Kolejny mój eksperyment, paszteciki zaraz po wyciągnięciu z piekarnika były chrupiące, natomiast dziś rano już miękkie, mojemu "recenzentowi kulinarnemu" (mamie;)) ciasto smakowało natomiast miała obiekcje do farszu, a to dlatego, że dusiłam pieczarki z dodatkiem wody, a nie na margarynie, to już będzie zależeć od was jakie nadzienie przygotujecie ;) Składniki: ciasto: 2 jajka 1 szklanka mąki razowej(...)żeby ciasto skleiło się na środku 11. przewracamy nasz wałek z ciasta na drugą stronę 12. kroimy ostrym nożem na mniejsze kawałki (ja zrobiłam bardzo małe paszteciki na około 3cm szerokości) 13. smarujemy górę pasztecików jajkiem i wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia 14. pieczemy przez około 25 minut w temp. 180 stopni SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćkiedy spróbowałam przepisu ciasto drożdżowe na oleju , od tego czasu zastanawiałam się jak wkomponować je w wytrawne wypieki, gdyż dłużej zachowuje świeżość i lekkość. Takim oto sposobem powstały te paszteciki, są na prawdę pyszne, lekkie i domownikom, jak i gościom przypadły bardzo do gustu. W mojej kuchni najczęściej wykorzystuję olej rzepakowy, nie wiem czy wiecie, ale Olej rzepakowy jest naturalnym(...)się pęcherzy powietrza (ciasto można w tym momencie włożyć z powrotem do miski, przykryć i wstawić do lodówki na noc lub maksymalnie na 24 godziny) lub od razu piec paszteciki. Podsypać mąkę stolnicę i rozwałkować ciasto na duży prostokąt. Podzielić go na 3 części. Z brzegu paska ułożyć nadzienie i zwinąć długi rulonik z ciasta (zwijamy zaczynając od dłuższego boku
dom-agi.plsztandarowe, ale zawsze staram się przygotować coś nowego! Wigilia bez czerwonego barszczu! nie ma mowy! Zawsze podaje go z uszkami, więc pomyślałam, że w tym roku podam do wyboru PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI . Postanowiłam dziś zrobić próbę generalną no i już wiem, że na tegorocznym wigilijnym stole paszteciki zajmą jedno z czołowych miejsc(zresztą pewnie zagoszczą na nim częściej(...)Przepis otrzymałam od p. Jadzi (tej od ciasteczek z jabłkami), jednej z najlepszych gospodyń domu- jej potrawy długo zostają w pamięci wierzcie mi! Tak, więc... A to moje tegoroczne paszteciki wigilijne. Przepyszne! SKŁADNIKI: CIASTO: 60 dag. mąki (ja używam z młyna może być tortowa), 25 dag. tłuszczu (1/2 masła+1/2 margaryny), 1 jajko całe, 2 żółtka, 2 łyżeczki cukru
Kuchnia BeatyWigilię do czerwonego barszczu jak znalazł! :) Zapraszam na paszteciki z kapustą i pieczarkami. Oczywiście, jeśli macie grzyby (suszone), to możecie zastąpić nimi pieczarki. Składniki na farsz: 1 kg pieczarek 1/2 kg kiszonej kapusty 1 cebula sól pieprz oliwa do smażenia na ciasto: 1/2 kg mąki 20 gramów świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 3/4 szklanki mleka 250 gramów(...)wyrośnięciu odrywamy po kawałku ciasto i wałkujemy w prostokąt Nakładamy z jednej strony łyżkę farszu, a z drugiej nacinamy prostokąt w paski... ... i zwijamy tworząc ozdobny pasztecik Każdy z pasztecików smarujemy jajkiem lub mlekiem (ja mlekiem) i posypujemy kminkiem lub ziarenkami sezamu (ja kminkiem) Pieczemy 20 minut, a potem podajemy ciepłe lub zimne z czerwonym barszczem :) Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comDostałam tyle pieczarek, że nawet nie wiem ile... :) Zrobiłam więc paszteciki z pieczarkami i marchewką :) Składniki na farsz: 700 gramów pieczarek 3 marchewki 1 jajko 4-5 łyżek bułki tartej 1 cebula 5 listków świeżej bazylii sól pieprz zioła prowansalskie papryka słodka mielona Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 125 gramów margaryny Kasi 1 jajko + 1 jajko do posmarowania(...)pasztecików 15 gramów świeżych drożdży 1/2 szklanki jogurtu naturalnego Najpierw przygotowujemy farsz, ale w pierwszej kolejności proponuję wyjąć z lodówki margarynę, żeby trochę zmiękła. Łatwiej będzie ugnieść ciasto Podsmażamy na małym ogniu cebulkę posiekaną w malakserze i odkładamy na bok do miseczki Marchewkę siekamy w malakserze (można utrzeć na tarce o dużych oczkach) Pieczarki również siekamy w malakserze (ewentualnie kroimy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comsans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Paszteciki dobrze smakują podane do barszczu czerwonego na gorąco lub na zimno jako przekąska. Farsz możemy również przygotować z samego mięsa gotowanego lub warzywny np. z kapusty kiszonej i pieczarek. Jednak(...)uważam, że ten jest najsmaczniejszy :) Podane proporcję wystarczają na przygotowanie około 22 sztuk pasztecików. Składniki na farsz: 500 g mielonego mięsa wołowo – wieprzowego 100-200 g mięsa gotowanego lub pieczonego 1 kotlet z panierką 2 cebule marchewka i pietruszka z zupy 1 jajko 1 łyżeczka oregano sól, pieprz
Symfonia smakowaszybka i smaczna przekąska. Możesz ja zrobić z dowolnym farszem, wszystko zależy od tego co lubisz :) Moje dzisiejsze paszteciki, zabieram ze sobą do pracy. Będą stanowiły dodatek do sałatki. Mniam kolacja zapowiada się smakowicie. SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego 10 pieczarek 1 czerwona papryka kilka plasterków salami 1 cebula sól pieprz sos sojowy 1 żółtko olej do smażenia(...)cebulką i sosem sojowym na złoty kolor, doprawiając solą i pieprzem. Paprykę i salami pokroić w drobną kostkę. Farsz nakładać na nieponacinane prostokąty, najpierw pieczarki, paprykę i salami. Przykryć paszteciki ponacinanymi prostokątami i za pomocą widelca zamknąć wszystkie boki, zagniatając je. Posmarować gotowe paszteciki żółtkiem i piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni, 20 minut
Kuchnia w opałachkrucho drożdżowych pasztecikach zostało mi trochę zarobionego ciasta. Jak pisałam, resztka ciasta została wykorzystana „na słodko”. Zrobiłam ciastka krucho drożdżowe z marmoladą. Na paszteciki przygotowałam ciasto z 1kg mąki, poniżej przepis zmniejszony o połowę. Składniki : - 1/2 kg mąki pszennej luksusowej (typ 550) + do podsypywania - 17,5g drożdży instant (lub 35g świeżych) - ¼ łyżeczki proszku do pieczenia - 200g(...)piekarnika nagrzanego do 180° C na ok. 15-20 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Ciastka krucho drożdżowe z marmoladą to propozycja nie tylko na wykorzystanie pozostałości ciasta po pasztecikach. Ciastka są pyszne, więc warto je zrobić nie czekając „na okazję”. Okazją niech będzie trwający karnawał. Z tego samego ciasta można zrobić rogaliki z dowolnym nadzieniem. Smacznego. Wydrukuj przepis
mojewypiekiinietylkoDzięki współpracy z Polsoja miałam możliwość wypróbowania wielu pysznych produktów powstałych wyłącznie z surowców roślinnych, głównie z soi. Jednym z nich był właśnie pasztecik sojowy , a dokładnie trzy rodzaje. Spożywałam już różnego rodzaju paszteciki sojowe, które mi bardzo smakowały. Świetnie zastępują te tradycyjne, których z oczywistych powodów (skład, to z czego są produkowane itd.) nie jadam(...)okłamujmy się, na pewno każdy kiedyś chociaż maznął kanapkę tym "smarowidłem", chociażby jak był młodszy czyli tak jak ja. Dlatego też wiem do jakiego smaku porównuję pasztecik od Polsoja. Jeżeli uwielbiasz pasztety, a odstrasza Cię ich skład, lub po prostu nie jadasz mięsa pasztet sojowy tradycyjny Polsoja jest idealny dla Ciebie. Uwierz mi smak jest identyczny, a nie przepraszam jest
Zdrowie na języku :Pgotujemy ok.15 minut, doprawiamy majerankiem, sokiem z cytryny, sola , pieprzem i cukrem.Odstawiamy. Barszczyk odcedzamy na sicie. Podajemy w filizance. Mozemy tez wzbogacic barszczyk o pokrojone wczesniej ugotowane suszone prawdziwki. Paszteciki: Cebulke drobno siekamy, szklimy na oleju, wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki, dokładamy na patelnie, doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Studzimy farsz. Ciasto francuskie rozwijamy, szersza szklanką wycinamy kółka (musi(...)wyjsc parzysta ich liczba - u mnie wyszło 12 - na 6 pasztecików ) Na 6 kółek nakładamy po łyżce farszu pieczarkowego, przykrywamy drugim kółkiem, ściskamy brzegi widelcem. Zapiekamy 15 minut na rumiano w 220 st.z termoobiegiem. Gotowe paszteciki podajemy z filiżanką barszczu
Z Majeczką w kuchnitrzecim miejscem Kamila Stocha w skokach. Gratuluję :), i dziękuję jako kibić. Ale teraz wracam do notki. Ba dzisiaj mam dla was male co nieco. Ciasteczka wykonałam bo, po robieniu pasztecików, pozostało mi trochę ciasta, a szkoda było wyrzucać. W szafce znalazłam czekoladę i tak powstał pyszny pomysł. Ciasteczka dzięki temu, że zrobione są z ciasta przeznaczone na paszteciki(...)bardzo słodkie, i naprawdę bardzo fajne, i proste do wykonania. Składniki: Ciasto: Kruche paszteciki Dodatkowo: mleczna czekolada Wykonanie: A więc tak z rozwałkowanego cienko ciasta wycinamy kwadraty. Czekoladę łamiemy na kostki (nie ścieramy i nie rozdrabniamy), taką jedną kostkę nakładamy na kwadracik ciasta i dokładnie go zlepiamy, aby nie było pęknięć i dziur. Rozkładamy na blachy wyłożone papierem
Moje pyszne gotowanieSzło by pedzieć1, że tyn farsz to je normalne druge danie, kere idzie wciś2 do ciasta francuskiego. Choć idzie tyż go dać do pierogōw, rogalikōw [...] The post Paszteciki nadziywane kurczakym i… kartŏflōma (Paszteciki z kurczakiem i ziemniakami) appeared first on Chop w kuchni
Chop w kuchniSzło by pedzieć1, że tyn farsz to je normalne druge danie, kere idzie wciś2 do ciasta francuskiego. Choć idzie tyż go dać do pierogōw, rogalikōw [...] Artykuł Paszteciki nadziywane kurczakym i… kartŏflōma (Paszteciki z kurczakiem i ziemniakami) pochodzi z serwisu Chop w kuchni
Chop w kuchniWigilijne krokieciki z pieczarkami to kolejny przepis na danie, które można podać na Wigilijną kolację do barszczu . Krokieciki z grzybami to alternatywa do uszek , pasztecików drożdżowych, pasztecików z ciasta francuskiego , groszku ptysiowego i innych dodatków, które można podać do zupy grzybowej. Krokieciki z pieczarkami to idealny dodatek do wigilijnego czerwonego barszczu, jemy je też w trakcie roku jak tylko najdzie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępopularnej restauracji. Zapieksy a’la pizza Przepis tutaj (KLIK) Pyszne i chrupiące przekąski, które są bardzo łatwe i wręcz ekspresowe w wykonaniu. Sprawdzą się na każdym przyjęciu! Paszteciki-rogaliki z mięsem, idealne do barszczyku! Przepis tutaj (KLIK) Świetne jako dodatek do zupki albo sałatki, a także fajna opcja na imprezową przekąskę. Pyszne i łatwe w przygotowaniu paszteciki
Blog z Apetytem