papryka - 32566 przepisów (strona:1207/2172)

KURCZAK FASZEROWANY GRZYBAMI LEŚNYMI 240

ząbki czosnku 5 dużych garści świeżego szpinaku Sól i pieprz do smaku 2 łyżki czosnku granulowanego 2 łyżki masła 2 łyżki suszonej bazylii Marynata 1 łyżka oleju 2 łyżki papryki czerwonej ostrej i słodkiej 2 łyżki czosnku granulowanego 2 łyżki majeranku i bazylii Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka wegety 2 łyżki sosu sojowego ciemnego PRZYGOTOWANIE:  Dowolne grzyby

Gotowanie Patki
Curry z kurczakiem i kalafiorem 405

puszki mleka kokosowego (każda po 400 ml) 1 szkl. wody 1-1,5 łyżeczki curry 1 łyżeczka kurkumy ok. 1 łyżeczka przyprawy garam masala ok. 1/2 łyżeczki ostrej papryki szczypta cynamonu sól morska Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w niedużą kostkę. Kalafiora dzielimy na różyczki. Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą. Cebulę kroimy w kostkę. Na dużej, głębokiej patelni

Smaki Na Talerzu
Domowy sos salsa 119

mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka cukru 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego 1/2 łyżeczki curry 1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki mielonej papryki 1 starta gałka muszkatołowa (koniecznie!) Wykonanie: Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda z ziarnami i kroimy w drobną kostkę. Wkładamy je do garnka, dodajemy drobno pokrojone cebulę i czosnek

Lamarida.pl
DOMOWA WĘDLINA - SCHAB PIECZONY, peklowany na sucho 202

suchej patelni lub w piekarniku 1/2 łyżki mielonego pieprzu 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku suszonego 1 łyżka gorczycy (utłuczona w moździerzu ) 1 łyżka czerwonej wędzonej papryki 1 łyżeczka cukru kilka pokruszonych listków laurowych siatka wędliniarska PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Wszystkie przyprawy wymieszałam, częścią mieszanki natarłam umyte i osuszone mięso, które następnie  ułożyłam w szklanym naczyniu, przesypałam

Moja Książka Kucharska
Frytki z batatów 262

auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Frytki z batatów – Składniki: 4 średnie bataty – ok. 1kg pół łyżeczki soli (lub nieco więcej – do smaku) 2 czubate łyżeczki papryki słodkiej w proszku 1/4 łyżeczki pieprzu chilli cayenne 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii 6 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy

Kulinarne Przeboje
Sos tysiąca wysp 1079

tysiąca wysp, gdyż jest on powszechnie modyfikowany i w zależności od rejonów, czy smakowych upodobań wzbogacany jest o takie składniki jak: jajka na twardo, sos chili, świeżą paprykę, słodkie pikle, oliwki, cebulę, czy natkę pietruszki. Poniżej znajdziecie przepis na naszą ulubioną wersję z ogóreczkiem i chilli :) Nazwa sosu ( sos tysiąca wysp ) pochodzi od nazwy regionu Tysiąca Wysp na pograniczu

Kulinarne Przeboje
Cukinia faszerowana kaszą pęczak i pomidorami 146

estem ogromnym fanem faszerowanych warzyw. Mógłbym nadziewać prawie wszystko: od cukinii, przez bakłażany, papryki i dynie, na pomidorach i pieczarkach kończąc. Zwykle faszeruję je wolno gotowanymi kaszami, warzywami, a niekiedy mięsem. W tym przepisie postawiłem na maksymalną prostotę i cukinię wypełniłem kaszą pęczak aromatyzowaną rozmarynem z parmezanem i pomidorkami koktajlowymi. Przepis bez udziwnień, z podstawowych składników, które można znaleźć

Food Square
Ogórki kanapkowe 346

Znów zrobiłam całą masę ogórkói) na zimę w różnej postaci. Oprócz klasycznych ogórków kiszonych , zrobiłam ponownie hit ogórkowy: ogórki w sosie pomidorowym , oraz ogórki małosolne w plastrach, pikle z papryką, korniszony , sałatkę szwedzką i ogórki w zalewie musztardowej . W tym roku postanowiłam ponownie zrobić ogórki kanapkowe z kurkumą. Robię je od 2 lat, wcześniej kupowałam je w sklepie. Korzystałam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Krem z kalafiora 191

Hej! Zupa krem z białych warzyw rozpieści nasze podniebienia. Jest tak smaczna, że trudno obojętnie przejść koło niej. Można ją doprawić według swojego smaku, bo jest

Tylko pysznie
Naleśniki buraczano-makowe z kiełkami, fetą i pomidorami 168

mleka 2% łyżka oleju rzepakowego 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki mielonego maku 1/4 łyżeczki skórki startej z limonki 1/4 łyżeczki skórki startej z cytryny 1/4 łyżeczki słodkiej papryki mielonej szczypta soli i pieprzu opcjonalnie łyżka liofilizowanego, mielonego buraka odrobina oleju do natłuszczenia patelni nadzienie: 100 g greckiej fety duży malinowy pomidor 8 plasterków suszonych pomidorów z oleju

Mienta blog
Kopytka a/la gnocchi z pulpecikami w sosie porowo-paprykowym 189

solą. Formować małe kuleczki , obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju. Sos porowo-paprykowy 1 l wody 2 ząbki czosnku 2 serki topione kremowe łyżeczka ostrej papryki 1 por - część biała łyżka oleju Pora pokroić w pół plastry. Czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić czosnek , lekko go zeszklić , po czym dodać pokrojony por i dusić

Różne smaki w kuchni
Warzywne curry z ciecierzycą, kalafiorem i batatami 163

Warzywne curry Składniki: na pełny gar! 1 czosnek solo 2 cebule 1 łyżka świeżego imbiru 1 łyżka kurkumy 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka nasion kminu rzymskiego 1 łyżka wędzonej papryki w proszku 1 łyżeczka suszonych płatków chili 1 pęczek świeżej kolendry 1 łyżka soli 2 bataty 1 mały kalafior 150 g ciecierzycy, waga sucha 1 karton pokrojonych pomidorów 1 puszka

codojedzenia
FRYTKI Z BATATÓW 220

szczypta dodana do kawy poprawi Ci nastrój, rozgrzewający imbir- plasterek dodany do herbaty rozgrzeje, ale również wzmocni Nasz układ odpornościowy, w kuchni króluje curry, kumin, chilli, pasta z pieczonej papryki i bardzo duża ilość świeżych ziół. Posiłki stają się co raz bardziej rozgrzewające organizm i jednocześnie staram się aby były, jak najbardziej kolorowe, aby jak najbardziej przypominały mi słońce. Jesień

SMYKWKUCHNI
Kremowa zupa z cukinii i szpinaku 204

czosnkową, śmietaną lub czym tylko chcecie. Składniki: 1 średnia cukinia 1 łyżka oleju 2 ziemniaki  1 cebula 3 ząbki czosnku 200 g szpinaku 1 l bulionu 1 łyżeczka papryki słodkiej sól i pieprz do smaku na koniec dodałam łyżkę śmietany 18% Przygotowanie: ziemniaki owiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku 30 minut 180 C. W garnku

Niezły Młynek
Sos z cukinii i pomidorów 171

roku dość późno zabrałam się za przetwory. Na pierwszy rzut poszły sosy. W przyszłym tygodniu zabieram się za surówki i marynowaną paprykę. Oprócz znanego już Wam ajwaru i sosu z pieczonych warzyw , przygotowałam także sos z cukinii. Sos nie jest bardzo gęsty (nie redukowałam go zbyt długo), idealnie zatem sprawdzi się jako sos do makaronu, klusek, czy ryżu

PatiGotuje