papryka - 32566 przepisów (strona:1750/2172)

Wiosenne sniadanie 270

zestawu przypraw. Dzis bylo dosc klasycznie, nie znaczy jednak, ze smakowalo gorzej niz zwykle. Pasta jajeczna skladniki: 4 jajka ugotowane na twardo szczypiorek majonez odrobina musztardy sol, pieprz mielona papryka chili wykonanie: Ugotowane jajka z dodatkiem majonezu i musztardy muksujemy. Ilosc majonezu i musztardy zalezy od Waszych upodoban. Do zmiksowanych jajek dodajemy posiekany szczypiorek i przyprawiamy do smaku sola, pieprzem

Przysmaki Karolki
Roladki z zielonym nadzieniem 184

sznycelki z indyka 2 łyżki mrożonego szpinaku 3 łyżki śmietankowego serka kremowego typu almette 2 łyżki parmezanu  1 łyżka uprażonych i zmielonych orzechów nerkowca sol, pieprz szczypta ostrej papryki 1 cebula do sosu olej do smażenia wykonanie: Wszystkie składniki farszu mieszamy ze sobą na pastę. Sznycelki z indyka rozbijamy, doprawiamy solą. Pastę szpakowo-serową dzielimy na 4 porcje. Każdy

Przysmaki Karolki
Na śniadanie...omlet :-) 202

Wakacyjne poranki mają to do siebie, że nigdzie nie muszę się spieszyć. Bardzo to sobie cenie. Cieszę się każdym takim dniem, bo już niebawem te dobre

Przysmaki Karolki
Pora na pora 265

tyle że tradycyjnie w nadmiarze. Kilka dni więc było pod znakiem pora :-) Rolada z indyka z nadzieniem z pora składniki: 1 pierś indyka 2 pory 150 g boczku wędzonego papryka chili sól, pieprz 1 cebula wykonanie: Pory myjemy i po osuszeniu białe i zielone części bez liści kroimy w krążki, boczek kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy

Przysmaki Karolki
Shakshuka czyli jajka z północnej Afryki 405

dawna chciałam zrobić to danie, odkąd zobaczyłam mocno apetyczne zdjęcie tych jajek na blogu Mniam...mniam . Potrawa pochodzi z północnej Afryki, podobno z Tunezji Składa się z jajek, papryki, pomidorów, cebuli, chilli, a wszystko przyprawione kuminem. Bosko kolorowe danie, do tego szybkie i bardzo smaczne. Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Smoliste żeberka w mielonej kawie 220

łyżki  mielonej kawy 1  łyżeczka   świeżo  zmielonego pieprzu 1  łyżeczka  pieprzu  młotkowanego  z kolendra 1  łyżka  czerwonej papryki (pomieszana ostra ze  słodką ) 2  łyżki  pikantnego keczupu  1  łyżka  miodu 2  łyżki  sosu sojowego 1 łyżeczka sosu chilli lub Tabasco 2  ząbki

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Najprostsza zupa gulaszowa 374

prosty gulasz jest najlepszym wyjściem z sytuacji. Wystarczy jakiekolwiek warzywo np. ziemniaki, kawałek mięsa i może powstać nam super pyszna, syta zupa. Składniki można do woli zmieniać, dodać np. paprykę świeżą, fasolkę zieloną mrożoną, groszek, puszkę fasoli albo cieciorki, soczewice, kapustę kiszoną, co tylko wam przyjdzie do głowy, albo to co macie pod ręką. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pomaranczowa ekspresowa wolowina 182

Szybka chińszczyzna to jest pomysł na obiad, gdy nie ma się żadnego innego lub gdy brak czasu. Mi wystarczyło 30 minut, kawałek mięsa, pomarańcze, papryka i powstało szybkie i aromatyczne danie. Myślę, ze przy odrobienie dobrej woli każdy może sobie takie cudo wyczarować. Smacznego. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ogórki małosolne 203

dostępne ogórki gruntowe. Przepis, wg którego robię należy do mamy, dopracowała go tak ze żadne inne nam już nie smakują. Myślę ze na wpływ smaku ogórków ma dodatek papryki ostrej i rozgniecionej gorczycy. Ogórki stoją na parapecie i czekają na spałaszowanie, ale wystarczy kilka dni i trzeba robić nowe. No bo kto ich nie kocha? Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pizza na kamieniu wg Julii Child 223

Jednym z przepisów Julii, który mnie bardzo zainteresował jest przepis na podstawowe ciasto na biały chleb, bagietkę, pizze i bułki. Jak twierdzi Julia "Można oczywiście

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Bakłażan faszerowany mięsem 209

Faszerowane warzywa to szybki i prosty obiad idealny na jesienne popołudnia. Niedawno były faszerowane papryki , dzisiaj przedstawiam wam bakłażana. Zasada jest podobna, tyle ze nie nadziewam go surowym mięsem a smażonym. Połączenie jego delikatności z mozzarella i ostrymi przyprawami to pyszne połączenie. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Leczo 221

Leczo jak zapewne wiecie to węgierska potrawa, przyrządzona z pokrojonych w cząstki składników w gęstym pomidorowym sosie. Może być daniem tylko z warzyw, a może mieć

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ogórki konserwowe po warszawsku 215

To już ostatni przepis na przetwory z ogórków na ten rok. Mam nadzieje ze was nie zanudziłam. W każdym razie zapraszam na konserwowe ogórki wg Ewy

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Buraki tarte marynowane 239

już ostatni przepis na jesienne przetwory. Myślę, ze każdy z nas lubi buraczki tarte, dlatego przedstawiam wam przepis na buraczki w połączeniu z papryka w octowej zalewie. Do obiadu bomba, szkoda przepłacać w sklepie skoro takie pyszności można zrobić w domu na zimę. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tarta chilli con carne 224

lubicie chilli con carne? My bardzo i staram się robić je różne wersje. Wcześniej pokazywałam wam chilli w tortilli , chilli w paprykach , a dzisiaj mam dla was tarte z chilli. To chyba nasza ulubiona wersja, bo robiona już wiele razy. Zapraszam, bo wbrew pozorom jest prosta w wykonaniu i zaskoczy nie tylko domowników, ale i gości. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik