frytki - tym razem mrożone. Dalej nic. Nadal ponad 420 kcal... jeśli też macie ten problem to zapraszam do wypróbowania frytek pieczonych w piekarniku, z dodatkiem oregano i ostrej papryki. Idealnie sprawdzą się jako sylwestrowa przekąska lub dodatek węglowodanowy do obiadu. Składniki: 1 kg ziemniaków 3-4 łyżki oliwy suszone oregano sól pieprz Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć. Pokroić
Chocolate Muffin Blogkaszy jaglanej, marchewki i cukinii. Składniki: 100g kaszy jaglanej 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka mała cukinia cebula marchew 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka ostra Przygotowanie Kaszę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (nawet lekko rozgotować). Cebulę drobno siekamy, marchew i cukinię obieramy i ścieramy na tarce. Marchew i cebulę podsmażamy chwilę na maśle
e-PrzepisyKulinarnełyżeczka cząbru+ 1 łyżeczka majeranku szklanka kaszy jaglanej 15g suszonych podgrzybków 2 cebule (200g) 3-4 ząbki czosnku ½ szklanki oleju rzepakowego DO PRZYPRAWIENIA 50ml whiskey 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki 1 czubata łyżeczka nasion kolendry 1 czubata łyżeczka rozmarynu 1 czubata łyżeczka mielonego imbiru 1 płaska łyżeczka startej gałki muszkatołowej 3 ziela angielskie 3-4 jagody jałowca 2-3 liście
Karo in the Kitchenkształt schabowego zmieniłam na koperty i dodałam farsz z pieczarek :) Składniki 4 małe lub 2 duże plastry schaba (najlepiej grube) 6 pieczarek garść startego żółtego sera sól pieprz słodka papryka masło jajko bułka tarta Schaba rozbijamy na jak najcieńsze plasterki, posypujemy przyprawami i odstawiamy do lodówki. W tym czasie pieczarki siekamy i smażymy na maśle. Ser ścieramy na tarce
Piekielna Kuchnia Patizrobią furorę, a domownicy z przyjemnością sięgną po dokładkę! Polecam! SKŁADNIKI: * ziemniaki – 400 g * masło – 50 g * jajko – 1 szt * mąka – 30 g * sól pieprz, papryka * bułka tarta do panierowania * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Obrane ziemniaki gotujemy, odcedzamy, ugniatamy. Do przestudzonych dodajemy żółtko, masło, mąkę i przyprawy – mieszamy. Na podsypanej mąką stolnicy zagniatamy, formujemy
Ostra na Słodkoostateczności wśród reszty warzyw w sałatce :) Smacznego :) Sałatkę można podawać z kotletem albo z kawałkiem kiełbasy :) jak kto woli, ja wole jeść ją samą. Na górę posypałam nieco papryką dla dekoracji
W Moim Magicznym Domułyżki sosu sojowego 3 łyżki oleju 1 łyżka miodu sok z 1/2 pomarańczy (około 3-4 łyżki) skórka z 1/2 pomarańczy (starta) 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz (do smaku) Dodatkowo: 1/2 pomarańczy Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. (Miałam 3 duże ćwiartki, które przekroiłam na 2-3 części.) Wszystkie składniki marynaty dokładnie
Di gotujepasowało - to zrobiłam po swojemu :-) Zapraszam !!! Składniki: filet z suma łyżka musztardy garść koperku 2 łyżki oleju sól, pieprz cytrynowy odrobina ostrej papryki w proszku Sposób przygotowania: Filet z ryby dokładnie umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Kwadrat foli aluminiowej posmarować olejem. Rybę oprószyć solą i pieprzem z każdej strony, a następnie
pieprzny smaczekprzyprawach Czas przygotowania: 24 godzin marynowanie + 4 godziny wędzenia Składniki: 3 serki typu włoskiego 1 litr wody 80 g soli kamiennej niejodowanej 2 łyżki tymianku 2 łyżki papryki 1,5 łyżki pieprzu młotkowanego z kolendrą gaza Wykonanie: Sól rozpuszczamy dokładnie w wodzie. Serki umieszczamy w kamionkowym naczyniu, zalewamy solanką. Serki powinny być całkowicie przykryte płynem. Zostawiamy
Kulinarne przygody Gatityminut. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju. Następnie mielimy w maszynce ciecierzycę, cebulkę i ugotowane grzyby, mieszamy i dodajemy resztę składników farszu. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i innymi przyprawami. Wyrabiamy ciasto, po czym wałkujemy i dzielimy na dwie części. Na dolnej części układamy łyżeczkę farszu w odstępach około 5-7cm z każdej strony, a następnie
Przepysznik - BLW i nie tylkotuż przed samymi Świętami. 1 kg ładnej szynki w kawałku MARYNATA: 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1 łyżeczka soli 1 kopiasta łyżka słodkiej papryki wędzonej 1/3 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 3 łyżki oleju rzepakowego Ziarna kolendry i kminu (nie mylić z kminkiem) wrzucić na suchą patelnię i uprażyć. Zdjąć z ognia
https:KKuchniaMniamcząber albo świeży posiekany koperek opcjonalnie 3-4 łyżki stopionego masła lub około 0.5 szklanki mleka tłuszcz do smażenia (najsmaczniejsze są smażone na maśle) sól, czarny pieprz (ewentualnie ostra papryka) i szczypta gałki muszkatołowej do smaku Sprzęt tłuczek do ziemniaków łyżka do lodów Przygotowanie Ugotowane ziemniaki bardzo dokładnie ugnieść w garnku za pomocą tłuczka do ziemniaków lub przecisnąć
Kulinaria - potrawy z różnych stron światałyżki oleju na nadzienie: 300 g mięsa mielonego (najlepiej wołowiny) 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasoli 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz ostra papryka zioła prowansalskie 2 łyżki oleju na wierzch: 1 jajko łyżeczka ziół prowansalskich 100 g mozzareli Drożdże zalać wodą, dodać cukier i łyżkę mąki. Odstawić na kilka minut. Kiedy ruszą dodać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawędlin, żółtego sera i grillowanych warzyw. Doskonale uzupełnia paluszki, chipsy, nachosy i świeże warzywa. Sos madziarów Inspirowany kuchnią węgierską . Ostry sos pomidorowy z dodatkiem papryki chilli, ze słodko-kwaśnym posmakiem. Doskonale komponuje się z żółtym serem, parówkami i kanapkami. Sos barbecue Najbardziej popularny sos na świecie, w Ameryce
Di gotujepietruszki 2 cebule 4 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 6 goździków 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżka miodu 150 g koncentratu pomidorowego po 1/2 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki w proszku sól pieprz 2 łyżki oleju Przygotowanie: Dorsza myjemy, wycieramy ręcznikiem papierowym, kroimy w 10 cm kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem. Panierujemy: obtaczamy w mące
Smakowity Blog Kulinarny