paszteciki z kapusta i grzybami - 397 przepisów (strona:23/27)

Kapuśniaczki 432

kapuśniaczków – jak urozmaicić smak? Kapuśniaczki to przede wszystkim przekąska z kapustą, ale nie znaczy to, że musisz się do wspomnianej kapusty ograniczać. Farsz do nich można mocno urozmaicać. Do kapusty można dodać m.in. grzyby, mięso mielone lub suszone owoce (morele, śliwki), które swoją słodyczą przełamią kwaśny smak kapusty. Możesz również eksperymentować z różnymi przyprawami, które podkręcą ostrość potrawy. Jeżeli(...)koło 30 minut. Odcedź i posiekaj grzyby niezbyt drobno, a płyn w którym się gotowały, zachowaj na później. Na dużej patelni zrumień posiekaną drobno cebulę. Dodaj do niego pokrojoną z grubsza kapustę i smaż wszystko przez około 10-15 minut. Zalej kapustę wodą w której gotowały się grzyby oraz dodaj do niej pokrojone grzyby. Gotuj do momentu aż cały płyn

okolicepalnika.pl
Proste kapuśniaczki 105

zrobienie ale tak naprawdę smak wynagradza wszystko. Farsz to zasmażana kapusta kiszona z grzybami.   Składniki : Ciasto : 300 g mąki pszennej 30 g drożdży 1/4 szkl. mleka 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka cukru 50 g masła Sól Farsz : 400/500 g kapusty kiszonej (najlepiej sprawdzi się domowa kapusta kiszona) 200 g pieczarek 2 małe cebule 1 łyżka oleju Sól(...)wyrośnięty zaczyn. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h.   Kapustę gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim do miękkości. Odcedzamy i kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy drobno pokrojone pieczarki. Podsmażamy z odrobiną soli aż odparują. Dodajemy do kapusty. Doprawiamy resztą przypraw. Studzimy. Ciasto dzielimy na 2 części, wałkujemy placki (takie bardziej

Czarnawisienka
Paszteciki z kapustą i grzybami 125

posiekać, przyrumienić na oleju rzepakowym nierafinowanym, dodać wypłukaną kapustę (posiekać ją nieco) i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Po kilku minutach smażenia podlać wywarem z grzybków i wodą. Dodać kminek i pieprz do smaku, dusić kapustę do miękkości. W razie potrzeby podlać jeszcze wodą. Pod koniec dobrze odparować. Kapustę wystudzić. Mąkę wsypać do miski, letnie mleko wymieszać(...)się do ręki, uformować kulkę, obsypać mąką i odstawić w cieple miejsce na ok pół godziny. Do wystudzonej kapusty dodać jajko i wymieszać. Ciasto wałkować na ok 4 mm kroić w trójkąty równoboczne . Nakładać nadzienie i sklejać składając w stożek paszteciki. Odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia, posmarować rozmąconym jajkiem. Piec ok 15 min w temp 160 st. Na złoty

Gotowanie jest łatwe
Kruche paszteciki z kapustą i orzechami. 136

włoskich 2 łyżki masła 1/2 kg kiszonej kapusty liść laurowy 3 kulki ziela ang. łyżka majeranku sól i pieprz do smaku jajko Oraz: łyżka sezamu łyżka maku jajko Ze składników zagniatamy ciasto, śmietany dajemy tyle, aby było plastyczne i podatne na obróbkę. Wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce, choć przez godzinę. Kapustę kroimy na drobno, obgotowujemy, odcedzamy i podsmażamy(...)niż białe. Gdy masa lekko ostygnie dodajemy jajko. Ciasto wałkujemy na cienki placek, smarujemy jajkiem, układamy nadzienie i rolujemy. To zapobiegnie wypadaniu kapusty ze środka, przywrze do ciasta i wszystko ładnie się trzyma. Kroimy na niewielkie paszteciki, układamy na blaszce, łączeniem do spodu, smarujemy jajkiem. Ja do posypania użyłam maku i sezamu, można też użyć orzechów. To już indywidualna sprawa

Dieta moja pasja
Przepisy na ulubione zupy 290

rosół, Piotrek grochówkę i flaki. Natomiast w naszym kraju według badań najpopularniejszą i najczęściej zamawianą zupą w restauracjach jest żurek. Zaś na weselnych stołach wciąż króluje czerwony barszcz z pasztecikiem i rosół z makaronem, choć ostatnio coraz bardziej popularne są też zupy kremy. Najlepsze zupy to takie, które powstają z naturalnych składników. Do wywaru powinno się używać mięsa drobiowego, wieprzowego(...)mięsem mielonym . Zupa ziemniaczana z grzybami . Zalewajka z grzybami Halászlé. Węgierska zupa rybna halaszle. Zupa z łososiem i ziemniakami Zupa kurkowa z ziemniakami Zupa kurkowa. Zupa z kurek Zupa jesienna z kluseczkami Zupa z białych warzyw. Zupa krem z białych warzyw Kapuśniak na ogonach wieprzowych K apuśniak z młodej kapusty kiszonej Zupa krem z cukinii Żurek z klopsikami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowy bigos 178

Pyszny, bardzo smaczny i przede wszystkim szybki w przygotowaniu bigos z kapusty kiszonej z dodatkiem łopatki wieprzowej, kiełbasy i suszonych grzybów. Dzięki odpowiednio dobranym przyprawom będzie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowy bigos 176

Pyszny, bardzo smaczny i przede wszystkim szybki w przygotowaniu bigos z kapusty kiszonej z dodatkiem łopatki wieprzowej, kiełbasy i suszonych grzybów. Dzięki odpowiednio dobranym przyprawom będzie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Smoothie z mango i fig 178

Smoothie z mango i fig to bardzo prosty i pyszny koktajl, który może zastąpić Ci codzienna owsiankę czy kanapkę z serem. Różnorodne śniadania spowodują, że chętniej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wigilijne uszka z kapustą i grzybami 203

godzinę. NADZIENIE Kapustę dobrze odciskamy z soku i kroimy ostrym nożem na mniejsze kawałki, nie bardzo drobno, ale tak żeby pozbyć się długich nitek kapusty. Wkładamy ją do rondelka z mielonym kminkiem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi, podlewamy wodą. Kapusta powinna mieć trochę płynu, ale nie zalewamy jej ponad poziom. Stawiamy garnek na mały gaz i gotujemy kapustę do miękkości(...)sprawdzamy poziom płynu. Jeśli trzeba –dolewamy wody. Po ugotowaniu kapustę osączamy na sicie, bardzo dokładnie odciskamy. Im mniej w niej zostanie wody tym lepiej. Ziele i liście laurowe wyrzucamy, a kapustę drobno kroimy ostrym nożem lub kilkoma obrotami ostrzy malaksera. Rozdrobnioną kapustę przekładamy do miski i odstawiamy.   Suszone grzyby zalewamy 400ml wrzątku, zostawiamy do napęcznienia na 20 minut, następnie

Karo in the Kitchen
Uszka do barszczu – 6 pomysłów na farsz 77

samymi grzybami leśnymi oraz z grzybami i kapustą. Jednak żadna z nich nie jest odpowiednia dla małych dzieci. Dietetyk radzi: leśne grzyby są ciężkostrawne, a przede wszystkim niosą ze sobą ryzyko zatrucia. Dlatego nie należy ich podawać małym dzieciom. Najwcześniej można je wprowadzić dzieciom po 10-12 roku życia – im później, tym lepiej. Uszka z grzybami(...)suszonych grzybów leśnych, a następnie ugotować je do miękkości (przez około 30 minut). Po ugotowaniu posiekać drobno. Cebulę posiekać, podsmażyć, dorzucić posiekane grzyby. Wszystko dokładnie wymieszać i farsz gotowy. Uszka z kapustą i grzybami Ten farsz zwykle robi się na bazie innej świątecznej potrawy – kapusty wigilijnej. Gospodyni gotuje wigilię kiszoną kapustę z suszonymi grzybami, a następnie odejmuje

Wiszniówka
Gołąbki z suszonymi grzybami 240

Gołąbki z suszonymi grzybami to pomysł na wegeteriańskie gołąbki z grzybami. To dość pracochłonne danie niemniej jednak gdy robię gołąbki przypomina mi się dzieciństwo

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zakwas buraczany i barszcz czerwony wigilijny. 102

przegotowanej i ostudzonej ·         1 płaska łyżka soli kamiennej ·         1 łyżka soku z ogórków kiszonych lub kapusty kiszonej – to przyśpieszy proces kwaszenia między innymi. Sposób przygotowania: Umyj buraki dokładnie, cieniutko je obierz i pokrój w grube plastry, tak ,aby po zalaniu nie wypłynęły na powierzchnię. Dlatego plastry(...)sitko pokryte gazą i przelej do czystego wyparzonego słoja lub szklanych butelek. Przechowuj w lodówce do kilku tygodni. Z zakwasu buraczanego powstaje pyszny barszcz wigilijny, który podajemy z uszkami z grzybami. Składniki na barszcz czerwony wigilijny: Wywar warzywny: ·         2 spore marchewki ·         1 średnia pietruszka

Z Kuchni Do Kuchni
ŚWIĄTECZNY ROSÓŁ WOŁOWO-DROBIOWY 148

laurowe po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i goździków sól pieprz *smak rosołu możemy wzbogacić gotując w nim także :  kilka suszonych śliwek, 20g suszonych grzybów, pomidora, kilka pieczarek, 50g wątróbki cielęcej lub/i 100g kapusty. Po ugotowaniu należy je odcedzić wraz z warzywami. PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Mięso płuczemy, porcjujemy, układamy w garnku i zalewamy zimną wodą (najlepiej odfiltrowaną, musi być(...)kalarepkę, i pora pokrojone w zapałkę - pieczarki lub prawdziwki pokrojone w plasterki - pulpety z cielęciny lub wątróbki - gołąbki z kapusty pokrojone w plastry Możemy też podać czystą zupę, a na talerzyku obok położyć: - krokiet z naleśników - krokiet z ryżu  - pasztecik serowy - diablotkę Smacznego

Moja Książka Kucharska
Jak przygotować kutię? 169

Jak co roku, 24 grudnia na polskich stołach pojawi się dwanaście wigilijnych potraw. Świąteczne menu w głównej mierze zależy od regionu, ale przyjęło się, że nie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Mięso i kapusta: wyśmienity duet, z którego można wyczarować wiele pysznych dań 125

ugotowanego mięsa z rosołu? Nie zmarnuje się! Krokiety lub paszteciki z mięsem i kapustą będą dzięki niemu jeszcze bardziej soczyste. Dla dbających o figurę Kapusta wypełniona jest dobroczynnymi składnikami. Znajdziemy w niej witaminę C, kwas foliowy i błonnik, będący niezastąpiony, jeśli chodzi o sprawne działanie układu pokarmowego. Gołąbki przygotowane z kapusty i lekkostrawnego mięsa (polecamy drób) pozwolą smacznie i wartościowo(...)kapusty nie będzie nadawał się na postny, wigilijny stół. Za to stanie się przebojem naszego następnego przyjęcia! Wszyscy znamy pierogi z mięsem. Nie zliczymy ilości pochłoniętych pierogów z kapustą i grzybami. Stwórzmy z nich smakowity mix! Po chrupiące pierogi z pieca z nadzieniem z mięsa i kapusty goście będą ustawiać się w kolejce. Dla elegantów Dawniej kapusta była kojarzona

Codogara