pasty - 13297 przepisów (strona:369/887)

Weekend na Węgrzech - relacja 231

sery i wędliny w plasterkach oraz oczywiście dżemy, jogurty i muesli. Wybór był spory i na pewno można się najeść. Z ciekawostek węgierskich: podano paprykowe salami i ostrą paprykową pastę. Stoiska z rękodziełem na placu przy Węgierskim Muzeum Sztuki Ludowe j (Hagyományok Háza) przy Corvin tér 8. Piękna nawet w deszczu restauracja Párizs Kertje (Pavillon de Paris) przy Fő utca(...)Túró Rudi - jeszcze nie jadłam, ale mam nadzieje, że jest tak pyszne, jak wszyscy opisują, butelkę Pálinki, kilka węgierskich piw i oczywiście różne przetwory z papryki (mielona, w tubce, pastę w słoiczku itd.) oraz salami z papryczkami. W drodze powrotnej do Polski wstąpiliśmy jeszcze na dwie godziny do Miskolc-Tapolca, gdzie zrelaksowaliśmy się w kompleksie basenów termalnych Barlangfürdő (Pazár István

Pasja Smaku
Zapiekanka śródziemnomorska z warzyw i makaronu 203

sera szopskiego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 °C i piec przez 30 minut. Sos paprykowy: 3 czerwone papryki 1 ostra papryczka 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 ml pasty pomidorowej 1 łyżeczka musztardy (dałem Dijon) oliwa z oliwek świeżo mielony pieprz sól Przygotowanie: Papryki poprzekrawać na duże kawałki, skropić oliwą i podpiekać w piekarniku lub na patelni grillowej(...)miękkości. W rondlu rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek i wrzucić posiekaną cebulę oraz czosnek. Chwilkę podsmażyć, następnie dodać upieczone papryki i zalać pastą pomidorową. Gotować przez 5 minut, a następnie zmiksować blenderem. Doprawić solą, pieprzem i musztardą. Do sosu można dodać również śmietanę oraz zioła, np. bazylię. Upieczoną zapiekankę serwować polaną sosem. Smacznego! * Przepis bierze udział w konkursie Fusion

Food Square
Muszelki nadziewane karczochami w sosie marinara 179

były al dente. Po ugotowaniu hartujemy zimną wodą. Karczochy (po wystudzeniu) mieszamy z serkiem mascarpone, dodajemy gałkę, pieprz i sól do smaku. Składniki na sos marinara: 500 ml pasty pomidorowej (lub 2 puszki pomidorów w kawałkach) 1 cebula 3 ząbki czosnku 20 g anchois 20 g kaparów oliwa z oliwek oregano suszone bazylia suszona oraz świeża do posypania pieprz sól(...)cebulę siekamy w kostkę. Oliwę rozgrzewamy na patelni. Wrzucamy najpierw czosnek, a później cebulę. Gdy usmażymy je na złoto, wrzucamy posiekane filety anchois oraz kapary i chwilkę podsmażamy. Wlewamy pastę pomidorową. Gotujemy przez 5 minut, a następnie doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Przygotowanie: Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą. Bierzemy kolejne muszelki i napełniamy je łyżeczką masy z karczochów. Poukładane w formie

Food Square
Grillowany łosoś curry z salsą owocową, podawany z miętowym kuskusem 190

ciepłych czerwcowych weekendów, kiedy szkoda czasu na siedzenie w kuchni i można cieszyć się latem. Będziemy potrzebować (na 4 porcje) : 4 kawałki świeżego łososia norweskiego (około 600 g) żółtą pastę curry* sok z połówki cytryny sól morską Łososia umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i skropić odrobiną soku z cytryny. Następnie dokładnie natrzeć pastą curry i odstawić na czas

Food Square
Makaron chow mein po tajsku 198

czosnku, posiekane 4 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych 4 jajka sok z 1 limonki łyżka otartego imbiru 4 łyżki tajskiego sosu rybnego lub ostrygowego 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki pasty tamaryndowej 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka oleju kokosowego garść kolendry, posiekanej (można użyć również zielonej pietruszki) pęczek drobnego szczypiorku Przygotowanie: Makaron chow mein przygotować według przepisu na opakowaniu (zazwyczaj(...)woka wrzucić makaron i smażyć go przez 5 minut, a następnie dodać groszek i kiełki fasoli mung. Wszystko dokładnie wymieszać. W osobnej miseczce przyrządzić sos z soku z limonki, pasty tamaryndowej, imbiru, sosu rybnego oraz sojowego i cukru. Wlać go do woka i wszystko wymieszać. Następnie makaron odgarnąć na bok, a na środek wbić jajka. Pozwolić im się nieco ściąć

Food Square
Papryki faszerowane chili con carne 226

mielonej wieprzowiny (choć najlepiej użyć mięsa wołowego) 4 średniej wielkości czerwone papryki 2 małe papryczki chili 1 puszka czerwonej fasoli 1 cebula 3 ząbki czosnku 300 ml pasty pomidorowej (lub 1 puszka pomidorów) 200 ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka sosu Worcester lub sojowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka(...)głębokiej patelni. Dodać posiekany czosnek, a następnie cebulę. Przysmażyć na złoty kolor. Dodawać partiami mielone mięso. Przyrumienić. Dodać przyprawy: kumin, pieprz cayenne, oregano, cukier, sos Worcester. Następnie wlać pastę pomidorową oraz posiekane drobno chili. Przykryć pokrywką i dusić przez 20 minut. Gotować kolejne 10-20 minut, stopniowo dolewając bulionu. Powinien nam powstać gęsty sos. Na koniec wrzucić opłukaną z zalewy

Food Square
Jesienna sałatka z pieczoną dynią, jarmużem i figami 191

Eryka z ervegan znalazłem wspaniały dressing na bazie pasty tahini i cynamonu, co więcej był on właśnie podany z dynią i figami. Od razu uznałem to za fantastyczne połączenie, więc czym prędzej przygotowałem taką oto jesienną sałatkę. Jest pyszna! Składniki  (na 4 porcje) : 4 figi, pokrojonych na cząstki 200 g porwanych liści jarmużu 200 g pieczonej dyni, pokrojonej(...)kostkę 4 łyżki płatków migdałów, podprażonych na patelni Cynamonowy dressing: 6 łyżek pasty tahini 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy 2 łyżki octu jabłkowego 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 ząbek czosnku kilka łyżek wody sól, pieprz Przygotowanie: Na talerzu ułożyć liście jarmużu, figi pokrojone na ćwiartki oraz dynię. Przygotować dressing, wkładając wszystkie składniki

Food Square
Pizzerini, czyli mini pizze w dwóch wersjach 366

kilka listków szpinaku i kostek gorgonzoli. Piec około 10 minut w 220 ºC. Rosso  (20 sztuk) : 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 250 ml pasty pomidorowej 3 łyżki powideł śliwkowych oliwa z oliwek świeżo mielony pieprz suszone zioła: tymianek, bazylia, oregano sól 1 słoik suszonych pomidorów, pokrojonych w paski 1 mozzarella, pokrojona w kostkę Cebulę oraz(...)czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek, pod koniec dodając powidła. Następnie wlać pastę pomidorową i gotować wszystko aż do zgęstnienia sosu. Zdjąć z ognia Przyprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano. Posmarować kawałki pizzerek sosem, następnie położyć na każdej po kilka pasków suszonych pomidorów i kostek mozzarelli. Posypać tymiankiem. Piec około 10 minut

Food Square
Eklery z budyniowym kremem 217

pół, wyskrobać ziarnka i zagotować je razem z mlekiem do wrzenia. Odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na biały puch, na koniec wsypać mąkę i zmiksować do uzyskania gładkiej pasty. Pastę wlać jednym ruchem do gorącego mleka. Dokładnie wymieszać (ja to robię trzepaczką) i wstawić  na palnik. Gotować na małym ogniu aż krem zgęstnieje. Zdjąć z ognia, wlać chlust likieru

Food Square
Krewetki po tajsku 150

Dzisiaj w bardzo pikantnej, tajskiej odsłonie. Na przygotowanie tego dania wystarczy 15 minut. Więc do dzieła!     Skladniki na 2-3 porcje: mleczko kokosowe 165 ml łyżka zielonej pasty curry (skład: chili, trawa cytrynowa, czosnek, sól, szalotka, galangal, kmin, limonka) 250 g krewetek 1 cukinia kilka liści mięty natka pietruszki ryż Przygotowanie: Do garnka wlewamy mleko kokosowe i zieloną(...)pastę curry i podgrzewamy na średnim ogniu. Dodajemy krewetki i dusimy, aż się ugotują. Następnie dodajemy pokrojoną cukinię. Całość trzeba zagotować. Podajemy z ryżem, posypujemy posiekaną pietruszką i miętą

Smakowity Blog Kulinarny
Mussaka 215

Składniki: 500g mięsa mielonego (najlepiej z jagnięciny, ja użyłam wieprzowo-wołowego) 1 kg ziemniaków 1 bakłażan 1 cukinia 2 papryki czerwone 2 cebule 4 pomidory 3 ząbki czosnku Pasta pomidorowa 4 liście laurowe Słodka i ostra papryka w proszku do smaku Sól, pieprz do smaku 2 łyżki suszonego oregano Oliwa z oliwek do smażenia Jogurt Sok z cytryny   Pokrojoną(...)duże plastry cebulę przesmażamy na oliwie. Dodajemy rozgnieciony czosnek, liść laurowy, słodką i ostrą paprykę i oregano. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy mięso i pastę pomidorowa. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy kilka minut. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami mięso, następnie pokrojone w plastry warzywa (podsmażone wcześniej bakłażan, cukinia, papryka, pomidory) i zblanszowane ziemniaki. Całość polewamy jogurtem z sokiem z cytryny

Smakowity Blog Kulinarny
Krem z cukinii z mlekiem kokosowym i krewetkami 180

Składniki: 1 kg cukinii 3 szalotki lub 1 cebula 2 ząbki czosnku oliwa 400ml mleka kokosowego 2 łyżki zielonej pasty curry 700ml bulionu 500g obranych krewetek (magą być mrożone) sól   Sposób przygotowania: W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojone dymki i czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną cukinię i smażymy wszystko razem około 15 minut. Po tym czasie do warzyw wlewamy(...)bulion, mleko kokosowe, przyprawiamy pastą curry (ja dałam 2 łyżki, ale możesz dodać mniej lub więcej, w zależności od tego, jaki stopień pikantności ci odpowiada) i solą. Zupę gotujemy kolejne 15 minut, a po tym czasie miksujemy plenderem na jednolity, gładki krem. Rozmrożone krewetki smażymy przez 5 minut na oliwie, a następnie dodajemy do zupy. Przed podaniem do zupy

Smakowity Blog Kulinarny
Dyniowe curry z krewetkami 211

dynia (do podania curry) 1 dynia Hokkaido 4 szalotki 4 ząbki czosnku 3 cm kawałek imbiru 2 papryczki chilli 3 łyżki oliwy 400 g obranych krewetek 1 łyżka żółtej pasty curry 1 opakowanie serka kremowego Apetina India 500 ml bulionu sól 1 szklanka ryżu basmati   natka pietruszki Przygotowanie: Dużą dynię przecinamy nożem na dwie części. Będzie służyła jako naczynie(...)woku lub głębokiej patelni. Do cebuli dodajemy drobno pokrojone papryczki chilli, imbir i czosnek. Dynię hokkaido obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy z pozostałymi warzywami. Dodajemy łyżkę żółtej pasty curry i podlewamy bulionem. Następnie do curry dajemy krewetki. Przyprawiamy solą i gotujemy aż dynia będzie miękka. Na koniec dodajemy kremowy serek Apetina India. Ryż gotujemy na sypko i podajemy jako

Smakowity Blog Kulinarny
Indonezyjskie samosy z jogurtowym sosem miętowym 239

szczypta soli - 1,5 łyżki pasty Tikka Masala                            - pół łyżeczki cukru - po łyżeczce żółtego ostrego curry,    mielonego kminu, czosnku - 1/4 łyżeczki szafranu(...)mięta była mocno rozdrobniona. Następnie miskę z sosem chowamy do lodówki. Mięso wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy z drobno posiekaną cebulą i pokrojoną w krążki papryczką. Pastę Tikka Masala mieszamy z odrobiną ciepłej wody i wlewamy na patelnię razem z szafranem. Wrzucamy przyprawy i smażymy aż woda odparuje. Kolendrę szatkujemy i dodajemy do mięsa. Po 2 minutach nadzienie jest

W poszukiwaniu inspiracji
Humus 231

Humus - moja nowa miłość. Zakochałam się bez pamięci w tej paście. Co prawda miałam kiedyś przyjemność jeść oryginalną przygotowaną wg receptury żydowskiej przez panią domu żydowskiego ale powiem szczerze, że moja spolszczona bardziej mi smakuję. Może jednak zacznę od tego, cóż to jest to humus... Przede wszystkim do dnia dzisiejszego trwa kłótni pomiędzy Libanem a Izraelem, czyja to jest potrawa(...)blendera zmiksować cieciorkę. Wszystko razem połączyć, dodać sok z limonki. Przyprawić solą i pieprzem. Jeszcze raz zblendować. Pomidorki  pokroić na bardzo bardzo małe kawałki, dołączyć do pasty.Jeżeli pasta jest za gęsta, czyli blender nie daje rady z rozdrabnianiem dolewamy odrobinę wody, w której gotowała się cieciorka. Gotowe

pieprzny smaczek