pasty - 13297 przepisów (strona:188/887)

Indyk po indyjsku w sosie tikka masala. 155

malaksera i również miksujemy. Powstałą passatę wlewamy na patelnię. Dodajemy przecier pomidorowy. Mięso myjemy i kroimy na większą kostkę, wrzucamy do sosu. Dolewamy mleko i gotujemy około 10 min. Pastę należy przygotować trochę wcześniej a mianowicie orzechy nerkowca zalewamy zimną wodą, odstawiamy na co najmniej pół godz. Następnie odlewamy wodę a orzechy wrzucamy do malaksera i mielimy. W ten sposób(...)powstanie pasta. Powstałe 2 łyżki  pasty dodajemy do sosu, mieszamy. Dodajemy garam masala oraz liście kozieradki,mieszamy a następnie  podajemy. Ja podałam z ryżem jaśminowym. Do przygotowania dania użyłam przypraw ze sklepu SKWORCU.PL Zapraszam

Radość kipiąca uśmiechem.
,,Tarta z pastą z suszonych pomidorów i szynką Parmeńską’’ 118

Tarta z szynką parmeńską i pastą z suszonych pomidorów to przepyszne danie, które świetnie nadaje się na różne okazje, gdyż zawsze zachwyca gości swoim smakiem. Jest wykwintna, smaczna i bardzo prosta. Składniki: Ok pół opakowania ciasta francuskiego pasty z skuszonych pomidorów (200 g) 1 kula sera mozarella 1 opakowanie szynki parmeńskiej (70 g) 2 małe pomidory sól, pieprz, suszone oregano(...)pieczenia i umieszczamy płat ciasta. wyłożone ciasto nakłuwamy widelcem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok.15 minut w temp. 200C. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika. Rozsmarowujemy na nim pastę. Układamy pomidory pokrojone w plastry, różyczki szynki parmeńskiej. Mozarellę pokrojoną w plastry. Całość solimy, oprószamy pieprzem i oregano oraz skrapiamy oliwą. Tarte ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 5 minut, tylko

Podróż w kulinaria
Hummus z dyni 164

Dorota smakuje  nieco go zmodyfikowałam pod siebie.  hummus z dyni  hummus z dyni Składniki:  1,5 szklanka puree z dyni  2-3 łyżki łyżki pasty tahini (lub 3-4 łyżek  ziaren sezamu i łyżka oliwy)- w moim przypadku były to właśnie ziarna sezamu  1 łyżka soku z limonki 2 ząbki czosnku(...)łyżki drobno posiekanej natki pietruszki łyżeczka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki mielonego kminku sól , pieprz , czerwona czubryca, Wykonanie:  Akurat nie miałam gotowej pasty tahini więc postanowiłam ją wykonać sama, ziarna sezamu lekko zarumieniłam na suchej patelni. Następnie dodałam do nich oliwę i blenderem stworzyłam jedną masę. Do miseczki przełożyłam puree z dyni ,do tego dodałam pastę z sezamu, posiekaną

Aromatyczne Podróże
Pączki z kremem budyniowym 198

Domową produkcję pączków zaczęłam od kremu: Pączki z kremem budyniowym 30 sztuk Krem: 3 żółtka 50 g drobnego cukru 20 g mąki pszennej 225 ml mleka 0,5 łyżeczki pasty z wanilii Żółtka i cukier utrzeć do białości i puszystości. Dodać 5 łyżek mleka, mąkę, pastę z wanilii i zmiksować. Resztę mleka zagotować *. Na wrzące mleko wlać masę żółtkową(...)mąki pszennej tortowej 50 g drożdży świeżych (lub 15 g drożdży suchych) 50  cukru 250 ml mleka 4 żółtka 1 jajko 50 g masła rozpuszczonego 0,5 łyżeczki pasty z wanilii 20 ml spirytusu szczypta soli Ponadto: tłuszcz do smażenia (użyłam Plantę i smalec, po dwie kostki z każdego) kilka łyżek cukru pudru do posypania pączków Wszystkie składniki muszą

Posadzone i zjedzone
Ciasto drożdżowe ze śliwkami 306

cukier. Spróbujcie i wierzcie mi, że wyjdzie. Na ciasto drożdżowe ze śliwkami potrzebujemy: 50 g drożdży (używam świeżych) 0,3 l ciepłego mleka 2 jajka 5 żółtek 1 łyżkę pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego (można pominąć) 150 g drobnego cukru + 2 łyżki do drożdży 200 g masła (kostka) około 500 g śliwek 0,8 kg mąki pszennej + plus około(...)inkubator dla drożdży. W rondelku podgrzewam mleko do około 35 stopni (ma być miłe ciepło w palec) W misce ucieram drożdże z dwoma łyżkami cukru, jak zrobi się lejąca pasta – dodaję pół szklanki mleka, dwie łyżki mąki i mieszam. Wstawiam na 20 min do ciepłego piekarnika. Rozpuszczam kostkę masła i odstawiam do przestygnięcia. Biorę dwie duże miski. Do jednej

ladykitchen
Muffiny z cukinią, migdałami i rodzynkami 262

przyprawom korzennym, ładnie wyrośnięte. W środku gęste i wilgotne, wspaniałe na drugie śniadanie. Do ich przygotowania możemy użyć dowolnych bakalii i jeśli nie mamy cukru z prawdziwą wanilią lub pasty waniliowej, to możemy dodać cukier wanilinowy (lub po prostu zapach waniliowy pominąć). Bardzo polecam…   Zapraszam na FILM .   Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)oleju 170g jasnego brązowego cukru (nierafinowanego) 2 jajka 1 łyżeczka cynamonu po 1/3 łyżki zmielonego imbiru, goździków, kardamonu, gałki muszkatołowej 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej 1 szklanka rodzynek (można zastąpić żurawiną) 50g płatków migdałowych 1. Do miski wlać olej, dodać jajka, cukier i cukier z prawdziwą wanilią (lub pastę waniliową), wymieszać mikserem ( patrz FILM

Mała Cukierenka
Cytrynowa pasta z dorsza z czerwonym pieprzem 184

zachwycać nie tylko w daniu obiadowym. Świetnie sprawdzi się na śniadaniowym stole. Warto zaglądnąć do sklepu rybnego po wędzonego dorsza i czym prędzej przyrządzić sobie pikantną a zarazem odświeżającą pastę na ulubiony chleb. Dorsz doda wam spore ilości łatwostrawnego białka, naszpikuje Was selenem, jodem, witaminą B12, A i D. Pieprz natomiast dzięki zawartości piperyny genialnie wpłynie na nasz układ trawienny

Kuchnia PROzdrowotna
Kurczak Balti 131

puszki ) 1/2 łyżki Kalonji nasiona 4 ziarnka pieprzu 2 zielone nasiona kardamonu 1 laska cynamonu 1 łyżka chilli pudru 1 lyzka garam masala (mieszanka zielonych ziół) 1 lyzka czosnkowej pasty 1 lyzka imbrowej pasty (obie pasty dostepne w sloiczkach lub tubkach ) 700g piersi z kurczaka bez skóry pokrojonego w kostke okolo 2.5 cm do 3 2 lyzki naturalnego jogurtu

Viola cooks with passion
Chicken Tikka Masala z chlebem Naan 129

Składniki: 0.5 piersi z kurczaka pokrojonego w większą kostkę 2-3 łyżki zsiadłego mleka 1 łyżka Tandori 1 łyżka "Kashmiri" czerwony chili proszek 1 łyżka mix Masala 1 łyżka pasty z czosnku 1 duża szczypta soli Mieszamy wszytko dokładnie ,i panierujemy naszego kurczaka.(zdjęcie 2) Rozgrzewamy garnek najlepiej z podwójnym dnem bez oleju bez wody,i umieszczamy naszego kurczaka mieszając(...)gazem tak by troszkę się poprzepalało zdj. nr.5,6 Ostawiamy żeby odpoczęło i zabieramy się za sos. Sos składniki: 2 łyżki oleju musztardowego,może być zwykły 1 łyżka pasty czosnkowej 1 czerwona cebula zmiksowana 5 łyżek świeżej kolendry drobno posiekanej 3-4 łyżki proszku z nerkowca (jeśli nie możemy kupić, po prostu garść orzechów nerkowca zmielmy) 1 łyżka "Kashmiri" czerwony

Viola cooks with passion
Pikantna zupa Thai z kewetką i polędwiczką kurczęcą 151

trawy cytrynowej drobno pokrojonej 2 zielone papryczki chilli 1/2 korzenia imbiru 2 butelki sosu Sweet Chilli małe 1 saszetka sweet chilli z imbrem Bulion drobiowy 1.5 L. 2 łyżki pasty czosnkowej 2 łyżki pasty imbirowej 2 malutkie słodkie  papryki drobno pokrojona Sposób: Sokiem z limonki zalewamy krewetki W garnuszku rozpuszczamy masło ,dodajemy trawę cytrynowa, imir korzeń,pastę imbirowa

Viola cooks with passion
Produkty na bazie konopi - co to takiego i jak działają? 92

Skupię się jednak na produktach, z którymi ja miałam styczność. Poniżej znajdziecie opisy producenta, jak i moje opinie oraz spostrzeżenia. Olejek Olimax CBD 4% Produkt został wyprodukowany na bazie pasty - ekstraktu typu RAW z wielkich konopi ( 16,6 % CBD) w połączeniu z tłoczonym na zimno olejem z nasion konopi. Olejek ten to 100%   naturalny produkt, nie zawiera dodatków syntetycznych(...)innych. Charakteryzuje się też wysokim poziomem antyutleniaczy . Stosowanie: Susz nadaje się do naparów, ekstraktów, okładów, kąpieli, inhalacji lub jako dodatek do potraw. Z zioła XQ można również wykonać pastę:  Garść suszu konopi należy zmielić, lub zmiażdżyć np. w moździerzu, następnie dodać olej z nasion konopi, intensywnie mieszając. Stopniowo dodawać olej - tak, aby konsystencja była gęsta

Di gotuje
Hummus 136

Pasta z ciecierzycy i tahini. Dla mnie koniecznie musi być z dodatkiem kminu rzymskiego. Jest dość łatwa do wykonania, ale czasochłonna. Ciecierzyca wymaga długiego namaczania (najlepiej zostawić w wodzie na całą noc), a następne gotowania (kilka godzin). W wersji uproszczonej, można użyć gotowej pasty tahini (zamiast miksowania sezamu i oliwy) oraz ciecierzycy z puszki. ok. 150 g ciecierzycy + woda łyżeczka(...)palcami). Ostudzić razem z wodą, w której się gotowała. Sezam uprażyć na suchej patelni (przez chwilę, tylko do momentu lekkiego zbrązowienia), a następnie zblendować razem z oliwą. Do powstałej pasty dodać kmin rzymski, sok z cytryny, pokrojony czosnek i część namoczonej ciecierzycy. Dokładne zblendować i dodawać partiami namoczone ziarna ciecierzycy. Na koniec dodać kilka łyżek wody z gotowania do uzyskania

Bullio
Bulionetka warzywno- mięsna (domowa kostka rosołowa) 182

się jeśli chcemy ugotować zupkę, lub zrobić pyszny sos. Nie zawiera glutaminianu sodu i spokojnie możemy podawać przygotowane na niej posiłki swoim dzieciom.  Składniki na ok 2,5l pasty 1 kg marchwi 500g korzenia pietruszki 1 duży seler 1/4 kapusty białej 1 duży por 1 duża cebula 3 gałązki lubczyku 2 gałązki selera 3 ząbki czosnku 700ml rosołu drobiowo(...)utarte w moździerzu. Podlewamy rosołem i dusimy pod przykryciem przez 40 minut. Po tym czasie odkrywamy i mieszając co jakiś czas, pozwalamy odparować nadmiarowi płynu. Blenderem miksujemy na gładką pastę i przekładamy np. do słoiczków i wtedy pasteryzujemy "na sucho" w piekarniku lub przekładamy do plastikowych pojemników i mrozimy. Tak przygotowana pasta może być także przechowana w lodówce bez wcześniejszej

Kuchnia w czekoladzie
Wieprzowina z paprykowym sosem i portugalski migas 221

równocześnie nie wymaga wielkiego wysiłku. Sos paprykowy kupiłam w owadzim sklepie, przyjechał prosto z Pingo Doce czyli od portugalskiego właściciela owada naszego. Można go (sos), moim zdaniem, zastąpić paprykową pastą - być może trzeba będzie dolać nieco więcej wina. Koniecznie zróbcie do mięsa migas ( czytaj migasz). Ta prosta "papka" chlebowa, podawana z różnymi dodatkami, naprawdę dobrze sie sprawdza(...)wieprzowiny pokrojonej w kostkę ( dałam schab) 50 ml  oliwa z oliwek 2 średnie cebule 10 ząbków czosnku 1 liść laurowy 1 łyżka sosu paprykowego (lub pasty z papryki) 100 ml białego, wytrawnego wina sól, pieprz do smaku kolendra do podania portugalski Migas: 200 g czerstwego białego chleba lub bułek 30 ml  (2 łyżki) oliwy z oliwek 2 ząbki

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania