Zdecydowanie bardziej lubię hot dogi w takiej formie niż klasyczne, czyli parówki wsadzone zazwyczaj w kupną bułkę:). Ciasto nie wymaga wyrastania, zagniatamy, oblepiamy nim parówki i wkładamy do piekarnika. Najlepiej smakują maczane w sosie czosnkowym. Pycha! 6 parówek dowolne dodatki do środka: u mnie papryka, cebula, ogórek konserwowy 250g mąki 1/2 szklanki mleka 25g drożdży świeżych 1,5 łyżki cukru(...)mąki. Kiedy zaczyn się podniesie dodajemy pozostałą mąkę, sól i jajko. Wyrabiamy na gładkie ciasto. 2. Na blacie podsypanym mąką rozwałkowujemy ciasto dość cienko, kroimy w prostokąty. Każdą parówkę przekrawamy na pół, dodatki (u mnie papryka, cebula, ogórek konserwowy) kroimy dość drobno. Układamy na ciasto dodatki, następnie parówki. Ciasto sklejamy formując podłużną bułkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem
Szefowa kuchnijakiegoś czasu dość regularnie przeglądam Kulinarne Inspiracje Tesco i muszę przyznać, że mają naprawdę ciekawe propozycje. W któryś weekend skusiłam się na tę potrawkę. I... dziś robię powtórkę bez parówek i w mniejszej ilości wody, jako sytą przekąskę. Składniki -150 g soczewicy -2 parówki -2 łodygi selera naciowego -2 małe marchewki -1/2 pora -1/2 cebuli -1/4 pęczka(...)następnie gotować przez ok. 15-20 min w nieosolonej wodzie. Łodygę selera i pora pokroić w plastry. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę. Z parówek zdjąć folię, pokroić je w plastry i podsmażać na oleju mieszając przez ok. 5 min. Parówki powinny się ładnie zarumienić z dwóch stron. Do wody z soczewicą dodać pokrojone warzywa
Zielona KuchniaParówki w cieście drożdżowym mogą być pomysłem na ciepłą kolację lub imprezową przekąską. Ja owinęłam je dodatkowo serem i boczkiem. Wyszło pysznie:). Plusem jest to, że nie musimy czekać na wyrośnięcie ciasta - możemy owijać nim parówki bezpośrednio po wyrobieniu. 6 parówek 6 plastrów sera żółtego 6 plastrów boczku 250g mąki 1/2 szklanki mleka 25g drożdży świeżych 1,5 łyżki(...)Kiedy zaczyn się podniesie dodajemy pozostałą mąkę, sól i jajko. Wyrabiamy na gładkie ciasto. 2. Na blacie podsypanym mąką rozwałowujemy ciasto dość cienko, kroimy w długie paski. Każdą parówkę owijamy serem, następnie boczkiem i paskiem ciasta (parówki możemy przed owinięciem ciastem przekroić na pół). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem i posypujemy sezamem. 3. Pieczemy
Szefowa kuchniMając wolny weekend lubię zjeść leniwe śniadanie, które da mi kopa na cały dzień. Taki właśnie jest ten nietypowy hot dog, a w zasadzie omlet z dodatkiem parówki. Pyszny i zdrowy, pod warunkiem użycia parówek dobrej jakości, które wbrew pozorom da się znaleźć na rynku. Jednocześnie nie wymaga od nas zbyt długiego wysiłku w kuchni. Spokojnie może stanowić także naszą(...)kolację. Inspiracja: Feel eat. Składniki na 1 sztukę: 1 duże jajko 2 łyżki mleka 1 dobrej jakości parówka plaster żółtego sera przecier pomidorowy (opcjonalnie ketchup) garść sałaty (u mnie roszponka, może być także mix) szczypta bazylii, oregano, słodkiej papryki, sól, pieprz 1 łyżeczka oleju rzepakowego Przygotowanie: Do miski wbić jajko, dodać mleko, bazylię, oregano, słodką paprykę w proszku, sól
Fabryka pomysłówróżniły się od tych z lat siedemdziesiątych. Bułka do hot dogów, była dużo gorszej jakości od wcześniej używanych paluszków, często była „rozparzona”. O chrupkości można było zapomnieć. O jakości parówek już nie wspomnę. Oczywiście były również sprzedawane hot dogi składające się tylko z bułki, parówki i sosu (majonez, musztarda). bułka*, parówka, majonez, keczup, musztarda, sałatka szwedzka z ogórków, cebulka prażona(...)Bułkę przekroić wzdłuż na pół, nie rozcinając do końca z jednego dłuższego brzegu. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na kilka minut, aby się podgrzała. Parówkę podgrzać w wodzie. Bułkę wyjąć z piekarnika, rozłożyć (nie rozrywając jej), ułożyć trochę sałatki, położyć parówkę, polać majonezem, keczupem i musztardą, posypać prażoną cebulką. W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku, zajadano się francuskimi
królestwo garówKrokiety trochę inne niż te tradycyjne, bo z chleba tostowego i parówek. Bardzo smaczne, a pracy mało. Przepis, a raczej pomysł, który możecie wypróbować. Parówki w przepisie można zastąpić kabanosem. Na blogu znajdziecie przepisy również na inne krokiety np. takie z makrelą wędzoną , pyszne krokiety z pieczarkami czy krokiety z ziemniakami serem i boczkiem . Składniki(...)kromek chleba tostowego 5 długich cienkie parówki 2 jajka 2 łyżki śmietany (dałam 18%) 10 plasterków żółtego sera sól pieprz bułka tarta olej do smażenia Z każdej kromki chleba tostowego odkroić cieniutko skórki z każdej strony i każdą kanapkę rozwałkować wałkiem do ciasta. Parówki przekroić na pół. Jajka roztrzepać ze śmietaną, szczyptą soli i pieprzu. Na każdą kromkę chleba ułożyć
O kuchni z uczuciemarówki czy kiełbasa przygotowywana na gorąco nie popęka nam, jeżeli nalejemy zimnej wody do rondelka, włożymy do niej parówki lub kiełbasę i postawimy na ogień. Gdy woda prawie już zaczyna wrzeć, należy przykręcić płomień na mniejszy tak, aby parówki się nam podgrzewały stopniowo, a nie gotowały. Parówki lub kiełbasa podgrzewana na dużym ogniu zawsze nam popęka ! Cała tajemnica tkwi(...)parówki podgrzewać stopniowo ( wtedy zagrzeją się nam dobrze w środku ), a nie gotować. Tak przygotowane parówki zawsze będą ciepłe w środku i smaczniejsze ! Pozdrawiam serdecznie
Przepisy i porady kulinarnezmieniony ponieważ w oryginale była ostra papryczka, a ja mimo wielkiej chęci musiałam pominąć, bo jadły potrawę również nasze dzieci zresztą z wielkim smakiem :) Poniższy przepis jest na 8 parówek, ja natomiast z racji potrzeby zrobiłam 12 więc i ilość składników trochę przeskalowałam. Składniki: 8 parówek, mała cukinia, 2-3 pomidory, cebula, 10 dag żółtego startego sera, 1-2 ząbki(...)skórki, miąższ posiekać, odrzucając pestki. Obraną cebulę, czosnek posiekać. Rozdrobnione warzywa wymieszać razem z keczupem, ziołami oraz żółtym serem. Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką mieloną. Parówki obrać z osłonek i przekroić wzdłuż na pół nie przecinając ich do końca. Ułożyć w wysmarowanej masłem żaroodpornej formie do pieczenia. Parówki rozchylić i do środka włożyć farsz. Wierzch obłożyć wiórkami
Państwo Wojtczuk gotujądogi w Polsce pojawiły się w latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku. Wbrew krążącym pogłoskom i wpisom w internetowych encyklopediach i nie tylko, były to bułki z parówkami, tak zwane francuskie hot dogi . Bułka, a w środku parówka. No i keczup do tego. Nie były sprzedawane w budkach fast foodowych, lecz w barach, kawiarenkach. W tamtych czasach, w Polsce nie było food(...)traków, ani nic podobnego. Były natomiast okienka ze sprzedażą na wynos, w różnego rodzaju barach.... . Hot dogi przyrządzano na specjalnych urządzeniach, składających się z pojemnika do podgrzewania parówek, oraz kilku grzejących prętów. Bułki, wówczas były to paluszki, nadziewano na pręt nagrzewający. Bułka się nagrzała, chociaż czasem, gdy była kolejka... bułka była zimna (nie było czasu, aby nagrzać bułkę :( )W bułce
królestwo garówKarnawał trwa,więc trwa czas zabaw i spotkań towarzyskich. Na takich imprezach czy domówkach podajemy lekkie przekąski. Najlepsze są takie,które robi się błyskawicznie. Parówki w cieście francuskim to moja propozycja na taką szybką i smaczną przekąskę. Czasami takie proste,może dla niektórych banalne rzeczy też mogą smakować. Zróbcie konieczne, a ja gwarantuję Wam,że znikną błyskawicznie(...)gotowego ciasta francuskiego 6 cienkich parówek np. berlinek 1 jajko Ciasto rozwinąć i pociąć na cienkie paseczki. Każdą parówkę przekroić na pół,z obu stron naciąć końcówki na krzyż na głębokość 1 cm. Paski ciasta nawijać kolejno na każdą parówkę tak aby ciasto lekko nachodziło na siebie. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ułożyć owinięte ciastem parówki. Każdą posmarować
Kolorowa kuchnia ElkiMało zdrowe śniadanie miałam, ale takie parówki chodziły za mną już od dawna. Żeby się trochę oszukać :) zrobiłam do tego dwie kromki chleba razowego z masłem osełkowym i rzodkiewką, skroiłam też zieloną paprykę - trochę zdrowych warzyw dobrze działa na nieczyste sumienie :D Składniki: 2 parówki 2 plastry sera żółtego 4 plasterki boczku podsuszanego Parówki można najpierw ugotować, choć ja tego(...)zrobiłam Piecyk nagrzać do 200 stopni C Parówki przekroić w środku zostawiając krawędzie po bokach nieprzekrojone Plasterki żółtego sera kroimy na pół i wkładamy do środka Do naczynia żaroodpornego wkładamy papier do pieczenia - jeśli ser żółty trochę wypłynie, to z papieru jest go łatwiej zdjąć Następnie boczkiem owijamy parówki... ...przekładamy do naczynia żaroodpornego... ... i wkładamy do piekarnika na 15 minut
Szczęśliwa kuchniaDziś zapraszam Was na nietypowy, ale za to pyszny obiad. Uwielbiam chrupiące roladki z kurczaka, ostatnio zamiast plastra szynki postanowiłam nadziać je parówką z szynki. Efekt końcowy był wspaniały. Sycący i pyszny obiad. Takie chrupiące roladki z piersi kurczaka nadziane parówką możecie podać na obiad, jak i na przyjęciu. Pasuje do nich wiele surówek, frytki, jak i zwykłe ziemniaki. Spróbujcie(...)przygotowania tego dania polecam Wam parówki z szynki Henryk Kania zawierają 93% mięsa, są bez dodatków fosforanów, bez glutaminianu monosodowego. Idealne jako dodatek do wielu dań, jak i od tak z ketchupem lub musztardą Moi drodzy, jeśli skorzystaliście z przepisu prześlijcie proszę zdjęcie na mój mail lub za pośrednictwem Facebook . Zdjęcie umieszczę w galerii „Czytelnicy pieką/gotują” na blogu
Słodkie okruszkidomowy budżet był już pewnie trochę nadszarpnięty. Jednym z jej sposobów na ekspresowy i tani obiad był właśnie słoik leczo :) dodawała do niego pokrojoną, najzwyklejszą na świecie parówkę, gotowała ryż, ziemniaki, albo najlepiej - bo najszybciej - makaron (jeszcze wtedy celiakia się u mnie nie objawiła, więc mogłam go jeść) i w 20 minut ciepły posiłek dla całej rodziny był gotowy(...)Kochałam to danie i dziś też często je robię, gdy jestem zapracowana, ale teraz już z bezglutenową parówką i z quinoą (gotowe w 5 minut jeśli ugotujemy quinoę dzień wcześniej). Składniki: 3 szklanki ugotowanej quinoy (na dwie niezbyt duże porcje) opakowanie bezglutenowych parówek ok 200 gram (ja kupuję w jednym z dyskontów 93% mięsa z szynki, reszta składu naturalna
Quinoa Raz!warunki spełniają drożdżowe bułki nadziewane na wytrawno . Żongluję tu tylko sposobem przygotowania ciasta drożdżowego oraz różnorodnością nadzienia. Do tej pory były już: Pieczone hot dogi pełnoziarniste Czosnkowe bułki z parówką i ketchupem Bułki faszerowane pieczarkami i suszonymi pomidorami Drożdżówki z parówką, serem i cebulką prażoną Bułeczki z pieczenią mięsną i papryczką pepperoni Dziś z kolei prezentuję drożdżowe bułki z mieszaniny(...)nadziane aromatycznym farszem pieczarkowo-paprykowym z dodatkiem suszonych pomidorów . Wyrazistości dodaje im sos ostry kebab-gyros firmy FOLWARK , którego użyłam do doprawienia całości. A wszystko to w towarzystwie sycącej parówki . Pożywna doza nadzianego szczęścia drożdżowego podana! :) Składniki na 10 dużych bułek: ZACZYN: 80g masła 1 szkl. mleka 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki CIASTO: 350g mąki pszennej
Grunt to przepis!błyskawiczna wręcz, możecie ją śmiało przygotować nawet w warunkach polowych :-) Prawdę mówiąc, to mnie to danie kojarzy się właśnie z wakacjami pod namiotem ;-) Oczywiście jeśli nie macie przekonania do parówek, możecie użyć innej wędliny, np.: cienkiej kiełbasy, ale myślę, że śmiało możecie sięgnąć po jedne z parówek z szynki - jeśli wierzyć etykietom, to nie powinny być złe... To kto gotuje(...)SKŁADNIKI 2 duże papryki 1 cebula 2 pomidory 2 parówki 2 łyżki oleju 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego ostra mielona papryka słodka mielona papryka sól, pieprz woda Z papryki usuwamy gniazda nasienne, cebulę i pomidory obieramy i wszystko kroimy w kostkę. Jeśli pomidory maja dużo nasion usuwamy je, jeśli są mięsiste i ziarenek jest niewiele mogą pozostać. Parówki kroimy w plasterki
Czary - gary w kuchni