przykuwa wzrok. Składniki: około 1 kg schabu bez kości 100 gramów orzechów włoskich, grubo pokrojonych 1 jajko 1 cebula 3 łyżki bułki tartej pieprz ziołowy, tymianek suszony, czosnek suszony, papryka ostra, sól, majeranek, pieprz Wykonanie: Kawałek mięsa myjemy i osuszamy. Schab nacinamy wzdłuż na całej długości mięsa w trzech miejscach – raz prosto na samym środku a dwa razy
Podróż w kulinariaparówek Ciasto: 1 jajko 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki mleka (może być 1:1 z wodą) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżki octu spirytusowego 1/3 łyżeczki ostrej papryki sól do smaku (około 1/3 łyżeczki) Dodatkowo: 6-7 plastrów sera mozzarella (nie z zalewy) mąka do obtaczania olej do smażenia Opcjonalnie: dowolne przyprawy do doprawienia ciasta (*) ulubiony sos (polecam z firmy
Di gotujeoleju 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 nasiona jałowca 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu 1 jajko 4 suszone grzyby sól do smaku ¼ łyżeczki czarnego pieprzu ¼ łyżeczki słodkiej czerwonej papryki ¼ łyżeczki chili Fasolę namocz przez noc, a następnie ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź. Zalej suszone grzyby wrzątkiem. Odcedź po 20 minutach. Cebulę, czosnek i grzyby pokrój w kostkę i podsmaż
codojedzeniapojemności 1,5 kg mięsa: 1 kg wyluzowanych udek z kurczaka (bez skórek) 1 łyżeczka soli peklowej 1 łyżeczka zwykłej soli 1 łyżeczka pikantnej mieszanki pieprzów 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka ziół do drobiu 2 łyżeczki żelatyny 2-3 ząbki czosnku 1/4 szklanki wody Udka umyć, osuszyć i przekroić na dwie części. Za pomocą tłuczka delikatnie rozbić. Następnie
UgotowaćSkładniki : 1 kurczak 1 cytryna oliwa przyprawa do kurczaka papryka mielona słodka sól pieprz Sposób wykonania : K urczaka umyj, oczyść, obsusz, natrzyj oliwą wymieszaną z przyprawami. Zawiń w folię lub folię aluminiową i włóż do lodówki na noc. Następnie kurczaka nadziej dokładnie umytą cytryną , przekłutą w kilku miejscach np. wykałaczką. Kurczaka zaszyj. Piec w piekarniku pod przykryciem, podlewając
Przepisy i porady kulinarneSmoothie mogą nie tylko być z owoców, świetnie smakują też z warzyw. Jeśli do takich nie jesteście przekonani to na początek polecam właśnie to smoothie. To bezpiecznie połączenie pomidorów, papryki i sałaty. Smakuje podobnie do soku pomidorowego z dodatkiem chili a jednak ma w sobie o wiele więcej wartości odżywczych i witamin
Milion Smakówpieczenie bułek wcale nie jest trudne! :) Wegeburgery z soczewicy Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 szklanki wody ok. 0,5 szklanki suchej kaszy kukurydzianej (lub kaszy manny) jajko (niekonieczne) Papryka słodka, chilli, sól, pieprz, majeranek, curry, czosnek granulowany Bułka tarta lub otręby do panierowania Przygotowanie: Soczewicę gotujemy w wodzie do miękkości, a nawet do lekkiego rozgotowania. Zdejmujemy z ognia
Kuchnia w szuwarachprzy okazji - sposób na to, co zrobić z pozostałym rosołem zamiast pomidorowej ;-). Zupa marchewkowa Składniki: Niecały kilogram marchwi Ok. szklanki rosołu/bulionu Sól, pieprz, imbir, chilli/pieprz cayenne, słodka papryka, Zielona soczewica Jogurt naturalny Przygotowanie: Marchew obieramy, gotujemy pod przykryciem w możliwie małej ilości wody aż do miękkości (ok. 25 minut), odlewamy wodę i blendujemy marchewki, dolewając po trochu rosołu
Kuchnia w szuwarachduże lub 3 małe jajka ok. pół szklanki mąki 3 łyżki mąki ziemniaczanej Łyżka oleju Sól, pieprz Dodatki: posiekana nać selera, cebula, dowolne zioła, pokrojona papryka... Przygotowanie: Cukinię obrać, jeżeli jest starsza usunąć nasiona. Oczyszczoną zetrzeć na grubym oczku tarki. Osolić, zostawić na dłuższą chwilę i odcisnąć nadmiar wody. W międzyczasie przygotować dodatki: u nas ostatnio króluje wersja
Kuchnia w szuwarachwersję ... Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1 mała główka kapusty białej 3 łyżki smalcu ze skwarkami 2 łyżki masła 200 g pieczarek 2 łyżki mąki po szczypcie tymianku papryki ostrej kminku i cząbru sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Główkę kapusty szatkujemy, następnie gotujemy. W osobnym garnku gotujemy kapustę kiszoną. Do garnka wkładamy ugotowane, odcedzone z wody oba rodzaje
kgwjanczewoSkładniki: udka kuczaka 3 duże, papryka słodka 1 łyżka, musztarda miodowa 1 łyżka, olej rzepakowy 1 łyżka, sok z cytryny 1 łyżeczka, miód 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, przyprawa w płynie 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka te pyszne porcje kuczaka przygotowałam w urządzeniu do testowania z Platformy Ambasadorskiej Philips "strona jest TUTAJ" otrzymałam do testowania Airfryer hd9240/30 "kliknij
W Mojej Kuchni LubięSkładniki dla 2 osób: 6 średnich buraków rukola ser feta pestki dyni sos do pieczenia ( 30 ml octu balsamicznego, łyżka miodu, szczypta cynamonu, 30 ml oliwy z oliwek, szczypta papryki czerwonej słodkiej, sól, pieprz) sok z połowy cytryny i starta skórka Wykonanie: Buraki myję, obieram i kroję w ósemki. W miseczce mieszam składniki na sos. Mieszam go razem z burakami
Bike By Lifecebula 50 g masła klarowanego 2 łyżki rodzynek 2 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżka pestek dyni 1 ząbek czosnku 2 łyżki natki pietruszki 1/4 łyżeczki płatków chilli 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki kurkumy jajka Brokuł podzielić na różyczki i drobno posiekać nożem. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić delikatnie cebulę, dodać posiekany drobno czosnek, pestki dyni, słonecznika i lekko
O kuchni z uczuciemszkl mąki 4 łyżki oleju szczypta cukru szczypta soli Farsz: 2 cebule 1 łyżka masła 50 dag pieczarek 25 dag sera żółtego sól, pieprz, słodka i ostra papryka Dodatkowo: 1 jajko 3 łyżki mleka bułka tarta do obtaczania olej do smażenia 1. Naleśniki: Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego dokładnie wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu
Kto ugości moich gości?greckim, serem feta. Tarta jest uniwersalna, ponieważ jogurt można zastąpić prawie każdym rodzajem sera „białego”, natomiast cukinię można zastąpić grillowanym bakłażanem, zbanszowanymi brokułami czy grillowanymi pomidorami lub papryką. Ciasto przygotowałam dzień wcześniej i trzymałam w lodówce, dzięki czemu w dniu imprezy, wystarczyło wyjąć je z lodówki, rozwałkować i podpiec. Równie dobrze ciasto można przygotować i upiec dzień wcześniej
moj przepis na