zestawu przypraw. Dzis bylo dosc klasycznie, nie znaczy jednak, ze smakowalo gorzej niz zwykle. Pasta jajeczna skladniki: 4 jajka ugotowane na twardo szczypiorek majonez odrobina musztardy sol, pieprz mielona papryka chili wykonanie: Ugotowane jajka z dodatkiem majonezu i musztardy muksujemy. Ilosc majonezu i musztardy zalezy od Waszych upodoban. Do zmiksowanych jajek dodajemy posiekany szczypiorek i przyprawiamy do smaku sola, pieprzem
Przysmaki Karolkisznycelki z indyka 2 łyżki mrożonego szpinaku 3 łyżki śmietankowego serka kremowego typu almette 2 łyżki parmezanu 1 łyżka uprażonych i zmielonych orzechów nerkowca sol, pieprz szczypta ostrej papryki 1 cebula do sosu olej do smażenia wykonanie: Wszystkie składniki farszu mieszamy ze sobą na pastę. Sznycelki z indyka rozbijamy, doprawiamy solą. Pastę szpakowo-serową dzielimy na 4 porcje. Każdy
Przysmaki KarolkiWakacyjne poranki mają to do siebie, że nigdzie nie muszę się spieszyć. Bardzo to sobie cenie. Cieszę się każdym takim dniem, bo już niebawem te dobre
Przysmaki Karolkityle że tradycyjnie w nadmiarze. Kilka dni więc było pod znakiem pora :-) Rolada z indyka z nadzieniem z pora składniki: 1 pierś indyka 2 pory 150 g boczku wędzonego papryka chili sól, pieprz 1 cebula wykonanie: Pory myjemy i po osuszeniu białe i zielone części bez liści kroimy w krążki, boczek kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy
Przysmaki Karolkidawna chciałam zrobić to danie, odkąd zobaczyłam mocno apetyczne zdjęcie tych jajek na blogu Mniam...mniam . Potrawa pochodzi z północnej Afryki, podobno z Tunezji Składa się z jajek, papryki, pomidorów, cebuli, chilli, a wszystko przyprawione kuminem. Bosko kolorowe danie, do tego szybkie i bardzo smaczne. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikłyżki mielonej kawy 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendra 1 łyżka czerwonej papryki (pomieszana ostra ze słodką ) 2 łyżki pikantnego keczupu 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka sosu chilli lub Tabasco 2 ząbki
Bernika - moj kulinarny pamietnikprosty gulasz jest najlepszym wyjściem z sytuacji. Wystarczy jakiekolwiek warzywo np. ziemniaki, kawałek mięsa i może powstać nam super pyszna, syta zupa. Składniki można do woli zmieniać, dodać np. paprykę świeżą, fasolkę zieloną mrożoną, groszek, puszkę fasoli albo cieciorki, soczewice, kapustę kiszoną, co tylko wam przyjdzie do głowy, albo to co macie pod ręką. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSzybka chińszczyzna to jest pomysł na obiad, gdy nie ma się żadnego innego lub gdy brak czasu. Mi wystarczyło 30 minut, kawałek mięsa, pomarańcze, papryka i powstało szybkie i aromatyczne danie. Myślę, ze przy odrobienie dobrej woli każdy może sobie takie cudo wyczarować. Smacznego. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikdostępne ogórki gruntowe. Przepis, wg którego robię należy do mamy, dopracowała go tak ze żadne inne nam już nie smakują. Myślę ze na wpływ smaku ogórków ma dodatek papryki ostrej i rozgniecionej gorczycy. Ogórki stoją na parapecie i czekają na spałaszowanie, ale wystarczy kilka dni i trzeba robić nowe. No bo kto ich nie kocha? Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikJednym z przepisów Julii, który mnie bardzo zainteresował jest przepis na podstawowe ciasto na biały chleb, bagietkę, pizze i bułki. Jak twierdzi Julia "Można oczywiście
Bernika - moj kulinarny pamietnikFaszerowane warzywa to szybki i prosty obiad idealny na jesienne popołudnia. Niedawno były faszerowane papryki , dzisiaj przedstawiam wam bakłażana. Zasada jest podobna, tyle ze nie nadziewam go surowym mięsem a smażonym. Połączenie jego delikatności z mozzarella i ostrymi przyprawami to pyszne połączenie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikLeczo jak zapewne wiecie to węgierska potrawa, przyrządzona z pokrojonych w cząstki składników w gęstym pomidorowym sosie. Może być daniem tylko z warzyw, a może mieć
Bernika - moj kulinarny pamietnikTo już ostatni przepis na przetwory z ogórków na ten rok. Mam nadzieje ze was nie zanudziłam. W każdym razie zapraszam na konserwowe ogórki wg Ewy
Bernika - moj kulinarny pamietnikjuż ostatni przepis na jesienne przetwory. Myślę, ze każdy z nas lubi buraczki tarte, dlatego przedstawiam wam przepis na buraczki w połączeniu z papryka w octowej zalewie. Do obiadu bomba, szkoda przepłacać w sklepie skoro takie pyszności można zrobić w domu na zimę. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniklubicie chilli con carne? My bardzo i staram się robić je różne wersje. Wcześniej pokazywałam wam chilli w tortilli , chilli w paprykach , a dzisiaj mam dla was tarte z chilli. To chyba nasza ulubiona wersja, bo robiona już wiele razy. Zapraszam, bo wbrew pozorom jest prosta w wykonaniu i zaskoczy nie tylko domowników, ale i gości. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik