papryka - 32566 przepisów (strona:479/2172)

Zupa z soczewicy 137

Składniki ok. 2 l wody marchewka, 2 sztuki pietruszka, 1 sztuka seler, 1/4 małej sztuki cebula, 2 sztuki czosnek, 3-4 ząbki czerwona papryka, 1 sztuka ziemniaki, 3 średnie sztuki krojone pomidory bez skórki, 1 puszka (400 g) zielona soczewica, 1 szklanka listek laurowy, 2-3 sztuki ostra mielona papryka, 1/2 łyżeczki natka pietruszki masło, 1 łyżka sól, pieprz, cukier(...)roztapiamy masło. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę, pietruszkę, selera i przeciśnięty przez czosnek. Smażymy kilka minut i  zalewamy 2 l wrzątku, dodajemy listek laurowy, pokrojoną w kostkę paprykę i ziemniaki. Solimy do smaku, gotujemy ok. 10 minut. Soczewicę wsypujemy na sitko, dokładnie płuczemy wodą. Odsączoną wrzucamy do zupy, zagotowujemy. Następnie dodajemy pomidory z puszki,   Gotujemy

Gotowanie moimi oczami
Tortellini w sosie serowym 159

Składniki tortellini mięsne, 250g mleko, 1 szkl serek topiony, 200g śmietana 12%, 3 łyżki cebula czerwona, 1 średnia szt papryka czerwona, 1 mała sztuka boczek, 5 plastrów kurkuma, 1/2 łyżeczki sól, pieprz olej, 2-3 łyżki natka pietruszki, 2-3 gałązki Przygotowanie Tortellini gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę(...)szklimy. Dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę, smażymy przez 5 minut. Boczek kroimy w cieniutki paseczki, wytapiamy na suchej patelni, aż zrobią się chrupiące. W osobnym rondlu podgrzewamy mleko, śmietanę i serek topiony, aż do połączenia składników. Dodajemy cebulkę z papryką, boczek i kurkumę. Doprawiamy do smaku solą i i pieprzem. Tortellini podajemy z sosem, posypujemy posiekaną natką pietruszki

Gotowanie moimi oczami
kurczak faszerowany 178

Składniki: 1 szt kurczak świeży  1 szt papryka czerwona 200 g pieczarek 500 g mięsa mielonego 1 średnia cebula 1 jajko bułka tarta ( odrobina do miesa mielonego ) sól pieprz olej przyprawa do kurczaka pikantna Prymat Sposób wykonania: Kurczaka umyć, osuszyć , a następnie wytrybować. Natrzeć przyprawą do kurczaka z wierzchu i w środku. Pozostawić na całą noc w lodówce. Farsz(...)Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju. Paprykę pokroić w grubszą kostkę. Pieczarki umyć w całości przełożyć do cebuli, udusić, doprawić wegetą, solą i pieprzem, ostudzić. Mięso mielone wymieszać z pieczarkami, cebulą, papryką, jajkiem, solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewać kurczaka a następnie zszyć wykałaczkami. Piec w temperaturze 180 stopni przez 1,5 h. Można podawać na ciepło

Darcia w kuchni
rolada drobiowa. 181

Składniki: świeży kurczak przyprawa pikantna do drobiu ser żółty 100 g pieczarki 6 szt papryka świeża 1 szt olej Sposób wykonania: Kurczaka oczyściłam umyłam a następnie wytrybowałam. Rozcięłam na pół i uformowałam prostokąt. Mięso posypałam pikantną przyprawą do kurczaka. Na patelni podsmażyłam pokrojone na drobno pieczarki i paprykę. Mi ęs o po sypa łam potarkowanym serem żółtym pieczarkami i papryką

Darcia w kuchni
Roladki z karkówki 187

Obiad na 6 osób. Składniki: 6 plastrów karkówki 1 papryka czerwona 2 cebule 2 kiszone ogórki sól pieprz musztarda liść laurowy ziele angielskie majeranek mąka olej do smażenia Sposób wykonania: Karkówkę rozbić dość cienko .Ogórki,cebulę, paprykę pokroić w grubsze paseczki.Plastry mięsa posypać solą, pieprzem, posmarować musztardą ,położyć wzdłuż kawałek ogórka, papryki i cebuli. Roladki zwinąć dość ściśle i owinąć

Darcia w kuchni
Buraczki z papryką 123

Składniki: 6 kg buraczków 2 kg papryki 8 dużych cebul zalewa 0,5 litra octu 2 szklanki wody 1 szklanka cukru 2 łyżki soli Sposób wykonania:  buraki ugotować , ostudzić obrać ze skórki i potarkować na grubych oczkach  paprykę i cebulę obrać i pokroić w paski 2 szklanki wody zagotować z cukrem solą i octem. Do gotującej się zalewy(...)wsypać pokrojoną cebulę i paprykę. Wszystko razem gotować jeszcze 5 minut. ostudzić zimną zalewę wlać do buraczków , dodać 2 szklanki oleju, dobrze wymieszać i odstawić na 1 godz. do przegryzienia włożyć do słoików. Pasteryzować 10 minut

Darcia w kuchni
Chleb orkiszowy z łososiem,pastą oliwkową i winogronami 154

ziarna słonecznika i pestki dyni, siemię lniane- ile chcesz Składniki na kanapki losoś atlantycki wędzony w plastrach Premium  Suempol pasta z czarnych oliwek czerwone i białe winogrono żółta papryka glassa sojowa z octem balsamicznym z Modeny Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie i dodaj do mąki, wsyp sól, pestki .Jeśli masz robota ustaw mieszanie na 20 minut. Pozostaw pod przykryciem(...)zmniejsz temperaturę do 190 stopni i piecz dalsze 35 minut. Odstaw do wystudzenia. Pokrój chleb na kanapki. Każdą posmaruj pastą oliwkową. Można kupić gotową. Połóż łososia na wierzchu, dodaj paprykę w pokrojoną w paseczki paprykę oraz winogrona. Dosmacz glassą sojową z octem balsamicznym...i śniadanie gotowe! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa krem z dyni i papryki. 141

kiedyś nie bardzo za nimi przepadałam. Nie ta konsystencja  - jednak gusta i smaki się ciągle zmieniają. Składniki; ok 700 g dyni ( ja użyłam hokkaido ) 2 czerwone papryki 3 ziemniaki 1 marchewka 2 skrzydełka 3 ząbki czosnku 1 cebula sól, pieprz, gałka muszkatołowa sos sojowy (ok. 2 łyżki) 2-3 łyżki oleju liśc laurowy i ziele angielskie Dodatkowo; groszek(...)myję zalewam wodą, dodaje liśc laurowy i ziele angielskie. Dorzucam marchewkę pokrojoną na mniejsze kawałki i gotuje do miękkości. Dynie obieram i kroje w małą kostke, ziemniaki i paprykę także (pozbywając się wczesniej gniazd nasiennych , papryki oczywiście nie obieramy) Na patelnie wlewamy olej, wrzucamy cebulę pokrojoną w piorka, czosnek starty na tarce i resztę warzyw. Chwile smażymy ciągle mieszając

Radość kipiąca uśmiechem.
Kasza gryczana z warzywami w curry 211

wszystkich jest zaletą), ale niepalona z kolei jest zdrowsza. Wybierajcie więc częściej niepaloną, a od święta tę pierwszą :) Składniki (2 porcje): 100 g kaszy gryczanej (najlepiej niepalonej) 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 marchew 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku kawałek pora (ok. 80 g) 1-2 czubate łyżeczki przyprawy curry 1/3 łyżeczki cynamonu sól, pieprz pół szklanki wody(...)Dodaj pokrojoną w drobną kostkę marchew, zalej wodą i duś pod przykryciem aż marchew LEKKO zmięknie (nie powinna być zbyt rozgotowana- raczej lekko chrupiąca). 4. Dodaj drobno pokrojone papryki i ugotowaną kaszę, duś jeszcze ok. minutę, góra dwie. Najlepiej, żeby warzywa pozostały lekko twarde. 5. Posyp ulubionymi ziołami przed podaniem. Energia  (1 porcja) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 218 kcal

Powiedz dietom nie
makaron z kurczakiem w sałatce 262

sałatka z kurczakiem i makaronem składniki  dla czterech osób 1,5 szklanki dowolnego makaronu 300 g piersi z kurczaka 1 papryka  1 ząbek czosnku 1 cebula 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 pęczka natki pietruszki 4 łyżki oliwy 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej 1/2 szklanki konserwowej ciecierzycy ( lub groszku) sól, pieprz szczypta chilli sposób przygotowania Pierś kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy(...)chłodne miejsce. Makaron wsypujemy do garnka , na lekko osolony wrzątek i gotujemy  al dente. Myjemy warzywa, siekamy drobno szczypior, pietruszkę, oraz czosnek, cebulę kroimy w kostkę, z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy,  wrzucamy pokrojoną cebulę, razem z czosnkiem i  smażymy  na średnim ogniu najwyżej przez

Miód i pieprz
Makaron soba ze szpinakiem, rzodkiewką i papryką 187

smakuje obłędnie Kto się skusi na miseczkę ? Składniki (2 porcje): 1 porcja makaronu soba 2 – 3 duże garście liści świeżego szpinaku 8 – 10 rzodkiewek 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 średnia żółta cebula 2 – 3 ząbki czosnku 3 cm kawałek imbiru 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 2 łyżeczki białego(...)małych oczkach. Rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki. Na łyżce rozgrzanego oleju podsmaż cebulę i imbir. Gdy cebula zmięknie – dodaj czosnek i smaż przez około 1 minutę. Następnie dodaj paprykę, smaż 4 – 5 minut. Dodaj szpinak i smaż do momentu aż ‚zwiędnie’. Dodaj makaron, rzodkiewki, sos sojowy, miód, 2 łyżeczki sezamu i orzechy nerkowca. Całość wymieszaj i smaż 3 – 4 minuty

Moja pasja smaku
Rolowane mięso mielone w panierce z czosnku niedźwiedziego nadziewane serem 251

create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); ROLOWANE MIĘSO MIELONE Składniki: - 400 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego - 50 gramów żółtego sera - 1 jajko - 2 łyżki bułki tartej - papryka ostra - papryka słodka - chilli - pieprz kolorowy - sól - czosnek niedźwiedzi Przygotowanie: Mięso mielone doprawiamy: paprykami, pieprzem i solą. Dodajemy jajko i bułkę tartą. Ser kroimy w grube słupki. Matę do sushi wykładamy

Życie zamknięte w smaku
Dyniowo - marchewkowe fusilli z indykiem 160

czas na kolejny dyniowy przepis - tym razem z dodatkiem marchewki, pietruszki, czosnku i imbiru. Bardzo lekkie połączenie, uzupełnione równie lekkim mięsem - indykiem. Danie przyprawione jest bardzo aromatycznym curry, słodką papryką i moją ulubioną przyprawą, która świetnie współgra z dynią - garam masala - po prostu cały wachlarz smaków! Dyniowo - marchewkowe fusilli z indykiem Składniki: /dla 5-6 osób 300 g marchewki(...)pietruszki 250 g pieczonej dyni 5 cm imbiru (korzeń) 1 cebula 6 ząbków czosnku 1 filet z indyka makaron fusilli (ilość wg uznania) przyprawy: ksylitol, sól himalajska, pieprz ziołowy, papryka słodka, curry, kurkuma, garam masala Danie może i brzmi skomplikowanie, ale uwierzcie, że jest banalnie proste w przygotowaniu! Na początek cebulę siekamy w drobną kostkę i szklimy na patelni

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Risotto z polędwiczkami, warzywami i chińskimi grzybkami 171

się kolorami i różnymi smakami.    Składniki: 1 marchew ok. 30 g, 50 g cukinii, 150 g ryżu arborio, 3 łyżki oleju rzepakowego, 2 cebule szalotki, szczypta cukru, ½ papryki czerwonej, 100 g polędwicy wieprzowej, 50 ml wytrawnego białego wina, 0,5 ml bulionu, 1 łyżka marynowanego pieprzu zielonego, garść grzybków brązowych shimeji, 10 g startego sera żółtego, ½ łyżeczki przyprawy(...)grama sala, pęczek zielonej pietruszki, 1 łyżka masła. Przygotowanie: Cukinię i marchew kroimy w cienkie słupki, a paprykę i cebulę w kosteczkę. Oczyszczona, umyta i osuszoną polędwiczkę kroimy w bardzo cienkie plasterki, dodatkowo delikatnie rozbijamy je palcami. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę z szczyptą cukru, smażymy ok 2 min. Wsypujemy ryż, chwilkę podgrzewamy ciągle mieszając

Moniki Smakołyki
Kolorowe warzywa na zimę 129

Składniki: 1.5 kg papryki czerwonej 0.5 kg białej lub żółtej papryki 1 kg ogórków 500 g cebuli marynata: 1 L wody 200 ml octu 2 łyżki cukru  1 łyżka soli 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu Wykonanie: Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Paprykę pokroić w nieduże kawałki, ogórki w cieńkie plasterki, a cebule pokroić w plastry

magiczna kuchnia Kasi