wygląda jak marzenie Krewetki imbir i słodycz melona lub arbuza… Spróbujcie sami! Składniki: sałatka: mieszanka sałat melon lub mały arbuz pomidorki koktajlowe papryka avokado krewetki tygrysie zielona pasta curry sos imbirowy: 100 ml oliwy 4 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki słodkiego sosu chili 2 łyżeczki mielonego imbiru 0,4 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru łyżeczka musztardy(...)dobrze się połączą. Jeżeli sos wyjdzie za gęsty dodajcie trochę oliwy. Sałatę, paprykę, avokado, pomidorki oraz kulki z owoców mieszamy w misce. Rozgrzewamy patelnie z odrobiną oliwy. Wrzucamy łyżeczkę pasty curry i podsmażamy chwilę. Dodajemy krewetki i smażymy nie za długo, tyle żeby przestały być szkliste. Do połączonych składników sałatki dodajemy sos. Do wydrążonych polówek arbuza lub melona wkładamy naszą
Kulinarna Patilogiabudyń śmietankowy z białą czekoladą (bez cukru) 1 budyń z prawdziwą wanilią (bez cukru) 4 łyżki brązowego cukru 2 łyżeczki przyprawy do deserów "Karmel i wanilia" (opcjonalnie) 1/3 łyżeczki pasty waniliowej (opcjonalnie) 200 g miękkiego masła II. Bita śmietana: 300 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru III. Dodatkowo: 300 g maślanych herbatników woda różana 1 puszka masy(...)czekolada/ wiórki czekoladowe/ kamyczki karmelowe/ kamyczki czekoladowe do dekoracji Sposób przygotowania: Z osłodzonego brązowym cukrem mleka gotujemy budynie (razem). Odstawiamy do ostygnięcia. W misce umieszczamy 200 g masła, pastę waniliową i przyprawę do deserów. Miksujemy. Nie przerywając tej czynności stopniowo dodajemy ostudzony budyń. Miksowanie kończymy, gdy całość połączy nam się w jednolitą masę. Odstawiamy. Masę kajmakową delikatnie podgrzewamy, aż troszkę
DominikaDolcitygodni w zamkniętym pudełeczku. Składniki: 250 g mąki 150 g chłodnego masła 50 g zmielonych/startych na tarce orzechów makadamia 80 g cukru pudru 2 żółtka 1/2 łyżeczki pasty waniliowej dżem malinowy (użyłam malinowego z lipą) lukier plastyczny/ cukier puder Sposób przygotowania: Przesianą mąkę z masłem siekamy nożem. Żółtka roztrzepujemy z cukrem i pastą waniliową. Dodajemy do mąki. Dorzucamy orzechy
DominikaDolcimałym ogniu, ciągle mieszając aż powstanie kleik ryżowy. Odstawić z ognia do przestudzenia. Następnie dodać paprykę gochugaru, sos rybny, imbir i czosnek. Dokładnie wymieszać. Tak powstałą gęstą pastę wymieszać z marchewką, rzepą i szczypiorem. Kapustę odcedzić, przepłukać pod bieżącą wodą i dokładnie odcisnąć. Dodać pastę i z pomocą rękawiczek dokładnie połączyć ją z kawałkami kapusty. Przełożyć do zamykanego słoja
wyzwania kuchennegroch, przeciśnięty czosnek, sok z cytryny. 2-3 łyżki przegotowanej wody, kilka łyżeczek oleju w którym były pomidory - zmiksować dokładnie Spróbować i dodać wg smaku sól, pieprz, wymieszać. Skład pasty podpatrzyłam na opakowaniu gotowej jaką znalazłam w jednym z sieciowych sklepów. Tamta pasta o wadze 125 g kosztowała ok. 5 zł Moja mniej więcej też tak, ale wyszło
Proste PotrawyDopiero kolejnego dnia mogłam dokończyć dzieła, przygotować makaron oraz wątróbkę w sosie. Cóż.. nie powiem Wam, że to było danie przeciętne bo było bezbłędnie smaczne i jeżeli lubicie pasty i lubicie słodko - pikantne dania to ten przepis jest zdecydowanie dla Was. Oleofarm ostatnio uraczył mnie kilkoma fajnymi sokami. Był sok z jeżyn, sok z żuraiwny, sok z czarnego(...)minimum 30 minut. Gotowe ciasto na makaron wyciągam z lodówki i dzielę na kilka mniejszych części, które delikatnie spłaszczam dłonią. Za pomocą maszyny do wałkowania i cięcia makaronu robię pastę. Gotowy makaron gotuję przez 30- 60 sekund w osolonej wodzie a następnie wyławiam i przekładam do pojemnika. Mieszkam z grubo zmieloną solą, oliwą z oliwek i bardzo drobno posiekaną natką
Mango PapajaProsta i szybka w przygotowaniu klasyczna pasta z awokado. Zrobienie jej jest dziecinne proste i nie zajmie Wam więcej niż 10 minut. Wydrążony miąższ wystarczy przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem i wymieszać z sokiem z limonki, oliwą oraz solą i pieprzem do smaku. Opcjonalnie można także dodać drobno posiekaną szalotkę. Guacamole serwuję na zimno jako dodatek do ciepłych potraw typu(...)wyjmujemy pestkę. Miąższ wydrążamy łyżką i przekładamy do miseczki. Dodajemy oliwę, sok z limonki, sól, pieprz i opcjonalnie posiekaną szalotkę i/lub papryczkę chili. Rozgniatamy widelcem, niekoniecznie na jednorodną pastę. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Posypujemy listkami kolendry
cool and mintyZdejmij skórkę, i oczyść z nasion. Soczewicę ugotuj według przepisu ale wlej mniej wody niż sugerują receptury na opakowaniu. Ugotowaną wystudź na sicie. Soczewicę, paprykę i przyprawy zmiksuj na pastę. Potem dodaj posiekany rozmaryn i pestki słonecznika ( ja krótko je podprażyłam). Słodź w lodówce. Pasta dobra jest z pieczywem i warzywami np. z kawałeczkami marchewki lub selerem naciowym
AZgotuj!Jajka faszerowane są idealne nie tylko na Wielkanoc, ale także jako urozmaicenie śniadania czy kolacji. Wiosennym akcentem w przepisie na jajka faszerowane pastą z makreli jest zielony szczypiorek. Jego lekko ostry smak doskonale podkreśla smak wędzonej ryby, delikatnych żółtek i aksamitnego majonezu. Polecam nie tylko na Wielkanoc :-) składniki: 4 jajka ugotowane na twardo 1 mała wędzona makrela gruby szczypior sól(...)dekoracji. Makrelę bardzo dokładnie oczyszczam z ości, rozdrabniam na małe kawałeczki, dodaję do żółtek, doprawiam solą, pieprzem i majonezem. Całość mieszam widelcem, rozgniatam aż do uzyskania w miarę jednolitej pasty. Farszem wypełniam białka, wierzch posypuję szczypiorem
babka w formieGrzane piwo z jajkami - rozgrzewająca bomba Składniki na piwnego grzańca z żółtkami 500 ml jasnego piwa 2 żółtka 1 duża łyżka drobnego cukru 1 łyżka miodu
Korniszonkimusztardy sarepskiej sól pieprz Jajka gotujemy na twardo. Kiedy ostygną kroimy w drobną kostkę, ogórka również. Wszystkie składniki łączymy z majonezemi musztardą, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do pasty możemy dodać nasze ulubione dodatki takie jak szczypiorek czy wędzona makrela . Pasta jest doskonałym dodatkiem na kanapki. Smacznego
KuchcikoweLovepoczytania. Niektórzy twierdzą,że wymyślili go Chińczycy, inni, że makaron znany był już w starożytnym Egipcie. Jednak Włosi upierają się,że to oni i tylko oni są twórcami pasty. Jedna z legend głosi, iż makaron powstał na statku, który przewoził mąkę. Woda zalała worki, po osuszeniu ładowni, pozostały płaty ciasta, którymi nakarmiono niewolników. Druga legenda głosi, że włoski piekarz(...)pojęcia komu wierzyć ale niewątpliwie to Włosi znają się na makaronie najlepiej, to oni rozróżniają ponad 300 gatunków makaronu. Nie bez powodu o tym piszę, dziś do pasty użyłam Mafaldine, pięknie prezentuje się na talerzu, prawda? SKŁADNIKI: 300-400 g. makaronu Mafaldine 3-4 plastry szynki Parmeńskiej (lub inna długodojrzewająca) 1-2 ząbki czosnku masło dobrego gatunku
Kopystką po garachdynią – szakszukę z kurkami – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację Polecam Wa też inne przepisy na śniadania: – ser z jogurtów greckich – pasta z awokado i jajka – tosty francuskie – placki serowe – placki jogurtowe z owocami – omlet z białek – omlet z pomidorami – pasta jajeczna SZAKSZUKA PRZYGOTOWANIE: 15 minut SKŁADNIKI
nietylkopasta.plNaleśniki z sałatką owocową! Pychota Naleśniki to cudowne danie, które można podać dosłownie na 1000 sposobów. Naleśniki można podawać jedynie z sosami, z nadzieniem - słodkim lub
Korniszonkispędzać poranki razem. Staram się również szykować takie śniadania, żeby Miśka również je smakowała. Jednak Jej podniebienia w weekendowe poranki jednak wybierają placuszki. Moje za to z miłą chęcią pastę na kanapki. A że uwielbiam jaja to i takie śniadanie dzisiaj polecam. Najlepsze w tym wszystkim jest to, że jeśli mamy już ugotowane jajko to przygotowanie tej pasty trwa dosłownie
Gotowanie z pasją