prostu proste! PRZEPIS NA ŻEBERKA SKŁADNIKI: - 4 duże żeberka wieprzowe tzw trójkąty - 2 ząbki czosnku - przyprawa do steków - 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich - 6 łyżek koncentratu pomidorowego - 2 łyżki pasty z pieczonej czerwonej papryki (jeśli nie masz zastąp 1 łyżeczką suszonej papryki wędzonej) - 1 łyżka syropu klonowego - 1 łyżka miodu - sól - pieprz - olej do smażenia - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Żeberka obsyp(...)przez 24 godziny. Żeberka smaż na złoty kolor na patelni, z każdej ze stron, dodaj syrop klonowy i miód, przykryj pokrywką i duś do miękkości 20 -30 minut. Dodaj pastę z papryki pieczonej i koncentrat pomidorowy dodaj 130 ml wody, przykryj pokrywką i duś. Z sosu wyjmij żeberka na talerz, do sosu dodaj sól. Łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuść
SMYKWKUCHNIpieprz ziołowy do smaku A teraz przygotowanie w 5 minut. Awokado myjemy, przekrawamy i wyciągamy miąższ. Razem z umytą i odsączoną fasolą umieszczamy w naczyniu, w którym będziemy blendować pastę. Miksujemy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gotową pastę przekładamy do miseczki, podajemy posypaną posiekaną cebulą i skropioną olejem rydzowym. Smacznego
Szybko Tanio SmacznieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE
KorniszonkiCiasteczka z lekkim "twistem" niewielki dodatek pasty tahini zmienia ciasteczka w niepowtarzalne słodkości. Mąka kokosowa jaką namiętnie stosuje w swoich wypiekach, choć wciąż jestem na etapie "demo", znajdzie zwolenników nie tylko diety bezglutenowej, ale również amatorów fitnessu. Dzięki wysokiej zawartości białka, potrawy z niej przygotowane świetnie sprawdzają się w przypadku okołotreningowego posiłku. Bywa trudna, bo pozbawiona glutenu nie skleja się(...)łyżki oleju kokosowego 2 dojrzałe banany 250 g cukru muscavado 200 g mąki kokosowej 1 jajko ok 100-150 ml mleka roślinnego 2 łyżki kakao 3 łyżki pasty tahini 200 g gorzkiej czekolady 100 g białej czekolady nasiona sezamu Przygotowanie: 1. W misce blendera miksujemy miksujemy banany, olej kokosowy, cukier, jajko, tahini i mleko 2. W misce łączymy mąkę
Słodki Kompromisemaliowaną powierzchnię. Naczynia żeliwne bez warstwy emalii wymagają od nas większej troski – myjemy je jeszcze gorące, w gorącej wodzie, nie używając do mycia mydeł i detergentów, co najwyżej pasty zrobionej z soli kuchennej rozrobionej z wodą i szczotki – po to żeby nie naruszać konserwującej warstwy oleju. Po umyciu dokładnie naczynie osuszamy i pokrywamy ponownie warstwą oleju jadalnego przy użyciu(...)gotowanie w nim staje się naprawdę bardzo naturalne i niesamowicie satysfakcjonujące. Zdarza się, że żeliwo zardzewieje – szczególnie wtedy, gdy leży zapomniane i nieużywane . Małe plamy rdzy łatwo wyczyścić pastą z soli lub wełną stalową. Przy całkowicie pordzewiałym naczyniu też można sobie poradzić – wstawiamy je do zimnego piekarnika i ustawiamy funkcję samooczyszczania piekarnika (pyroliza, piroliza lub czyszczenie pyrolityczne/pirolityczne – cały brud
Karo in the KitchenSkładniki na ciasto ptysiowe Ptysie z kremem waniliowym 2 szklanki mąki 1 szklanki wody 1 szklanka mleka 1 kostka + duża łyżka masła pokrojonego w kostkę 5
Korniszonkiopakowanie mrożonego kalafiora Poltino ( 400 g ) 1 litr bulionu lub rosołu drobiowego lub warzywnego 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki pikantnej pasty lub sosu paprykowego 1/2 łyżeczki ziaren kolendry 1/3 łyżeczki kminku lub kuminu 1/4 łyżeczki mielonego imbiru sól Dodatkowo: płatki migdałowe Przygotowanie zupy 1. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek. Na rozgrzanym(...)konieczności rozmrażania. Całość zalać bulionem lub rosołem i gotować, aż kalafior zmięknie. 3. W moździerzu rozetrzeć ziarna kolendry, kminek i imbir. Przyprawy wsypać do zupy, dodać także pikantną pastę paprykową. Jeżeli bulion lib rosół nie były solone - zupę posolić. Ugotowaną zupę zmiksować blenderem na gładki krem. 4. Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe. Zupę podawać posypaną prażonymi płatkami migdałowymi. Smacznego
kolorowotorcikowoSkładniki na lody śmietankowe Kremowe lody śmietankowe 200 ml skondensowanego słodzonego mleka 500 ml śmietanki kremówki (36%) Schłodzoną śmietankę ubijacie na sztywno, po czym dodać do
Korniszonki2 szklanki świeżych malin Koktajl malinowy bez pestek 2-3 łyżki płynnego miodu, syropu klonowego lub cukru (według uznania) Szklanka mleka Pół szklanki naturalnego jogurtu lub
Korniszonkiosób nie jadających mięsa, bo przyznacie mi racje że tradycyjny śledzik w oleju w piątek na zagryzkę w czasie lata, to jakoś tak słabo wchodzi no nie? Taka pastą natomiast nie pogardzi nikt. Przekonajcie się sami Składniki: 20 sztuk krakersów slonych słoiczek 190 g Pikantnej Makreli z serii Jedyna Taka SEKO cebulka dymka ze szczypiorkiem 2 jajka Wykonanie(...)gotujemy na twardo. Studzimy i drobno siekamy. * Cebule i szczypiorek drobno siekamy, dodajemy do sałatki z makreli Seko. Dodajemy też posiekane jajko. Dokładnie mieszamy. * Na krakersy wykładamy przygotowana pastę. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem. * Najlepiej smakuje po ok godzinie od przygotowania
Z Majeczką w kuchniCiasto drożdżowe: Drożdżowe ślimaki na słodko 250 g mąki pszennej 250 ml mleka 20 g świeżych drożdży 5 żółtek 70 g masła, roztopionego i przestudzonego 100
Korniszonkidoraźne, zmniejszające dokuczliwości, a nie leczące. Przy bolącym gardle wystarczy dodać do szklanki wody z sodą trochę soku z cytryny i płukać tym gardło. Dolegliwości po ukąszeniach zminimalizuje pasta w sody i wody lub z sody i naparu nagietka. Przy ospie też warto sięgnąć po taką miksturę. Dla urody Problemy z nieświeżym oddechem : płukanie jamy ustnej wodą z dodatkiem(...)sody. Na szklankę letniej wody wystarczy wsypać 1 łyżkę sody i wymieszać. Pastę do zębów wymieszać z odrobiną sody, a otrzymamy naturalnie wybielający preparat. Papka z oliwy z oliwek i sody zadziała jak pilling , znakomicie odświeżający i ścierający martwy naskórek. Przy problemach z tłustą cerą warto co jakiś czas zrobić maseczkę z sody i wody. Jeśli zmagamy się ze szpecącymi
Codzienna kuchnia niecodziennaSzybki, ale bardzo smaczny pomysł na obiad inspirowany sycylijską pastą alla Norma. To ciągnący makaron jajeczny tagliatelle otulony aromatycznym sosem z bakłażanów, pomidorów i czosnku. Moją wersję postanowiłam nieco odchudzić. W tradycyjnej recepturze bakłażana się smaży, ale wtedy danie jest bardziej tłuste - to warzywo jest jak gąbka - wchłonie każdą ilość oleju. Postanowiłam więc bakłażana pokroić, lekko skropić oliwą i upiec(...)Danie wyszło smaczne, a na całość - 4 porcje użyłam jedynie 2 łyżki oliwy z oliwek. Zamiast dużych pomidorów dodałam koktajlowe, żeby pasta wyglądała ładniej. Do tego czosnek, bazylia i twardy ser - u mnie mój ulubiony parmezan. Składniki: (na 4 porcje) 1 średniej wielkości bakłażan 2 szklanki pomidorków koktajlowych 1 szklanka dobrej passaty pomidorowej 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki liści bazylii
Kulinarne InspiracjeSposobów na wykorzystanie kurek jest wiele i kilka pomysłów znajdziecie TU na blogu- dziś do tego zestawu dochodzi prosta i wyborna pasta kurkowa przygotowywana z kurek smażonych na maśle klarowanym, z dodatkiem białego wina, cebulką i odrobiną czosnku (aby nie przytłoczył smaku grzybów!). Pasta już sama w sobie jest pełna smaku i aromatu, ale zachęcam do wypróbowania
Kraina Miodem Płynącaformy i wystudzić na kratce. Budyń waniliowy : Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać obie mąki i dokładnie zmiksować, aby nie było grudek. Powstanie gęsta pasta. Mleko zagotować z ziarenkami wydrążonymi z połowy laski wanilii ( lub z cukrem wanilinowym ). Zestawić z ognia. Dodać pastę, wymieszać do rozpuszczenia grudek. Postawić z powrotem na palnik i mieszając zagotować. Ugotowany
Opowieści z piekarnika