papryka - 32566 przepisów (strona:42/2172)

Potrawka z bakłażana, papryki i pomidorów 152

Sabriny Ghayour pt. Sirocco jest warta zakupu. Dzięki uprzejmości wydawnictwa mogę zaprezentować Wam aż dwa przepisy pochodzące z tej pachnącej orientem pozycji. Dziś pod lupę weźmiemy potrawkę z bakłażana, papryki i pomidorów. To danie z warzyw na pierwszy rzut oka nie wyróżnia się niczym szczególnym, lecz gdy przyjrzymy się jej bliżej i dostrzeżemy kolendrę i kumin, przestanie być tak banalna(...)bardzo smakowała, teraz Wy ją przetestujcie. Lista zakupów (proporcje dla 4 osób): 4 bakłażany, 2 czerwone papryki, 2 żółte papryki, W oryginalnym przepisie były zielone, lecz niestety akurat nie dostałem. 2 cebule, 5 ząbków czosnku, 2 łyżeczki mielonej kolendry, Trudno ją dostać, polecam więc kupno kolendry w ziarnach i zmiażdżenie je w moździerzu lub zmielenie. 2 łyżki mielonego kuminu / kminu

Proste-przepisy.pl
CANNELLONI PO MEKSYKAŃSKU 146

czysta przyjemność 😉Na pewno na moim blogu nie raz jeszcze się pojawi przepis z nimi. Tym razem jest to cannelloni po meksykańsku... z farszem z mięsa mielonego z dodatkiem papryki czerwonej, kukurydzy oraz fasolki czerwonej, a do tego sos pomidorowy. Zniknęło z talerzy w mgnieniu oka 😋 Składniki : 1 op. makaronu cannelloni 500 g mięsa mielonego ( u mnie - z indyka(...)cebule do farszu + 1 cebula do sosu 1 papryka czerwona 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasolki czerwonej 2 puszki pomidorów krojonych 2 jajka oliwa do smażenia sól, pieprz 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili tymianek 100 g parmezanu Wykonanie: Farsz: Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną cebulę

Kuchnia MagdaLeny
Gulasz z łopatki z marchewką i papryką 229

Gulasz z łopatki z marchewką i papryką wydawać mogłoby się, że to taki prosty codzienny obiad, jednak jeśli przygotujemy go w odpowiedni sposób to szybko zmienimy zdanie. Gulasz z łopatki wieprzowej to z całą pewnością smaczny i bardzo sycący posiłek. Do przygotowania tego dania nie są potrzebne żadne wymyślne składniki, a tym bardziej możemy podać go z ulubionymi dodatkami. Mamy(...)wyboru m.in. ziemniaki , kaszę czy chociażby ryż . A jako zdrowy warzywny dodatek świetnie sprawdzi się surówka z kapusty kiszonej , bądź tak jak w moim przypadku marynowana papryka -> PRZEPIS TUTAJ . Gulasz z łopatki z marchewką i papryką – składniki 1 kg łopatki wieprzowej 3 marchewki 1 czerwona papryka 2 liście laurowe 5-7 ziarenek ziela angielskiego łyżeczka przecieru pomidorowego sól

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Papryka faszerowana mięsem mielonym 150

Bardzo smaczna kombinacja mięsa, warzyw i sera. Papryki umyć odciąć część papryki, wyciąć błonki i nasionka. Położyć papryczki w żaroodpornym naczyniu. Przygotowanie nadzienia – odcięte części papryk i cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną cebulkę, smażyć aż cebula straci kolor surowizny. Dodać papryki, pokrojone drobno pieczarki i smażyć aż cała woda z grzybów wyparuje. Dodać(...)mięso mielone, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, majerankiem, chilli. Smażyć tylko do momentu aż mięso straci kolor surowizny. Zdjąć z ognia i sprawdzić smak. Dodać kukurydzę z puszki. W razie potrzeby doprawić. Sos – wylać sos pomidorowy do naczynia, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki, vegetę, pokrojone drobno masło i wymieszać. Sos po upieczeniu papryki można lekko zagęścić mąką

Kuchnia Pokoleń
Roladka z kurczakiem, papryką i cebulą 149

Lekkie i dietetyczne danie obiadowe. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji : 2 Składniki: 300 – 350 g piersi z kurczaka (duża pojedyncza) 60 g papryki czerwonej 1 mała cebulka czerwona 30 g ser mozzarella ¼ łyżeczki suszonego oregano ¼ łyżeczki ziół prowansalskich Marynata: 70 g papryki 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny ½ łyżeczkę papryki(...)pietruszki (posiekanej) 1 ząbek czosnku szczypta soli Przygotowanie: Z piersi odciąć polędwiczkę i naciąć mięso wzdłuż, tworząc kieszonkę na farsz . Delikatnie rozbić. Przygotowanie marynaty; 70 g papryki zetrzeć na tarce, pozostawiając jedynie skórkę. Zgnieść czosnek. Dodać sok z cytryny, oliwę, paprykę w proszku, pieprz, sól i połowę ziół. Wszystkie składniki wymieszać. Kurczaka dokładnie obtoczyć

KuchniaWeDwoje.pl
Pomidorowo-Serowa Pasta z Pieczoną Papryką i Szpinakiem 137

Pomidorowo-Serowa Pasta z Pieczoną Papryką i Szpinakiem jest kremowa, elegancka i pełna śródziemnomorskiego aromatu. Makaron jest zanurzony w aksamitnym, serowym kremie z dodatkiem suszonych pomidorów, szpinaku i bazylii. Papryka wcześniej została zgrillowana, dzięki czemu jej smak nadał daniu niesamowitego aromatu. Danie jest wegetariańskie, ale bardzo syte. Jeżeli ktoś jednak woli to można je podać również z kawałkami indyka. Warto(...)poświęcić trochę więcej czasu i przygotować odpowiednio paprykę, czyli zgrillować ją wcześniej. Dzięki takiej obróbce cieplnej możemy bez problem u zdjąć z niej skórkę, a jej smak nada całości na prawdę niezłego kopa. Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na pomidorowe dania to kliknijcie tutaj -> klik ! Pomidorowo-Serowa

rabarbarowo
Papryka w ketchupie do słoików 171

Dalszy ciąg pysznych letnich skarbów ukrytych w słoikach. Dziś przepis na pyszną paprykę w keczupie. Przepis dostałam od swatowej. Naprawdę pychota. Warto zrobić, by na zimę mieć do do ziemniaków dodać.                    -TRUDNOŚĆ: średnie    -CZAS: powyżej(...)ILOŚĆ: kilka słoików Papryka w ketchupie do słoików WYPEŁNIENIE SŁOJA pół kg papryki czerwonej pół kg papryki żółtej pół kg papryki zielonej pół kg cebuli ZALEWA pół kg keczupu łagodnego pół kg keczupu pikantnego pół szklanki octu pół szklanki cukru 1 łyżka soli   Cebulę pokroić w grube piórka i sparzyć. Paprykę pokroić w paseczki i obgotować 3 min następnie

Gotuję Testuję
Wołowina w sosie ostrygowym z nerkowcami 179

Wołowina w sosie ostrygowym z nerkowcami to klasyczne danie serwowane w wielu chińskich i tajskich restauracjach. Ja je wprost uwielbiam. Połączenie mięciutkiego, wołowego mięsa, smażonej papryki, słonawego sosu ostrygowego i chrupiących nerkowców jest po prostu genialne. Jeśli lubicie ostre jedzenie, możecie wzbogacić potrawę o posiekaną, świeżą papryczkę chilli. Ja tym razem wybrałam wersję łagodną. Taka wołowina najlepiej smakuje podana(...)ryżem jaśminowym. Wołowina w sosie ostrygowym z nerkowcami: 2 steki wołowe z rostbefu (każdy po ok. 250 g) 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1/2 szklanki orzechów nerkowca (można zastąpić ziemnymi) 4 łyżki sosu ostrygowego (znajdziesz w dziale orientalnym) 1 łyżka sosu sojowego (j.w.) 1 łyżka mirinu (j.w.) 2 łyżeczki oleju sezamowego (j.w.) 4 łyżki oleju z orzeszków ziemnych

Poezja smaku
Gulasz z karkówki w sosie pomidorowym z dodatkiem cebuli, papryki i marchewki 172

Jeżeli nie macie pomysłu na obiad to zachęcam do przygotowania gulaszu z karkówki wraz z dodatkiem sosu pomidorowego, marchewki, papryki i cebuli. Poniższy gulasz jest rewelacyjny w smaku! Lekko pikantny, aromatyczny... mięso rozpada się pod wpływem nacisku widelca. Do przygotowania takiego dania będziecie potrzebować szybkowar. Wystarczy składniki pokroić, przełożyć do garnka, zalać pomidorami z puszki oraz wodą i dusić(...)dłuższy (3-4 godziny). Szczerze polecam przygotować poniższy gulasz :)  Składniki na porcję dla 6-8 osób: 1 kg karkówki 2 średniej wielkości cebule 2 średniej wielkości marchewki 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 1 puszka pomidorów w puszce (400 g) 1,5 szklanki wody sól, pieprz ostra papryka Mięso umyć, osuszyć i pokroić w dużą kostkę

Ugotować
Dwie sałatki z cukinii i papryki 202

masali. Największym powodzenie wśród przetworów, cieszyły się w moim domu ogórki curry (przepis tutaj ) i sałatka z ogórków (przepis tutaj ). Polecam również przepis na gotowaną sałatkę z cukinii i papryki w wersji pikantnej i łagodnej (przepis tutaj ).  Dla odmiany zrobiłam sałatkę z cukinii (żółtej i zielonej) i papryki (czerwonej i żółtej) z dodatkiem egzotycznych przypraw. Dziś komisyjnie próbowaliśmy sałatki(...)dorosłych słodko-kwaśny smak sałatki można wzbogacić odrobiną chili. Z podanej w przepisie ilości składników, przygotowałam 7 słoików o pojemności 300 ml. Składniki: 3 cukinie (1,5 kg) 2 papryki (0,5 kg) ew. natka pietruszki (można pominąć) do każdego słoika: cebula, czosnek, ziarna: ziela angielskiego, czarnego pieprzu, gorczycy Zalewa: 2 szklanki wody (0,5 litra) 0,5 szklanki octu

Codziennik Kuchenny
Przepyszny ajvar 129

domowy ajwar Ta wielce smaczna pasta jest potrawą kuchni bałkańskiej (a dokładniej- serbskiej), a przyrządza się ją z papryki, bakłażanów i pomidorów, z dodatkiem czosnku, cebuli, octu i przypraw. Przy okazji każdego pobytu w Chorwacji przywozimy do kraju zapas kilku słoiczków Ajvaru, choć obecnie nie ma żadnego problemu z zakupieniem go w polskich sklepach- ale wiadomo, "oryginalny" lepszy. Chyba(...)nieco czasochłonna, ale wspaniały smak i uniwersalność zastosowania wynagrodzi z pewnością czas spędzony w kuchni! Poniżej przedstawiamy krok po kroku, jak się do sporządzania ajvaru zabrać: Składniki: -2kg papryki czerwonej -3 bakłażany -2-3cebule -6-7 pomidorów -1 papryczka chilli -2 łyżki soli -2-3 łyżki octu -3 łyżki słodkiej wędzonej papryki -1 główka czosnku -50ml oliwy

Aromatyczne Podróże
Leczo 151

Leczo to najlepszy sposób na przygotowanie papryki. Połączenie papryki z pomidorami jest genialne, a do tego odrobina mięsnych dodatków. Proporcje na 4-5 porcji obiadowych. 3 czerwone papryki 1 biała papryka 2 zielone papryki 3 pomidory 1 czerwona cebula 2 laski kiełbasy pieprz, sól Kiełbasę pokroić w półplasterki, podsmażyć na maśle na patelni. Dodać do tego posiekaną drobno cebulę. Cebula(...)powinna się zeszklić lub lekko zbrązowić. Papryki umyć i pokroić w średniej wielkości kostkę. Kiełbasę wraz z tłuszczem przełożyć do rondla (o ile nie była tam wcześniej). Dodać do niej paprykę i dusić pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Na samym początku można dodać odrobinę wody. Pomidory pokroić na ósemki, a każdą z nich na trzy części. Gdy papryka zmięknie

Czerwony Gupik
Pindżur – pasta z pomidorów, bakłażana i papryki 185

będą jadły dzieci, szczerze odradzam;) Oczywiście, możecie użyć pomidorów świeżych, lub też przecieru pomidorowego lub pulpy. Jeśli decydujecie się na użycie przecieru lub pulpy, wtedy do garnka wrzucacie upieczoną paprykę, bakłażan i masę z pomidorów. Pastę blendujemy wedle upodobania, na bardzo gładko lub tak, aby były widoczne fragmenty warzyw. Niektóre przepisy podają jeszcze w składnikach natkę. Możecie próbować z nią(...)Jeśli pindżur ma troszkę mdły smak, można na sam koniec dodać 2-3 łyżki oliwy. Drukuj Pindżur – pasta z pomidorów, bakłażana i papryki window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 czerwona cebula 1 bakłażan sól, pieprz, 3 łyżki cukru 8 papryk czerwonych 1 główka czosnku 1 papryczka chili ocet jabłkowy 1,5 kg pomidorów lub przecieru Sposób przygotowania Bakłażana pieczemy

Mieszam w Garnku
Szybki i tani obiad. A la leczo z kiełbasą na passacie pomidorowej. 207

tani obiad, w sam raz na pochmurne, deszczowe dni. Spróbujcie. A jeśli macie w posiadaniu więcej cukinii polecam również przepis na placuszki . Składniki: 2 duże cukinie 1 duża czerwona papryka 1 duża pomarańczowa papryka 1 większa cebula około 4 łyżki oleju 3 kiełbaski (u mnie złociste) 1/2 szklanki passaty pomidorowej (u mnie od Pro-BIO ) 1/2 łyżeczki soli ziołowej(...)mnie od Pro-BIO ) 1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 1 czubata słodkie czerwonej papryki pieprz i sól (np. himalajska) do smaku zielona pietruszka do podania Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na 2 łyżkach oleju (ja całe danie przygotowuje w dużym garnku). Papryki kroimy w większą kostkę i wrzucamy do podsmażonej cebuli. Wszystko smażymy na małym ogniu. Cukinie myjemy

Słodkie okruszki