił tłuszcz i kolejno dodawać: mięso drobno pokrojone, wątróbkę, warzywa oraz sól i pieprz. Smażyć ok. 10 min mieszając raz na jakiś czas. Następnie zalać wodą tak, aby przykryć zawartość garnka. Dusić na małym ogniu, ok 45 minut

pieprzny smaczek
Szczaw – poznaj wyjątkowe właściwości tego niedocenianego przysmaku! 206

Szczaw, wielu osobom do dziś kojarzy sięz niesmaczną zupą ze szkolnej stołówki. Stąd też zapewne wynika niezbyt duża popularność tej rośliny na polskich stołach – a

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pasztet gryczany z pieczarkami 103

podsmażamy na patelni, dodajemy do nich cebulkę pokrojoną w kostkę i podsmażamy.      Gdy pieczarki i cebulka jest gotowa zestawiamy z ognia i zostawiamy do wystygnięcia. Ugotowane warzywa blendujemy, dodajemy do ugotowanej i wystudzonej kaszy, dokładamy pieczarki z cebulką, drobno pokrojony ząbek czosnku, przyprawy (paprykę, oregano, sól, pieprz), mąkę, olej i wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolitą konsystencję(...)papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 50-55 minut (góra-dół), aż skórka będzie mocno przypieczona.       Praktyczna rada: Jeśli pieczemy pasztet w samej foremce to aby wyjąć należy zaczekać aby dobrze wystygł, wystarczy wtedy dookoła foremki objechać nożem i przełożyć na deskę. Pasztet ładnie się kroi jeśli będzie stał w lodówce

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Potrawy na Sylwestra i Karnawał 173

Rillettes z łososia Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami Pracochłonne lecz warte wysiłku Kokosowe krewetki z salsą mango-habanero Łosoś w galarecie Bakłażan i papryka z pastą orzechową Aromatyczny pasztet z selera Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Chrupiące polędwiczki kurczaka z pieczonymi ziemniakami Pieczone pierogi z mięsem Chicken Pie Babka ziemniaczana Wegeburgery z marchewką Piróg biłgorajski Zupy jedzone(...)bulguru Grochówka na wędzonych żeberkach Kwaśnica na gęsinie Zupy jedzone w dniu następnym, wzmacniające osłabione siły i żołądek: Congee - zupa ryżowa Rosół lubczykowy Zupa miso Krem z białych warzyw Zupa jarzynowa z quinoa i wodorostami Pierożki wonton z aromatycznym bulionem Dietetyczna zupa z dyni i imbiru Congee z tofu, miso i glonami Bulion warzywny Dietetyczny krem z zielonych warzyw Zupa

Codziennik Kuchenny
Pasztet z soczewicy i batata 102

Warto czasem odpocząć od mięsa i zjeść coś lżejszego,ale też pożywnego.  Zwykle dla zdrowia zaleca się wprowadzenie do codziennego menu większej ilości warzy co

Bon appetit mon amie
Pasztet wieprzowy z pistacjami 180

jeden mały, gdyż większej ilości byśmy nie przejedli a wolę zjeść świeży. W tym roku zrobiłam z wieprzowego mięsa z dodatkiem drobiowej wątróbki i z dodatkiem pistacji. Jest pyszny. Pasztet podany na talerzu z kolekcji Jesień Porcelana Bogucice. Składniki: 140 g świeżego boczku( bez skóry) 330 g mięsa wieprzowego (z kulki, na szynkę) 250 g karczku 120 g wątróbki drobiowej(...)pieprzu czarnego 1 bułka czerstwa ( nie dmuchana) 2 jajka sól, pieprz, gałka muszkatołowa 40 g pistacji Ale -raj Przygotowanie: Boczek, mięso wieprzowe, karczek pokroić w średniej wielkości kostkę. Obrać warzywa. Do garnka przełożyć mięso, warzywa, dodać ziele, liść laurowy, pieprz i zalać zimną wodą ponad dwa centymetry nad mięsem. Na wolnym ogniu pod przykryciem gotować, aż mięso będzie mięciutkie. Zdjąć

Ala piecze i gotuje
Naleśniki ze szpinakiem i fetą 254

Naleśniki ze szpinakiem i fetą z dodatkiem suszonych pomidorów to bardzo zdrowa propozycja obiadowa. Połączenie szpinaku z delikatnie słoną fetą i słodkimi suszonymi pomidorami sprawia, że

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
21 lat, Sokołów i gotowanie 142

oraz fakt, że tkanki tłuszczowej mam za mało :P Bardzo mnie takie wyniki ucieszyły i pozytywnie nastroiły. Tym lepiej mi się przygotowywało jedzenie. Ja miałam przyjemność kroić warzywa i owoce na sałatkę oraz lepić pierogi. Zapraszam Was na mała fotorelacje z warsztatów oraz przegląd wykonanych potraw wykonanych pod czujnym okiem Dominika Moskalenki. Zdjęcia dzięki uprzejmości organizatora. Bardzo dziękuje za możliwość(...)fotek potraw, już mojego autorstwa. na II śniadanie jajecznica z szynką i szczypiorkiem na grzance druga opcja II śniadania sałatka się robi i druga sałatka pierogi z nadzieniem z pasztetu i grzybów sałatka z selera naciowego, gruszki, orzechów i sera pleśniowego ze schabem sałatka z miksu sałat, z pomidorami i ogórkiem z golonką i dressingiem z musztarda francuską pierogi

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pasztet jaglany 158

wszystkich dostępnych kasz na rynku, przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość białka. Siedziałem i myślałem co ciekawego można zrobić z kaszy jaglanej i wymyśliłem coś na wzór pasztetu ale nie takiego do posmarowania chleba ale takiego, który można zjeść jako pełnowartościowy posiłek. Szybki przegląd lodówki czym dysponujemy i po półtorej godziny mamy taki oto pasztecik. Dobre urozmaicenie w posiłkach(...)albo czosnkowy. Składniki: - 100g kaszy jaglanej - 2 puszki tuńczyka  - 2 jajka - 1 średnia cukinia - 1 marchew - 1 cebula - pół czerwonej papryki - sól, pieprz, czosnek granulowany +u mnie ugotowane warzywa z rosołu pokrojone w kostkę (marchew, pietruszka, seler) Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu - po czym studzimy Marchew, cukinię ścieramy na drobnej tarce, cebulę i paprykę kroimy w drobną kosteczkę

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Kotlety mielone z pieczarkami. 186

mielonymi czarnym pieprzem i kolendrą (to mój ulubiony zestaw przypraw).   Kotlety mielone nie będą twarde ani zbite jeśli doda się do nich: namoczoną kajzerkę, bułkę tartą, pieczarki, utarte warzywa korzeniowe, ugotowaną kaszę lub namoczone płatki jaglane. Najlepiej zmielić w maszynce taki dodatek wraz z mielonym mięsem. Kotlety będą soczyste gdy ,,wmasuje się" w nie trochę zimnej wody i opcjonalnie(...)Wystarczy z masy mięsnej uformować mały kotlecik i  podsmażyć na patelni, aby się upewnić czy smak kotletów będzie taki jak oczekujemy. Tak samo robię gdy przyprawiam masę na pasztet. Składniki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowe lub wieprzowo-wołowe) 200 g pieczarek 1 cebula 5 łyżek bułki tartej + bułka tarta do panierowania kotletów 1 jajko 5 łyżek bardzo zimnej

Codziennik Kuchenny
Pieczone patisony nadziewane quinoą i Pasztetem Dworskim z jeleniem 176

Lato to czas kiedy mamy pod ręką to co najlepsze do jedzenia świeże warzywa i owoce, ale w wakacje nie zawsze chce nam się stać w kuchni, ja wolę spożytkować ten czas inaczej. Celiaków nie urządza all inclusive, niestety zazwyczaj trzeba gotować samemu, ale najlepiej coś szybkiego. Mam swoje sposoby ;)  Jeśli jesteście nad morzem, w górach, lub nad jeziorem(...)apartament, to mam dziś dla Was rewelacyjny przepis na tzw. obiadokolację, której przygotowanie (1 porcji) zajmie 10 minut. Jeśli zostało Wam trochę ugotowanej quinoy ze śniadania i macie słoiczek pasztetu bezglutenowego Profi, możecie szybko zrobić nadziewane patisony. Do tego trzeba doliczyć oczywiście czas pieczenia, ale ten możecie spokojnie przeznaczyć na czytanie książki na tarasie, albo prysznic po powrocie z plaży

Quinoa Raz!
Pieczone patisony nadziewane quinoą i Pasztetem Dworskim z jeleniem 176

Lato to czas kiedy mamy pod ręką to co najlepsze do jedzenia świeże warzywa i owoce, ale w wakacje nie zawsze chce nam się stać w kuchni, ja wolę spożytkować ten czas inaczej. Celiaków nie urządza all inclusive, niestety zazwyczaj trzeba gotować samemu, ale najlepiej coś szybkiego. Mam swoje sposoby ;)  Jeśli jesteście nad morzem, w górach, lub nad jeziorem(...)apartament, to mam dziś dla Was rewelacyjny przepis na tzw. obiadokolację, której przygotowanie (1 porcji) zajmie 10 minut. Jeśli zostało Wam trochę ugotowanej quinoy ze śniadania i macie słoiczek pasztetu bezglutenowego Profi, możecie szybko zrobić nadziewane patisony. Do tego trzeba doliczyć oczywiście czas pieczenia, ale ten możecie spokojnie przeznaczyć na czytanie książki na tarasie, albo prysznic po powrocie z plaży

Quinoa Raz!
Gęsina na Świętego Marcina 139

Kilka dni temu byłam w Polsce i zauważyłam, że faktycznie można kupić gęś bez problemu. Mówiąc szczerze nigdy jeszcze nie przyrządzałam gęsi ale jadłam gęś z jabłkami i gęsi pasztet. Wiem, że mięso jest delikatne o przyjemnym aromacie. To również jedno z najzdrowszych mięsiw. Mięso zawiera sporą ilość tłuszczu. Gęsi tłuszcz ponoć jest najlepszy na przeziębienie. Zdecydowanie gęś wygrywa(...)może się pochwalić niejedna restauracja. A po domowemu najlepiej upiec gęś w całości w piekarniku. Oporządzoną tuszkę należy natrzeć solą, pieprzem i majerankiem i piec w brytfance w towarzystwie warzyw. Duża pięciokilogramowa gęś potrzebuje 3 godziny. Upieczone mięso jest mięciutkie i lekko odchodzi od kości. 11 listopada rozpocznie się ósma edycja Gęsina na Św. Marcina, która będzie trwać

codojedzenia