Kurki, królik rzekłabym doborowe towarzystwo. Oczywiście mam na myśli grzybki kurki które wyśmienicie odnalazły się w pasztecie. Może być na obiad, na kolację, do pracy jak kto woli. Pachnie grzybami, lasem czyli jesiennymi smakami(...)dalej smażę. Mięso, wątróbkę, warzywa miele maszynką. do mięsa dodaję jajka, pieprz, majeranek, bułkę namoczoną w mleku i wyrabiam mięso dokładnie. Foremkę aluminiową małą smaruję, wysypuję bułką tartą i wykładam 1/3 mięsa. Kurki myję i przesmażam na oleju, doprawiam solą, pieprzem. Wykładam połowę grzybów na mięso, kolejna 1/3 mięsa i grzyby i znowu mięso. Pasztet wstawiam do nagrzanego piekarnika temp
wesoła kuchniaŚwięta, święta.... i po urlopie :) Długo mnie nie było, ale wracam z pysznym pasztetem. Podobnie jak w przypadku rosołu dobrze by było, aby ten składał się z minimum dwóch gatunków mięs... Mój składa się z trzech: mięsa wieprzowego, królika oraz kaczki. Proporcja na 2 duże lub 3 małe keksówki. - ok. 1,5 kilograma mięsa(...)namoczyć suche bułki. Mięso, wątrobę, bułki, warzywa z wywaru + surową** marchewkę zmielić. Dodać przyprawy, jajka w całości oraz sól do smaku. Wyrobić na jednolitą masę. Przelać do keksówek. Piec 45-50 minut w 180 'C. * jeżeli dysponujecie szybkowarem gotowanie zajmie Wam ok. 35 minut. ** dodatek surowej marchewki powoduje, że pasztet nie jest suchy Zdjęcia potraw są mojego autorstwa
kawawszklanceDzisiaj polecam pasztet pieczony z wątróbka, robiłam go pierwszy raz ale rodzina się nim zajadała, więc chyba wyszedł smaczny. Pieczony pasztet z wątróbką Składniki: 800 g mięsa wieprzowego (z szynki) 200 g boczku surowego 500 g wątróbki drobiowej 1 duża marchewka ½ małego selera por pietruszka mała ziele angielskie, liście laurowe(...)bułki tartej 2 jajka ok 500 ml wywaru z gotowania mięsa Wykonanie: Mięso umyć i pokroić na mniejsze kawałeczki (dzięki czemu szybciej się ugotuje), zalać wodą, dodać obrane warzywa oraz sól, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować dopóki mięso nie będzie miękkie. Wyjąć z garnka do ostudzenia mięso i warzywa. Wątróbkę, opłukać
Pomysłowa kuchniaTo mój pierwszy własny pasztet :) I od razu wegański... Jeszcze za czasów gdy jadłam mięso nigdy nie próbowałam pasztetu. Jakoś nie żałuję :) Do spróbowania pasztetu roślinnego
chili & sugarPrzyznam, że mam słabość do kabaczka, mogłabym go jeść non stop i nigdy nie jest mi mało. Pasztet jest dla mnie zupełną nowością, ponieważ nigdy
Kuchenne aromatykażdy poniedziałek publikowaliśmy przepis rodem z PRL-u, czyli jakieś mielonki, pasztety i inne smarowidła zamknięte w słoikach. Wspiera nas w tym Dobra Kiełbasa , która dostarcza nam mieszanek przypraw. Przed nami jeszcze kilka mięsno-słoikowych przepisów, ale dzisiaj postanowiliśmy zrobić wyjątek i mamy dla was warzywa. A konkretnie pomidory. Madzia okazyjnie kupiła 7 kg. Ona to się w detal
Marder&Marder Manufacturesymbolem, którego w tym apetycznym czasie nie może zabraknąć. Pasztet nie musi być jednak jedynie mięsny. Mam dla Was dzisiaj niesamowicie aromatyczną i rozpływającą się w ustach warzywną wersję pasztetu. Wa rolach głównych - czerwona soczewica i marchewka = duet zasługujący na Oscara. Spróbujcie koniecznie :) Składniki (forma 28 x 14 cm): 2 szklanki czerwonej soczewicy (przed ugotowaniem) cebula 4 marchewki(...)siekamy. Warzywa dusimy w garnuszku na łyżce oliwy przez około 2 minuty razem z chilli i ziołami. Po tym czasie dodajemy do nich ugotowaną soczewicę oraz czarnuszkę. Mieszamy wszystko dokładnie i doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Całość wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 35-40 minut. Pasztet jest
ChilliJemynastępnie mieli. Pasztet z pieczonych wątróbek jest w miarę szybki do przygotowania, kremowy i idealny w smaku. Uwierzcie mi na słowo - sklepowe pasztety nie mogą z nim konkurować ;) Poniższy pasztet najlepiej smakuje podany z jasnym pieczywem i plasterkami kiszonego ogórka. Składniki: 0,5 kg wątróbki drobiowej (waga po oczyszczeniu!) 230 g surowego wędzonego boczku (waga po odcięciu skóry(...)masła Wątróbki oczyścić. Boczek pokroić w grubszą kostkę. Mięso przesypać do naczynia żaroodpornego. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w grube piórka. Czosnek obrać i grubo pokroić. Warzywa dodać do mięsa. Całość zalać mlekiem i wymieszać. Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika i piec co najmniej 1,5 godziny w 150ºC (bez przykrycia). Podczas pieczenia, mięso co jakiś czas przemieszać
Ugotowaćsans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pasztet z grzybami i czarnuszką Składniki: Mięso – 1,5 kg: karkówka, łopatka, indyk Grzyby suszone – 10 sztuk Cebula – 1 sztuka Marchew – 2 sztuki Pietruszka – 1 sztuka Czosnek – 2 ząbki Jajko(...)opalić nad gazem lub przypiec na patelni. W dużym naczyniu rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażyć na nich pokrojone w kostkę mięso. Do mięsa dodać grzyby i warzywa pokrojone w kostkę. Dodać czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Całość podlać 2 szklankami wody i dusić pod przykryciem przez 2 godziny. Po tym czasie wszystkie składniki zmielić dwukrotnie
Kuchnia Bon AppetitPrzepis idealny. Pasztet wyśmienity. Robię go od wielu lat i 2 przygotowane keksówki znikają w mgnieniu oka. Wiem, co jem, wiem czym karmię swoją rodzinę. Pasztet można zrobić z szybki, schabu, karkówki, mięsa drobiowego. Tak na prawdę sami decydujemy jakie mięso się w nim znajdzie. Ważne by nie było go więcej niż 2 kg (łącznie – połączonych mięs(...)jeszcze gotujemy by warzywa zmiękły. Pieczarki smażymy z cebulką pokrojoną w kostkę, odrobinę solę. Wątróbkę podsmażamy pod koniec odrobinę solimy. Gdy wszystkie składniki są miękkie, wykładam je kolejno na sito. Mielę 2 razy w maszynce do mielenia. Do masy dodaję jajka i przyprawy. Mieszam. Przekładam do 2 keksówek wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą. Na wierzch pasztety posypuję bułkę tartą
MojaQchnia.plpodrobem. W domu często robię z niej pasztet albo podaję ją duszoną z cebulą. Zdarzyło mi się kilka razy gotować ozory, płuca i serca. Nigdy nie miałam natomiast okazji przygotować dania z żołądków czy nerek. Niedawno przygotowałam gulasz , którego głównym składnikiem były serca. Ja postawiłam na serca kacze. Dodałam warzywa, śmietankę i świeży estragon. Gulasz był pełen smaku i wcale(...)kaczych serc Oczywiście kacze serca zastąpić możemy także kurzymi. Gulasz podać można z kaszą, ryżem, ziemniakami, makaronem czy kluseczkami. Lubisz podroby? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Pasztet z wątróbki z kurczaka . The post Gulasz z kaczych serc appeared first on MeCooks
mecooksDla fanów soi, do których i ja się zaliczam. Wystarcza na kilka dni do kanapek. Idealnie pasuje do niego odrobina majonezu wegańskiego i jakieś warzywo. Smacznego
Qlinarnie i QlinarniePasztet rybny, nasz ulubiony, piekę na każde Święta. Delikatny w smaku, nie pachnie zbyt mocno rybą. Pasztet podaję z pieczywem i dodatkiem sosu chrzanowego lub cytryny. Kawałki pasztetu można zalać galaretą, powstanie pyszna przystawka a la ryba faszerowana. Składniki: 1,5 kg ryby morskiej (mintaj, dorsz) 2 duże marchewki 2 duże pietruszki 1/4 bulwy selera 1 duża cebula(...)Wystudzoną rybę i warzywa, zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Do zmielonych produktów dodać jajka i płatki jaglane. Masę pasztetową dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Foremki do pieczenia (użyłam 2 aluminiowych foremek o wymiarach 10x24 cm) wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Masę pasztetową przełożyć do foremek, wierzch pasztetu wygładzić, posmarować olejem i posypać ziarenkami kolorowego
Codziennik KuchennyPuszysty krem na bazie pasztetu z indykiem firmy Profi , z dodatkiem pieczonego bakłażana, suszonych pomidorów i kaparów to prosta w przygotowaniu i tania przekąska z nutami śródziemnomorskim, a podana z sosem berneńskim i jajkiem poche zmienia się w wyszukane danie. Część składników siekamy zostawiając widoczne i wyczuwalne kawałki warzyw, nadając potrawie rustykalny charakter, dodajemy świeżą gałązkę estragonu(...)wbij ostrożnie do małych miseczek. Przelej do lekko wrzącej wody, gotuj 2-2,5 minuty, przełóż do miski z zimną wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Krem z grilowanym bakłażanem 1 pasztet z indykiem firmy Profi 1 średni bakłażan 6 suszonych pomidorów z oleju 1 ząbek czosnku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli 1 łyżka soku z cytryny
SzczyptaSmaQ