Optymalna temperatura wynosi 21 °C. Jeśli temperatura jest wyższa, albo zaczyn będzie dojrzewał dłużej, niż 12 godzin, dodaj połowę soli. Tuż po wymieszaniu zaczyn będzie miał konsystencję dość zwartej pasty. Składniki (na 2 foremki a 20 cm): cały zaczyn 325 g mąki pszennej chlebowej 45 g mąki orkiszowej razowej (lub mąka pszenna razowa) 260 g soku jabłkowego
Grahamka, weka i kajzerkawymieszać z łyżeczka pesto bazyliowego, dodać sok z limonki, sól i wszystko ugniatamy na gładka masę. Bagietkę po wyjęciu z piekarnika smarujemy przeciśniętym czosnkiem, a potem na bagietkę nakładamy pastę z awokado, sardynki, pomidorki koktajlowe i listek bazylii. Na koniec dodajemy pieprzu do smaku i tyle! ***** We cut baguette into slices (average thickness), we spread baguette with olive
Projekty ze smakiempojawieniu się pryszcza. Drugim sposobem,który daje dobre efekty jest użycie maseczki z drożdży . Zwykłe, piekarskie drożdże rozmieszać z małą ilością ciepłej wody lub mleka do uzyskania konsystencji pasty i nałożyć na twarz grubą warstwą. 10 minut póżniej usunąć papkę chusteczką i umyć letnią wodą twarz
Pasje JolkiPASTA Z PESTO I KREWETKAMI Kochani zapraszam Was na pyszne spaghetti przywiezione prosto z Asyżu, najdłuższe jakie jadłam, nie mieściło mi się w żadnej szafce;-), z dodatkiem pesto ze świeżej bazylii, oliwy z oliwek i orzechów brazylijskich, podane z krewetkami w sosie limonkowym. Pychota ! przepis KLIK
SMYKWKUCHNITapenada to pasta z oliwek, kaparów i oliwy z oliwek. Dodatkowo wzbogaciłam jej smak czosnkiem i filecikami anchois, ponieważ w takiej wersji najbardziej mi smakuje. Przygotowanie tapenady jest wyjątkowo proste i szybkie. Watro spróbować Składniki: 1 słoiczek (290 g) czarnych oliwek bez pestek 2 łyżeczki kaparów 2 łyżki oliwy z oliwek 2 fileciki anchois 1 ząbek czosnku pieprz Przygotowanie: Wszystko
Oryginalny smakPasta kanapkowa z suszonych pomidorów i twarożku idealnie nadaje się na śniadanie lub jako przekąska. Warto spróbować Składniki: 200 g twarogu 5-6 suszonych pomidorów w oleju 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka oliwy z oliwek szczypta cukru sól pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego
Oryginalny smakJajka faszerowane możemy zrobić jako przystawkę na imprezę lub ozdobić nimi świąteczny stół. Wielkanoc jest doskonałą okazją, aby przygotować jajka faszerowane pastą z tuńczyka i twarożku. Pięknie się prezentują i wyjątkowo smakują Składniki: 6 jajek 1 puszka tuńczyka 130 g twarogu 1 łyżka majonezu sól pieprz Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Przekroić na pół (wzdłuż) i wyjąć żółtka
Oryginalny smakKlasyczna pasta na kanapki z ugotowanych na twardo jajek z dodatkiem szczypiorku. Jest delikatna, błyskawiczna w przygotowaniu i idealna na śniadanie. Składniki: 6 jajek 1 pęczek szczypiorku 2 łyżeczki musztardy 2 łyżki majonezu sól pieprz Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, obrać i mocno rozgnieć widelcem. Dodać drobno posiekany szczypiorek, musztardę i majonez. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego
Oryginalny smakDelikatna polędwiczka wieprzowa marynowana w ostrej paście harissa z aromatyczną kaszą pęczak. Dzięki harissie polędwiczka nabiera innego wymiaru i oryginalnego smaku, a kasza z marchewką smażoną na masełku… pycha Dodatkiem do potrawy może być raita z ogórkiem , która świetnie komponuje się z tym daniem. Spróbujcie Składniki: Polędwiczka: 1 polędwiczka wieprzowa 1 pełna łyżka przyprawy harissa 2 łyżki oliwy
Oryginalny smakostudzoną żelatynę, cały czas mieszając. Gotową masę przełożyć do wysmarowanych masłem foremek i wstawić do lodówki, aż stężeją. Rukolę umyć, osuszyć i zmiksować z oliwą z oliwek. Odłożyć łyżkę pasty z rukoli i delikatnie połączyć z pozostałą częścią bitej śmietany, doprawić odrobiną soli. Do reszty zmiksowanej rukoli dodać śmietankę 18%, szczyptę cukru, sól i pieprz. Stężały mus z łososia przełożyć
Oryginalny smakcały obiad. Zupa pikantno-kwaśna Proporcje dla 4-5 osób Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1,5 litra bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ) lub wody 1 duża pierś z kurczaka 1 cebula 6 sporych pieczarek 1/2 szklanki pędów bambusa 1 duża marchewka 4 łyżki ciemnego sosu sojowego 4 łyżki octu 3 łyżki
Kulinarne przygody Gatitysałatkę i zamykamy górną częścią bułki. Dekorujemy listkami mięty. Smacznego! :) * W niektórych sklepach z azjatycką żywnością można dostać już posiekaną i zamrożoną trawę cytrynową. Możemy również dodać 1/2-1 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej. ** Jeżeli nie uda Wam się kupić sosu Sriracha, możecie dodać odrobinę pikantnego ketchupu
Tajskie smakiZupa grzybowa Pieczona karkówka Wiejski chleb Gołąbki tradycyjne Knedle z mięsem Zapiekanka z ryżem Łosoś w sosie Rozgrzewający napój Nalewka świąteczna Pigwa Łosoś Kapusta kiszona Pasta z tuńczyka SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewypewne, drugie danie macie już z głowy. Krupnik Proporcje dla 6 osób Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 1500 ml bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ) ewentualnie wody 4 skrzydełka z kurczaka 5 łyżek kaszy jęczmiennej mazurskiej 1 duża marchew 1 mała pietruszka 1 mały kawałek selera 5 suszonych grzybków 6 średnich ziemniaków
Kulinarne przygody Gatity