maślany: 125 g miękkiego masła 500 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/4 łyżeczki soli 3 łyżki mleka dekoracja: marcepan plastyczny czarny i zielony barwnik spożywczy w paście Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec partiami dodając cukier. Marcepan, cukier puder, masło, żółtka, cukier waniliowy i przesianą mąkę utrzeć na jednolitą masę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOwoce morza. Jedni uwielbiają, inni nie mogą na nie patrzeć. Ja krewetki uwielbiam w każdej postaci, jako szaszłyki, jako krem, jako sałatkę czy jako pastę. Dlatego obiad, w którym krewetki grają pierwszoplanową rolę uważam za idealny. A Wy lubicie? Jeśli tak, to zapraszam – będzie pyyysznie! Składniki: 400 gram krewetek (tak na wypasie u mnie tygrysie i koktajlowe) gałązka pomidorków
Mama z miastanaturalnego jogurtu sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 2-3 łyżki syropu z agawy (można zastąpić innym słodzikiem) 10g żelatyny + 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kropla pasty waniliowej Dodatkowo: owoce do ozdoby (truskawki, granat, morele, borówki, kiwi) Spód: 1. Do blendera przełożyć migdały, dodać wiórki kokosowe, mąkę kokosową i ksylitol, zmiksować na piasek. Dodać roztopiony olej kokosowy
Mała Cukierenkawiększe kawałki i część zamrażamy, to zależy mi na tym, aby mięso zachowało zwarty kształt. Mięso nacieram olejem i przyprawami (solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę lub roztartym na pastę czosnkiem i papryką). Na samym końcu obsypuję obficie majerankiem, zawijam w folię spożywczą i wstawiam na minimum 10 godzin do lodówki, chociaż używając wolnowaru nie ma takiej potrzeby. Następnego dnia
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki 600 g filetu z kurczaka 2 łyżeczki pomarańczowej pasty curry 2 ząbki czosnku łyżeczka curry w proszku sól, pieprz do smaku płaska łyżeczka mielonego ziela angielskiego kilka kropel ciemnego sosu sojowego marchewka cebula sok z jednej pomarańczy łyżeczka miodu kwiatowego 3 spore łyżki mleczka kokosowego pęczek natki pietruszki Przygotowanie Mięso pokroić w cienkie paseczki. Doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim
Gaździnka warzyjego robieniu dochodzę do perfekcji :) Sami spróbujcie, a obiecuję, że nigdy więcej nie sięgniecie po sklepowy odpowiednik. Składniki: -ugotowana ciecierzyca ok. 300g ( możecie użyć z puszki) -duża łyżka tahiny (pasty sezamowej) -ząbek czosnku -pół szklanki zimnej wody -sól -sok z cytryny Wykonanie: Blendujemy ugotowaną ciecierzycę. Dodajemy łyżkę tahiny, rozgnieciony i posiekany ząbek czosnku, szczyptę soli i malutką łyżeczkę soku
Gawron w rosolejakoś tak nie bardzo, więc co? Zakasałam rękawy i niebawem na stole gościły własne bułeczki pszenne na drożdżach. Są bardzo smaczne, dobre również na kolejny dzień. Idealne do pasty jajecznej, wędlin, sera… i ryby wędzonej oczywiście My na co dzień jemy głównie razowe pieczywo z mieszanek mąk – takich, jakie akurat mam pod ręką. Białe pieczywo pszenne
Mieszam w Garnkugram wraz z zalewą mięciutkie awokado 1 sztuka kumin 1/2 łyżeczki czosnek 2 ząbki sok z cytryny 1/2 sztuki otarta skórka z połówki cytryny sól 1 łyżeczka tahini pasta sezamowa 1 łyżka oliwa 2 łyżki Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy na aksamit
AZgotuj!ząbki czosnku 5 łyżek oliwy 1/4 łyżeczki soli sok z 1 cytryny Wykonanie: Jarmuż, pietruszkę, czosnek, oliwę, sok z cytryny i sól zmiksować w blenderze do uzyskania gładkiej pasty. Dodać nasiona słonecznika i jeszcze raz zblendować. Użyć od razu lub przełożyć do słoiczka, w którym można przechować pesto kilka dni w lodówce
zadanie-gotowaniemaślany: 125 g miękkiego masła 500 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/4 łyżeczki soli 3 łyżki mleka dekoracja: marcepan plastyczny czarny i zielony barwnik spożywczy w paście Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec partiami dodając cukier. Marcepan, cukier puder, masło, żółtka, cukier waniliowy i przesianą mąkę utrzeć na jednolitą masę
Pożeraczka, czyli raz adobrzemajową młodą pokrzywą. Wymyśliłam je zupełnie przypadkiem, spontanicznie, gdy z roztargnienia rozgotowałam quinoę i już się nie nadawała do sałatki ;) Świetnie zastępują pieczywo, można je podać z ulubioną pastą, sałatą i pomidorem, albo użyć zamiast glutenowej tortilli, lub najprościej podać z dobrą oliwą z oliwek. Składniki: 1 szklanka ugotowanej (najlepiej rozgotowanej) białej quinoy 100 ml wody 50 ml oliwy
Quinoa Raz!Joshua's recipe for a quick dinner - ? Znajdziecie go Tu . Ten sam młody, kreatywny kucharz z którym mam okazję pracować, zrobił obiad w 15 minut. Pyszną pastę z sosem bolońskim na sposób Josha. Zapraszam Was na ekspresowy przepis. Będziemy potrzebować 200 gram mielonego mięsa wołowego 1 kieliszek dobrego czerwonego wina 1 puszka pomidorów (300g) 1 sporą
Piekarz-Kucharz-Garkotłuknauczę cię czegoś. Nigdy nie wiesz, kiedy nadejdzie dzień, w którym będziesz musiał ugotować coś dla 20 kolesi. Popatrz, zaczynasz od odrobiny oliwy. Potem podsmażasz czosnek. Dodajesz pomidory i pastę pomidorową. Podsmażasz je. Musisz pilnować, żeby nie przywarły. Doprowadzasz do wrzenia. Wrzucasz swoje klopsiki i kiełbaski, nie? I trochę wina. I trochę cukru, to mój trick
Karola gotujeminut. Pałaszujemy ze smakiem. Dobra na zimno i na ciepło. Jak zostanie jej więcej można ją zmielić z dodatkiem kaszy jaglanej, ugotowanej fasoli i przypraw – wyjdzie super pasta na chleb lub masa na … kotleciki:) SMACZNEGO
Mała w garnku miesza