masali. Największym powodzenie wśród przetworów, cieszyły się w moim domu ogórki curry (przepis tutaj ) i sałatka z ogórków (przepis tutaj ). Polecam również przepis na gotowaną sałatkę z cukinii i papryki w wersji pikantnej i łagodnej (przepis tutaj ). Dla odmiany zrobiłam sałatkę z cukinii (żółtej i zielonej) i papryki (czerwonej i żółtej) z dodatkiem egzotycznych przypraw. Dziś komisyjnie próbowaliśmy sałatki(...)dorosłych słodko-kwaśny smak sałatki można wzbogacić odrobiną chili. Z podanej w przepisie ilości składników, przygotowałam 7 słoików o pojemności 300 ml. Składniki: 3 cukinie (1,5 kg) 2 papryki (0,5 kg) ew. natka pietruszki (można pominąć) do każdego słoika: cebula, czosnek, ziarna: ziela angielskiego, czarnego pieprzu, gorczycy Zalewa: 2 szklanki wody (0,5 litra) 0,5 szklanki octu
Codziennik Kuchennydomowy ajwar Ta wielce smaczna pasta jest potrawą kuchni bałkańskiej (a dokładniej- serbskiej), a przyrządza się ją z papryki, bakłażanów i pomidorów, z dodatkiem czosnku, cebuli, octu i przypraw. Przy okazji każdego pobytu w Chorwacji przywozimy do kraju zapas kilku słoiczków Ajvaru, choć obecnie nie ma żadnego problemu z zakupieniem go w polskich sklepach- ale wiadomo, "oryginalny" lepszy. Chyba(...)nieco czasochłonna, ale wspaniały smak i uniwersalność zastosowania wynagrodzi z pewnością czas spędzony w kuchni! Poniżej przedstawiamy krok po kroku, jak się do sporządzania ajvaru zabrać: Składniki: -2kg papryki czerwonej -3 bakłażany -2-3cebule -6-7 pomidorów -1 papryczka chilli -2 łyżki soli -2-3 łyżki octu -3 łyżki słodkiej wędzonej papryki -1 główka czosnku -50ml oliwy
Aromatyczne Podróżebędą jadły dzieci, szczerze odradzam;) Oczywiście, możecie użyć pomidorów świeżych, lub też przecieru pomidorowego lub pulpy. Jeśli decydujecie się na użycie przecieru lub pulpy, wtedy do garnka wrzucacie upieczoną paprykę, bakłażan i masę z pomidorów. Pastę blendujemy wedle upodobania, na bardzo gładko lub tak, aby były widoczne fragmenty warzyw. Niektóre przepisy podają jeszcze w składnikach natkę. Możecie próbować z nią(...)Jeśli pindżur ma troszkę mdły smak, można na sam koniec dodać 2-3 łyżki oliwy. Drukuj Pindżur – pasta z pomidorów, bakłażana i papryki window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 czerwona cebula 1 bakłażan sól, pieprz, 3 łyżki cukru 8 papryk czerwonych 1 główka czosnku 1 papryczka chili ocet jabłkowy 1,5 kg pomidorów lub przecieru Sposób przygotowania Bakłażana pieczemy
Mieszam w Garnkutani obiad, w sam raz na pochmurne, deszczowe dni. Spróbujcie. A jeśli macie w posiadaniu więcej cukinii polecam również przepis na placuszki . Składniki: 2 duże cukinie 1 duża czerwona papryka 1 duża pomarańczowa papryka 1 większa cebula około 4 łyżki oleju 3 kiełbaski (u mnie złociste) 1/2 szklanki passaty pomidorowej (u mnie od Pro-BIO ) 1/2 łyżeczki soli ziołowej(...)mnie od Pro-BIO ) 1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 1 czubata słodkie czerwonej papryki pieprz i sól (np. himalajska) do smaku zielona pietruszka do podania Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na 2 łyżkach oleju (ja całe danie przygotowuje w dużym garnku). Papryki kroimy w większą kostkę i wrzucamy do podsmażonej cebuli. Wszystko smażymy na małym ogniu. Cukinie myjemy
Słodkie okruszkiKiedy pisałam o książce Gino D'Acampo to wspomniałam, że wiele przepisów wykorzystam, bo są ciekawe i smaczne. Kolejnym wykorzystanym przepisem jest ten na zupę pomidorową z pieczoną czerwoną papryką. Przepis jak zwykle trochę zmodyfikowałam pod siebie :)) Zupka pyszna, delikatna i wyczuwa się w niej pieczoną paprykę. Fajna po prostu :)) Polecam :) Składniki: 2 większe czerwone papryki 1 średnia cebula czerwona(...)przetartych pomidorów 1 ząbek czosnku świeża bazylia świeża kolendra ok. 600 ml bulionu warzywnego oliwa z oliwek sól pieprz słonecznik jogurt naturalny Paprykę umyłam, natarłam oliwą i włożyłam do naczynia żaroodpornego. Tak przygotowaną wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Papryka ma się piec jakieś 20 minut, następnie papryki przekładamy do woreczka foliowego na jakieś 10 minut, żeby potem skórka
kruche babeczkiObiad banalny, ale jaki pyszny! Salsiccia, czyli śródziemnomorsko-ziołowa amerykańska wieprzowa kiełbasa, jest mocno doprawiona. Zupełnie inaczej niż nasza polska biała kiełbasa, ta jest bardzo mocno aromatyczna, czerwona od papryki i lekko anyżkowa od włoskiego kopru. Do podkreślenia i zbalansowania tych smaków idealnie pasują cebula i papryka. „You want a sassidge sangwitch? I’ll give you a sassidge(...)przepis na salsiccie. A samo podanie przypomina konstrukcją hot-doga– kiełbaska w miękkiej, puszystej i chrupiącej, pszennej długiej bułce, nasączonej sokiem spod pieczonej kiełbaski, na wierzch łyżka aromatycznych dodatków – papryki duszonej z cebulką, ostrych pikli. Czasami wszystko polane dodatkowo pomidorowym włoskim sosem marinara, czasami – z ciągnącą się mozarellą. Nigdy z dodatkiem musztardy czy ketchupu! Kiełbaski sparzone po przygotowaniu przez
Karo in the Kitchenskładniki. Makaronowa patelnia z mięsem mielonym – Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka 200g makaronu Chow Mein oliwa z oliwek 1 duży por (biała część – ok. 20cm) 2 papryki czerwone 1 papryka żótła 1 papryka zielona 10 pomidorków koktajlowych 200ml bulionu pieprz, sól, słodka papryka w proszku do smaku opcjonalnie: sos słodko-pikantny Tao Tao (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Makaronowa patelnia z mięsem mielonym – Wykonanie: Por pokroić w półtalarki. W woku lub dużej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej pora. Wszystkie papryki pozbawić gniazd nasiennych, pokroić je w paseczki. Pomidorki przekroić na pół. Do zeszklonego pora dorzucić mięso mielone, smażyć na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy mięso już się odpowiednio podsmaży, dorzucić pokrojone papryki i pomidorki
Kulinarne Przebojepuszcze bulion wołowy około 0,6 litra 3 pętka kiełbasy (ja zrobiłem mieszankę różnych, myślę że fajnie pasowałoby choriozo) 2 ząbki czosnku 1 cebula 1x papryczka chilli 2 papryki czerwone oliwa łyżeczka kuminu i kolendry (mielonej) oraz ostrej papryki łyżka papryki czerwonej słodkiej starty ser do posypania zupy (ja ostatecznie dodałem tylko raz, średnio mi to podpasowało ale to kwestia(...)gustu) można podostrzyć sosem sirracha jak kto lubi :) Jak robimy : Paprykę i cebulę siekamy w kostkę, natomiast kiełbasę w pół plasterki Rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę ,następnie dodajemy kiełbasę, mieloną paprykę i posiekaną paprykę chilli. Podsmażamy aż kiełbasa się zarumieni Dolewamy bulion , pokrojoną paprykę, pomidory z puszki, kumin i kolendrę Dusimy wszystko około 20 minut a następnie dodajemy dwa rodzaje
Snejkusiowe Przepisytrochę czasu, aby składniki oddały jej swój smak, a najlepiej smakuje drugiego dnia po podgrzaniu. Do przygotowania zupy użyłem: 500 gram mięsa wołowego, 500 gram ziemniaków, 500 gram czerwonej papryki, 2 cebul, 3 ząbków czosnku, 10 łyżeczek papryki mielonej słodkiej, 2 łyżeczek papryki mielonej ostrej, 2 łyżeczek kminku, 2 łyżeczek kurkumy, 1/2 łyżeczki białego mielonego pieprzu, 100 gram masła(...)Przygotowanie zupy rozpocząłem od przygotowania składników. Mięso pokroiłem w kostkę o boku 2 centymetrów, cebulę w piórka, a czosnek drobno posiekałem. W moździerzu roztarłem razem 10 łyżeczek mielonej słodkiej papryki, 2 łyżeczki mielonej ostrej papryki, 2 łyżeczki kminku, 2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki białego mielonego pieprzu i szczyptę soli. Ostrość zupy można modyfikować zwiększając lub zmniejszając ilość ostrej papryki - moim
Wyprawy kulinarnePapryka z cebulą w sosie pomidorowym... Paseczki miękkiej, czerwonej papryki. Pióra ostrej, białej cebuli. Oblepione aromatycznym sosem pomidorowym. Pyszny dodatek do obiadu czy kanapek. Polecam! Składniki: 1 kg czerwonej papryki; 3 duże cebule; 200 g koncentratu pomidorowego (u mnie 30%); 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%; 1/2 szklanki wody; 8 łyżeczek białego cukru; 10 ziaren ziela angielskiego; 5 liści laurowych(...)łyżki soli; 5 łyżek oleju. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w paski. Cebule obrać, pokroić w pióra. Na rozgrzany na dużej patelni lub w garnku olej (5 łyżek) wrzucić pokrojoną cebulę i chwilę podsmażać. Do podsmażonej cebuli dodać paseczki papryki. W razie potrzeby podlać odrobiną wody (ja nie dodawałam), dodać liście laurowe, ziarana
Gospodyni Miejskakiedy dnia poprzedniego zrobię ogromną porcję zupy, a na następny dzień czeka na mnie w domu i wystarczy ją podgrzać. Dzisiaj czas na zupę krem z pieczonej dyni i papryki z domowymi, paprykowymi grzankami. Pyszna, rozgrzewająca i idealna na jesienne chłody. Składniki na zupę: - 1,2-1,5kg dyni - 1,25l bulionu (1,25l wody + 3 czubate łyżeczki koncentratu(...)bulionu warzywnego ) - 5 papryk - 1 chili (opcjonalnie) - 1 łyżeczka papryki wędzonej - 0,5 łyżeczki chili Dynię myjemy, osuszamy i wydrążamy miąższ. (Odcinamy ogonki, dynię kroimy na pół i za pomocą łyżki usuwamy z wnętrza miękki miąższ wraz z pestkami) Każdą z połówek dzielimy na 4-6 części. (Od góry do dołu, tworzymy jakby uśmieszki, półokręgi) Nie pozbywamy się skórki
Be Fit Be StrongPróbowaliście kiedyś zrobić ajwar ? Mnie on kusił od kilku lat ale przerażała mnie wizja obierania papryki " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> i słusznie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> jest to dość żmudna praca... Jednak efekt jest wspaniały. Sos wychodzi gesty, aromatyczny. Zrobiłam taki aby lekko szczypał w język gdyż chciałam używać(...)inne nie. Ja postanowiłam zrobić z pomidorami gdyż według znawców kuchni bałkańskiej pomidory powinny w nim być ale stanowić dodatek - nie podstawę. Ajwar - bałkański sos paprykowo - bakłażanowy Składniki 6 papryk 4 pomidory 1 bakłażan 3 cebule 6 papryczek chili - dodałam 3 łyżka octu winnego 1/2 główki czosnku oliwa sól, pieprz Do dzieła!!! Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, przekrawamy na pół
sierotka maRysia w kuchnijednak ja zaryzykowałam i użyłam farfalle i smakował wyśmienicie. Nie widzę go z spaghetti... Polecam bo myślę, że będziecie bardzo mile zaskoczeni tym smakiem. Makaron z sosem z pieczonej papryki i łososia Składniki: opakowanie makaronu penne (u mnie farfalle) 2 duże czerwone papryki mała cebula ząbek czosnku świeża bazylia 100 g wędzonego łososia w kawałkach (mogą być skrawki) małe opakowanie(...)śmietanki 30% sól, pieprz, słodka papryka Do dzieła!!! Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, skórą do góry. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy aż skórka stanie się prawie czarna i pojawią się pęcherze. Upieczoną paprykę wkładamy do foliowego woreczka, mocno go zawiązujemy i odkładamy na 10 minut. Obieramy paprykę
sierotka maRysia w kuchniswoim składzie chilli (możecie dodać papryczkę razem z pestkami, jeśli lubicie ostre dania, lub pesteczki usunąć, aby uzyskać nieco łagodniejszą wersję) i pastę curry, które łagodzi mleczko kokosowe. Smak papryki przełamany jest kwaśną limonką i aromatycznymi przyprawami. Zupa podana z makaronem ryżowym syci na długo; drugie danie jest zupełnie zbędne. Jeśli więc jesteście takimi zmarzluchami jak ja, koniecznie musicie wpisać(...)krem do Waszego jesiennego menu. Tajski krem curry Składniki: (na 4-6 porcji) 7 strąków czerwonej papryki 1 łyżka oleju 2 łyżeczki czerwonej pasty curry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 2 liście kafiru 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 cebula 1 jabłko 1 papryczka chilli 700 ml wody 400 ml mleka kokosowego (1 puszka
Pożeraczka, czyli raz adobrze