łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz do smaku olej do smażenia Gulasz drobiowy 2 piersi z kurczaka 1 łyżka margaryny do smażenia 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej Kamis 0,5 łyżeczki przyprawy złocistej do kurczaka Kamis 0,5 łyżeczki soli morskiej ziołowej Kamis szczypta ognistej mieszanki przypraw w młynku Kamis 2 liście laurowe Kamis 3 kulki ziela
Ala piecze i gotujeróżnych smakach i kolorach jest całe mnóstwo stały się one nieodłączną częścią każdego przyjęcia. Poniżej kilka przykładów z któeych sam czerpię inspiracje. Ciekawym pomysłem jest użycie słodkiej papryki - który wykorzystuję za każdym razem
Mechanik w kuchniKilka dni temu zostałem poproszony o przygotowanie przekąsek na pewną imprezę grillową w plenerze. Przygotowałem 2 deski - tutaj deska koreczkowa. Składniki ( z podziałem na koreczki ) : Matiasy Papryka konserwowa Ser żółty gouda Pomidorki koktajlowe Szynka szwarcwaldzka Mozzarella mini ( małe kuleczki ) Oliwki Ser Lazur ( typ pleśniowy ) Ogóreczki konserwowe ( mini ) Przygotowanie : Co do samego przygotowania to nie ma w tym nic skomplikowanego
Mechanik w kuchnibyć delikatnie różowe w środku. Piersi kacze kroimy po kątem w plastry ok. 2 cm. Do kaczki przygotowałam pyszną sałatkę makaronową – makaron muszelki z zieloną fasolą szparagową, czerwoną papryką, oraz ćwiartkami pomidorów koktajlowych. Dzięki podsmażeniu warzyw na wytopionym tłuszczu z kaczki, oraz dodaniu i podsmażeniu ugotowanego makaronu sałatka nabrała wspaniałego smaku. Kaczka smażona z kolorowym pieprzem była krucha
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzięki dodaniu oliwy i semoliny muffinki są puszyste, sprężyste i wyjątkowo długo zachowują świeżość. Jako dodatek wykorzystałam żółty ser, oliwki i suchą kiełbasę. Wy możecie dodać Wasze ulubione smaki: paprykę, zeszklony boczek, czy cebulkę, szynkę, grzybki, kosteczki ugotowanego na parze (al dente ) ziemniaka, czy pora. Pomysł z książki “365 chlebowych przepisów”. Polecam bardzo) Składniki na 20 sztuk
Mia Cucina Sofietadodajemy do ugotowanej kaszy i delikatnie mieszamy. Do miseczki (u mnie mały słoiczek z pokrywką) wlewamy 3 łyłki oleju rzepakowego, skórkę i sok z cyrtyny, dodajemy sól, czosnek, paprykę, umyte i osuszone listki tymianku cytrynowego. Całość mieszamy. Ja zakręciłam słoiczek i dobrze nim potrząsnęłam. Gotową sałatkę polewamy dressingiem i wstawiamy
Mia Cucina Sofietałyżki masła - niesolonego 3 łyżki mąki 2 szklanki gorącego mleka sól, świeżo zmielony pieprz szczypta gałki muszkatołowej przyprawy: do zapiekanki : pół natki pietruszki drobno posiekanej, suszony tymianek, oregano, papryka słodka, szczypta pieprzu kajeńskiego, odrobina starej gałki muszkatołowej, świeżo zmielony pieprz, sól na wierzch : 1 kulka mozarelli startej na grubych oczkach Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo
Symfonia Smakówopcjonalnie) 0,5 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka otartej skórki z cytryny 1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny pół łyżki musztardy Dijon ( lub innej, preferowanej) szczypta słodkiej papryki świeżo zmielona sól i pieprz szczypta cukru łyżka świeżych, posiekanych ziół (u mnie oregano) Przygotowanie : Ciasto: Mąkę przesiewamy do dużej i głębokiej miski, dodajemy sól, curry i kurkumę - dokładnie
Symfonia Smakówodstawiamy w ciepłe miejsce na ok.15 minut (aby drożdże zaczęły 'działać') Piekarnik nagrzewamy do 190*C. Kolejno na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, odrobinę kurkumy, słodkiej papryki i świeżo zmielonego pieprzu oraz zimne kawałki masła. Rozcieramy je palcami z mąką aż do najdokładniejszego połączenia (czynność tę można wykonywać siekając nożem). Następnie do rozczyny dodajemy starty ser, delikatnie mieszając
Symfonia Smakówjogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 2-3 średnie ząbki czosnku pół natki pietruszki garść ulubionych świeżych ziół pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki pół łyżeczki startej skórki z limonki (opcjonalnie) pół łyżeczki ziół prowansalskich lub innych ulubionych pół łyżeczki przyprawy curry szczypta cukru odrobina oliwy lub oleju do posmarowania ziemniaków świeżo
Symfonia Smakówśrodka, a następnie podwijamy krawędzie pod spód. Naleśnik będzie się trzymał, ponieważ papier po namoczeniu jest dość klejący. Podajemy z sosem sojowym. Składniki mogą być różne, możemy dodać paprykę czerwoną, chilli, pietruszkę - ulubione warzywa i dodatki. Smacznego! :) (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml
Symfonia Smakówsoczyste i bardzo aromatyczne! Gorąco polecam:) Inspiracja Składniki: 1/2 kg szynki wieprzowej bez kości, 5 suszonych pomidorów, marchewka, cebula, 250ml drobiowego bulionu, do smaku: oregano, majeranek, bazylia, ostra papryka, ocet winny oraz sól i pieprz, łyżka mąki pszennej. Przygotowanie Mięso umyć i osuszyć, pokroić na kawałki wielkości około 4 cm. W każdym kawałku zrobić na środku nacięcie
Z miłości do słodkościboczek i kapusta. Całość doprawiona aromatycznymi ziołami. Do tego jakaś pyszna warzywna sałatka i smaczny obiad gotowy:) Składniki: 5 dużych ziemniaków, 3 liście kapusty, 200g świeżego boczku, ostra papryka, sól morska, pieprz młotkowany z kolendrą, rozmaryn, bazylia, oregano. Przygotowanie Ziemniaki obrać, gotować w całości około 10minut we wrzątku. Odcedzić i pokroić w ósemki. Boczek pokroić w kostkę
Z miłości do słodkościpodczas obiadu oraz jako kolacja. Przepis przywieźliśmy od cioci z Podlasia;) Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego, 2 wafle - andruty, jajko, sól, pieprz, łyżeczka bazylii, szczypta ostrej papryki, czerstwa bułka namoczona w mleku, olej rzepakowy do smażenia (użyłam Rapso). Przygotowanie Mięso zmielić i wyrobić z jajkiem, odciśniętą bułką oraz przyprawami. Masę mięsną rozsmarować na andrutach. Gdy wafle
Z miłości do słodkościugotowane ziemniaki, puszka białej fasoli, 150 g półtłustego twarogu, 3 jajka, czubata łyżka mąki ziemniaczanej, szklanka bułki tartej, sól, pieprz, szczypta ostrej papryki. Wykonanie: Ugotowane, zimne ziemniaki wymieszać z odsączoną i opłukaną fasolą oraz pokruszonym twarogiem. Zmiksować przy pomocy blendera na puree. Wbić 2 jajka, dodać mąkę ziemniaczaną oraz 1/2 szklanki bułki
Z miłości do słodkości