papryka - 32566 przepisów (strona:337/2172)

Wrapy z dodatkami 165

łatwe       -CZAS: 1-30 min       -ILOŚĆ: ok. 20   Wrapy z dodatkami 3 placki wrapsów (tortilla) pół słoiczka (małego) marynowanej papryki 6-7 plasterków sera żółtego 6-7 plasterków szynki (dowolnej) natka pietruszki margaryna do posmarowania Wrapsy wyjąć z opakowania i posmarować margaryną. Następnie położyć na każdą połowę placka po kilka(...)listków sera i szynek. Paprykę marynowaną odcisnąć z zalewy i dać na każdy placek. Zamiast papryki można użyć pokrojonego pomidora. Każdy placek posypać poszatkowaną pietruszką. Zwinąć w rulon i pokroić na mniejsze kawałki (w skos). Położyć na talerzu i włożyć na minutę do mikrofalówki. Podawać najlepiej ciepłe

Gotuję Testuję
Koszyczki tostowe z Bieluchem 196

TRUDNOŚĆ: średnie   -CZAS: 30-60 min    -PORCJE: 12   Koszyczki tostowe z Bieluchem 12 kromek chleba tostowego 1 opakowanie serka Bielucha 1/3 słoiczka papryki czerwonej marynowanej 1/3 słoiczka papryki żółtej marynowanej 10 dag pieczarek pieprz, sól 7 jajek Kromki chleba tostowego wyjąć z opakowania i rozwałkować wałkiem. Każdą kromkę włożyć do foremki na muffinki, wcześniej wysmarowaną(...)margaryną. Do miski włożyć serek Bieluch, dodać pokrojoną marynowaną paprykę czerwoną i żółtą. Dodać poszatkowaną natkę pietruszki. Następnie pieczarki poszatkować i podsmażyć na patelni. Letnie dodać do miski. Wszystko razem wymieszać, można dodać pieprz lub sól. Powstałą masę wkładać po trochu do chlebka tostowego. Jajka wbić do osobnej miseczki, roztrzepać widelcem i wlewać po trochu do chlebka tostowego. Piec

Gotuję Testuję
Leczo z cukinii i resztek wędlin. 243

trochę tego nazbiera odmrażam i gotuję na co jest sezon lub ochota. 2 młode cukinie 0,5 - 0,7 kg wędliny cebula 3 ząbki czosnku 6 dużych pomidorów 2 papryki liść laurowy kilka kulek czarnego pieprzu 2 kulki ziela angielskiego 2 łyżki słodkiej papryki płaska łyżeczka cukru łyżka skórki otartej z cytryny łyżka majeranku łyżka suszonej bazylii Najlepsza jest młoda(...)potrawy należy dobrać do własnych upodobań. Nam najlepiej smakuje pikantne, wyraziste i mocno pomidorowe. Jeśli ktoś lubi można dodać inne warzywa, jednak moim zdaniem nie ma dobrego leczo bez papryki i czosnku. W czym cukinia jest lepsza od kapusty? O wiele szybciej się gotuje i tak dobra jest tylko o tej porze roku, a więc korzystamy

Dieta moja pasja
Tortilla zapiekana podwójnie czyli poniedziałkowy recykling. 153

więc dzień resztkowy. Jak wiecie, można zrobić przeróżne fajne i smaczne rzeczy wykorzystując resztki z poprzedniego obiadu. Ja dziś chcę pokazać jak mięsem z rosołu nafaszerować tortille, dodać trochę papryki i tym sposobem stworzyć smaczny, wypasiony posiłek. 2 tortille mięso z rosołu papryka mała cebula 3 łyżki tartego sera kiszony ogórek łyżka oleju sól i pieprz do smaku Paprykę kroimy

Dieta moja pasja
Krokiety meksykańskie 209

Nadają się na obiad, ale też na imprezową przekąskę. Pikantnie i pysznie - ole! :) Farsz meksykański: 500-600 g piersi kurczaka 2 cebule (białe lub czerwone) 2 ząbki czosnku 1 papryka (czerwona, zielona lub żółta) ok. 50 g konserwowych papryczek jalapeno 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka czerwonej fasoli 200 ml passaty pomidorowej 2 łyżki pasty paprykowej (opcjonalnie) 2 łyżeczki suszonego(...)łyżeczka cząbru pół łyżeczki kuminu pół łyżeczki mielonej kolendry sól i pieprz 2 łyżki oleju koksowego Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Paprykę myjemy, pozbywamy się gniazda nasiennego i kroimy ją w paski, a następnie w kostkę. Papryczki jalapeno kroimy na mniejsze kawałki. Kukurydzę oraz fasolę odsączamy z zalewy. Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem, pozbywamy

Cooking Monster
Kurczak teriyaki z chrupiącymi warzywami 298

azjatycki gotowa w kilka chwil :) Lubicie takie dania? Można podawać z ryżem, ale nam najlepiej smakuje bez dodatków. Składniki dla dwóch osób: 300 g piersi z kurczaka 1 mała papryka zielona 1 mała papryka pomarańczowa 1 marchewka 1 mały por 150 g żółtej cukinii  kawałek kapusty pekińskiej 3 łyżki sosu teriyaki 1 łyżka sosu sojowego szczypta curry i kuminu(...)Przygotowanie: Pierś z kurczaka umyć, pokroić w paski i zamarynować w sosie teriyaki przez minimum godzinę. Po tym czasie razem z sosem podsmażyć na patelni na odrobinie oleju.  Papryki, marchew i cukinię umyć i pokroić w słupki, por w krążki a kapustę posiekać. Gdy mięso będzie miękkie, dodać warzywa i krótko dusić.  Przyprawić solą, pieprzem, odrobiną curry, kuminu

Ze smakiem i z pasją
Papryki w sosie orzechowym 197

Zrobiłam sobie ostatnio do pracy – taki eksperyment, przy którym nie musiałam stać długo przy garnkach. Dzisiaj chciałam się z Wami podzielić bo warto spróbować. Do przygotowania potrzebujemy: 2 papryki (dowolne 2 kolory) 1/2 średniej cebuli 2 dymki (u mnie to były takie raczej łodygi z dużą ilością szczypioru) 2-3 łyżeczki masła orzechowego odrobina tłuszczu do smażenia trochę wody(...)sól, pieprz Na rozgrzany na patelni tłuszcz wrzucamy pokrojoną cebulę i dymki ze szczypiorem. Przesmażamy i dodajemy pokrojone papryki i dusimy na wolnym ogniu aż papryki będą miękkie, trochę zarumienione. Dodajemy masło orzechowe i wodę i gotujemy (mieszając) aż otrzymamy kremowy sos. Podajemy gorące i zjadamy solo, albo z ryżem, makaronem. Możemy posypać sezamem. Smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Zupa z dynią i chorizo / Pumpkin and chorizo soup 200

Wraz z chłodnymi dniami nadszedł czas na rozgrzewające zupy z dynią w roli głównej. Tym razem proponuję bardzo rozgrzewającą i sycącą zupę z dynią, papryką i szpinakiem z dodatkiem chorizo i polędwiczki wieprzowej. Zupa ta jest gęsta i bardzo pożywna, a ze względu na szybkie przygotowanie jest też idealna na obiad w tygodniu. Ponadto dzięki chorizo nabiera też charakteru(...)kostkę 1 szklanka puree z dyni 1 łyżka posiekanych świeżych liści szałwii 1 łyżeczka płatków chilli 3 szklanki bulionu drobiowego (lub więcej, jeśli zupa będzie zbyt gęsta) 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 1/2 szklanki śmietanki 36% 2 garści szpinaku Przygotowanie: W średnim rondlu rozgrzej 2 łyżeczki oleju i włóż kiełbasę wraz z wieprzowiną. Smaż do ładnego zarumienienia z każdej

karmelowy
Wegański placek po węgiersku 197

puszki 1 cebula łyżeczka soli łyżeczka suszonego czosnku (lub 1-2 ząbki świeżego) pół łyżeczki gałki muszkatołowej pół łyżeczki kuminu Składniki na sos: 2 puszki pomidorów 4-6 papryk w zależności od ich wielkości 1 cebula 3-5 ogórków kiszonych kostka wędzonego tofu łyżeczka pieprzu łyżeczka wędzonej papryki łyżeczka suszonego czosnku lub 1-2 ząbki świeżego łyżeczka ziaren ziela angielskiego(...)czyli pokrój cebulę w półplasterki i podsmaż ja na złoto w dużej głębokiej patelni lub garnku, po czym dodaj wszystkie przyprawy, wymieszaj i dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż razem 5 minut. Dodaj pomidory z puszki, pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone i duś wszystko razem kolejne 5 minut. Kolejno dodaj gęste mleko kokosowe i w tym momencie możesz dodać

greenscarf
Pikantna zupa paprykowa 125

przygotowania 4 porcji zupy potrzebujemy: – 3 żółte papryki – 2 garście czerwonej soczewicy – sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, bazylię, curry, paprykę do smaku – wodę Soczewicę wypłukać na sicie w dużej ilości wody. Papryki umyć, obrać pozbawiając gniazd nasiennych. Warzywa wrzucić do garnka, zalać wodą i ugotować ok 20-30 minut. Zmiksować na gęsty krem. Przyprawić do smaku

Szybko Tanio Smacznie
Sałata z bażantem 154

wodzie – mięso, u mnie bażant (świetnie sprawdzą się resztki indyka czy kurczaka) – pomidorki koktajlowe – 2 małe lub jeden duży ogórek – garść suszonej żurawiny – 2 papryki – 1 cebula czerwona – cukier Żurawinę namoczyć w gorącej wodzie i po ok 10 minutach odsączyć. Cebulę drobno posiekać a paprykę obrać i pokroić na kawałki. Podsmażyć na patelni(...)marchew obrać – wkroić do sałatki i zetrzeć na tarce. Wszystko wymieszać. Sałatę nakładać do miseczek, posypać żurawiną i ułożyć mięso (może być gorące). Na wierzchu kłaść karmelizowaną paprykę i cebulę

Szybko Tanio Smacznie
Przekąskowe pestki dyni i "Matylda" 230

podjadałam przez kilka dni. Wiem, że będę to powtarzać i urozmaicać różnymi przyprawami :) Składniki : pestki świeżo wydłubane ze środka dyni olej, którego zwykle używam do smażenia sól morska ostra papryka w proszku Po usunięciu ciągnących się fragmentów dyniowej gąbki przełożyć pestki (bez płukania) na blachę do pieczenia. Polać pestki olejem i wymieszać w formie. Pestki nie mogą pływać w oleju(...)stopni C. W trakcie pieczenia wymieszać pestki raz lub dwa razy, by pestki równo się upiekły na ładny pomarańczowo-brązowy kolor. Po upieczeniu posypać pestki solą i ostrą papryką w proszku. Wymieszać.  Tak przygotowane pestki można zjadać przez kilka dni po ich upieczeniu.  Warunek jest jeden - oleju nie może być za dużo. ----- Podobne: Ptysie z pastą z groszku

Weekendy w domu i ogrodzie
Imprezowa sałatka ziemniaczano-parykowa z kwaszonym ogórkiem 258

studiach. Zawsze się sprawdzała. Minimum składników i pyszny smak. Czasem nie trzeba nic więcej. Polecam spróbować Składniki: 2 jajka 1 ziemniak 3 małe ogórki kwaszone 1/2 czerwonej spiczastej papryki około 2 cm pora 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej (u mnie Skworcu) około 4 łyżki majonezu sól himalajska do smaku (u mnie Skworcu) pieprz czarny mielony do smaku (u mnie Skworcu) Przygotowanie(...)twardo. Jajka obieramy i kroimy w kostkę (ja używam sitka do warzyw (krajarki)). Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kwaszone. Kolejno kroimy obranego i przestudzonego ziemniaka. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę, posiekanego pora i 1/2 łyżeczki wędzonej słodkie papryki. Na koniec dodajemy majonez oraz doprawiamy sałatkę solą i pieprzem. Mieszamy, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku. Podajemy od razu lub przechowujemy

Słodkie okruszki
Sałatka z kabanosami 263

Składniki: 60 g cienkich kabanosów; 200 g sera żółtego w kawałku (u mnie edamski); 1/2 średniej, czerwonej papryki; 1/2 średniej, zielonej papryki; Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odcedzeniu 285 g); Puszka czerwonej fasoli konserwowej (waga netto, po odcedzeniu 240 g); Pęczek szczypiorku; 3 łyżki majonezu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Kabanosy pokroić w plasterki. Ser żółty pokroić w kostkę. Dodać(...)kabanosów. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Do dodać do sałatki. Wymieszać. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z ziaren i błon, pokroić w drobną kostkę. Dodać do miski z sałatką. Wymieszać. Czerwoną fasolę odcedzić z zalewy, opłukać na sicie, pod bieżącą wodą. Dodać do sałatki. Wymieszać. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Odrobinę pozostawić do posypania po wierzchu, resztę dodać do sałatki. Wymieszać

Gospodyni Miejska
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 153

wszystko do połączenia się składników. Sos odstawiamy na bok. Pozostałe składniki: 2 piersi z kurczaka - ok. 500 g  2 łyżki oleju sezamowego (oryginał - słonecznikowy) 1 średnia cebula 2 papryki - czerwone, zielone, żółte wg uznania 225 g kasztanów wodnych (nie dodałam, można dodać np. pędy bambusa) 2 ząbki czosnku 25 g świeżego imbiru sól i pieprz Pierś z kurczaka myjemy(...)osuszamy papierowym ręcznikiem i pozbywamy się wszystkich chrząstek, błonek oraz tłuszczu. Kroimy ją na kawałki średniej wielkości. Cebulę obieramy i kroimy na 12 łódeczek, papryki myjemy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy na kawałki o boku ok. 3 cm. Pędy bambusa odsączamy lub jeśli używamy kasztanów wodnych to odcedzamy je i przekrawamy na pół w poprzek. Czosnek przeciskamy przez praskę

Cooking Monster