kurczaka w płatkach kukurydzianych Drukuj przepis Porcji: 6 Czas gotowania: 40 minut Składniki podwójna pierś z kurczaka pół szklanki mąki szklanka-dwie płatków kukurydzianych duże jajko łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka ostrej papryki pół łyżeczki soli szczypta pieprzu papier do pieczenia Przepis 1 Piersi oczyszczamy i dzielimy na filety. 2 Płatki wsypujemy do miski i lekko je zgniatamy ręką, aby łatwiej(...)mniejsze kawałki przyklejały się do mięsa. 3 Mąkę wysypujemy na talerzyk. 4 Jajko rozbijamy w głębokim talerzu, dodajemy do niego sól, pieprz, paprykę słodką oraz ostrą i mieszamy do połączenia się składników. 5 Kawałki kurczaka obtaczamy kolejno w mące, jajku oraz płatkach kukurydzianych. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Porady Zaglądajcie
Kuchnia Bazyliirównież wariację na sałatkę grecką z wędzonym kurczakiem. Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 12,00 zł SKŁADNIKI: 1 ogórek długi 1 pomidor 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 2 łyżki oliwek czarnych (użyłem oliwek kreteńskich Stafidoelies ) 1/2 czerwonej cebuli 150 g sera feta 1/2 cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek (użyłem oliwy extra virgin(...)Creta ) oregano , sól, pieprz PRZYGOTOWANIE sałatki greckiej z fetą i oliwkami: Wszystkie warzywa myjemy i osuszamy. Ogórka ze skórką przekrawamy wzdłuż, kroimy w półplasterki i przekładamy do miski. Z papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Pomidora kroimy w łódeczki i również przekładamy do miski. Dodajemy posiekaną w piórka czerwoną cebulę, czarne oliwki i pokruszoną fetę
kulinarnyJamięsem mielonym, warzywami i mozzarellą. Składniki na 6 sztuk: 3 nieduże cukinie (mogą być różnokolorowe) 30 dag mięsa zmielonego z łopatki wieprzowej 10 dag mięsa mielonego wołowego pół czerwonej papryki ząbek czosnku 1 nieduży pomidor 1 marchew 1 biała cebula pęczek natki pietruszki lub szczypiorku płaska łyżka majeranku pieprz ziołowy i sól liść laurowy 50 g mozzarelli oliwa do podsmażenia(...)wzdłuż na pół, wydrylować miąższ z pestkami, tworząc wgłębienia. Oprószyć solą, wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut (170 stopni). Wyjąć, wylać sok, który wytrącił się podczas pieczenia. Mozzarellę, paprykę i cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, marchew zetrzeć na tarce, natomiast pietruszkę posiekać. Pomidor obrać ze skórki, usunąć twarde części i zblendować na passatę. Na głębokiej patelni
Poezja Smaków - blog kulinarnysię żyje! Sentymentom też czasami należy ulec i do smaków dzieciństwa powrócić. Prezentuje więc dziś na szybki obiad kotlety mortadelowe w panierce z cebulką prażoną oraz słodką papryką w proszku . Te ostatnie to mój nowy dodatek, bo za młodu gdy je jadałam, to tylko bułka tarta występowała w tej roli. Z racji niedużej pracochłonności całego obiadu, dodaję przepis do cotygodniowej(...)jajko olej rzepakowy - do smażenia PANIERKA: 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżka cebulki prażonej - zmielona na proszek w młynku do kawy 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/3 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego W miseczce rozbełtać widelcem jajko. Cebulkę prażoną zmielić w młynku do kawy na proszek - wyjdzie trochę mokry od tłustawej cebulki, trzeba będzie pomóc
Grunt to przepis!Witajcie :-) Dzisiaj przepis na młodą kapustkę, zasmażaną z papryką, odrobiną kurkumy i koperkiem. Smakowała nam bardzo, może uda nam się zrobić jeszcze raz. Ta zniknęła szybciutko. Uwielbiam powiem Wam, jako dodatek do obiadu idealna :-). Miłej soboty kochani :-) Składniki: mała/średnia główka młodej kapusty pęczek koperku 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy sól pieprz 2 łyżki masła(...)dolać. 2. Jak kapustka będzie robić się miękka na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy trochę wody z gotującej się kapusty i mąkę. Mieszamy, tak przygotowaną zasmażkę dajemy do kapusty, dodajemy paprykę, kurkumę, posiekany koperek i doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotowe :-). Smacznego
kruche babeczkiNaleśniki zapiekane z kurczakiem Kurczak w sosie miodowo musztardowym Szybki sos z kurczakiem Szaszłyki na grilla Kurczak zapiekany z brzoskwiniami Składniki: 200 g piersi z kurczaka 1/2 cukinii 1 papryka czerwoan 200 ml pomidorowej passaty 5 małych pieczarek 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki creme fraiche (t utaj można poczytać jak zrobić creme fraiche link ) (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)szklanki bulionu Kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w mące i podsmażamy na oliwie z oliwek. Cebulę kroimy w piórka dodajemy do kurczaka, pieczarki i cukinię kroimy w ćwiartki, paprykę w dużą kostkę i dodajemy do kurczaka, smażymy przez około 3 minuty, dodajemy bulion, passatę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, bazylię, sos sojowy, sos worcestershire, doprawiay słodką i ostrą papryką, curry
Delusional TrineWitajcie :-) Dziś przepis na szybki obiad, kolację jak kto woli. Salami, papryka, cukinia, suszony pomidor i mozzarella. To wszystko zawinięte w ciasto filo. To ciasto robiłam i próbowałam po raz pierwszy, szczerze francuskie dużo lepsze, to inne, trzeba spróbować :-) Miłego dnia :-) Składniki: opakowanie ciasta filo 10 plasterków salami mała cukinia kilka suszonych pomidorów kulka mozzarelli papryka zielona 1. Piekarnik nagrzewamy(...)stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy na nim ciasto filo. 2. Cukinię myjemy, kroimy w plastry, pomidory w paski, paprykę też. Mozzarellę również kroimy w plasterki. Wszystkie składniki rozkładamy na cieście, na samym wierzchu mozzarellę. Zawijamy tak jak zwijamy roladę. Wkładamy do piekarnika. Ciasto pieczemy około 30 - 35 minut. Powinno ładnie się zarumienić. Smacznego
kruche babeczkimoże też i zdjęciem potrawy. Składniki 12 podudzi z kurczaka 250 g pieczarek 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/4 łyżeczki papryki ostrej 1/2 tymianku 5 łyżek oliwy Podudzia umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Sól, pieprz,papryki,tymianek i oliwę wymieszać dokładnie w miseczce. Powstałą mieszanką posmarować dokładnie
O kuchni z uczuciemPieprz; Olej. Queso: 1 szklanka mleka; 3 łyżki masła; 2 łyżki mąki pszennej; 1 i 1/2 szklanki startego łatwo topliwego, żółtego sera (u mnie czerwony cheddar); 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku; Sól. Dodatkowo: 4 bułki do hamburgerów; 8 plastrów wędzonego boczku; 1/4 główki drobno pokrojonej sałaty lodowej; 4 plastry pomidora; 4 plastry czerwonej cebuli; 4 łyżki marynowanych papryczek(...)ogień i gotować, aż do lekkiego zgęstnienia sosu. Następnie wsypać ser i gotować, na małym ogniu, często mieszając, aż ser całkowicie się rozpuści, a sos będzie gęsty. Przyprawić ostrą paprykę i solą do smaku. Wymieszać. Bułki do hamburgerów przekroić na pół. Każdą połówkę posmarować masłem i układać na blasze do pieczenia, masłem do góry. Tak przygotowane bułki wstawić do piekarnika
Gospodyni Miejskaciężko strawne jak kiełbasa czy karkówka, no i zawierają warzywa. Składniki 500 g piersi z kurczaka 1/2 dużej lub 1 mała cukinia 1 duża papryka 1 duża czerwona cebula 1 łyżka sosu worcestershire 1 łyżka oregano (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Filety z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy papryką ostrą i słodką, oregano i sosem worcestershire, dodajemy 2 łyżki oliwy(...)oliwek, mieszamy i zostawiamy na około 3 godziny w lodówce. Warzywa oczyszczam i myjemy, cukinię kroimy w plasterki, paprykę i cebulę w dużą kostkę. Nadziewamy na wykałaczki do szaszłyków. Podczas smażenia pamiętajmy aby nasze szaszłyki często obracać
Delusional Trinepomysł na pyszny obiad. Ostatnio przyrządziłam kurczaka z warzywami i brzoskwiniami, do tego sosik i ziemniaczki i obiadek gotowy. Składniki 200 g piersi z kurczaka 1 papryka 1/2 cukinii 1 czerwona cebula 5 pieczarek 2 brzoskwinie lub nektarynki 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka oregano 1 łyżka sosu worcestershire 1 łyżka creme fraiche (tutaj można zobaczyć jak zrobić creme fraiche(...)lyżka musztardy dijon 1 łyżka mąki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczaka kroimy w kostkę. Warzywa myjemy oczyszczamy. Pieczarki i cukinię kroimy w ćwiartki, paprykę w grubą kostkę a cebulę w piórka. Brzoskwinie myjemy, kroimy w dość duże kawałki. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy ziołami i zapiekamy około 20 minut w 180 stopniach aż kurczak będzie dobry i soczysty
Delusional Trineroku, robię sobie listę rzeczy do zjedzenia. Takich, które mogłyby być ilustracją słownikowego terminu lato. Przecież lato to właśnie borówki, fasolka szparagowa czy wiśnie. W sezonie pomidory, ogórki i papryka smakują najlepiej i mają najlepsze ceny. Niektórych pyszności jak czarny bez czy świeże figi nie dostaniemy po tym czasie. Niektóre można jeść cały rok, ale tylko mrożone czy szklarniowe(...)Jeżyny Mandarynki Portulaka Koper Włoski Kasztany Mango Rabarbar Maliny Kiwi Orzechy Rzepa Melony Koper włoski Pasternak Rzodkiewka Morele Kukurydza Pietruszka Sałata Morwa Mirabelki Pomarańcze Seler Ogórek Morele Por Smardze Papryka Orzechy Roszponka Szczaw Pomidory Pigwa Seler Szczypiorek Porzeczka Scorzonera Szalotki Szparagi Śliwka Śliwka Topinambur Szpinak Wiśnia Winogrona Ziemniak Truskawki A jak mi idzie na razie Misja Lato? Udało
Ugotowane pozamiatanewcześnie zrobione rolki zmiękną i puszczą sok. składniki 1 wężowy ogórek 1 dojrzałe awokado 70 g koziego twarożku sól, pieprz łyżka koperku sok z cytryny płatki papryki parę listków rukoli, rzodkiewki - opcjonalnie Przygotowanie Ogórek pokroić wzdłuż w cienkie paski ( obieraczką do warzyw). Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, usunąć skórkę. Włożyć do miseczki, skropić sokiem z cytryny, dodać(...)kozi twarożek, koperek, wszystko rozgnieść widelcem i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, płatkami papryki. Paski ogórka posmarować pastą z awokado, na każdym można dołożyć listek rukoli. Zawinąć w rulonik, ustawić na talerzu, posypać płatkami papryki, przybrać plasterkami rzodkiewki, podawać zaraz po przygotowaniu. Smacznego
Stare GaryPasta o delikatnie czosnkowym smaku, który świetnie komponuje się z ostrą papryką i wyrazistym bobem. Odrobina masła dodaje delikatności. W zestawieniu z chrupiącymi grzankami stanowi idealne letnie śniadanie. Składniki: bób 500g czosnek duży ząbek sok z cytryny ¼ szt masło 1 łyżka sól pieprz czarny mielony płatki ostrej papryki Sposób przygotowania: Bób ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem(...)praz roztopionym masłem. Całość doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i wymieszać. Pieczywo podpiec w tosterze lub piekarniku, nałożyć pastę z bobu i posypać płatkami ostrej papryki
Pyry na Gazrównież dlatego dzielę się z Wami przepisem, może i Wy zechcecie zaskoczyć swoich bliskich tym pysznym daniem. Składniki: 7-8 średnich patisonów 30 dag łopatki wieprzowej 5 pieczarek 1 papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 5 łyżek kaszy kuskus 10 dag sera żółtego 2 łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz zioła prowansalskie ostra papryka olej do smażenia Patisony myjemy, odkrawamy(...)minut aż zmiękną. Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy aż się zeszkli, wtedy dodajemy łopatkę i smażymy. Następnie dodajemy obrane i drobno posiekane pieczarki oraz pokrojoną w kostkę paprykę i lekko solimy. W międzyczasie przygotowujemy kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy woda z pieczarek odparuje, dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego, kuskus i doprawiamy całość do smaku. Tak przygotowanym farszem
Cynamonowe szczęście