papryka - 32566 przepisów (strona:38/2172)

Pikantne świderki z papryką, cukinią i cebulą 154

danie, które zaspokoi każdego głodomora, mimo iż w składzie nie ma mięsa. Feeria barw i mnóstwo witamin ze szczyptą pikanterii gryzącej w język - czegóż chcieć więcej? :-) Pikantne świderki z papryką, cukinią i cebulą PIKANTNE ŚWIDERKI Z PAPRYKĄ I CEBULĄ Na 4 solidne porcje:    8 łyżek oleju roślinnego    1 średnia cebula biała    1 średnia cebula(...)czerwona    1 papryka żółta    1 papryka czerwona    1 papryka pomarańczowa    1 cukinia    1/2 łyżeczki chilli w płatkach    400 g makaronu świderki    sól    pieprz Cukinię oraz papryki myjemy i osuszamy. Cukinię kroimy w kostkę o boku około 1 cm. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych

peggiwkuchni
Risotto z papryką, pieczarkami i kurczakiem w curry 288

Dania z ryżem to świetny sposób na szybki, pożywny i niebanalny obiad! Raz - dwa można wyczarować coś pysznego. Dzisiaj przedstawiam orientalne danie ryżowe - wilgotne, napęczniałe i aromatyczne risotto z papryką, pieczarkami z kurczakiem w sosie curry! Coś dla każdego :) Danie jest jednogarnkowe i właściwie robi się samo - jedyne co należy do nas to pokrojenie warzyw, następnie wrzucanie wszystkiego kolejno(...)patelnię, mieszanie i oczekiwanie wśród smakowitych zapachów :)  Risotto z papryką, pieczarkami i kurczakiem w curry Składniki: 2 czerwone papryki 2 cebule 500 g pieczarek 2 piersi z kurczaka 200 g ryżu risotto 500 ml bulionu 1 łyżka oleju kokosowego przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, curry Kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy całą torebką curry. Dokładnie mieszamy i odstawiamy

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Papryka faszerowana indykiem i kaszą jęczmienną 156

dworzu biało i mroźno, aż się prosi o obiad w słonecznych i wesołych barwach, dlatego też dziś zaserwowałam krwisto czerwoną paprykę nadzianą lekkim mięsem z indyka, pożywną kaszą jęczmienną, kukurydzą i natką pietruszki- dla przełamania kolorów- oraz mozzarellą, dzięki której farsz się 'trzyma kupy' ;))) Wykorzystałam paprykę Ramiro, która wyróżnia się podłużnym, 'łódeczkowym' kształtem, fakt troszkę mniej farszu do niej wchodzi(...)jest wygodniejsza w krojeniu i jedzeniu niż pospolita papryka. Można też papryki nie przekrawać na pół, a jedynie rozciąć, oczyścić z pestek i nadziać farszem- wtedy będzie pewność, że nadzienie będzie na swoim miejscu :) Prosta i pyszna propozycja, spróbujcie jak wyśmienicie smakuje! Porcja dla 3- 4 osób: * papryka Ramiro- 6 szt. * pierś z indyka / kurczaka- 250 g * kasza jęczmienna

Kraina Miodem Płynąca
Przepis na Zupę Gulaszową z Wołowiną 215

jedno garnkowe danie a dodatkowo idealnie nadaje się na zimowe dni . Będziemy potrzebować : około 800 g mięsa wołowego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 średnie cebule (200 g) 1 strąk papryki czerwonej (250 g) 1 strąk papryki zielonej (250 g) około 500 g ziemniaków 1 marchew (150 g) 1 korzeń pietruszki (100 g) olej do smażenia przyprawy : 2 łyżeczki papryki słodkiej(...)drobną kostkę . Tak pokrojone mięso podsmażam na mocno rozgrzanym oleju na patelni przez około 4 minuty . Następnie mięso razem z sosem przekładam do garnka , dodaję : 500 ml wody , paprykę słodką , kminek . Garnek stawiam na gazie i na małym ogniu duszę pod przykryciem . W tym czasie gdy mięso się dusi przygotuję paprykę i cebulę : Cebulę kroję w drobną kostkę . Umytą

Uwaga Babcia Gotuje
Dżem z Papryki – jako dodatek do serów i mięs 173

Witam serdecznie Propozycja na pyszny dżem z papryki który idealnie nadaje się do podania z serami żółtymi i pleśniowymi oraz do mięs. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 450 ml dżemu z papryki 1 kg papryki czerwonej 400 g cukru 200 ml octu winnego 2 łyżeczki soli 1 łyżeczkę posiekanej papryczki chili małe słoiczki Przygotowanie: Umytą paprykę przekrawam wzdłuż(...)pół i oczyszczam z gniazd nasiennych i białych błonek. Oczyszczoną paprykę kroję w nie za grube paseczki. Papryczkę chili oczyszczam z nasion i kroję w drobniutką kostkę. Teraz do pokrojonej papryki dodaję ocet, cukier, sól, papryczkę chili i mieszam. Tak przygotowaną paprykę odstawiam na około 12 godzin. Po 12 godzinach – smażenie dżemu z papryki: Do garnka przekładam paprykę razem

Uwaga Babcia Gotuje
Placki ziemniaczano-jarmużowe z gulaszem dla leniwych 218

najgorsze - utleniać i ciemnieć.  Aby uzyskać w miarę identyczny i okrągły kształt placków ziemniaczano-jarmużowych użyłem pierścienia cukierniczego , który położyłem na rozgrzanym oleju. Gulasz wieprzowy z papryką Im prościej tym lepiej. A że cały przepis jest dla osób trochę leniwych, wspomóżmy się szybkowarem . Wystarczy do gulaszu z połowy kilograma łopatki wieprzowej dodać jedną cebulę, jedną-dwie papryki, liście laurowe(...)ziele angielskie, łyżkę papryki słodkiej i łyżeczkę ostrej. Mięso pokrojone w kostkę bardzo mocno obsmażamy na oleju w szybkowarze, dodajemy drobno posiekaną cebulę, zalewamy wodą + sól / rosołem, minimalnie wymaganą ilością (oznaczenie ilości w szybkowarze), dorzucamy kilka listków laurowych i ziele angielskie, połowę papryki, paprykę słodką i ostrą w proszku. Zamykamy szybkowar i dusimy kilkanaście minut w szybkowarze (dłużej w zwykłym

Right Behind The Kitchen
PIECZONE PAPRYKI FASZEROWANE MIĘSEM RYŻEM I BOCZNIAKAMI 223

Paprykę można faszerować dowolnie. Jest idealnym daniem na przyjęcia i obiadokolacje. Pięknie się prezentuje i wyśmienicie smakuje.  Można podawać ją w wersji bezmięsnej. Ja z racji ,że miałam boczniaki - wykorzystałam je w przepisie. Można zamiast nich użyć pieczarek, bądź pominąć grzyby. Pasują też świeże kurki a zamiast ryżu - kasza kuskus lub inna ulubiona. Kombinacja składników zależy od smaków(...)waszej pomysłowości.   Składniki na 3 porcje papryk: 3 szt. czerwonej papryki (kolor zostawiam do wyboru) 70 g ryżu ( niecała torebka ) 250 g mielonego mięsa 5 szt. boczniaków 3-4 łyżki posiekanych i obranych ze skórki pomidorów (ja użyłam z puszki)  1 jajko 1/2 dużej cebuli 2 ząbki czosnku świeże listki oregano garść zielonej pietruszki 1 łyżka ziół prowansalskich

potrawyregionalne
Zupa gulaszowa z pieczoną papryką 186

gulaszowa bardzo posmakowała wszystkim, nawet nasz niejadek zajadał się, aż mu się uszy trzęsły. ok.750 dag mięsa wieprzowego (może być karczek lub szynka) 2 cebule 4 ziemniaki 3 czerwone papryki 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżka mąki pszennej 2 ząbki czosnku mąka olej szczypta papryki słodkiej szczypta papryki ostrej 3 liście laurowe sól pieprz Papryki natrzeć olejem, położyć na blaszce(...)wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku przez ok. pół godziny, aż skórka na papryce zacznie pękać. Następnie wyjąć paprykę z piekarnika i owinąć ją folią aluminiową. Mięso oczyścić i pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i kminkiem, obtoczyć w mące i zostawić w lodówce na ok. godzinę. Następnie usmażyć mięso na patelni i przełożyć do garnka. Cebulę

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Marynowana papryka na zimę 212

Marynowana papryka na zimę Czerwona papryka marynowana to standard w mojej spiżarni. Sprawdza się i jako przystawka i jako dodatek do obiadu, do sałatek, ale również i na kanapkę. Taką paprykę robię od dawna, i według mojej skromnej oceny jest najlepsza ze wszystkich, a robiłam już wiele w tym zakresie:)  Składniki: papryka (kolor i ilość zależy oczywiście od waszych(...)możliwości) czosnek ziele angielskie ziarenka pieprzu liście laurowe cebula biała gorczyca olej zalewa: 0,5 l octu 10% 5 szklanek wody 1 szklanka cukru 2 płaskie łyżki soli Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne oraz białe błony wewnątrz papryki. Pociąć paprykę wzdłuż na ćwiartki, lub mniejsze paski jeśli ktoś lubi. Paprykę ułożyć ściśle w czystych wyparzonych słojach. Do każdego słoja włożyć

na moim stole...
Krem z dyni 189

oficjalnie za otwarty. Dyniowatość w swej pełnej okazałości pachnąca imbirem i podana ze słodko-słoną bitą śmietaną, czyli tak jak lubię najbardziej. Gęsty rozgrzewający krem z dyni z pieczoną papryką. Do przygotowania kremu potrzebne będą nam: dynia (moja miała około 1,1 kg) imbir (świeży lub suszony) kardamon mielony suszona papryka słodka i ostra  1,5 szklanki mleka(...)szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego 2 papryki czerwone śmietanka 36% 10 dkg pestek dyni 1 szalotka 2 ząbki czosnku sól, pieprz, cukier Na początku obieramy naszą dynię ze skórki, postarajcie się zrobić to cienko żeby jej nie zmarnować. Następnie kroimy cebulę i czosnek w kostkę i podsmażamy w garnku, po około 2 min wsypujemy pokrojoną w kostkę dynię i zalewamy

Kuba Gotuje
paprykowe fryteczki z dipem czosnkowym 220

już niewskazane. Jest mało kaloryczna, swoimi kolorami bardzo cieszy oko i w połączeniu z dipem czosnkowym oraz szczególnie gałką muszkatołową zrobi na Was wrażenie. Składniki : 2-3 żółte papryki sałata lodowa 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka oliwy z oliwek 4 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny sól i sól(...)grubo mielona nać pietruszki Sposób przyrządzenia : papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski grubości około 0,5cm i przekładamy do miseczki na paprykę wylewamy oliwę z oliwek oraz posypujemy ją słodką papryką w proszku - całość dokładnie mieszamy by wszystkie paski były pokryte mieszanką oliwy ze słodką papryką rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, paprykę wykładamy na papier do pieczenia

zobacz ich smak
Zupa gulaszowa z papryką 273

lata, wrzesień to niestety już chłodne dni i noce w naszej strefie klimatycznej. Potrzebujemy wtedy dania, które nasz rozgrzeją. Proponuję na rozgrzewkę przygotować najlepszą w smaku zupę gulaszową z papryką. Właściwie to taki Eintopf, danie jednogarnkowe, gdyż zupa gulaszowa jest gęsta i pożywna z dużą ilością mięsa, papryki i ziemniaków. Ktoś może powiedzieć, że to nie zupa, a gulasz Zupa(...)jest pikantna, smaczna, rozgrzewająca, na jej widok cieknie ślinka. Do zupy podana była bagietka. Najlepsza Zupa gulaszowa z papryką: SKŁADNIKI: 50 dag łopatki wieprzowej 1 cebula 3 papryki kolorowe (czerwona, zielona, żółta) 250 ml wrzącej wody, 500ml bulionu lub rosołu, 3 ziemniaki, 1 płaska łyżeczka soli, Pieprz do smaku 1 łyżeczka tymianku lub majeranku 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki, szczypta

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak po węgiersku 485

Kurczak po węgiersku Schyłek lata i zapowiedź nadchodzącej jest , to czas , kiedy chętniej zaglądam do kuchni węgierskiej , szukając w niej inspiracji, może dlatego ,że papryka , cebula , czosnek i dania jednogarnkowe miło grzeją duszę .. " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> To przepis , który powstał spontanicznie , z potrzeby chwili . Nadziewany , a właściwie obkładany węgierską pastą ajwar , która jest mieszanką(...)pieczonej papryki i bakłażana , wyszedł naprawdę smakowicie . Warto czasami poeksperymentować z tym co mamy pod ręką , bo efekty mogą nas miło i smacznie zaskoczyć " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki 1 duży kurczak 1 słoiczek pasty ajwar ok. 4 czubate ,łyżki – najlepiej własnej roboty ( tu przepis ) 2 łyżki słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka ostrej mielonej

Ogrodnik w podróży
Paprykowe leczo 142

porze są w pełni okresu najlepszego do ich zbioru, są jędrne, soczyste i świeżutkie, więc należy z nich jak najczęściej korzystać. Nie ma nic lepszego niż soczysta papryka, czy też pachnące słońcem pomidory. Leczo jest szybkim do przygotowania daniem i to od nas zależy co w nim się znajdzie. Może być z samych warzyw lub z dodatkiem dobrej kiełbasy(...)mięsożerców. Składniki: 3 duże kolorowe papryki 2 średnie marchewki 3 duże cebule 3 ząbki czosnku średni pęczek natki pietruszki pałka (300 - 400 g) dobrej cienkiej kiełbasy (u mnie z szynki) 4 świeże pomidory (opcjonalnie) 100 ml przecieru pomidorowego lub koncentratu 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki oregano pieprz i sól do smaku olej

Kuchcik gotuje
Papryki faszerowane kaszą gryczaną i kalafiorem 155

tunelu i gruncie nadal dojrzewają papryki. Tym razem postanowiłam je nafaszerować kaszą gryczaną z dodatkami. To kolejne (chyba czwarte) wydanie wegańskie. Składniki : 5 papryk (użyłam pomidorowych) 50 g zmielonego kalafiora 100 ml ugotowanej kaszy gryczanej jalapeno lub inne chili pasta tahini sól pieprz suszony czosnek ok. 2 łyżki oleju Usunąć gniazda nasienne z chili. Pokroić papryczkę na drobno. Wymieszać(...)sobą kalafior, chili i kaszę gryczaną. Doprawić farsz do smaku solą, pieprzem i suszonym czosnkiem. Odkroić z papryk "kapelusze", czyli górę papryki z ogonkiem. Łyżeczką wyżłobić gniazda nasienne. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać na papier olej. Papryki obtoczyć w oleju. Do środka papryk wkładać farsz. Na wierzch wykładać po łyżeczce pasty tahini. Przykrywać papryki "kapeluszami". Piec w piekarniku nagrzanym

Weekendy w domu i ogrodzie