przygotowany omlet jest puszysty, delikatny i bardzo sycący. Idealnie komponuje się z pastą ajwar, ciągnącym się seeerem i dodatkiem cukinii. Przyznam, że takie placki zawsze smażę w większej ilości! Polecam! (1 duży lub 2 małe) 2 jajka 2 łyżki mleka 2 łyżki mąki szczypta soli (solidna) Dodatkowo: 4 plastry cukinii + sól i pierz(...)łyżki pasty ajvar (polecam Rolnik ) żółty ser Ponadto: olej/masło do smażenia (u mnie olej słonecznikowy Woj-Len ) Plastry cukinii przekroić na pół i umieścić na rozgrzanej patelni. Cukinię delikatnie oprószyć solą z pieprzem i odczekać aż zmięknie - w międzyczasie obracając na drugą stronę. Przygotować omlet/y. Mąkę z mlekiem i żółtkami - dokładnie wymieszać (najlepiej widelcem lub mikserem, aby nie było
Di gotujewyrzutów sumienia, a do tego estetycznie i wygodnie podany. Składniki (2 porcje): Pudding: 3 łyżeczki nasion chia 1 banan 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/3 szklanki mleka 1/2 łyżeczki pasty waniliowej Mus: 1 dobrze dojrzałe mango Przygotowanie: 1) Nasiona chia zalać mlekiem roślinnym, dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki na 15 min., po czym ponownie dokładnie wymieszać i odstać na kolejne(...)Banana, jogurt naturalny oraz pastę waniliową zmiksować blenderm tak, aby powstała jednolita masa. 3) Do masy jogurtowo-bananowej dodać chia z mlekiem, dokładnie wymieszać za pomocą rózgi kuchennej, rozlać do słoiczków/szklanek i odstawić do lodówki na ok. 3 h. 4) Obrane mango pokroić na mniejsze kawałki (kawałek można pokroić w drobną kostkę i odłożyć do dekoracji) i zmiksować blenderem
Fitsweet.meChlebek jaglany Przygotowując przepisy na pasty, które znajdziecie w mojej książce „ Hummusy i pasty „ miałem dylemat, z czym je zjeść… Uwierzcie mi, że nawet najlepsze pieczywo może się przejeść. Wcinałem z chlebem gryczanym , krakersami z ziaren … Ciągle jednak było mi mało. Podczas przygotowywania przepisu na hummus śródziemnomorski olśniło mnie. Pomyślałem, że fajną opcją może być chlebek
BlendmanProsto, smacznie i naturalnie – dodam również ,że szybko. Przekąska na ostatnią chwilę. Wystarczy 3 składniki i gotowe! Prawdziwa warzywna rewolucja dzięki nowym pastom warzywnym przygotowanym przez WAWRZYNIEC Jeśli się spieszysz, jeśli ktoś wpadł niezapowiedziany, a odwiedziny przeciągają się, to pomysł/ przepis jest właśnie dla Ciebie. Żadnej Ameryki nie odkryłam, ale odkryłam całkiem nowy, przyjemny i warzywny smak. Miałam się(...)parmezan -świeży tymianek i liście młodego buraka -czarnuszka -ciasto francuskie gotowe Pocięłam w nierówne kwadraty i prostokąty całe ciasto francuskie. Piekarnik nagrzałam do 175 -180 stopni.Każdy kawałek wysmarowałam pastą Wawrzyniec, posypałam parmezanem. Piekłam przez ok. 15 minut. Posypałam czarnuszką, tymiankiem i dodałam młodych listków buraka. Pyszne! Na ciepło i na zimno! Do zabrania ze sobą wszędzie. Idealne na każdą
Z Kuchni Do KuchniWyjąć blachę z piekarnika - paprykę przełożyć do foliowej torebki i zakręcić, żeby nie dochodziło powietrze, odłożyć Na blachę przełożyć pomidory, piec 10 minut. Chilli i czosnek zmiksować na gładką pastę (można dodać trochę oliwy). Pomidory wyjąć i przełożyć do miski. Bakłażany umyć, każdy ponakłuwać widelcem, ułożyć na blasze i piec 50 minut Pomidory zmiksować i przetrzeć przez sito. Z papryki(...)zdjąć skórkę. Upieczone bakłażany lekko przestudzić a następnie wyjąć z nich łyżką miąższ. Papryki i bakłażana zmiksować, połączyć z pomidorami i pastą z papryczek i czosnku. W garnku rozgrzać oliwę, przełożyć warzywa i na wolnym ogniu gotować ok 30 minut. Dodać sól, dwa rodzaje octu i gotować kolejne 15 minut. Słoiki dokładnie umyć i wyparzyć ( razem z nakrętkami) wrzątkiem. Wytrzeć
Cooking for Emilyszakszukę z dynią makaronową oraz szakszukę kalafiorową . Tunezyjska szakszuka ( shakshuka ) Składniki / na 4 porcje: 2 łyżki oliwy 2 duże papryki (czerwone lub zielone) pokrojone w paski 2 łyżeczki pasty harissa ( domowej lub ze sklepu) - można zastąpić 2 łyżeczkami koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczką mielonej słodkiej papryki, 1/2-1 łyżeczką chilli w płatkach i 1 łyżeczką mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kuminu(...)bakłażana lub pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Warzywa dodaj na patelnię razem z papryką, aby zdążyły się usmażyć. Przygotowanie tunezyjskiej szakszuki: 1. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj paprykę, pastę harissa (lub koncentrat pomidorowy z przyprawami), kumin i czosnek i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż papryka zmięknie (ok. 8 minut). 2. Dodaj pomidory z puszki (lub pokrojone
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki na sok z aroniowy Owoce aronii 1 kg dojrzałych owoców aronii 2 niepełne szklanki cukru 1 szklanka wody 1 cytryna Owoce aronii umyć, rozgnieść i
Korniszonkibiała część (opcjonalnie) 1 łyżeczka imbiru, drobno posiekanego lub startego 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 cebula, pokrojona w plasterki 3 papryczki chili, drobno posiekane 1/4 szklanki czerwonej pasty curry 1×400 g puszka mleka kokosowego 2 łyżki sosu rybnego (opcjonalnie) 200 g dyni, obranej i pokrojonej w małą kostkę 200 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami(...)dużej patelni rozgrzej na dużym ogniu olej, włóż trawę cytrynową, imbir i czosnek i smaż mieszając przez 1 minutę. Dodaj cebulę i chili i smaż kolejną minutę. Dodaj pastę curry i smaż mieszając przez około 2 minuty. Wlej mleko kokosowe, wymieszaj, napełnij wodą połowę puszki po mleku, wlej do patelni i ponownie wymieszaj. Dodaj sos rybny, dynię i fasolkę szparagową
karmelowyBabeczki marchewkowe Składniki na babeczki marchewkowe 2 średnie marchewki starte na grubej tarce (1 szklanka) 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki oleju rzepakowego
KorniszonkiSkładniki potrzebne na kruchą szarlotkę z zapiekaną pianą Krucha szarlotka pod pierzynką 4 – 5 dużych kwaśnych jabłek (najlepsze będą reneta szara lub złota, antonówki) 40 dag
KorniszonkiPrzywożę je też z domu rodziców. Czasami dostaję z nimi paczkę. (!) W słoikach przechowuję, pasteryzuję zupy, roznoszę rosół, pakuje sosy, upycham owoce zalane alkoholem i przenoszę pasty. Ostatnio w moich słoikach króluje hummus. Zapraszam niżej po przepis. Składniki: (na 1 litr hummusu) 1 szklanka ugotowanej ciecierzyca 3-4 łyżki tahiny 1/3szklanki lodowatej wody 2 ząbki czosnku sok z połowy(...)miksując wlewam powoli zimną wodę. 4. Gotowy hummus próbuję, dodaję przypraw do smaku i pakuje do słoika. 5. Hummus można przechowywać w lodówce przez około 5 dni. Pytanie czy pasta przetrwa tyle czy zostanie wyjedzona szybciej. 6. Hummus idealnie pasuje do warzyw czy pieczywa. U mnie wraz z pieczywem, ogórkami i marchewka był przekąską podczas grilla
U Fiolkikontrastują z całością. Polecam! Schab w sosie curry Składniki na 4 porcje: 8 plastrów schabu 2 ząbki czosnku pół puszki mleka kokosowego pół szklanki bulionu warzywnego 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka, kolendra czarny sezam do dekoracji Wykonanie: Mięso lekko rozbijamy, oprószamy solą, pieprzem, nacieramy rozgniecionym czosnkiem , kolendrą(...)tłuszczu. Do mięsa wlewamy bulion i mleko kokosowe i dusimy pod przykryciem do miękkości. Paprykę podsmażamy kilka minut na oliwie, dodajemy do schabu pod koniec gotowania. Sos doprawiamy pastą curry, solą i pieprzem. Podgrzewamy razem kilka minut. Podajemy posypane czarnym sezamem. SMACZNEGO
Smak mojej kuchniSkładniki potrzebne do przygotowania zimowej sałatki z zielonych pomidorów Zimowa sałatka z zielonych pomidorów 1 kg zielonych pomidorów (najlepiej z własnego ogrodu) 1 cebula Ok. 1
Korniszonkiwrzątku -2 łyżeczki suszonych drożdży (ok. 35 g świeżych) -1 łyżeczka miałkiego cukru -150 ml letniej wody -450 g mąki pszennej -2 łyżeczki suszonego rozmarynu -2 łyżki pasty pomidorowej (może być koncentrat, ale niezbyt kwaśny) -150 ml niskotłuszczowego jogurtu naturalnego -1 łyżka soli gruboziarnistej -1 łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie Piekarnik rozgrzać do 220 st. C. Papryki przekroić, usunąć nasiona(...)miski, zalać letnią wodą i odstawić na 10 – 15 minut by urosły. Mąkę przesiać do miski i dodać 1 łyżeczkę rozmarynu. Pośrodku zrobić wgłębienie, w które wlać drożdże. Dodać pastę pomidorową, nasączone pomidory wraz z płynem, paprykę, jogurt i połowę soli. Wymieszać wszystko na gładką masę. Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat i ugniatać ok. 4 minut, aż będzie gładkie
Zielona Kuchnia