Składniki: - 1 szklanka dyni Hokkaido potartej na tarce na dużych oczkach - 4 łyżki mąki jaglanej - 1 ząbek czosnku - przeciśnięty przez praskę - 1/2 łyżeczki pasty z kurkumy - 2 jajka -opcjonalnie sól morska -masło - do posmarowania Przygotowanie: Potartą dynię wkładamy do miseczki, dodajemy jajka i dokładnie mieszamy widelcem. Dodajemy pozostałe składniki i ponownie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nakładamy(...)ciasto na blachę i formujemy niewielkie placuszki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni. Pieczemy 20 minut. Gorące placuszki smarujemy masłem :) Jako dodatek polecam pastę z potartej białej rzepy i serka Twój Ulubiony
Szkrab Je SamPieczona dynia Pieczona dynia to smak jesieni. Można przygotować z niej zupy, ciasta, kluseczki. Świetnie smakuje także jako samodzielne danie - podana z masłem, oliwą, kozim serem
Korniszonki/antyoksydanty-wystepuja-w-zywnosci-i-kosmetykach-ale-jaka-pelnia-role Bakłażan daje nam bardzo dużo możliwości kulinarnych. Tak na prawdę to możemy z niego przyrządzić wszystko, oczywiście oprócz deserów. Możemy go upiec i potem wykorzystać do różnego rodzaju past czy smarowideł. Możemy go usmażyć, ugotować czy też udusić. Możemy go też zamknąć w słoiku. Na blogu znajdziecie garść inspiracji: bakłażan zapiekany z serkiem pieczony bakłażan z zata'arem zapiekany(...)bakłażan z pęczakiem roladki z grillowanego bakłażana ajwar bakłażan faszerowany z mięsem roladki z bakłażana z kozim serkiem caponata pasta z bakłażana grillowane bakłażany z fetą tagliatelle z bakłażanem i adżiką Pieczony bakłażan Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 2 duże bakłażany sól pieprz płatki chili oliwa z oliwek Wykonanie: Bakłażany kroimy na pół i nacinamy delikatnie w kratkę. Układamy
Kulinarne przygody Gatityrazowego 12 czarnych oliwek 3 plastry żółtego sera wykałaczki WYKONANIE: 1. Awokado przekroić wzdłuż na pół, wyciągnąć pestkę. Za pomocą łyżki wydrążyć miąższ. 2. Miąższ rozgnieść widelcem na pastę, dodać sok z limonki, posiekaną drobno czerwoną cebulę, szczyptę chili i sól. Dokładnie wymieszać. 3. Kromkę chleba przepołowić. Każdą połówkę posmarować pastą z awokado. 4. Plaster żółtego sera przekroić
Atlas SmakówSok winogronowy Sok z winogron z powodzeniem można przygotować z winogron, które rosną na działce lub w ogrodzie. Przeważnie nie są to odmiany deserowe więc owoce
Korniszonkiprzepyszny makaron jak u włoskiej mammy i ciekawostek oraz porad jak przygotować makaron al dente . Polecam Wam serdecznie i życzę smacznego :) **** In occasione della Giornata Mondiale della Pasta, ho preparato alcune soluzioni che riguardano il sugo al pomodoro, in altre parole il più popolare e utilizzato tra i condimenti per la pasta. Tra il sugo alle spezie
La grande e la piccola cuocaPenne z awokado Czas na szybki obiad. Szybki nie znaczy niezdrowy. Wręcz przeciwnie. Dzisiejsza propozycja to samo zdrowie. A dlaczego? Dlatego, że w roli głównej wystąpi awokado! Ajvar - pikantna pasta warzywna z makaronem Kolejnym pomysłem na smaczny i zdrowy obiad jest przepis prosto z kuchni bałkańskiej. Pasta paprykowa, nadaje się nie tylko do makaronu ale również jako dodatek do kanapek
Fit&Fast Kitchenananasem . Ale najpierw przepis od którego wszystko się zaczęło: Składniki: kilo dyni pokrojonej w kostkę (garść odkładamy do podania) 75 g masła puszka mleka kokosowego szklanka bulionu łyżka pasty curry 2 łyżki sosu rybnego otarta skórka i sok z limonki sok z cytryny łyżka miodu 1,5 cm kawałek imbiru startego na tarce pół łyżeczki papryki(...)podania Przepis na zupę z dyni i ananasa Na maśle podsmażamy dynię. Po kilku minutach odkładamy garść (zachowujemy ją do podania) a do pozostałej dyni dodajemy mleko kokosowe, bulion, pastę curry, sos rybny i gotujemy do miękkości. Miksujemy zupę na krem. Doprawiamy skórką i sokiem z limonki. W międzyczasie w rondelku mieszamy sos wlewając sok z cytryny, miód, imbir
Ugotowane pozamiatanepapryka czerwona pokrojona na kawałki 2 cm korzenia imbiru startego na tarce 2 ząbki czosnku przetarte przez praskę po 2 łyżeczki kurkumy i wędzonej papryki opakowanie 50 g czerwonej pasty curry pół litra wody lub bulionu warzywnego 3/4 szklanki soczewicy czerwonej (przepłukanej pod bieżącą wodą) pół świeżego ananasa lub ananas z puszki pokrojonego na kawałki sok i skórka otarta(...)umytego i osuszonego 100 g nerkowców do dekoracji Przepis na curry z dynią i ananasem Na łyżce masła klarowanego podsmażyć cebulę. Kiedy się zeszkli dodać imbir, czosnek, kurkumę, paprykę, pastę curry, oraz bulion lub wodę. Wymieszać i dodać dynię i paprykę a po kilku minutach czerwoną soczewicę. Gotować 15 minut aż soczewica się rozpadnie tworząc aksamitny sos. Na koniec dodać
Ugotowane pozamiataneDomowe masło ze śmietanki kremówki Nie jesteśmy skazani na masło ze sklepu - z różnymi dodatkami, ulepszaczami i wzmacniaczami smaku oraz koloru. Pyszne masło może zrobić sobie
KorniszonkiSzarlotka z bitą śmietaną Szarlotka, czyli jabłecznik, to obowiązkowa pozycja deserowa jesienią. Smak ciasta z jabłkami chyba wszystkim kojarzy się z dzieciństwem i podwieczorkiem u babci
Korniszonkiteż są łatwo dostępne . A ta potrawa to pomysł na smaczny i szybki posiłek. Polecam! Składniki: 1 szklanka pokrojonego kimchi 1/3 szklanki kwasu z kimchi mała cebula 1 łyżka pasty czosnkowejLINK lub 2 ząbki czosnku 1/4 szklanki wody 1 łyżka oleju sezamowego 3 szklanki ugotowanego ryżu 2 łyżki sosu sojowego (lub tamari) szczypiorek lub cebula dymka 1 łyżka prażonych ziaren(...)wsypujmy ziarna i prażę na wolnym ogniu. Co jakiś czas mieszamy, żeby ziarenka równomiernie się uprażyły. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Obrane ząbki czosnku drobno siekamy albo używamy pasty czosnkowej. Cebulkę dymkę drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy wrzucamy cebulkę i czosnek i podsmażamy aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojone kimchi i smażymy przez kilka minut. Wrzucamy
Lamarida.plróżnych sałatek. Możemy przyrządzić z niej również zupy, podawać w postaci duszonych potrawek (znakomite leczo i peperonata), dusić razem z mięsem, faszerować czy też wykorzystywać do przygotowania różnego rodzaju past. krem z papryki z chorizo gulasz wieprzowy paprykowy makaron z papryką, czyli szybki obiad leczo empanada gallega, hiszpański kulebiak jajecznica po węgiersku salsa chili na zimę pasta z czerwonej papryki
Kulinarne przygody GatityLubicie paprykę? Bo ja bardzo! Zapraszam więc na paprykowego fileta z kurczaka. Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 świeża, czerwona papryka 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka pasty ajvar olej do smażenia Przygotowanie: mięso umyj i pokrój na drobne kawałki paprykę pokrój w paski cebulę posiekaj w kostkę czosnek obierz i przeciśnij przez praskę na rozgrzaną patelnię(...)podsmaż go na rumiano następnie dodaj na patelnię cebulę, delikatnie ją obsmaż, dodaj czosnek zalej połową szklanki wody i chwilę duś wszystko razem na samym końcu dodaj paprykę oraz pastę ajvar i duś po przykrycie ok 10 minut Moje inne pomysły na filet z kurczaka znajdziesz tutaj , tutaj i tutaj Smacznego! Franek w roli kontrolera jakości
Oka w rosole czyli KaFka gotujezielem i gotuj pulpety ok 30 minut, a następnie podsmaż je na patelni, z wody, która została po gotowaniu mięsa zrób sos: dodaj soli i pieprzu, 2 łyżki pasty ajvar, wymieszaj, a następnie zagęść mąką wersja krótsza: kulki z mięsa smaż na rumiano na patelni, w garnku zagotuj wodę, dodaj liść i zielę, 2 łyżki pasty ajvar, wymieszaj, zagęść mąką
Oka w rosole czyli KaFka gotuje