Pasta lubczykowa - wspaniała, intensywna w smaku, świetna przyprawa w swej naturalnej formie. Bez dodatków, polepszaczy, wzmacniaczy smaku, nie ma się co równać z maggi ze sklepowych półek. W tej formie ma również o wiele większy zakres zastosowania. Lubczyk rośnie szybciej, niż zdążysz go przetworzyć, zatem do dzieła! W podobny sposób przygotowawałam już pastę z czosnku niedźwiedziego, czyli listki zmiksowałam(...)dodatkiem soli i oliwy. Do przygotowania pasty z lubczyku zainspirował mnie przepis znaleziony tutaj. Autorka przygotowała pastę tylko z dodatkiem soli w proporcji 7 części lubczyku na 1 część soli (700 g liści lubczyku i 100 g soli). Ważne jest użycie soli morskiej, himalajskiej, kamiennej - bez dodatków, ponieważ mogą spowodować zgorzknienie pasty. Niestety blender kielichowy potrzebuje dużych ilości
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Któż nie lubi pasty jajecznej, chyba niewielu.., u mnie zajadają się nią dosłownie wszyscy, nawet ci, którzy za jajkami nie przepadają. Pasta ma w sobie to coś, że zjadają ją ze smakiem. Od jakiegoś czasu przygotowywałam pastę wg tego przepisu , teraz dawno już jej nie było, nie zajrzałam na bloga i zrobiłam po staremu, tzn.prawie po staremu, zasady dietetycznej pasty(...)jaka pyszna, jakby inna, wzięłam na karb tego, że dawno nie było, więc się stęsknili, dopiero po czasie dotarło do mnie, że dokonałam małej zamiany. Tak więc nowa - stara pasta jajeczna, w dietetycznej formie. Polecam- zasmakuje każdemu. Łyżka majonezu na taką ilość jaj, to naprawdę niewiele, a żaden jogurt nie zastąpi majonezu, no chyba, że przygotowujemy do szybkiego zjedzenia, wówczas
Smaczne Zdrowesię taka okazja mrożę woreczek lub dwa na zimowe wieczory. Koktajl z jagód... pierogi ... nie ma niczego lepszego. Dziś jednak chciałabym Wam przedstawić zupełnie inne, o wile zdrowsze jagodowe pasty od LiQberry . Produkcja tych past oparta jest na nowoczesnej technologii, która umożliwia przetarcie owoców wraz z pestkami. Dzięki temu pasty otrzymują dodatkowe wartości odżywcze, które pierwotnie zamknięte są we wnętrzu(...)nasion. Pasta z jagody zawiera witaminy P, F, E, kwasy omega-3, jest w 100% naturalna, pozbawiona cukru i konserwantów. * zdjęcie ze strony http://superjagoda.pl/ Pozytywne aspekty spożywania pasty jagodowej : Posiada właściwości przeciwutleniające; Pozytywnie wpływa na zdrowie oczu. Przeciwutleniające antocyjany zawarte w borówce pomagają w utrzymaniu prawidłowych funkcji siatkówki, a także mogą pomóc stabilizacji kolagenu w oku; Wpływa
Słodkie okruszkiPrezentowaliśmy już różne pasty, ale tym razem naszym głównym składnikiem będzie wędzone tofu. Dzięki niemu osiągniemy smak wędzonego sera lub wędzonej ryby. Jeśli tęsknicie za takimi smakami, to ta pasta jest właśnie dla Was, nie musimy pisać, że prostota i szybkość wykonania to dodatkowy zaleta, żeby zrobić ją samemu. Pasta z wędzonego tofu Przepis na 200g pasty(...)kanapki Potrzebujemy: 180 g wędzonego tofu 1 średniej wielkości cebulę 2 łyżki łagodnej musztardy 1-2 łyżki oliwy (opcjonalnie) sól lub łyżka sosu sojowego - aby stworzyć bardziej słoną pastę (opcjonalnie) pieprz, łyżeczka chilli lub czosnku granulowanego - aby stworzyć bardziej ostrą pastę Wykonanie: 1. Kroimy lub rwiemy tofu na mniejsze części i wrzucamy do słoika blendera. 2. Następnie kroimy cebulę
Bananowe Poleziemniaki. Ja do ich nadziania wykorzystałam wędzonego dorsza i sery. Składniki: kilka większych ziemniaków średnia czerwona cebula 6 ząbków czosnku dorsz wędzony parę plasterków wędzonego boczku Składniki na pastę serową: kawałek sera gruyere kawałek sera cheddar opakowanie sera białego np. typu president, mascarpone 3-5 łyżek śmietany łyżeczka musztardy dijon 1-2 łyżeczki słodkiej papryki świeżo zmielony czarny(...)umyłam i ugotowałam w osolonej wodzie. Powinny być nie do końca ugotowane na miękko, ponieważ będziemy je jeszcze piec w piekarniku. Odłożyłam ziemniaki do wystygnięcia. Pora na pastę serową. Rozdrobniłam w robocie kuchennym sery. Wsypałam słodką czerwoną paprykę. Dodałam biały ser, śmietanę i musztardę. Wszystko zmiksowałam i na koniec wsypałam szczypiorek. Pasta serowa
potrawyregionalneszklanki suchej cieciorki 3 łyżki soku z cytryny 2 - 3 ząbki czosnku 1 szklanka lodowatej wody lub tak jak u mnie zimnego płynu po gotowaniu cieciorki pasta tahini (gotowa pasta sezamowa lub zrobić samemu) 6 pomidorów suszonych 2 łyżki oliwy z oliwek (opcjonalnie) sól pasta tahini: 1/2 szklanki ziaren sezamu 2 - 3 łyżki oleju sezamowego Przygotowanie: Cieciorkę opłukać wodą(...)jednak nigdy tego nie sprawdzałam w obawie przed zmianą smaku cieciorki. Po ugotowaniu wyjąć z wody, a wodę wystudzić i schłodzić. Jeśli chcemy otrzymać bardzo gładką i aksamitną pastę, to cieciorkę należy obrać ze skórki (ja tego nie robię, odpowiada mi nieco szorstka pasta). Do przygotowania pasty tahini należy uprażyć sezam na suchej patelni, uważając by nie przypalić. Sezam
Kuchcik gotujeryż z kapustą kimchi i warzywami. Obowiązkowo obsypany prażonymi jasnymi i czarnymi ziarnami sezamu. Prawdziwa feeria smaków w jednej potrawie, niezwykle prostej w przygotowaniu, trzeba tylko wcześniej zrobić pastę-bazę i mieć gotowe kimchi. Przepis na kimchi podawałam TUTAJ , a pastę możecie zrobić sami z poniższego przepisu lub kupić w sklepie azjatyckim gotowy fix. Obowiązkowa pozycja dla osób, które(...)kochają kuchnię wschodnią. Koreański prażony ryż z kimchi Składniki pasty: 1 szalotka 1 papryczkachili czerwona 2-centymetrowy kawałek świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 3 łyżki oleju sezamowego 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżka pasty miso (można pominąć) 1 łyżeczka pasty krewetkowej 1 łyżka pasty sezamowej (można pominąć) 1 łyżka octu ryżowego lub octu ciemnego balsamicznego 2 łyżki soku z kimchi
Kuchnia Prezydentowejczerwonego, czy żółtego, czy też zielonego. Ja do tej pory jadłam zielone tylko w knajpkach. Ponieważ bardzo mi smakowało, zrobiłam w domu. Przyznam, że pierwszy raz kupiłam zieloną pastę curry w sklepie, ale tak naprawdę tylko po to, żeby zobaczyć skład, konsystencję i smak. Zrobiłam najpierw curry z gotowej pasty, a to na zdjęciach powstało już z mojej własnej zielonej(...)tajskiej pasty curry. Niestety, dostałam w pobliżu jedynie zwykłą papryczkę chili, a że nie chciało mi się jechać do miasta po właściwą, na smaku moja pasta nieco straciła, ale i tak moje zielone curry było o wiele lepsze niż to z azjatyckich lokali. Niesamowicie dobre. No, ja bym mogła to jeść dzień w dzień. ;) Na zdjęciach tego nie widać
Kuchnia Prezydentowejoliwki, dużo świeżej zieleniny (szczypiorek, pietruszkę, bazylię, rzeżuchę), majonez wegański , plaster wędzonego tofu lub wędzonego twarogu Pilos (pyszny, do kupienia w Lidlu, bez żadnych E). Poniżej lista past, które najczęściej przygotowuję: Wegańskie: 1. Pasztet soczewicowy 2. Pasta z pieczonego czosnku 3. Humus 4. Humus z kuminem 5. Guacamole 6. Pasta z żółtego grochu 7. Pasztet sojowy (niepieczony(...)Pesto, np. pietruszkowe , bazyliowe , jarmużowe 9. Pasta słonecznikowo-oliwkowa 10. Pasta z białej fasoli 11. Smarowidło z czerwonej fasoli 12. Pasztet sojowy (pieczony) Wegańskie pasty na słodko (dodaję do nich miód, plasterki banana, jabłka, domowy dżem): 13. Domowe masło orzechowe 14. Domowa tahina - pasta sezamowa Wegetariańskie: 1. Twarożek ryżowy
Qlinarnie i Qlinarniesobotę udało mi się zrobić kilka słoików papryczek faszerowanych serkiem (niedługo podzielę się z Wami przepisem), jednak nie zużyłam wszystkich zakupionych. Postanowiłam więc je wykorzystać do zrobienia ostrej paprykowej pasty. Według mnie wyszła rewelacyjna, nie jest ognista, jednak ostra. Korzystałam z papryczek chilli oraz ostrych papryczek czereśniowych, które pozostały po przetworach. Pasta jest bardzo łatwa w przygotowaniu, idealna jako dodatek(...)łyżka octu z białego wina 1 łyżka cukru 1 łyżka soli (dodawać stopniowo i próbować) Przygotowanie (30 min): Papryczki oczyszczamy z wewnętrznych żyłek oraz pestek. Celowo możemy dodać do pasty odrobinę pestek, dodadzą one wtedy ostrości. Obieramy czosnek. Oczyszczone papryczki wraz z czosnkiem, oliwą, cukrem i solą wrzucamy do blendera i blendujemy na szybkich obrotach przez 30-60 sek. Jeżeli
PastelFoodNachosy z dipem 4 - warstwowym...Kremowa pasta z czerwonej fasoli.Warstwa lekko pikantnej pasty z awokado.Na to salsa pomidorowa z cebulą i jalapeno.Na wierzchu kwaśna śmietana oprószona słodką papryką.A do tego chrupiące nachosy.Pyszna meksykańska przekąska!Idelana na imprezę czy spotkanie ze znajomymi!Składniki:Puszka czerownej fasoli konserwowej;1 miękkie awokado;Łyżka soku z cytryny;1 łyżeczka sosu tabasco;1 ząbek(...)zawartości tłuszczu 18%;3/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku;2 opakowania nachosów (waga 1 opakowania - około 175 g).Sposób przygotowania:Fasolę odsączyć z zalewy i zblendować na kremową pastę. Pastę fasolową równomiernie rozłożyć na dnie płaskiego naczynia/salaterki.Awokado obrać i zblendować na kremową pastę. Dodać sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i wymieszać. Doprawić sosem tabasco. Wymieszać
Gospodyni MiejskaPyszna pasta do przygotowania dosłownie w kilka minut. Dla wielbicieli avokado. Idealna na śniadanie i kolację. Podałam ją na domowych bułeczkach-bajglach. Wyszło pysznie. Bardzo lubię takie jedzenie. Polecam, spróbujcie takiej pasty. Potrzebujemy: 1 dojrzałe avokado 5 jajek ugotowanych na twardo 2 łyżki pokrojonych suszonych pomidorów 2 łyżki majonezu sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku 1 ząbek czosnku(...)drobno pokrojonego ) Wykonanie pysznej pasty: 1. Z avokado usuwamy pestkę i wydrążamy, następnie przekładamy do miseczki, rozgniatamy dokładnie widelcem, dodajemy jajka i ponownie rozgniatamy, dodajemy czosnek, suszone pomidory i majonez, mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. 2. Przed podaniem pastę chłodzimy w lodówce. Smacznego życzę. Moje rady: Porcja dla 4 osób. Jeżeli
IzabelawkuchniBardzo smaczna pasta na śniadanie czy kolację. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem, do tej pasty upiekłam chlebek z ziarnami. Pasta jest dość słona, ale to za sprawą serka. Jak ktoś lubi takie smaki to bardzo polecam. Prosto, pysznie i raz, dwa. Smacznych inspiracji Wam życzę. Potrzebujemy: 1 puszka makreli w pomidorach opakowanie serka sałatkowo-kanapkowego(...)solankowy ser ) pół małej cebuli ( można dać więcej jak ktoś lubi ) 2 ogórki kiszone pieprz czarny mielony do smaku natka pietruszki według uznania ( świeża lub suszona ) Wykonanie pysznej pasty: 1. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę, ogórki kroimy w trochę większą kostkę. 2. Do miseczki przekładamy ser i dodajmy makrelę z sosem, rozcieramy widelcem do dokładnego połączenia
IzabelawkuchniPasta kanapkowa ze szczypiorkiem to pomysł na pyszne śniadanie lub kolację. Świeże pieczywo z tą pastą na pewno podbije kubki smakowe Twoje i Twojej rodziny. Pasta składa się z prostych składników, które każdy znajdzie w swojej kuchni. Nie ma przy niej dużo pracy, a smakuje wyśmienicie. Jeżeli jesteście fanami past i smarowideł do chleba , koniecznie musicie wypróbować ten przepis. PASTA(...)oczkach. 2. Szynkę oraz ser również zetrzyj na tarce. 3. Szczypiorek drobno posiekaj. 4. Składniki przełóż do miseczki, dodaj majonez i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. 5. Pastę podawaj na świeżym pieczywie. Smacznego! Artykuł Pasta kanapkowa ze szczypiorkiem pochodzi z serwisu alledobre.pl
Alle Dobre!Pasta z wątróbki to bardzo prosty przepis na wyjątkowo smaczne i dość tanie smarowidło na kanapki. Smakuje podobnie jak domowy pasztet, ale zasmakuje wam oczywiście tylko w przypadku, kiedy lubicie wątróbkę. Jej specyficzny smak jednak nie wszyscy akceptują, więc takie osoby raczej nie zagustują w tym przysmaku. Pastę robi się w około 25 minut. Wystarczy tylko usmażyć wątróbkę z cebulą(...)namoczyć żurawinę, a następnie wszystko zmiksować ze sobą. Z czym podać pastę z wątróbki? Pastą z wątróbki można posmarować świeży chleb, grzankę z bagietki, bułkę czy chrupkie pieczywo. Następnie wystarczy położyć swoje ulubione dodatki np. plasterki kiszonego ogórka, pomidora, paski chrupiącej papryki, kawałek ostrego sera, a całość posypać szczypiorkiem, kiełkami lub posiekaną drobno cebulką. Pyszny posiłek mamy gotowy. Świetnie sprawdzi
e-PrzepisyKulinarne