Jak zawsze mieć w kuchni gotową ciecierzycę 144Stories na bieżąco pokazuję kadry z mojej kuchni i gotowania. Ciecierzyca zwana też cieciorką czy groszkiem włoskim to składnik wielu popularnych dań. Można przygotować z niej hummusy i pasty, sałatki, potrawki i gulasze, zupy. Ciecierzycę najczęściej kupujemy w formie suszonej oraz w gotowej już ugotowanej w słoiku lub puszce. Poniżej przedstawiam Wam podstawowy sposób gotowania soczewicy suszonej. Możecie ugotować więcej
Dorota Smakuje
Uszka do barszczu – 6 pomysłów na farsz 127soczewicy możemy podać dziecku od 1 roku życia. Uszka z farszem z białej fasoli Farsz z białej fasoli to po postu “wegański smalec” – sprawdź przepis tutaj . To rodzaj pasty do chleba, która jednak świetnie sprawdzi się też jako nadzienie do uszek. By zrobić taki farsz, wystarczy ugotować białą fasolę (można też użyć fasoli z puszki), zmielić i wymieszać
Wiszniówka
Likier bożonarodzeniowy 120likier bożonarodzeniowy 400 ml whisky 100 g białej czekolady 400 ml śmietanki 30% 100 ml soku pomarańczowego skórka starta z 1 pomarańczy 150 g zagęszczonego mleka słodzonego 1 łyżeczka pasty waniliowej pół płaskiej łyżeczki cynamonu Jak zrobić likier bożonarodzeniowy Przelej do rondelka śmietankę. Dodaj skórkę i sok pomarańczowy, wanilię, cynamon oraz mleko skondensowane. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj
okolicepalnika.pl
Ryby głosu nie mają? 140wiedzieć, skąd pochodzi ryba, kto ją hodował. Kupuj lokalnie. Będziesz miał/miała pewność, że ryba jest świeża. Jemy! A osobiście polecam bardzo mocno wędzonego karpia jako dodatek do past kanapkowych i sałatek. Jeśli tylko macie okazję nabyć wędzonego. Ja osobiście jadam tylko w tej formie, jednak mam też postanowienie, by w tym roku jeszcze otworzyć się na smażonego
Kucharzyca
Pomysły na niedzielny obiad – 10 przepisów 126sosem i wstawić jeszcze na chwilę do piekarnika, żeby ładnie się podpiekły. Efekt gwarantowany! Czytaj dalej ODROBINA LUKSUSU: Spaghetti z krewetkami w maślanym sosie Najprostszy i najsmaczniejszy przepis na pastę z owocami morza! Do zrobienia w 15 minut. Fastfood, który może zakasować inne niedzielne, czasochłonne, wyszukane obiady. Nie lubimy nadużywać tego powiedzenia, ale “niebo w gębie” jest
Niedzielny kucharz
Kruche waniliowe ciasteczka z orzechami laskowymi 137przygotować na prezent. Warto do pomocy zaprosić dzieci, będą miały dużo radości z przygotowywania takich słodkości. Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 2 żółtka 2 łyżeczki pasty waniliowej 20 dag masła lub margaryny pół szklanki cukru pudru Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 80 g orzechów laskowych od HELIO Wykonanie pysznych ciasteczek świątecznych: 1. Z podanych
Izabelawkuchni
Sernik z żurawiną / Cheesecake With Cranberry 138jajek 250 g. cukru drobnego 1 kg. twarogu sernikowego z wiaderka 100 g. świeżej żurawiny 80 g. miękkiego masła ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżka pasty waniliowej 2 łyżki mąki pszennej Oraz 1 łyżeczka masła do posmarowania tortownicy 1 łyżka mąki pszennej do wysypania tortownicy Piekarnik rozgrzej do 170°C. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem
Delicious Place
Piernikowe drożdżówki z nadzieniem migdałowym / Gingerbread buns with almond filling 141ciasto aż będzie głoe i elastyczne. Przykryj miskę z ciasta ściereczką lnianą i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Składniki na nadzienie migdałowe wymieszaj miksrem na gładką pastę. Wyrośnięte ciasto wyłóż na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkuj prostokąt długości około 50 cm. Na całej powierzchni ciasta rozsmaruj nadzienie. Zwiń ciasto w roladę, składając je trzykrotnie. Powinien wyjść Ci wałek
Delicious Place
Mus chałwowy 141porcje: 200-250 g śmietanki 30% 50 g czekolady białej 2 łyżki mleka 3 łyżeczki cukru pudru (może być np. z erytrolu lub ksylitolu) 3 łyżki tahini (pasta sezamowa) Dowolne bardzo chrupiące ciastka (idealne będą cantucci) Przygotowanie: W rondelku rozpuszczamy białą czekoladę z mlekiem. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na "bitą śmietanę". Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i tahini. Miksujemy do połączenia
Czarnawisienka
Ciasto waniliowo-migdałowe z prażonym słonecznikiem 112masę z żółtkami delikatnie połączyć i dodać przesianą mąkę z kakao i proszkiem. Piec 180/20 minut. Masa waniliowa to 500 ml śmietanki kremówki ubitej z 250g serka mascarpone + pasta waniliowa + 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody. Przekroić biszkopt na pół. Przełożenie to biszkopt posmarowany konfiturą z czarnej porzeczki + masa waniliowa + biszkopt + kajmak + prażony słonecznik i migdały. Autor
Wasze Przepisy
Jak upiec dynię piżmową? 182kolację. Lubię łączyć ją z czymś kremowym, jak np. mleczko kokosowe lub śmietanka kokosowa (super sprawdzi się też krowia), dynia lubi natkę pietruszki lub kolendrę, sól kłodawską, czosnek czy pastę tahinii. Dzisiaj podzielę się z Wami szybkim i prostym tipem na to: jak upiec dynię? Dodam również przepis: jak podaję upieczoną dynię. Niebawem podpowiem Ci kolejne pomysły
SMYKWKUCHNI
Portugalskie babeczki Pastéis de nata 126Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka pasty waniliowej 4 łyżki cukru Przygotowanie: Ciasto … Czytaj dalej Portugalskie babeczki Pastéis de nata
czarrna od kuchni
Pyry jak z ogniska z wegańskim gzikiem i olejem rydzowym 141Ugotowaną kaszę odstawiamy na bok, żeby wystygła. W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki potrzebne na gzik i przekładamy je do kielicha blendera. Dodajemy kaszę jaglaną i miksujemy blenderem na jednolitą pastę. 3) Upieczone ziemniaki podajemy z gzikiem, olejem rydzowym i opcjonalnie dodatkami takimi jak rzodkiewka, szczypiorek, cebula czy rzeżucha. 4) Jeśli macie na tyle silną wolę, żeby nie zjeść
Roślinożerni urlopowicze
Brownie daktylowe fit bez cukru 163łyżeczka sody szczypta soli 2 jaja Na wierzch: kilka kostek czekolady+ 2 łyżeczki oliwy Daktyle namocz we wrzątku kilka minut. Wyjmij pestkę i zmiksuj na pastę. Czekolady rozpuść w kąpieli wodnej dodając olej kokosowy. Wymieszaj. Do miski wsyp mąkę, kakao, sodę, skórkę z pomarańczy i szczyptę soli. Dodaj mokre składniki. Wbij jaja ( weganie pomijają jaja). Ciasto wymieszać
AZgotuj!
Gęsta zupa z soczewicy z jarmużem 121ząbek czosnku, wsyp soczewicę, wymieszaj całość a następnie zalej 2 szklankami wody. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę do minimum i gotuj pod przykryciem 7 minut. Krok 3 Odkryj, wlej pastę dobrze wymieszaj i gotuj przez 15 minut. Pod koniec dodaj umyty i posiekany jarmuż, wymieszaj go do zupy. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj. Smacznego! Artykuł Gęsta zupa z soczewicy
Niedzielny kucharz