pasty - 13297 przepisów (strona:552/887)

DORSZ ZAPIEKANY Z TRAWĄ CYTRYNOWĄ NA SAŁATCE Z BOTWINY 262

DORSZ ZAPIEKANY z pastą z trawy cytrynowej, natki pietruszki i... Artykuł DORSZ ZAPIEKANY Z TRAWĄ CYTRYNOWĄ NA SAŁATCE Z BOTWINY pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Curry z dorszem i owocami morza 281

Składniki 40 dkg fileta z dorsza 15-20 dkg mieszanki owoców morza (mrożone) u mnie kalmary, krewetki i omułki 1 puszka mleka kokosowego 1 cebula 2 łyżki czerwonej pasty curry sos … Czytaj dalej Curry z dorszem i owocami morza

czarrna od kuchni
Ciasteczka z mahlabem (Mahlab cookies) 182

nawet przez rok. Największymi producentami tej przyprawy są obecnie Iran i Turcja. W Polsce doskonałej jakości mahlab można kupić w Tureckim Sklepie , w którym zaopatrujemy się też w pikantną pastę paprykową harrisę i naszą ulubioną  herbatę jabłkową . Prowadzony przez małżeństwo Martę i Tunça - Turecki Sklep to nie tylko miejsce zakupów. W przypadku wątpliwości zawsze można tam liczyć na fachową

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pita 181

parę wodną i tak następuje rozdzielenie górnej warstwy od dolnej i powstaje charakterystyczna chlebowa kieszonka. Tradycyjnie pita zastępuje biesiadnikom sztućce i naczynia. Placki służą do nabierania sosów, dipów, past (np hummusu), świeżych ziół, warzyw, mięs i ryb. W chlebki,  niczym w placki tortilli, zawija się różne składniki lub wkłada do wnętrza kieszonek.W krajach arabskich prawie każde wytrawne danie można

Smakowity Blog Kulinarny
Tarta ze szparagami i buraczkami 197

czegoś, co pasowałoby do szparagów, a nie byłoby boczkiem i jajkiem w koszulce, mój wzrok padł na botwinę. Botwina w Polsce to głównie chłodniki i barszcze, rzadziej sałatki i pasty. Tymczasem jest cudownie słodka, nie ma ziemistego smaku dojrzałego buraka i wymaga krótkiego czasu, żeby móc cieszyć się pełnią walorów. Z początku połączenie szparagów i karmelizowanych, młodych buraków, może się

ladykitchen
Z okazji narodzin - ciasteczka 179

pszennej 180 g zimnego masła 1 jajko 1 żółtko skórka otarta z 2 cytryn lukier królewski: 60 g białek 300 g cukru pudru czerwony lub różowy barwnik spożywczy w paście odrobina wody Cukier puder i mąkę przesiać, dodać skórkę z cytryny, wymieszać. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Dodać jajko i żółtko, zagnieść gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Grillowana bagietka faszerowana pieczarkami i serem lazur 211

Kolejna przekąska z grilla. Tym razem jest to bagietka faszerowana pastą z usmażonych pieczarek z dodatkiem cebuli, serem lazur, natką pietruszki i odrobiną czosnku. Nic skomplikowanego, a zarazem wyjątkowo smacznego. Taka gorąca i chrupiąca bagietka zapewne urozmaici Wasze grillowe menu. Polecam Składniki: 1 bagietka 0,5 kg pieczarek 1 cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 50 g sera lazur

Oryginalny smak
Boscaiola bar diVino – nowe miejsce na Powiślu 160

kozim serem; crostini kozim serem i grillowaną cukinią z malinami; crostini z awokado, concasse z pomidorów i tatarem z tuńczyka;  oliwki marynowane z ziołami i dodatkami;  pasta z suszonych pomidorów, prażonych pestek słonecznika i pecorino;  grillowane warzywa w oliwie oraz foccacia. Do nich do wyboru Pinot Grigio od Ornella Molon , Ribolla Gialla i Friulano z winnicy Traverso

królestwo garów
Naleśniki z ciecierzycy 275

przejmować. Naleśniki z ciecierzycy i bez nich będą pyszne! Te wspaniałe naleśniki z ciecierzycy sprawdzą się zarówno na słodko jak i na wytrawnie. Ja jadłem je, np. wczoraj, posmarowane pastą z pieczonej papryki , awokado, pomidorem i fasolą białą. Bajka! Polecam. Dla osób chorych na celiakię – zbawienie, dla sportowców lub po prostu wegan sposób na uzupełnienie białka w diecie

Blendman
Pasta awokado z serkiem i czosnkiem 127

Jaka jest pasta awokado z serkiem i czosnkiem? Zielona, zdrowa, pachnie czosnkiem, a na pierwszy plan wybija się w niej smak oliwy. Dlatego ważne jest, aby używać oliwy dobrej gatunkowo. Zachęcam do kupowania oliwy greckiej.  Składniki: bardzo dojrzałe awokado 2 łyżeczki soku z cytryny 60 g serka naturalnego 15 liści bazylii 2 duże łyżki oliwy extra virgine

Smak mojego domu
Szaszłyki z bananem 289

Składniki do kupienia w Almie 30 dkg fileta z indyka 3-4 krążka ananasa z zalewy 2 banany 1 czerwona papryka czarne oliwki marynata: 1/2 łyżeczki pasty chili 2 łyżeczki płynnego miodu sól … Czytaj dalej Szaszłyki z bananem

czarrna od kuchni
Ciasteczkowe ciasto bez pieczenia dla wege Dzieciaka 190

innych kruchych wegańskich ciastek 50 g masła kokosowego najlepiej nierafinowanego 200 g wiórków kokosowych (opakowanie) puszka schłodzonego mleka kokosowego 500 g naturalnego tofu ( będą to 2 kostki) łyżka pasty waniliowej lub esencji (ewentualnie cukier waniliowy) 5-6 bananów sok z 1 cytryny 100 g gorzkiej czekolady 100 g cukru Przygotowanie: połowę ciastek zblenduj z masłem kokosowym i wylep powstałą papką

greenscarf
Pszenny chleb z suszonymi pomidorami 151

dodatków, pachnący lekko suszonymi  w słońcu pomidorami. Z chrupiącą skórką,  nie ma nic lepszego niż kromka takiego pieczywa na śniadanie. Polecam dla początkujących.  Podałam go z pastą tapenade-z czarnych oliwek i filecików anchois. Składniki: ½ kg mąki pszennej typ 650 1 szklanka aktywnego zakwasu żytniego 1, 5 szklanki wody 1 płaska łyżka soli 1 czubata łyżka pokrojonych

Wanilia i Kardamon
O kurcze pieczone! Kura pieczona w całości. 198

szczypty czabru i majeranku kilka ząbków czosnku  2-3łyżki oleju sól pieprz Wykonanie: 1. Przyprawy,olej,sos sojowy i czosnek wymieszaj w małej miseczce/garnuszku. 2.Przygotowaną pastą porządnie natrzyj kurczaka. Popieprz i posól. 3. Odstaw zamarynowane mięso do lodówki na kilka godzin. 4. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza. 5. Na lub nad brytfanką ułóż kratkę

Fiolka w kuchni
Pieczarki z kaszą jaglaną i dodatkami 207

zupę, ale można też użyć do faszerowania. Składniki (dla 2-3 osób): 7 dużych pieczarek pół szklanki kaszy jaglanej kilka twardszych końcówek szparagów (lub szparagi) ok. 3-4 łyżeczek pasty tahini sól pieprz Pieczarki oczyścić. Odłamać z nich ogonki. Kaszę jaglaną wypłukać w kilku wodach, przecierając ziarna między palcami. Do kaszy dolać szklankę i ćwierć wody. Doprowadzić do wrzenia. Trzonki

Weekendy w domu i ogrodzie