ketchupem FOLWARK . Zapraszam do wypróbowania :) 1,5 szklanki mąki typ 550 1/2 słoika kiełbasy słoikowej Spichlerz Rusiecki 4 suszone pomidory z oleju 1 podłużny serek Hohland z papryką 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 9 plasterków polędwicy sopockiej 1 szklanka maślanki 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz do smaku 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku
Sama słodycz i szczypta chilimnie orkiszowa) 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 2 łyżki oleju kurkuma, sól 500 – 600 ml wody Dodatkowo: mięso + olej lub oliwa, sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, curry, słodka papryka, czosnek granulowany lub inne zioła i przyprawy duży jogurt naturalny (najlepiej grecki) + 4 duże ząbki czosnku, sól, pieprz (cayenne) sałata lodowa cukinia pomidor cebula można użyć również sera i innych
Via Gustoefektownym dodatkiem do obiadu. Ilośc porcji: 3 Czas przygotowania: 5 minut + 35 minut pieczenia Składniki: 6 ziemniaków 2 łyżki oleju Przyprawy: sól, czosnek, można tez posypać tymiankiem lub papryką Dodatkowo: patyczki do szaszłyków Ziemniaki obieramy i wkładamy na chwilę do zimnej wody. Nakłuwamy patyczkiem środek ziemniaka i przekłuwamy na wylot. Tniemy nożem naokoło tak by stworzyć spiralę. Smarujemy olejem
Kolizje Smakówmożemy wyjąc nasz szynkowar z lodówki oraz otworzyć go i wyjąc gotowe nasze mięsko, które możemy jeść już w takiej postaci, natomiast ja postanowiłam je podpiec ;) 12. Natarłam je papryką, solą czosnkową i majerankiem, zawinęłam w folię którą skropiłam oliwą i podpiekałam około 20 min w 200 stop. mięsko wyszło przepyszne. Na razie to nasz najulubieńszy sposób na szynkowarowe mięsko
Gotowanie...to proste !można takie kupić. Jeśli nie dostaniecie to kupcie te większe części od pałki i delikatnie wyciąć kość. To nie jest trudne. Pałki kurze rozbić jak kotlety. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz oregano. Przygotowanie grzybów – cebulę obrać i posiekać drobno, pieczarki pokroić w plasterki. na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić cebulkę na patelnie. Smażyć do momentu
Kuchnia Pokoleńmarynowanie mięsa ----------------------------------------------------------------------- SKŁADNIKI : 2 kg żeberek wieprzowych 1/2 szklanki keczupu 1/2 szklanki oleju 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka przyprawy curry 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki 1 łyżka ziół prowansalskich 4 ząbki czosnku 3 łyżki miodu 1/2 szklanki ciemnego piwa sól pieprz dodatki: pieczone ziemniaki marynowane papryczki marynowane korniszony natka pietruszki do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Mieszamy w miseczce
Moja Książka Kucharskapowodzeniem można zrobić ten aromatyczny i przepyszny boczek w swoim domu. Polecam! SKŁADNIKI: 2kg chudego boczku 10 dag soli po 1 łyżeczce pieprzu, majeranku, tymianku, kminku i słodkiej papryki + kminek do posypania boczków 3-5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 cebula PRZYGOTOWANIE : Krok 1. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy połowę porcji soli, liść laurowy 4 ziarna pieprzu
Moja Książka Kucharskakartaczy itp. Polecam przepis na mój ulubiony domowy smalec. SKŁADNIKI: 1kg świeżej (ważne) słoniny 1kg wędzonego boczku 2-3 średnie cebule 2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego szczypta czerwonej papryki mielonej 1 łyżeczka suszonego majeranku 3-4 ząbki czosnku sól do smaku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Boczek kroimy w bardzo drobną kostkę, słoninę mielimy w maszynce - przekładamy wszystko do garnka
Moja Książka KucharskaKURKUMĄ NA ZIMĘ Przetwory domowe na zimę - OGÓRKI. Przepisów na ogórki w curry jest bardzo wiele - to dobrze, bo każdy znajdzie coś dla siebie - mamy ogórki z dodatkiem czerwonej papryki, przyprawy do gyrosa, a u mnie ogórki w zalewie curry z kurkumą. Ogórki są wyśmienite. Nie za ostre i nie za słodkie - takie lekko orientalne w smaku. Chrupiące. Naprawdę polecam
Moja Książka Kucharskaprzyprawa do kurczaka pieczonego, mielone chilli oliwa do smażenia placki tortilli sos czosnkowy* (przepis na dole, pod postem) warzywa : liście sałaty, plasterki pomidora, ogórka, krążki cebuli, kukurydza, czerwona papryka (to, co lubicie) starty, żółty ser PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Filety z kurczaka myjemy, wycieramy ściereczką skropioną octem, dokładnie oczyszczamy z błonek, kroimy na kawałeczki, oprószamy solą oraz pieprzem. Krok
Moja Książka Kucharskatwarogowy może mieć wiele wariantów smakowych. Ja do mojego sosu dodałam czosnek i natkę pietruszki, ale możecie przygotować go również z innymi dodatkami, np z koperkiem, oliwkami, kaparami, mieloną papryką wędzoną. PRZEPIS NA SOS TWAROGOWO-JOGURTOWY Składniki na sos twarogowo-jogurtowy: 150 g twarogu półtłustego 100 g jogurtu naturalnego 1-2 ząbki czosnku 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki sól
kolorowotorcikowomięsa mielonego z indyka 6 łyżek bułki tartej np. Domowej 3 łyżki świeżego drobno siekanego jarmużu 15 dag ugotowanych brokuł 2 jaja Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego Olej do smażenia np rzepakowy PRZYGOTOWANIE: Wszystkie skladniki kotletów ze łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. Formuję plaskie kotlety wielkości dłoni. Na patelnię
Gotowanie PatkiSkładniki: pierś z kurczaka podwójna 2 sztuki, ser żółty 20 dag, przyprawa do kurczaka 2 łyżki, czosnek niedźwiedzi 2 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, mąka pszenna 1/2 szklanki, bułka tarta 1/2 szklanki, mleko 3,2% 3/4 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, marchewka z groszkiem 1 opakowanie/w opisie piersi rozciąć na porcje, lekko je rozbić
W Mojej Kuchni LubięDzisiejszy obiadek, smakował nam bardzo. Schab mięciutki i soczysty. Sosik który powstał wyszedł bajeczka. Schab pokroić w plasterki o grubości 1 cm. Cały tłuszczyk odciąć. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą i wędzoną. Na patelnię wlać olej i dodać masło, rozgrzać wszystko. Na gorącą patelnię położyć kawałki mięsa i obsmażyć na złoty kolor z dwóch stron. Obsmażony schab ułożyć
Kuchnia PokoleńDomowa biała kiełbasa wieprzowa Świąteczna galantyna drobiowa Pasztet mięsny Pate z drobiowych wątróbek Polędwiczki wieprzowe w śmietanie Ryby Rolmopsy z ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy z papryką Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski Pasta z tuńczyka Pasta z tuńczykiem i oliwkami Śledź po kaszubsku Tuńczykowa pasta do kanapek Łososiowa przekąska fit Śledź w oleju
Kulinarne przygody Gatity