kilka dużych cebul mąka olej do głębokiego smażenia Ciasto: 1 jajko 1/3 szklanki mleka (można nieco więcej) 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/3 łyżeczki sproszkowanego czosnku sól, pieprz Obrane cebule pokroić w plasterki o grubości kilku mm. (Opcjonalnie można oprószyć solą i pieprzem. Ja tego nie robiłam.) Składniki
Di gotujegazpacho zobaczyłam w jednej w włoskich gazet. Musiałam je zrobić, aby móc zobaczyć jak smakuje. Przepisem dzielę się w Wami :) Składniki: 1 kg dojrzałych żółtych pomidorów dojrzała, żółta papryka 1 ogórek obrany ze skórki 2 ząbki czosnku czarny pieprz niecała łyżka octu winnego białego 3-4 łyżki oliwy z oliwek 1-2 kromki chleba * u mnie
AZgotuj!mięsem mielonym, pieczarkami i kaszą jaglaną. Składniki: 5 średnich cukinii 500 g mięsa mielonego 2 woreczki kaszy jaglanej 250 g pieczarek cebula 2 jajka 3 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka ostra, oregano 200 g sera żółtego Przygotowanie Cukinie przekrawamy wzdłuż na pół i łyżeczką wydrążamy środek. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy razem z posiekanym miąższem z cukinii. Kaszę
e-PrzepisyKulinarneIm cieplej tym więcej wokół nas świeżych warzyw i owoców dlatego też dzisiaj mamy dla Was pyszny, aromatyczny wegetariański gulasz warzywny - na
Kuchenne Wariacjepomidory + 2 łyżki oleju spod pomidorów Ciasto: 2 jajka 1/2 szkl. mleka 1/4 szkl. maki kukurydzianej 2/3 szkl. mąki graham (można też użyć chlebowej, razowej) 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1 łyżeczka czarnuszki 1 łyżeczka oregano szczypta gałki muszkatołowej 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki soli (lub więcej) pieprz do smaku Dekoracja: kiełki rzodkiewki świeża natka pietruszki Sposób
Kolorowy PrzepisownikCiekawe urozmaicenie codziennego menu Składniki 3/4 szklanki czarnej soczewicy 1 laska kiełbasy 5 jajek 1 marchewka 2-3 garście fasolki szparagowej 1 cebula sól, pieprz słodka papryka Sposób przygotowania Soczewicę namoczyć … Czytaj dalej Czarna soczewica z warzywami i jajkiem
czarrna od kuchnipita to danie trochę wschodnie, trochę południowe. Przed smażeniem marynuję ją z przyprawami ok. godziny. Przygotowujemy też siekaną kapustę pekińską, pomidory, ogórki surowe i korniszony, tarty ser, kolorową paprykę. Oczywiście muszą też być sosy, np. czosnkowy na bazie jogurtu i majonezu oraz pikantny chrzanowy lub musztardowy, również z jogurtem. Najfajniejsze w tym obiedzie jest, że dzieci pakują w swoje
I tu będę miała takie tezależności od ich wielkości) przed końcem pieczonego mięsa w piekarniku. Co jakiś czas obracamy ziemniaczki, sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków ich miękkość. Można także posypać je słodką papryką lub wymieszać z rozmarynem czy tymiankiem
Aga w kuchniliści ryż ugotować w niesolonej wodzie, wystudzić, wsypać do miski, dodać mielone mięso z łopatki, jajka, kucharka, wsypać mieszankę przypraw do kurczaka po węgiersku /jest tam kilka rodzai papryk w tym ostre i słodkie, jest czosnek, cebula suszona/, wszystko dokładnie wyrobić na jednolitą masę na każdy liść nakładać sporą porcję mięsa i zawijać ciasno liście na gorącym smalcu z każdej
W Mojej Kuchni Lubiępapryczki, oliwki i ogórki pokrój na cienkie krążki - czosnek obierz i rozgnieć nożem - ziemniaki umyj, wraz ze skórką ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej obficie oliwą z rozmarynem, posyp posiekaną papryką i rozgniecionym czosnkiem, naczynie owiń szczelnie folią aluminiową i wstaw do pieca na 40 minut (temp. 220 stopni C) - cebulę kroimy w prążki (jak najcieńsze) - koperek umyj posiekaj - przygotuj
SMYKWKUCHNIzadowolona. ( Szynkowar o pojemności 900g ) 850g boczku wieprzowego ze skórą 7g soli 7g peklosoli Przyprawy: 5 ząbków czosnku 5 ziarenek jałowca 1 łyżka majeranku 1 łyżka wędzonej papryki w proszku (słodkiej) 1 szczypta tymianku (solidna) 1 szczypta pieprzu naturalnego (solidna) Dodatkowo: 1 łyżeczka żelatyny (płaska) Płat boczku (umyty i osuszony) przeciąć na dwie równe części i dokładnie natrzeć
Di gotujeziemniaki były odwrócone skórką do dołu. Wkładam do piekarnika w tym samym czasie co rybę. * My lubimy ostre dodatki do ryby, ale oczywiście możecie użyć dowolnych przypraw np. tymianku, papryki słodkiej czy czosnku. :) Ryba w chrupiącej panierce: 4 filety (my użyliśmy mintaja i pstrąga) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki bułki tartej przyprawa do ryb cytryna
Cooking Monsterodwrotną stronę, rolując w miarę ściśle. Każdy paluch zawijamy dodatkowo boczkiem. Układamy na blaszce lekko dociskając końce do papieru. I gotowe! :) * Ja użyłam chilli, ale śmiało możecie użyć słodkiej papryki, ziół, czy innych przypraw, które lubicie. Uwielbiam cheddar, jest to jeden z moich ulubionych serów - wyrazisty w smaku, z lekko orzechowym posmakiem, idealnie nadaje się do takich potraw, ale śmiało
Cooking Monsterskórka otarta z połowy cytryny, kilka kropel soku pół łyżeczki chilli pół łyżeczki kolendry mielonej pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki imbiru 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego 1 łyżeczka słodkiej papryki sól i pieprz patyczki do szaszłyków Do miski wrzucamy mięso, dodajemy do niego drobno posiekaną cebulkę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku (można wszystko wcześniej zeszklić na maśle). Następnie dodajemy
Cooking Monsterpodać go w inny sposób. Smacznego! :) #Jak nie marnować jedzenia: Wybór przypraw i warzyw jest dowolny, my lubimy takie zestawienie, ale możecie do tej potrawy użyć także cukinii, papryki i innych ulubionych warzyw, które zalegają Wam w lodówce. To trochę taki obiad z resztek - można wrzucić wszystko, a i tak będzie pysznie. Tak samo jest z przyprawami, jeśli wolicie bardziej
Cooking Monster