pasta curry - 1073 przepisów (strona:22/72)

Zapiekanka z piersią z kurczaka i skorzonerą 214

pomogą zregenerować się po zimie.  Składniki 250 g piersi z kurczaka 500 g skorzonery 4 małe ziemniaki 1 czerwona cebula  3 – 4 pomidorki koktajlowe 1 łyżka czerwonej pasty curry 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka ksylitolu kilka szczypt przyprawy garam masala kilka szczypt ziół prowansalskich sól grubo mielony(...)pieprz Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w małe kawałki. Dodajemy pastę curry i dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i odstawiamy. Skorzonerę dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w małe kawałki. Od razu wrzucamy do miski z zimną wodą i sokiem

My Chcemy Jeść
Piersi kurze w czerwonym curry 180

bardzo szybko się je robi. Czosnek i cebulę obrać i drobno posiekać. Woka rozgrzać i dodać olej kokosowy, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć około 1 minutkę. Dodać liście limonki, pastę curry, imbir potarty, trawę cytrynową przeciętą na pół. Smażyć mieszając następną minutkę. Piersi kurze pokroić w podłużne paski, osolić lekko. Wrzucić mięso do woka i smażyć mieszając, aż mięso straci

Kuchnia Pokoleń
Łagodne zielone curry z kurczakiem 266

papryczek chili, które należy dodać do dania na początku gotowania. Do przygotowania dania użyłem: 750 gram udek kurczaka, 400 ml mleka kokosowego, 500 ml bulionu drobiowego, 3 łyżek zielonej pasty curry, 3 łyżek sosu rybnego, 3 łyżek sosu ostrygowego, 2 łyżek sosu sojowego, 4 suszonych liści limonki kaffir, 2 łyżeczek mielonej kurkumy, 2 łyżek oleju słonecznikowego, 4 ząbków czosnku(...)zimnego oleju przecisnąłem przez praskę 4 ząbki czosnku. Całość podgrzewałem na średnim ogniu do momentu, kiedy czosnek wydzielił intensywny zapach. Wówczas dodałem do niego 3 łyżki zielonej pasty curry, a po dalszym smażeniu przez 30 sekund - zamarynowanego wcześniej kurczaka wraz z marynatą. Całość doprowadziłem do wrzenia po czym dodałem 4 pokruszone liście limonki kaffir, a całość zalałem 400 ml mleka

Wyprawy kulinarne
Zupa krem z kukurydzy 179

Jeśli lubicie słodki smak kukurydzy, zaostrzony nieco pastą curry, która poza smakiem podkreśla też kolor kukurydzy, to z pewnością ta zupa przypadnie Wam do gustu. Aromatyczna, wyrazista w smaku, sycąca, a do tego bardzo łatwa w przygotowaniu. Zdecydowanie polecam! Składniki:400g kukurydzy z puszki1 cebula 2 ząbki czosnku200g mleczka kokosowego1 łyżka czerwonej pasty curry1 litr bulionu warzywnego1 łyżka(...)tymianek, pietruszka, szczypiorek, które dodają smażonej na niej cebulce ciekawego aromatu. Do cebuli dodajemy drobno pokrojony czosnek i smażymy mieszając około 2 minuty. Następnie dodajemy odsączone ziarna kukurydzy i pastę curry. Wszystko razem smażymy kolejne 5 minut. Po tym czasie do warzyw wlewamy bulion, doprawiamy solą i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 10 minut, aż kukurydza będzie miękka

Smakowity Blog Kulinarny
Tajska zupa rybna 292

szybko. Składniki: 300 g makaronu Chow Mein około 600 g filetu z dorsza (lub innej białej ryby) 1,75 l bulionu 300 g mleka kokosowego 3-4 łyżeczki czerwonej pasty curry 1 cebula 3 ząbki czosnku 4 listki limonki Kaffir 1 łyżka soku z limonki 1 łyżeczka tartego imbiru 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 2 łyżki oleju(...)opakowaniu. Odcedzić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę i lekko zrumienić. Dodać starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć. W garnku zagotować bulion, dodać zawartość patelni, czerwoną pastę curry, cukier trzcinowy, sos rybny, liście kaffiru, sok z limonki i mleko kokosowe. Wymieszać. Następnie dodać pokrojone filety dorsza. Gotować na małym ogniu (bez przykrycia) przez około 10 minut. Doprawić

Oryginalny smak
Tajskie czerwone curry z warzywami/ Thai red curry with vegetables 228

cienkie długie paski lub w większą kostkę       - 3 marchewki, obrane i pokrojone w cienkie długie paski lub w większą kostkę   - 2 łyżki czerwonej pasty curry - 1 puszka / 250g mleka kokosowego - 1 ½ łyżeczki brązowego cukru - 2 łyżeczki sosu sojowego  - 1 ½ łyżeczki octu ryżowego     Dodatkowo: parę pestek dyni do przyozdobenia + sos Hoisin(...)oraz czosnek, podsmażamy wszystko 3 minuty. Dokładamy warzywa: marchew, papryki, delikatnie solimy i podsmażamy ok 5 minut. Dodajemy ćwierć szklanki wody i podduszamy 5 minut. Po tym czasie dorzucamy pastę curry oraz mleczko kokosowe i doprawiamy brązowym cukrem + sosem sojowym + octem ryżowym. Podgotowujemy wszystko kolejne 5 minut. Podajemy z ryżem (akurat w tym przypadku zbudowałam z ryżu babki aby dodać

upichcona
Filet barramundi w sosie curry 129

filety barramundi • 1/2 papryki czerwonej • 1 cebula • 1 pomidor • 5 boczniaków • sok z 1/2 lemonki • 3 plastry imbiru świeżego • 1/2 szklanki bulionu • 1/2 puszki mleka kokosowego • 1 łyżka pasty curry • pęczek dymki • kilka gałązek kolendry • 2 łyżki masła • 1 woreczek ryżu jaśminowego. Wykonanie: • Ugotować ryż wg przepisu na opakowaniu. • Rozgrzać masło, podsmażyć imbir pokrojony w drobną(...)kostkę, dodać cebulę pokrojoną w paseczki i paprykę w paski. • Dodać boczniaki pokrojone w paski, bulion, mleko kokosowe i pastę curry. • Pogotować chwilę, dodać sok z limonki, pomidor pokrojony w ósemki bez skóry i pestek. • Na koniec wrzucić filety pokrojone na 3 części i gotować 3 minuty. • Dodać pokrojoną

To co kocham
Zielone tajskie curry z kaczki 162

kości) 1 ząbek czosnku 300 g zielonych szparagów (cienkich) 6 plastrów świeżego średniego ananasa (można częściowo zastąpić pędami bambusa) 1 papryka chili 2 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki zielonej pasty curry 400 ml mleka kokosowego 1 łodyga trawy cytrynowej 1 łyżka sosu rybnego 100 ml bulionu drobiowego sok z limonki 1 łyżeczka brązowego cukru Mięso umyć,osuszyć, pokroić w kostkę(...)mniejsze kawałki (zdrewniały środek usunąć). Odłożyć na bok. Pędy bambusa (jeżeli używamy) odsączyć. Chili pokroić w cienkie plasterki, odłożyć na bok. Rozgrzać wok lub głęboką patelnię. Wlać olej, dodać pastę curry i 2 łyżki mleka kokosowego. Wymieszać, podsmażać przez ok. 2 minuty. Dodać czosnek i chili, zamieszać podsmażyć przez kolejne 2 minuty. Dodać mięso, wymieszać, żeby całe było pokryte mieszanką

Pełny talerz
Tajska kremowa zupa z soczewicy i batatów. 163

pół godziny używając tylko jeden garnek, nóż i deskę do krojenia. Do dzieła! Składniki: 1 łyżka oliwy 1 mała cebula 1 cm kawałek imbiru od 1/4 do 1 łyżeczki pasty curry (czerwonej lub żółtej) 150 g czerwonej soczewicy 1 batat (około 500 g) 1 duża marchewka 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego sok z 1 limonki 200 ml mleczka kokosowego(...)łyżeczki sosu sojowego sól Wykonanie: Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać starty imbir i pastę curry. Dobrze wymieszać. Batata i marchewkę obrać, pokroić w kostkę i dodać do garnka z cebulą. Dodać soczewicę i łyżeczkę soku z limonki. Zalać bulionem i gotować na małym ogniu do miękkości warzyw (około 20 minut). Odstawić z ognia i zmiksować blenderem. Dodać

zadanie-gotowanie
Łosoś pieczony w cieście filo z sosem pomidorowym 187

Może ktoś inny wymyśli coś jeszcze lepszego na bazie mojego przepisu ;D Składniki (2-3 porcje): - 300 g fileta z łososia* - 5 łyżek przecieru pomidorowego - 1/2 łyżeczki czerwonej tajskiej pasty curry - 5 arkuszy ciasta filo - sól ,pieprz cytrynowy do smaku, 1 łyżeczka garam masala - olej rzepakowy/masło do posmarowania Filet z łososia pozbaw skóry, przetnij na 5-6 kawałków. Dopraw(...)solą, pieprzem i przyprawą garam masala. Odstaw do lodówki. W tym czasie w miseczce wymieszaj przecier z pastą curry. Ciasto filo przetnij na 4 części (na pół i jeszcze raz na pół). Ułóż na sobie 3-4 kawałki ciasta filo do środka włóż kawałek łososia, posmaruj z obu stron czerwonym sosem (po 2 łyżeczki na kawałek). Zawiń

Corner With Recipes
Zupa curry z batatem 170

mały bakłażan 1 por 1 brokuł 250 g zielonego groszku 2 l bulionu warzywnego 3 liście laurowe 1 gniazdko anyżu 3 cm kawałek kory cynamonu 3 łyżki zielonej pasty curry mielony czarny pieprz sól zielona kolendra Sposób przygotowania: Bulion doprowadzić do wrzenia. Dodać liście laurowe, anyż i cynamon i gotować ok. 10 minut, by uwolniły swój smak.  Dodać pokrojone(...)części), pojedyncze różyczki brokuła i groszek (o tej porze roku użyłem mrożonego) i gotować ok. 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodać pokrojonego w podłużne kawałki batata i pastę curry. Dokładnie wymieszać i gotować kolejne 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać przyzdobioną świeżą kolendrą

W SMAK
Ryż jaśminowy z wołowiną 167

mielonej wołowiny 1 cebula 2 -3 cm imbiru 1 jajko 4 liście kapusty pekińskiej 1/2 czerwonej papryki 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka sosu ostrygowego 1/2 łyżeczki pasty curry (opcjonalnie, do zaostrzenia smaku) 3 łyżki oleju kokosowego do smażenia Przygotowanie: Ryż gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Cebulę kroimy w pióra, imbir ścieramy na drobnej tarce.  Na rozgrzany(...)olej wrzucamy cebulę i imbir, smażymy do zeszklenia (jeśli danie ma być ostre dodajemy też 1/2 łyżeczki pasty curry).  Następnie dodajemy rozmącone jajko i mieszamy z cebulą.  Kiedy jajko się zetnie dodajemy mięso mielone i chwilę smażymy.  Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w małą kostkę paprykę oraz kapustę pekińską (tylko białą część) pokrojoną również w małą kostkę

Bon appetit mon amie
Zupa laotańska Khao poun z Pascalem Brodnickim 150

trawy cytrynowe posiekane, 2 łyżki sosu rybnego, 1 sałata lodowa pokrojona w paseczki, 200 g kiełków sojowych, 100 g makaronu wermicelle ryżowego sparzonego, 2 liście kafiru, 1 łyżka pasty curry czerwonej, 1 marchewka pokrojona w paseczki julienne, 2 cebule posiekane, 2 pomidory pokrojone w ćwiartki, 250 ml wrzątku, 4 łyżki posiekanej kolendry, olej do woka, Podgrzać olej w garnku, podsmażyć(...)cebulę aż będzie szklista.  Dodać mięso i podsmażać około 5 min.  Cały czas mieszając drewnianą łyżką dodać pastę curry, pomidory, trawę cytrynową, mleko kokosowe, szklankę ciepłej wody i sos rybny. Zmniejszyć ogień i gotować 20 min.    5 minut przed podaniem dodaj liście kafiru w całości.    Do miseczek nałożyć sałatę, kiełki, makaron ryżowy, marchewkę, zalać

królestwo garów
Kotleciki Orientalne 166

Kotleciki - idealne na obiad . Nie masz pomysłu ? Masz już dość tradycyjnych mielonych? Dziś przedstawiam przepis na kotleciki orientalne z wieprzowiną ,marchewką , pasta curry oraz imbirem .  Podaję je z kaszą kuskus , ryżem czy makaronem.  Polecam i zapraszam :) SKŁADNIKI NA 12 SZTUK: Kotlety 800 g mięsa mielonego z indyka lub szynki 2 marchewki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka(...)tartego imbiru 2 jajka 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki pasty curry 1 łyżka przyprawy curry sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka koperku świeżego Dodatkowo olej do smażenia np rzepakowy bułka tarta do panierki PRZYGOTOWANIE:  Marchew myję, obieram i trę na grubych oczkach na tarce. Imbir obieram i trę na małych

Gotowanie Patki
Zupa Laksa 161

Przepis na to popularne, malezyjskie danie pochodzi z bloga Facet z przepisem . Doskonała zupa rozgrzewająca, pełna niesamowitych aromatów i smaków.  Składniki 2 płaskie łyżki czerwonej pasty curry 1 szklanka mleka kokosowego 1 litr bulionu drobiowego (użyliśmy ekologicznej kostki rosołowej) 1 cukinia 1 czerwona papryka 180 g tofu 200 g makaronu Udon 2 łyżeczki cukru szczypta soli 1 łyżka soku(...)limonki ogórek świeża kolendra limonka Przygotowanie Makaron przygotowujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Garnek z grubym dnem rozgrzewamy, dodajemy pastę curry i przez chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w paski, cukinię pokrojoną w kostkę, smażymy przez minutę cały czas mieszając. Dodajemy mleko kokosowe, bulion, cukier, sól i sok z limonki. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia, doprawiamy do smaku

R'n'G Kitchen
Krewetki tricon 117

Składniki 500 g średniej wielkości krewetek (obranych z ogonkami) 2 duże obrane pomidory 1 łyżka świeżego imbiru 1 czerwona cebula 4 ząbki czosnku 165 ml mleka kokosowego 2 łyżeczki pasty curry 3 łyżki masła ghee sok z połowy cytryny listki kolendry   Przygotowanie Krewetki oczyściłem z czarnej żyłki na grzbiecie. Posiekałem drobno imbir, pomidory i cebulę. Wycisnąłem czosnek. Rozgrzałem(...)patelni masło, wrzuciłem czosnek i imbir, dodałem cebulę i pomidory. Dusiłem pod przykryciem 2-3 minuty. Następnie dodałem sok z cytryny, mleczko kokosowe i pastę curry. Wszystko dokładnie wymieszałem, doprowadziłem do wrzenia. Na koniec dodałem krewetki, podgrzewałem je, aż zrobiły się różowe

R'n'G Kitchen
Pikantne placki kukurydziane 192

lekkie. W 100% nadają się na drugi dzień do pracy, nawet na zimno.   Dla 4 osób Potrzebujemy: 1 szkl. mąki pszennej 2 jajka 4 łyżeczki zielonej pasty curry 10 łyżek mleka kokosowego 4,5 szkl. kukurydzy z puszki 1 duża cebula 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry (pominęłam) 2 łyżki posiekanej bazylii 2 szczypty chili lub mała(...)świeża papryczka chili S&P olej roślinny lub ryżowy (polecam) do smażenia Dodatkowo: kawałki limonki lub cytryny sos chili Do blendera wrzucamy: mąkę, jajka, pastę curry, mleko kokosowe i połowę kukurydzy - mielimy na w miarę gładkie ciasto. Cebulę drobno siekamy i dodajemy do ciasta, następnie resztę kukurydzy, kolendrę, bazylię i doprawiamy solą, pieprzem i chili. Rozgrzewamy olej na patelni

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/