jest arabskie.pl , który specjalizuje się w produktach kuchni krajów Bliskiego Wschodu. Robiłam u nich zakupy już kilkakrotnie i zawsze wszystko było w porządku. Wiele używanych przez mnie produktów arabskich - pasta tahini, woda różana, woda z kwiatów pomarańczy, melasa z granatów, bulgur - pochodzi własnie od nich. Dziś w "Moich #kuchennychskarbach" chciałam pokazać Wam moje najnowsze nabytki pochodzące z tego sklepu(...)minut. Słowo "moghrabieh" w języku arabskim oznacza "potrawę z krajów Maghrebu" i odnosi się nie tylko do samego makaronu, ale także tradycyjnej potrawy przygotowywanej z jagnięciną lub kurczakiem. Przeglądając Internet dowiedziałam się, że kuskus izraelski i libański to nie jest dokładnie ten sam produkt. Różnią się one metodą wytwarzania, wielkością kuleczek i podobno czasem gotowania. Jest też kuskus palestyński
Chilli Czosnek i Oliwaboczku ; blog: Czerwień i błękit Sałatka z fasoli ; blog: Garnkofilia Potrawka z fasoli i chorizo ; blog: Codzienne gotowanie Sałatka z fasolą, brokułami i chorizo ; blog: Szóste niebo Żółta pasta z białej fasoli cannellini ; blog: Smakołyki Angeli Wegański "smalec" z fasoli ; blog: Domowe gotowanie Krem z fasoli ; blog: Co w kredensie piszczy FasoLove muffiny (bezglutenowe) ; blog: Qchcik gotuje Zupa fasolowa ; blog(...)wędzoną papryką ; blog: Twins Pot Soczewica Bieługa w pomidorowo-kokosowo-orzechowym łagodnym sosie ; blog: Agelessnation Dhal z soczewicy z jarmużem i szpinakiem ; blog: U stóp Benbulbena Aromatyczne casserole z kurczaka i soczewicy ; blog: U stóp Benbulbena Spaghetti z soczewicą ; blog: Małgorzata Rusek - Dietetyk z pasją Zupa z brązowej soczewicy z quinoą i kakao ; blog: Quinoa Raz! Sambar indyjski z czerwonej
Weekendy w domu i ogrodzieOd narodzin Synka snuje się za mną jeden temat. Nie chodzi tu wcale o pizzę, tu chodzi o ... okulistę. Z jednej strony nie dopuszczam do
Matka Żywicielkaktórej wybrałam na spróbowanie steki z tuńczyka. Podałam je z makaronem w sosie z serka śmietankowego z dodatkiem warzyw (sos w takiej wersji często przygotowuję w wersji z kurczakiem, ale tym razem postanowiłam zestawić go z tuńczykiem). Ten delikatny sos nie zabija smaku ryby, a nawet z nim współgra, tworząc smaczny posiłek. Steki z tuńczyka zamiast z makaronem, możecie podać(...)zakresie. Postanowiłam przy doborze produktów kierować się jednym kryterium - zamówiłam produkty niestandardowe lub takie, które chciałam od dawna spróbować. W moim koszyku znalazły się m.in. czarny ryż, pasta tahini, steki z tuńczyka, mąka gryczana i ryżowa. Więcej moich skarbów możecie zobaczyć na Facebooku . Jak oceniam zakupy internetowe we Frisco.pl ? Moja ocena jest pozytywna. Na stronie sklepu, po kliknięciu w wybrany
Fabryka pomysłówmakaronu, czy ryżu, aby przygotować szybki obiad. Genialnie sprawdza się jako dodatek do grilla, mięsa, serów, czy warzyw. Czasami dodaję go do lecza lub smaruje nim roladki z kurczaka lub schaby Jak widzicie macie szeroki wachlarz możliwości. Nie pozostaje Wam nic innego tylko iść na zakupy i przygotować ajwar. Ajwar Składniki: 2 bakłażany 2 kg czerwonej papryki 6 ostrych papryczek(...)łyżki oliwy i wrzucamy na nią przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy. Dodajemy obrane bakłażany i paprykę. Kroimy ostre papryczki i dorzucamy do garnka. Całość blendujemy na gładką pastę. Doprawiamy koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem, cząbrem, octem i papryką słodką. Stawiamy na średnim ogniu, gotujemy przez około 40 minut mieszając od czasu do czasu, aż nasza pasta zgęstnieje. Przekładamy do wyparzonych
PatiGotujeznaczenia jest i to, że zioła można dowolnie wybierać i ze sobą mieszać, tworząc własne, autorskie kompozycje – jeśli wiecie, że w domu często przygotowujecie rybę czy kurczaka, wybierzcie odpowiednio do nich dobrane zioła, dodajcie jeszcze aromatyczną skórkę z cytryny albo wysuszoną ostrą papryczkę i zamroźcie wszystko razem – żeby gotować jeszcze szybciej, jeszcze wydajniej i jeszcze bardziej smacznie. Świeże zioła należy(...)kostki np. mięty i szałwii z przeznaczeniem do herbaty – zróbcie je z dodatkiem wody zamiast oliwy. Do dużej ilości zblendowanych ziół wlewamy tylko tyle płynu, żeby zioła utworzyły smarowną pastę. Gotową pastą napełniamy foremki do lodu, ugniatając w nich zioła, następnie mrozimy przez dobę, wyjmujemy z kostkarki i przekładamy do woreczka z grubej folii – w przeciwieństwie do cienkiej folii torebek
Karo in the KitchenDziś będzie dytyramb czyli pieśń pochwalna na cześć makaronu. Makaron, pasta, nudle .... to produkt który powinien znaleźć się w każdej spiżarce kuchennej. To ostatnia deska ratunku gdy w lodówce wieje pustką. To świetny sposób na zagospodarowanie resztek serów, wędlin czy też warzyw. Wystarczy wrzucić wszystko na patelnię, dobrze doprawić i podać z makaronem -"czary mary(...)Zacznę od przękaski z makaronem w roli głównej. Można podać ją na branch lub kolację. Będzie daniem wegetariańskim, jednak mięsożercy mogą pod jajem przemycić pokrojoną w paseczki szynkę, kurczaka z rożna czy plasterki łososia wędzonego lub innej rybki. Możecie wykorzystać do niej makaron pozostały z dnia poprzedniego lub ugotować go w czasie przygotowania sosu i dodatków. Do przekąski możecie
Gotuj Sam!kurczaka. Wbrew pozorom bardzo szybko si ę przygotowuje. Tym razem z okazji urodzin smakosza! Był bardzo zadowolony ;) Naprawdę polecam !!! Składniki : schab 6 kotletów lub dwie piersi z kurczaka 6 plasterków szynk i cienko krojon ej lub bekon 6 plasterków sera żółt ego majonez / musztarda przyprawa do kurczaka/sos sojowy Sos serowy: 2 szkl. wody pół szkl . ś mietany 2 trójkąciki(...)przyprawiam chilli, natka pietruszki i pieprzem. Nastawiam piekarnik na ok 180 stopni i zabieram się za zwijanie roladek. Smaruję jedną stronę cienką warstwą majonezu ( może być musztarda, pasta serowa), na to kładę ser, szynkę i zwijam jeśli używam bekonu wcześniej go przysmażam na suchej patelni z każdej strony po kilka minut. Większe zwinięte roladki kroję na pół
NA MOIM TALERZUJarmuż jest to roślina z rodziny kapusty warzywnej. Znana była już w starożytności i była wykorzystywana jako roślina ozdobna, jak i jadalna. Niestety w Polsce, mało
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przygotowania skrzydełek w piekarniku i nieskromnie muszę przyznać, że w towarzystwie frytek z batatów i śliwkowego sosu BBQ smakują wybornie. Gorąco polecam! Składniki: Skrzydełka Buffalo: 1 kg skrzydełek z kurczaka 30 g masła 1 ząbek czosnku 2 płaskie łyżki cukru brązowego 1 łyżka miodu (lub syropu klonowego) 2 łyżki sosu pomidorowego (lub koncentratu) 1 łyżeczka sosu tabasco 1 łyżka słodkiej(...)się rozpuści. Rondelek stawiamy ponownie na ogniu, dodajemy resztę składników marynaty: miód, sos pomidorowy, tabasco, paprykę w proszku i pieprz cayenne. Mieszamy i podgrzewamy przez chwilę, aż powstanie gęsta pasta. Studzimy. Skrzydełka obtaczamy w marynacie. Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C z funkcją grilla. W centralnej części piekarnika ustawiamy kratkę, a pod nią blaszkę do pieczenia. Na kratce układamy skrzydełka
Smakowity Blog Kulinarnyciężkim dniu. Lub kurczak (w każdej możliwej postaci), który dla mnie jest esencją polskości i ciepła domowego ogniska. Na szczęście (juppi!) zaczyna się ten okres, kiedy zajadanie się zupami, kurczakiem, ciasteczkami i ciastami - no i pancakesami na śniadanie! jest wręcz wskazane, tak więc moja kuchenna wyobraźnia szaleje z radości. Francuską zupę cebulową podaje się w niemal każdej restauracji(...)nich ma swój "tajny" składnik lub sposób wykonania, który kompletnie zmienia smak podstawowego przepisu lub dodaje do niego tę tajemniczą nutkę. Bardzo podobnie było z przepisem na pasta alla puttanesca, który, zaintrygowana, przyrządziłam kiedyś na obiad, oczywiście, nie próbując tak zwanego oryginału. Kilka miesięcy później zamówiłam pastę o tej samej nazwie w restauracji, chcąc porównać ją z moją. Sama
Gotowanie to kochaniecebula, pokrojona w kostkę 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 150 g młodego szpinaku 250 g upieczonego kurczaka lub kaczki, pokrojonego na mniejsze kawałki 5-6 ząbków czosnku, drobno posiekanych 100 g boczku, pokrojonego w kostkę 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 2 szklanki śmietanki 18% 1/4 szklanki czerwonego(...)opakowaniu i odcedź. 5. Zdejmij patelnię z sosem z ognia i wmieszaj szpinak wraz z ugotowanym makaronem. 6. Podawaj danie posypane parmezanem. Smacznego! English version Duck, mushroom and spinach pasta in tomato cream sauce (7-8 servings) Ingredients: 1 yellow onion, chopped 1 red bell pepper, chopped 1 green bell pepper, chopped 200 g mushrooms, sliced 150 g baby spinach
karmelowysię naprawdę bardzo szybko. Te jasno pomarańczowe ziarenka przypominające orzeszki są naprawdę bardzo zdrowe. Inaczej cieciorka lub groch włoski ma smak słodkawo-orzechowy. Można używać jej do wszelkiego rodzaju past,sałatek, zup lub gulaszy. Jest bogata w mikroelementy i witaminy, takie jak: fosfor, potas, cynk, witaminy z grupy B (B9 i B6), a także żelazo, magnez oraz błonnik(...)oliwek pół pęczku natki pietruszki 1 średnia cebula 1 łyżeczka kminu rzymskiego/kminku 1 łyżeczka cukru sól świeżo zmielony czarny pieprz papryczka chili (opcjonalnie) Składniki na bulion: 2szt. skrzydełek z kurczaka / 1 udko z kurczaka 2-3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2-3 szt.marchewki kawałek selera / lub nać pietruszka kawałek pora Zacznijmy od bulionu. W garnku gotowałam
potrawyregionalneZapraszam na kolejną porcję Azji na talerzu. Dzisiaj danie z woka nagrodzone w konkursie" Gotuj z Doradcą". Wyróżnienie i te wszystkie miłe słowa bardzo cieszą i
Bon appetit mon amiejuż pesto ze słoika. Oczywiście możecie go używać nie tylko do makaronu – świetnie nada się jako sos do pizzy, na kanapki czy do zapiekania w nim ryb lub kurczaka. Danie według przepisu mojego męża – tak więc każdy facet sobie z nim poradzi. Składniki: 400-500 g makaronu tagliatelle lub spaghetti (użyłam z dodatkiem świeżego chili) 1 słoik pomidorów(...)zalewy (zalewę można zostawić) i miksujemy w malakserze wraz z ząbkami czosnku, parmezanem, bazylią, chili i orzechami (można chwilkę podprażyć orzechy na suchej patelni, aby wydobyć więcej smaku) na pastę. Po zblendowaniu dolewamy oliwę (lub zalewę) i miksujemy ponownie. Doprawiamy pesto solą morską do smaku. Mieszamy. Makaron odlewamy (nie przelewamy zimną wodą!) zostawiając 1/3 szklanki wrzątku z gotowania. Wrzątek
Poezja smaku