dodałam jeszcze kilka innych warzyw. Składniki: Ryba: ok 800 g filetów rybnych sok z połowy cytryny bułka tarta 2 jajka sól, pieprz Warzywa: spora marchew por pietruszka puszka groszku papryka czerwona 2-3 łodygi selera naciowego 100 ml koncentratu pomidorowego sól, pieprz Przygotowanie Rybę kroimy na ok 5-8 cm kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy(...)bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na złoto. Nadmiar tłuszczu odsączamy na ręcznikach papierowych. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Seler kroimy w kostkę, paprykę w paseczki, pora w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej i wsypujemy marchew, pietruszkę i por. Podsmażamy ok 15 minut, aż warzywa lekko zmiękną i dodajemy selera i paprykę. Smażymy
e-PrzepisyKulinarnegrillowanymi warzywami, zdrową kaszą i serem feta - fajny, zdrowy pomysł na obiad :) SKŁADNIKI (1 porcja - 440 kcal) 40 g kaszy gryczanej 100 g cukinii 100 g czerwonej papryki 70 g sera feta 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki sól PRZYGOTOWANIE Kaszę gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.Cukinię kroimy(...)półplasterki, paprykę w kostkę i grillujemy na patelni grillowej na łyżce oliwy (lekko solimy cukinię). Fetę kroimy w kosteczkę. Odcedzamy kaszę i gorącą mieszamy z warzywami i serem. Smacznego :) 1 porcja - 440 kcal: - białko - 18,2 g - tłuszcze - 26,3 g - węglowodany - 37,6 g - błonnik - 5,4 g Zapraszam na fanpage na FB oraz Instagram
Moje Kuchenne Rewelacjewitamin z grupy B. Pozytywnie wpływa na nasze włosy (ze względu na sporą zawartość krzemionki ). Pieczona kasza jaglana z warzywami - składniki: kasza jaglana (3 torebki -300g) czerwona papryka (2 sztuki) cukinia (2 średnie- ok. 600g) cebula (1 sztuka) olej passata pomidorowa (300 ml) czosnek (2 ząbki) sól pieprz zioła prowansalskie świeża bazylia Pieczona kasza jaglana z warzywami - jak przygotować(...)Kaszę jaglaną wkładamy na ok. 3 minuty do wrzącej wody, następnie odcedzamy. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Cebulę, czosnek drobno kroimy, podsmażamy do odrobinie oleju. Dodajemy paprykę i pokrojoną w półplasterki cukinię. Całość dusimy aż warzywa zmiękną, dodajemy passatę pomidorową, przyprawy, kaszę jaglaną i całość razem dusimy przez chwilę. Kaszę z warzywami przekładamy do naczynia żaroodpornego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki: 1 woreczek ryżu 1 puszka groszku konserwowego pół żółtej papryki pół czerwonej papryki 1 świerzy, duży ogórek pół cebuli cukrowej Sos: 3 łyżeczki ostrej musztardy 2 łyżeczki octu jabłkowego 1 łyżeczka miodu 4 łyżeczki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku szczypta curry sól Sposób wykonania: Ryż gotujemy na sypko. Paprykę, ogórka i cebulę kroimy w małą kostkę. Wszystko
Qchnia po prostuSkładniki: około 0,5 kg białego półtłustego sera 30 dag śmietany 18% pół żółtej papryki pół czerwonej papryki 1 małe słodkie jabłko 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób wykonania: Ser biały rozdrabniamy za pomocą widelca, dodajemy śmietanę. Paprykę kroimy w bardzo małą kostkę, jabłko ścieramy na dużych oczkach tarki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki razem mieszamy, doprawiamy solą
Qchnia po prostuzalewa na ok 2 kg papryki 2¼ szkl wody 10 dkg cukru 1 dkg soli ziele angielskie ½ szkl octu Zalewę zagotować, włożyć oczyszczoną i pokrojoną na kawałki paprykę celem sparzenia. Zagotować krótko i wyjąć paprykę z zalewy, najlepiej robić to partiami. Nałożyć do słoików, dodać gorczycę i ziarenko ziela angielskiego, zalać zalewą, zamknąć i pasteryzować
Gotowanie jest łatweDawno nie robiłam risotta....tak więc jest, z dodatkiem kurczaka, pieczarek i papryki. 250 g ryżu 1 cebula marchewka pierś z kurczaka kawałek papryki 20-30 dkg pieczarek 2 kieliszki wina 2-3 szkl. gorącego bulionu sól, pieprz masło Na patelni rozgrzać masło,wrzucić posiekaną cebulę, pieczarki , chwilę razem podsmażyć, dodać pokrojone mięso ,paprykę, marchewkę. Po kilku minutach
Moje domowe kucharzenieKruche i delikatne mięso na warzywnej pierzynce z papryki, pomidorów i cebuli. Pyszny, zdrowy obiad, pełen smaku! Składniki: 600g schabu bez kości sól, pieprz, majeranek olej do smażenia 3-4 ząbki czosnku duża cebula czerwona papryka 4 pomidory szklanka bulionu Sposób przygotowania: Schab myjemy, suszymy ręcznikami papierowymi, kroimy na kotlety i przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Smażymy na mocno rozgrzanym(...)oleju przez około 2 minuty z każdej strony (do zarumienienia). Na rozgrzanym oleju przesmażamy drobno pokrojony czosnek i cebule posiekane w piórka. Dodajemy pokrojona w kostkę paprykę oraz obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Doprawiamy solą i przesmażamy razem kilka minut. Całość podlewamy bulionem i przekładamy do warzyw schab. Dusimy pod przykryciem prze 15 minut a następnie zdejmujemy
Pyry na GazPyszne pulpeciki z warzywnym sosem. Sos, a może raczej krem na bazie cukinii, pomidorów i papryki. Gorąco polecam. Składniki na pulpety: 500 g mielonego mięsa z szynki 100 g ryżu nie klejącego się np. parabolicznego 2 jajka 1 czubata łyżka kaszy manny Składniki na sos: 1 średniej wielości cukinia 1 papryka 1 l przecieru pomidorowego 1 cebula 2 łyżki słodkiej(...)śmietany Wykonanie: SOS: Z cukinii wydrążamy gniazdo nasienne, następnie ją obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Cebule i paprykę również kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa przesmażamy na 1 łyżce oleju lub masła. Po czym dodajemy przecier pomidorowy i warzywa dusimy do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem do smaku. Całość miksujemy na gładki krem. Do sosu dodajemy 2 łyżki
IMPRESJA SMAKUpiekarnika. Rzeczywiście do złudzenia przypominają te wyjęte z ogniskowego popiołu nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Skorupkę zawdzięczają otoczce z mąki, ogniskowy smak dodatkowi wędzonej soli i wędzonej papryce. Nareszcie miałam sposobność wypróbować wędzoną sól kupioną już jakiś czas temu. Szczypta wystarczy, by nadać ziemniakom fantastyczny dymny aromat. Polecam do wypróbowania! Składniki: około 600 g średnich ziemniaków 2 łyżki(...)mąki 2 płaskie łyżeczki soli 1/3 łyżeczki soli wędzonej 0,5 łyżeczki wędzonej papryki Wykonanie: ziemniaki dokładnie wyszorować i jeszcze wilgotne obtoczyć w mieszance mąki z solą i papryką. Nadmiar strzepnąć ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200`C około 45 minut. Oczywiście, przy większych ziemniakach czas pieczenia odpowiednio się wydłuży. Można sprawdzić wykałaczką
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!takim samym zaciekawieniem wyczekiwali kolejnego hasła i z radością przystępowali do wymyślania jego realizacji :) To co będzie następne? Składniki: 1 patison 1 marchewka 1 cebula 1 czerwona papryka 1 puszka krojonych pomidorów 1 szklanka zielonego groszku (świeżego lub mrożonego) 1 bulionetka (esencja do duszonych warzyw) 1 łyżeczka przyprawy garam masala 1 łyżeczka brązowego 1 łyżka oliwy sól Wykonanie: Cebulę zetrzeć(...)szczypty soli przez około 5 minut, mieszając co chwila. Dodać marchewkę (również drobno startą), wymieszać i smażyć kolejne 5 minut. Dodać patisona (obranego i pokrojonego w grube słupki) oraz paprykę (pokrojoną w krótkie paski), groszek i esencję do duszenia warzyw. Dusić około 10 minut na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu. Zalać pomidorami z puszki i dodać
zadanie-gotowanieJuż myślę o wędlinie ze schabu! Składniki: karczek - 1 kg 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki soli+ 1 łyżka soli peklowej 2 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu pończocha Przygotowanie: mięso umyć i dokładnie osuszyć papierowyn ręcznikiem. Obtoczyć w cukrze. Przełożyć do szklanego lub porcelanowego naczynia, przykryć(...)cukru. Osuszyć, następnie obtoczyć w soli. Wstawić, przykryte folią na 36 godzin do lodówki wodę odlać, mięso wypłukać i osuszyć. Natrzeć przyprawami (obrane, rozgniecione ząbki czosnku wymieszane z majerankiem, papryką i pieprzem) i odstawić, przykryte folią do lodówki na następne 36 godzin mięso przełożyć do pończochy i zawiesić w ciepłym, suchym i przewiewnym miejscu na 4-5 dni. Moja wędlina
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!podacie …ja jadłam z bułeczką J tak lubię, ale doskonały jest do ziemniaków czy kaszy. Składniki: Na dwie porcje: ½ kg mięsa z uda kurczaka bez skóry i kości ½ papryki czerwonej ½ papryki białej lub zielonej 1 cebula 1 czubata łyżka masła klarowanego ¾ szklanki domowego bulionu lub rosołu 100 ml białego wytrawnego wina 50 g serka kremowego topionego 1 łyżka przyprawy(...)minut do lodówki aby naszło przyprawą. Na głębszej patelni rozgrzać klarowane masło, obsmażyć mięso po kilka minut z każdej strony, dodać posiekaną w kostkę cebulę oraz papryki, podsmażyć jeszcze 5 minut, podlać winem oraz bulionem i dusić pod przykryciem do miękkości około 25-30 minut, dodać topiony serek, doprawić do smaku solą oraz pieprzem
Wanilia i Kardamonkolorowy, pożywny obiad dla całej rodziny. Przygotujesz go w zaledwie 30 minut. Składniki: 500g mięsa z kurczaka (pierś, udka bez skóry) 2 małe cebule mała cukinia Strąk czerwonej papryki Kolba kukurydzy (zamiennie ½ puszki) 2-3 ząbki czosnku sól, biały pieprz, tymianek łyżka masła + łyżka oliwy do smażenia 2 szklanki bulionu Duża łyżka maki pszennej 500g razowego makaronu Sposób wykonania: Kukurydzę(...)Odcedzamy. Odcinamy ziarna kukurydzy. Makaron gotujemy al dente wg. czasu na opakowaniu. Odcedzamy. Skrapiamy oliwą z oliwek i ostawiamy w przykrytym pokrywka garnku. Cebule kroimy w piórka, cukinie i paprykę w kostkę, czosnek w cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy masło z oliwą i szklimy cebule z czosnkiem. Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Dodajemy do cebuli
Pyry na Gazprzepisów na różne dania, a okazuje się, że wciąż nie ma tutaj wielu klasyków, które w mojej kuchni wykonuję najczęściej. Jednym z nich jest sałatka grecka - połączenie pomidorów, ogórków, papryki (zwykle zielonej), oliwek, oliwy, oregano i sera feta. Nie ma w niej sałaty (!), którą serwują nam różne restauracje chyba jako tani wypełniacz talerza. Ogórki i pomidory w tej sałatce(...)jeśli otrzyma fetę w grubych kawałkach, łatwiej jest ją odłożyć). Składniki (na 2 porcje): 1-2 ogórki 5 pomidorów (u mnie mieszanka odmian czerwonych i czarnych, zwanych również czekoladowymi) papryka (u mnie pomarańczowa dla koloru) czerwona cebula (pomijam, gdy robię tę sałatkę do pracy) dwie garści oliwek (użyłam zielonych i czarnych, choć zwykle w Grecji używa się ciemnych
Weekendy w domu i ogrodzie