pasty - 13297 przepisów (strona:366/887)

Krakersy 191

Krakersy to niewątpliwie typowo imprezowa przekąska. Można je podawać w wielu wariantach smakowych i w różnych kształtach, są doskonałe do wszelkich past i dipów. Piekłam je pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni. Są bardzo proste i szybko powstają, można je upiec na kilka dni przed planowaną imprezą i trzymać np. w zamkniętym pudełku. Przepis na krakersy(...)wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut - krakersy powinny lekko zbrązowieć. Podawać jako pojedynczą przekąskę lub jako dodatek do twarożków (jak u mnie), dipów, past czy sałatek. Smacznego chrupania

Codzienna kuchnia niecodzienna
Filet ze szpinakiem w cieście francuskim 205

opakowanie szpinaku rozdrobnionego 10 dag. sera koziego pół opakowania sera fetta 2 ząbki czosnku sól. pieprz do smaku przyprawa do kurczaka 2 łyżki oleju 1 łyżka oliwy 1 cebula pasta z suszonych pomidorów ( nie musi być) WYKONANIE Mięso płuczemy, każdy płat odchudzamy, czyli kroimy w poprzek na cieńszy. Mamy cztery kawałki kurczaka. Do miseczki dodajemy połowę przyprawy do kurczaka dodajemy(...)pieprzem. Dodajemy pokruszony ser, czosnek. Chwilę smażymy. Mięso drobiowe obsmażamy na 1 łyżce oliwy, lekko, delikatnie do ścięcia. Płaty  ciasta francuskiego  dzielimy na cztery kawałki. Każdy smarujemy pastą z pomidorów, na każdy kładziemy kawałek filetu drobiowego . Na filet dużo szpinaku, na wierzch pasek sera. Z prawej i lewej strony ciasta nacinamy paski szerokości 4-5 cm. Tył

W kuchennym oknie Ewy
Paski drobiowe w kokosowej tempurze 215

duże jajko - szczypta soli - 1 szklanka gazowanej wody z lodem - olej rzepakowy do smażenia (może być arachidowy, ryżowy - ważne, aby miał wysoką temperaturę dymienia) Składniki na sos: - majonez - czerwona pasta curry - pieprz syczuański Umyte, osuszone piersi drobiowe kroimy na cienkie paski i dodajemy składniki marynaty – olej sezamowy, sos sojowy, sok z cytryny, sól wędzoną i pieprz syczuański. Przykrywamy i odstawiamy(...)trudnych dań. Dla mnie przygotowanie ich zawsze stanowi kulinarną przygodę i zabawę. Niejeden raz przywołuje wizualnie ciekawe skojarzenia. Chrupiący, delikatny, aromatyczny kąsek – zanurzony w sosie z dodatkiem czerwonej pasty curry… Hmmmmm, sama rozkosz, zagryziona krążkiem cebulowym. Mam nadzieję, że Wasze serca też podbije. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Paski drobiowe w kokosowej tempurze appeared first on Moje Wypieki

mojewypiekiinietylko
Makaron chow mein z krewetkami na ostro 247

krewetkami na ostro. Inspirację zaczerpnęłam od Shinju .   Składniki: - 220g krewetek królewskich (świeżych lub mrożonych) - 3 łyżki sosu sojowego - 1 łyżka sosu ostrygowego - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka czerwonej pasty curry - 1,5 łyżeczki świeżo startego imbiru - 1 czerwona cebula - 1 szalotka - 1 zielona papryczka (ostra) - 1 puszka kiełków fasoli mung - 250ml wywaru z warzyw lub ryb - sok z ½ limonki(...)zdejmujemy pancerzyki i czyścimy (przy świeżych pomijamy oczywiście etap rozmrażania). Przygotowujemy marynatę do krewetek. Do pojemnika wlewamy 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę sosu ostrygowego, dodajemy 1 łyżeczkę pasty curry, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku – mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy osuszone krewetki, dokładnie mieszamy z marynatą i wkładamy do lodówki na min. 30 minut. Cebulę i szalotkę

mojewypiekiinietylko
Wytrawny makaron z polędwiczkami 217

Czaniecki,   1 polędwiczka wieprzowa, 1 cebula szalotka, ½ papryczki chili, sok z ½ limonki, ½ łyżeczki białego pieprzu, 2 duże ząbki czosnki, olej rzepakowy, puszka pomidorów w kostce, 2 łyżki pasty pomidorowej, 3 łyżki sosu salsa, 50 ml czerwonego wina wytrawnego, ½ łyżeczki cukru, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, listki świeżej bazylii, 1 łyżka sosu sojowego jasnego(...)macie drugiej patelni, to można wysmażone polędwiczki przełożyć do miseczki i na tej samej patelni przygotowywać sos) przelewamy całą zawartość pomidorów z puszki i je dusimy. Do pomidorów dodajemy, pastę pomidorową, salsę, cukier, sos sojowy i wino. Całość zagotowujemy, miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeśli sos jest za gęsty można dolać niewielką

Moniki Smakołyki
Potrawy wegetariańskie 250

suszonymi pomidorami Roladki z papryki i koziego sera Kolorowa tortilla z piekarnika Risotto z grzybami i dynią Cypryjskie kanapki z halloumi Parmigiana z patisonów Fasola w sosie pomidorowym Turecka pasta z bakłażana Gulasz warzywny po hiszpańsku Pasta z fasoli i fety Minestrone z młodych warzyw Omlet ze szparagami i miętą Spaghetti z pesto szparagowym Omlet z botwinką z Prowansji

Chilli Czosnek i Oliwa
Pizza z kozim serem, figami, kurkami i szpinakiem 208

oczywiście wedle indywidualnego podniebienia: 150 g sera koziego 3 świeże figi ok 200 g świeżego szpinaku (ewentualnie mrożony w liściach) 200 g kurek 2 ząbki czosnku 1 mały kartonik pasty pomidorowej suszone oregano świeża bazylia sól, pieprz granulowany czosnek oliwa łyżka masła sos: do pasty pomidorowej dodajemy łyżkę oliwy oraz suszone oregano. szpinak smażymy na oliwie z dodatkiem czosnku, soli

Bon Appetit Małgorzaty
Dorsz i śledź z cebulowo-paprykowym sosem 215

cytrynowy pieprz, cząber, gorczycę, estragon, koperek. A Wy? Składniki dla 2 osób: 2 filety z dorsza 2 filety ze śledzia 1 duża czerwona papryka 2 cebule 1 mały kartonik pasty pomidorowej sól, pieprz cytrynowy suszony cząber (lub inne ulubione zioła) olej do smażenia mielona gorczyca suszony estragon świeży koperek świeża bazylia Rybki doprawiamy solą, pieprzem i ziołami i pieczemy(...)kroimy w piórka i podsmażamy na oleju, chwile później do cebuli dodajemy paseczki papryki, dolewamy odrobinkę wody i dusimy aż do miękkości. Na sam koniec dajemy pastę pomidorową, doprawiamy solą, pieprzem i cząbrem oraz gorczycą i estragonem. Chwile dusimy i sos gotowy. Podajemy z rybką i ziemniakami. Dekorujemy koperkiem albo bazylią. rybka w czerwonym sosie

Bon Appetit Małgorzaty
Gołąbki z dzikim ryżem i chili 207

jednak bardziej podkręcony :) Składniki: 1 kg mięsa mielonego wołowego 1 woreczek ryżu białego 2 woreczki ryżu dzikiego 2 litry warzywnego bulionu 1 cebula 1 jajko sól, pieprz kapusta włoska pasta pomidorowa w kartoniku 1 papryczka chili 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka mąki  olej do smażenia  suszona bazylia i oregano Ryż gotujemy wg polecenia producenta na półtwardo, później(...)gołąbki warstwami i zalewamy je wodą lub bulionem.Doprawiamy solą i pieprzem oraz bazylią i oregano. Gotujemy przez około 30-40 minut na średnim ogniu. Na sam koniec gotowania wlewamy pastę pomidorową. A papryczki chili  drobno kroimy (usuwamy pestki) i podsmażamy na oleju. Następnie wrzucamy do garnka z gołąbkami. Na sam koniec przygotowujemy zaklepkę z mąki i wody i wlewamy

Bon Appetit Małgorzaty
Szaszłyki pina colada: z krewetkami i ananasem :) 197

lekko obgotowane w pancerzach) pół świeżego ananasa ok. 12 pomidorków koktajlowych świeża natka pietruszki sok z płowy cytryny  2 ząbki czosnku 2 łyżki słodkiego sosu chili 1 łyżeczka pasty pomidorowej szaszłyki podałam na rukoli i świeżej mięcie oliwa do smażenia dodatkowo bagietka Jeśli mamy krewetki w pancerzach to je z nich obieramy. Później krewetki płuczemy w wodzie. Następnie krewetki(...)chwilkę podduszamy: w sosie chili, paście pomidorowej, w czosnku przeciśniętym przez praskę, posiekanej natce pietruszki, soku z cytryny. Dusimy w tym sosie krewetki około 2 minut. Ananasa kroimy w kostkę. Na wykałaczki nadziewamy kolejno: krewetkę, ananasa, pomidorka i tak do wyczerpania składników. Szaszłyki grillujemy z każdej strony. Podajemy na trawce z rukoli i świeżej mięty. Całość skrapiamy jeszcze z sokiem

Bon Appetit Małgorzaty
Cannelloni z wołowiną i pieczarkami 195

koszyczek pieczarek czyli około 20 pieczarek 1 cebula 4 ząbki czosnku ( 2 do mięsa i 2 do sosu) 1 kula mozzarelli do zapiekania kilka pomidorków koktajlowych ok. 0,7 pasty z pomidorów. (Ja kupiłam przecier w butelce w biedronce za 2,99 zł jest super)! sól, pieprz suszone oregano i bazylia do sosu świeże oregano lub bazylia do dekoracji olej(...)ognia by chwilkę mięso przestygło. Następnie nadziewamy surowe makaroniki cannelloni (albo lasagnę, która zwijamy w ruloniki). Układamy je w naczyniu żaroodpornym,blisko siebie. W rondlu podgrzewamy pastę pomidorową. Doprawiamy ją czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą i pieprzem a także suszonymi ziołami. Gotowym sosem zalewamy cannelloni. Na wierzch układamy plastry mozzarelli oraz pomidorki koktajlowe. Pieczemy

Bon Appetit Małgorzaty
Pizza chorizo e rucola 190

garść rukoli kilka pomidorków koktajlowych pół czerwonej cebuli sos balsamiczny można dodać czarne oliwki i tarty parmezan (ja pominęłam) składniki na uproszczony sos pomidorowy: 2 - 3 łyżki pasty pomidorowej 1 łyżka oliwy z oliwek 1 zgnieciony ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano Sos: do pasty pomidorowej dodajemy łyżkę oliwy, zgnieciony czosnek oraz suszone oregano. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy. Ciasto

Bon Appetit Małgorzaty
Tagliolini z krewetkami 184

cytrynowa w proszku, sól, pieprz. Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W rondelku zagotowujemy pomidory z 1 ząbkiem przeciśniętego czosnku i na niewielkim ogniu odparowujemy wodę- powstanie konsystencja pasty. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy 3 ząbki czosnku przeciśnięte (ostry smak) i 1 ząbek czosnku w całości (słodki smak). Podsmażamy 2-3 minuty. W tym czasie zamrożone krewetki płuczemy(...)gotujących się pomidorów dodajemy chilli i sól do smaku i jeszcze przez chwilę podgrzewamy. Na talerz wykładamy umytą roszponkę (może być rukola- wedle upodobania ). Nakładamy makaron dodajemy pastę pomidorową. Krewetki nadziewamy na patyczki od szaszłyków. Bon Appetit

Pudełko rozmaitości
Zupa tajska z mlekiem kokosowym 239

piersi z kurczaka 1 pomidor pół limonki 1 puszka mleka kokosowego 0,5 l bulionu drobiowego garść mrożonej zielonej fasolki szparagowej 50 g makaronu sojowego 1,5 łyżeczki pasty czerwonego curry 1,5 łyżeczki sproszkowanego curry pół łyżeczki sproszkowanego imbiru 1 łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki kurkumy pół łyżeczki ziaren kolendry pół łyżeczki sproszkowanej trawy cytrynowej (lub 1 świeża(...)grubym dnie wlewamy olej arachidowy i smażymy na nim kilka minut pokrojone wcześniej składniki (oprócz pomidora) wraz z przyprawami z moździerza. Wszystko zalewamy gorącym bulionem, a następnie dodajemy pastę curry i pomidora. Gotujemy 5-7 minut na małym ogniu. Do garnka wlewamy mleczko kokosowe i sok z limonki, a jej skórkę wrzucamy , by dodała jeszcze smaku. Dosypujemy cukru. Wrzucamy fasolkę

Zakręcony Widelec
Curry z soczewicy 195

tylko macie w lodówce :) Składniki  ( na 2 porcje): puszka soczewicy 1 pomidor pół czerwonej papryki 1 mała papryczka chilli pół cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka pasty czerwonego curry pół łyżeczki curry w proszku pół łyżeczki kurkumy pół łyżeczki sproszkowanego imbiru pół łyżeczki ziaren kolendry pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki szczypta cynamonu łyżeczka cukru sok z polowy limonki(...)ucieramy. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej i po chwili wrzucamy cebulę, czosnek, papryczkę chilli i czerwoną paprykę. Po około 2-3 minutach wsypujemy przyprawy z moździerza, dodajemy pastę curry i jeszcze chwilę smażymy. Do garnka wrzucamy soczewicę wraz z resztą wody z zalewy i pomidora i gotujemy na małym ogniu, aż pomidor się rozpadnie. Doprawiamy cukrem, sokiem

Zakręcony Widelec