papryka - 32566 przepisów (strona:1484/2172)

Szaszłyki z batatów, halloumi i szynki szwarcwaldzkiej z sosem z wędzonych śliwek, podane z rauchbockiem 233

i/lub szpatułki (jeśli gałązki są wiotkie). Czas przygotowania: 35 minut Składniki: Szaszłyki 400 g batatów, 250 g sera halloumi, 100 g szynki szwarcwaldzkiej mocno wędzonej w plastrach, 1 żółta papryka, 1/2 czerwonej cebuli, klika gałązek rozmarynu, oliwa. Sos 100 g śliwek suszonych/wędzonych  (np. Suskie Suchlońskie), 250 ml bulionu drobiowego lub wody, 100 ml domowego ketchupu, 2 łyżki melasy

SzczyptaSmaQ
Curry marchewkowe po cejlońsku 221

się zeszkli dorzucamy liście laurowe, curry, kumin, cynamon. po chwili dorzucamy marchewkę i smażymy 2 minuty aż uwolnią się aromaty z przypraw. jak ktoś lubi polecam podostrzyć jeszcze np papryką chilli w proszku.  wrzucamy pomidory z puszki, 1/3 szklanki wody , dosalamy lekko, zagotowujemy i zmniejszamy ogień. dusimy aż marchewka zmięknie gdy już będzie miękka dolewamy mleczko kokosowe i gotujemy

Snejkusiowe Przepisy
Grzanki z mozzarellą i brzoskwinią 168

serową lub przygotować wieczór tematyczny, kuchnia francuska, włoska...  Dlaczego nie? 20 najlepszych przepisów z serami! 25 dań z pomidorami! 22 dania z cukinią! 15 przepisów na dania z papryką Grzanki z mozzarellą i brzoskwinią Składniki: ciabatta brzoskwinia mozzarella suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Przygotowanie: Ciabattę kroimy w cienkie kromki, rumienimy na suchej patelni z obu stron. Obraną brzoskwinię

Moja smaczna kuchnia
TOFU na wiele sposobów + nowe tofu BIO POLSOJA 214

takich kluseczek ( prehistoryczny wpis na blogu) . Dokładnie takie same kotleciki z tofu można włożyć do burgera zamiast kotletów z kaszy czy sojowych; do tego sałata lodowa, pomidory, chrupiąca papryka + ketchup i musztarda i ekspresowy wege burger gotowy. Jeśli ktoś pamięta z dzieciństwa kanapki z zimnym kotletem w środku, ta opcja jest znacznie lepsza z użyciem kotleta z tofu :) Blendując

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Gazpacho- hiszpański chłodnik 213

wspomnę. Wtedy z pomocą przychodzą mi dania lekkie i przyjemne w przygotowaniu, a gazpacho można spokojnie do takich zaliczyć.  Polecam! :) Składniki: 1 kg pomidorów średnia cebula 1 czerwona papryka pół ogórka szklarniowego 2 ząbki czosnku sól, pieprz bazylia, oregano czosnek granulowany Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy na mniejsze części. Resztę warzyw obieramy, kroimy i dodajemy do pomidorów

Czerwona Porzeczka
Zupa ze świeżych pomidorów i cukinii 216

wydaniu była dobra. Może nawet zimna, czego się nie spodziewałam, była smaczniejsza!   składniki ok 300 g cukinii 1000 g pomidorów 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 1 ostra papryka 500 ml bulionu garść bazylii przygotowanie Warzywa umyć. Pomidory  z cebulą i papryczką włożyć do blendera i zmiksować na gładką masę. Przelać do garnka ( można przez sito jeżeli przeszkadzają

Stare Gary
Galaretka z warzywami 130

groszek konserwowy 1 puszka · kukurydza w puszce 1 puszka · pieczarki marynowane 200 g · papryka marynowana 200 g · szynka z kurczaka 200 g · żelatyna 5 łyżek · sól · czarny pieprz mielony · rosół warzywny 1 L   Żelatynę należy namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, tak żeby napęczniała. Rosół dokładnie połączyć z rozpuszczoną żelatyną, sola i pieprzem. W dużej formie na babkę

Camilla w kuchni
Ketchup z cukinii 207

nasionami 0,5 kg obranej cebuli łyżka soli 2 papryczki chili (użyłam odmiany Cyklon i Jalapeno) 2 koncentraty pomidorowe po 200 g 7 ziaren ziela angielskiego łyżka słodkiej papryki w proszku łyżeczka pieprzu 200 ml cukru 200 ml octu 10% Cukinię (z miękką skórą) zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rączki dzieci tu się bardzo mogą przydać ;) Cebulę pokroić

Weekendy w domu i ogrodzie
Marokańskie tagine z ciecierzycą + kasza jaglana 199

łyżeczki chili - ¼ puszki pomidorów                 - ¼ łyżeczki słodkiej papryki - 2 łyżki rodzynek                           - szczypta gałki muszkatołowej     - 30g awokado                                - sól himalajska - ząbek

Wegańska kuchnia orientalna
Warzywne tagine marokańskie + kasza jaglana 180

Warzywne tagine marokańskie + kasza jaglana Warzywne tagine jest tak uniwersalnym daniem, że można do niego zużyć jakiekolwiek zalegające w lodówce warzywa. Świetnie sprawdza się fasolka szparagowa, kalafior, papryka czy groszek z zamrażarki.  Dzięki tej uniwersalnej mieszance przypraw, z każdych warzyw wyjdzie smaczny dodatek do ryżu czy kaszy. Warto dodać ciecierzycę, by zapewnić porcję białka organizmowi. Jest ona delikatna

Wegańska kuchnia orientalna
Duszone kiełki soczewicy + brązowy ryż 180

grys chili ( fasoli mung, soczewicy, cieciorki)                  - ½ łyżeczki curry - kawałek papryki chili                                        - świeżo mielony pieprz - oliwa z oliwek

Wegańska kuchnia orientalna
Kotlety z czerwonej fasoli + brązowy ryż z groszkiem 152

łyżeczki kuminu (ugotowanej lub z puszki)                         - ¼ łyżeczki kolendry - 50g zielonego groszku (mrożonka)      - ¼ łyżeczki słodkiej papryki - łyżeczka orzechów piniowych               - szczypta cynamonu - kawałek papryczki chili                          - sól himalajska

Wegańska kuchnia orientalna
Duszone warzywa po włosku + brązowy ryż 176

brązowy ryż Składniki: - 100g ryżu naturalnego                      - kawałek suszonej papryki chili - 100g cukinii

Wegańska kuchnia orientalna