planami, ale również pracą, powracam ze słodkościami. Z pewnością jesteśmy w samym środku najbardziej obfitego, dojrzałego i słodkiego sezonu na warzywa i owoce. Na straganach dominują słodkie pomidory, dorodne papryki, wybujałe cukinie, choć rabarbar, truskawki i czereśnie odeszły to ich miejsce zastępują cudowne jagody, maliny, jeżyny, borówki, morele, a za chwilę niezastąpione w późnoletnich wypiekach śliwki. Moja propozycja
Słodki Kompromismajonez będzie gościł na Waszych stołach wyłącznie na Wielkanoc. 68 przepisów na koktajle Chrupiące grzanki z ogórkiem jogurtem i czarnuszką Surówka Colesław z czarnuszką Crumble z truskawkami Sałatka z papryki i ogórka zielonego w jogurcie z czarnuszką Deser arbuzowy z jogurtem Deser bananowy z jogurtem i płatkami owsianymi Jajka w sosie jogurtowo-pietruszkowym Jogurt grecki z owocami Jogurt z bananem
Moja smaczna kuchniaLeczo to tradycyjne węgierskie danie, pełne smaków i zapachów lata. Soczyste dojrzałe pomidory, papryka, cebula i kiełbasa tworzą smaczną całość
Przepisy Kulinarnetakich peanów na jej cześć raczej bym nie wygłaszała. Co innego dzisiejsza wersja z pomidorami i kaparami albo jak u Jamiego Olivera dodatkowo z anchois i pieczoną papryką. To dopiero smak! Sałatka jest niesamowicie lekka, czyli w sam raz na obiad lub kolację o tej porze roku. Przyrządzając sałatkę wykorzystajcie kromki czerstwego pszennego pieczywa typu włoskiego: np. ciabattę, rustykalne
Obiad gotowysmaku. 500g fasolki szparagowej 200g żeberek 3 marchewki 1 pietruszka 1 por 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 pęczek koperku 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka mąki sól, pieprz, papryka słodka 1. Żeberka zagotowujemy w 2 litrach wody, usuwamy szumowiny. Fasolkę obieramy, kroimy na mniejsze części. Marchew i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Por, cebulę, koper i czosnek
Szefowa kuchniSałatka to takie w sumie danie śmietnik 🙂 .Prawie wszystko można wykorzystać.. składniki: 20 dag fasolki szparagowej ugotowanej 3 ziemniaki-ugotowane 6-8 jajek ugotowanych na twardo 1/2 czerwonej papryki 1/2 czerwonej cebuli 3 ogórki kiszone 2 łyżki czubate majonezu 1 łyżeczka
Ugotujmy Cośwcale taki duży nie był he he. Miłego dnia kochani :-) Składniki: 1200 g kurczaka z wolnego wybiegu 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy sól pieprz 1. Kurczaka dobrze myjemy, osuszamy ręcznikiem. W miseczce łączymy zioła z oliwą. Mieszamy, smarujemy tak przygotowaną marynatą smarujemy kurczaka. Ja włożyłam go od razu
kruche babeczkikaszy jaglanej 1/2 cebuli 4 pieczarki 1 szklanka podzielonego na różyczki kalafiora 1/3 pora 2 łyżki pestek słonecznika 1/3 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki papryki słodkiej opcjonalnie: 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Kaszę jaglaną opłukać
Jaglusiadoskonałe na obiad lub do kolacji. Udka gotujemy z włoszczyzną. Po 15 minutach wyjmujemy i osuszamy. Na bulionie gotujemy zupę. Przygotowujemy przyprawy ostre lub łagodne: olej, sól, pieprz, papryka. Mięso wykładamy na folię i smarujemy przyprawami za pomocą pędzla lub moczymy... Tak przygotowane podpiekamy w piekarniku 20 min./ 220 st.C 10 min. zakryte i 10 min. odkryte Serwujemy na gorąco
chleba naszegoPrzepis na sałatkę pochodzi z bloga Ani Wszytsko smaczne, ja dodałam jeszcze paprykę, żeby było bardziej kolorowo 🙂 Idealna na śniadanie 🙂 Składniki: 1 średniej por 1 puszka kukurydzy 1/2 … Czytaj dalej Sałatka z porem i kukurydzą
czarrna od kuchniłyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli opcjonalnie do wersji wytrawnej: 1 łyżka płatków drożdżowych, 1/2 łyżeczki czosnku, pieprz. Do masy można też dorzucić pokrojone pieczarki, cebulę czy paprykę. Przygotowanie: Połącz suche składniki i dodaj wodę lub mleko. Po wymieszaniu odłóż masę na ok. 5 minut. Rozłóż równomiernie ciasto na rozgrzanej i posmarowanej olejem gofrownicy i piecz
wegujemyząbki czosnku 1 szklanka kaszy jaglanej 1 szklanka wody 2 łyżki mąki ryżowej 3 łyżki mąki jaglanej 2 jaja ( można pominąć i dodać więcej kaszy) 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka garam masali 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki suszonego imbiru sok z 1/2 cytryny pieprz, sól olej do smażenia Przygotowanie: Kaszę
Jaglusiamożna wszystko zblendować i mieć przepyszną pastę na chleb. Składniki na 4 porcje: 2-3 bakłażany (około 1 kg) 500 g małych, młodych ziemniaków 2 cebule 2-3 papryki (czerwone, żółte, fioletowe) 2-3 dojrzałe pomidory (400-500 g) 2 duże główki czosnku łyżeczka soli 50 ml oliwy/oleju roślinnego pęczek pietruszki Przygotowanie: Wszystkie warzywa z wyjątkiem zwykłych pomidorów pokój
greenscarforzeźwiającym i słodkim sokiem z pomarańczy. Mój absolutnie ulubiony sos do wszelkiego rodzaju sałaty: nie tylko lodowej czy rzymskiej, ale również szpinaku, roszponki, rukoli. Wystarczy dodać pomidora, ogórka, paprykę lub inne ulubione warzywko, obficie skropić dressingiem i przystawka do obiadu gotowa. A jeśli do tego dołożycie jeszcze smażone tofu to macie pożywny lunch Polecam tę smaczną kombinację szczególnie w upalne
Lamarida.plSkładniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 pietruszka korzeń 1 łyżka natki pietruszki 6 dojrzałych pomidorów 10 listków bazylii 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz papryka chilli mielona śmietana 18% Do garnka z wodą wrzucamy obrane i pokrojone w plastry marchewkę i pietruszkę. Ja dodałam przyprawę naturalną Plenus i trochę woli. Wy możecie zrobić bulion warzywny
MojaQchnia.pl