Jeśli lubicie wędzoną makrelę, a znudziła wam się jej tradycyjna forma, zapraszam do zrobienia pysznego, domowego paprykarza. Jest on o niebo lepszy niż
Walijskie Pichceniesosów oraz sałatek.Zmielone ugotowane ziarno ciecierzycy może stanowić farsz do pierogów i naleśników. Oprócz tego służy ona do wyrobu specjalnej mąki o nazwie besan oraz tzw.hummusu-smarowidła do chleba i placków w tradycyjnej kuchni kultur bliskowschodnich i obszaru Morza Śródziemnego. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : Powinniście wiedzieć o trzech rzeczach dotyczacych gotowania ciecierzycy: Na pewno musimy moczyć ją dłużej niż podają przepisy(...)dłuej gotować-musicie być przygotowani na 1,5-2 godzin.Chyba,że użyjecie szybkowaru.Wtedy ewidentnie skróci się czas gotowania Po trzecie sekret polega na dodaniu do moczenia specjalnie przygotowanej pasty .Otrzymamy wtedy ciecierzycę niewiarygodnie aksamitną i orzechową w smaku.Ta pasta to mieszanka mąki,sody oczyszczonej i soli Przepis na pastę: 2 łyżki mąki 2 łyżki soli
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Francji sause verde. Moja salsa jest bardzo łagodna w smaku. Wielbicielom intensywniejszych doznań smakowych proponuję dodać bazylię, szczypiorek, rukolę, świeży czosnek, kapary. W salsie można moczyć kawałki chleba lub bagietki, można też nią posmarować kanapki. Nadaje się też jako sos do mięs i ryb z grilla. Składniki: 1 jajko 3 ząbki czosnku 1 szalotka pęczek pietruszki 50ml oliwy(...)minut, następnie studzimy i obieramy. Czosnek i szalotkę drobno siekamy i smażymy na oliwie. Pietruszkę drobno siekamy, dodajemy pokrojone jajko, podsmażoną szalotkę i czosnek i miksujemy na jednolitą pastę. Dodajemy tyle bulionu aby sos osiągnął właściwą konsystęcję. Przyprawiamy solą do smaku
Smakowity Blog KulinarnyTapenada to pasta z hiszpańskich oliwek doprawiona najczęściej czosnkiem i ziołami. Tapanade to danie kuchni francuskiej wywodzące się z Prowansji, niemniej jednak istnieje również w wersji hiszpańskiej i taką właśnie przekąskę wam prezentuję. Jej wykonanie jest banalnie proste, a smakuje rewelacyjnie! Składniki: 1 ząbek czosnku 125g czarnych oliwek bez pestek 7 suszonych pomidorów w oleju 1 łyżka(...)oliwy z oliwek sól, pieprz kilka listków bazylii Przygotowanie: Wszystkie składniki pokroić a następnie zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Podawać na pajdzie świeżego chleba
Smakowity Blog Kulinarnyurozmaicone produkty oraz zapewnić no min. 3 porcje owoców i warzyw dziennie (5 to ideał do którego ciągle dążę). Ostatnio zastanawiałam się jak przemycić im awokado. Tradycyjna pasta, która robię odpadała ze względu na obecność majonezu. Postanowiłam zatem ominąć ten składnik, a całość zblenderować. Powstał pyszny, delikatny krem, który zajadał zarówno 5 latek, jak i niespełna roczny Jerzol. Polecam(...)Wersja dla dzieci: Jajka dokładnie myjemy, a następnie gotujemy na twardo*. Obieramy i umieszczamy w wysokim naczyniu. Awokado myjemy i dorzucamy do jajek. Całość blenderujemy na gładką masę. Smarujemy chleb i gotowe J Wersja dla dorosłych:. Zblenderowane jajka z awokado doprawiamy obficie pieprzem oraz odrobiną soli. Dodajemy posiekany szczypiorek. Smarujemy chleb, z wierzchu możemy jeszcze oprószyć przyprawami i zajadamy. Smacznego
Kolizje Smakówczęsto są najtańsze. Dziś podam serki, które zawsze można znaleźć w mojej lodówce i mają bardzo różne zastosowanie ... do płatków, kasz, past kanapkowych, sałatek itd. Serek Naturalny Bieluch lekki 130g; skład: mleko pasteryzowane, czyste kultury mleczarskie; 100g / 81 kcal. Serek Naturalny Bieluch 150g; skład: mleko pasteryzowane, czyste(...)Gorąco zachęcam do czytania etykiet na wszystkich produktach, które macie zamiar wrzucić do koszyka ! :-) Po co dostarczać organizmowi niepotrzebnych substancji (w przypadku serków, np. guma ksantanowa, guma guar, mączka chleba świętojańskiego), może one w małych ilościach nie szkodzą, ale po co je jeść skoro nie mają również dobrego wpływu . . . Miłego dnia
Życie na widelcułyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki sól morska świeżo zmielony pieprz 1 litr bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ) 0,5 szklanki natki pietruszki 0,5 szklanki bazylii 4 kromki pieczywa tostowego 0,25 szklanki oliwy z oliwek EV 2 ząbki czosnku oliwa do smażenia 2 łyżki śmietany(...)przyprawami lekko przesmażamy i przekładamy do garnka w którym będziemy gotować zupę. Dodajemy marchewkę i wszystko zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości marchewki, około 30 minut na średnim ogniu. Chleb tostowy kroimy na 1- centymetrowe kawałki. na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy chleb tostowy i robimy grzanki na małym ogniu, mieszając je raz na jakiś czas. Do blendera wrzucamy liście
Kulinarne przygody Gatityświeżych drożdży ( 7 g suchych) 125 g mąki pszennej chlebowej Wodę mieszamy z cukrem i drożdżami. Pozostawiamy w ciepłym miejscu około 10 minut. Mieszamy z mąką, uzyskując konsystencję gęstej pasty. Przykrywamy folią i zostawiamy w temp. pokojowej na 24 godziny. CIASTO WŁAŚCIWE 200 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 9 g świeżych drożdży ( ok. 4 g suchych) 225 g mąki(...)Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kuchenne wojowanie Kulinarne przygody Gatity Leśny zakątek Małe kulinaria Mozaika życia Nie tylko na słodko Nieład malutki Ogrody Babilonu Posadzone i zjedzone Proste potrawy Smakowity chleb Smakowe kubki Stare gary Sto kolorów kuchni W poszukiwaniu slowlife Ugotujmy to Zacisze kuchenne
Dzieje kuchennej WiewióryJest podstawą narodowego gruzińskiego dania – chaczapuri. Sery i tradycyjna sałatka gruzińska zawsze muszą być na stole Chaczapuri i inne przekąski Chaczapuri (Khachapuri) to placek nadziewany serem (puri – chleb, chaczo – ser). Jedzony o każdej porze jako przekąska. To gruzińska pizza – w każdym mieście znajdziemy bary specjalizujące się w tym przysmaku. Chaczapuri różnią się smakiem w zależności(...)często lobiani z resztek lobio – czyli dania z fasoli. Lobio przyrządza się zazwyczaj z czerwonej fasoli – czasem ma postać przypominającą naszą fasolkę po bretońsku, czasem bardziej przypomina pastę. Lobio przygotowuje się inaczej w zależności od kucharza i regionu – tutaj też warto popróbować w różnych miejscach. Możemy natrafić na lobio z pomidorami, z orzechami, czy nawet ostrą papryką
Poezja smakuWschodniej. ( U kurczak curry nas kojarzony niestety jako potrawa chińska ). . Curry to angielska wersja indyjskiego słowa kaari, czyli po prostu sos , którym polewa się ryż lub macza w nim chleb. Słowem tym określić można zupełnie odmienne dania, różniące się od siebie praktycznie wszystkimi składnikami, ale mające wspólny mianownik – pachnący przyprawami sos. Potrawa w każdym indyjskim domu robiona jest zapewne(...)mleko kokosowe – 3 łyżki * olej – 3 łyżki * migdały mielone – 1 łyżka PRZYPRAWY: * czosnek – 1 ząbek * imbir – 1 płaska łyżeczka * chili mielona – 1 łyżeczka * pasta curry – 1 łyżka * mielona kolendra – 1 łyżeczka * sól – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojonego na kawałki kurczaka, przekładamy w ciepłe miejsce. Na patelnie
Ostra na SłodkoWytrawnie Jajka w żółtym sosie chrzanowym Jajka faszerowane pastą krabową Jajka faszerowane pastą łososiową Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Śledź w buraczkowej pierzynce Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Szpinakowe roladki z łososiem Świąteczna galantyna drobiowa Wiosenna galaretka z kurczakiem Wiosenna sałatka z groszkiem Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka(...)kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Polędwica wileńska Schab karkowy z pończochy Zakwas na żurek Zakwas na czerwony barszcz Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek Pieczywo Chleb tygrysi (dutch crunch bread) Wiejski chleb francuski na zakwasie Bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano Maślane rogaliki z makiem Drożdżowy chleb na polish z czekoladą i rodzynkami Chleb pszenny
Kulinarne przygody Gatitykwaskowate, soczyste mięso, nie trzeba nic więcej. Kurczak w indyjskiej marynacie cały kurczak ok 1,5 kg 1 szklanka naturalnego jogurtu 3 łyżki czerwonej pasty curry 2 łyżki mieszanki garam masala 2 łyżeczki soli sok z 2 limonek Kurczaka umyć i osuszyć. Połączyć wszystkie składniki marynaty i "wymazać" nią całego kurczaka(...)minut, jeśli kurczak jest bardzo duży. Wyjąć kurczaka z piekarnika , odstawić na chwile i poczekać parę minut aż soki się rozłożą i pokroić go. Kurczaka podać z chlebem i sałatą
Bernika - moj kulinarny pamietnikregionie śródziemnomorskim są to kraje regionu wschodnio-śródziemnomorskiego (np. Grecja, Cypr, Turcja, Egipt) i Afryki północnej. Chlebki pita przygotowuje się ze zwykłego ciasta drożdżowego, takiego jak na chleb czy focaccię. Ciasto składa się z mąki pszennej, wody, soli, cukru i drożdży. Różnica tkwi w ostatniej fazie, czyli pieczeniu. Zazwyczaj placki piecze się na rozgrzanej blasze w bardzo wysokiej temperaturze(...)oraz naczynia kuchennego , z powodzeniem zastępując biesiadnikom sztućce oraz talerz. Placki pokrojone w trójkąty wykorzystuje się do nabierania sosów i dipów , np. hummusu (dipu z ciecierzycy) czy taramosalata (greckiej pasty z ikry). W chlebki, niczym w placki tortilla, zawija się różne składniki, lub też wkłada się je do wnętrza kieszonek. Przykładami są tu sławne potrawy greckie i tureckie - kebaby, falafle
Chilli Czosnek i OliwaPewien smakosz próbujący "smalec"wyraził się o nim, " na kolana nie powala ":( Dlatego uprzedzam, takie smarowidło nie jest dla tych co lubią mięsko ...:) Składniki: 3/4 puszki
Proste Potrawygorzkim posmakiem. Zawiera dużo białka, skrobi, witamin z grupy B i soli mineralnych. W połączeniu z innymi makami świetnie nadaje się do naleśników, blinów i do wypieku chleba. 2. Mąka Ryżowa Mąka ryżowa najczęściej uzyskiwana jest z ryżu białego i brązowego. Może być grubo lub drobno mielona. Surowe ziarna ryżu (wyłuskane lub niewyłuskane) są bardzo drobno mielone do uzyskania(...)m.in.: pieczywa, makaronów, płatków, ciast, ciasteczek. Mąka sojowa posiada silne właściwości wiążące, w związku z czym zagęszcza się nią zupy i sosy. Używana jest także do wyrobu mleka i past sojowych. 3. Mąka Ziemniaczana Mąkę ziemniaczaną wytwarza się z ziemniaków o dużej zawartości skrobi. Charakteryzuje się białym kolorem, zwięzłą strukturą i bezwonnym zapachem. Nie jest sypka. Mąkę ziemniaczaną wykorzystuje
NaKońcuJęzyka