doprawić Zapraszam na pasztet z fasoli i pieczarek Pasztet z fasoli i pieczarekSkładniki:5 szklanek (poj.250 ml) ugotowanej fasoli Jaś2 cebule3 ząbki czosnku8 pieczarek100 g serka kremowego1 łyżka papryki słodkiej2 łyżki majerankuszczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprzolej1. Cebulę obrać, pokroić. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Pieczarki opłukać, obrać i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć(...)małym ogniu aż się zeszkli i zmięknie. Dodać przeciśnięty czosnek i pieczarki i smażyć, często mieszając aż pieczarki się lekko zrumienią. Dodać paprykę, majeranek, sól, pieprz i szczyptę gałki. Wymieszać i przestudzić. 2. Ugotowaną fasolę i przesmażoną cebulę z pieczarkami zmielić za pomocą maszynki do mielenia. (Można dwa razy zmielić żeby pasztet był bardziej gładki) Dodać serek kremowy i dobrze
UgotujmyTo.plSerdecznie polecam! SKŁADNIKI, na 4 porcje:1 brokuł2 filety z piersi kurczaka (użyłam ekologicznych)garść płatków migdałowych 5 łyżek oliwy z oliwek1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku SOS CZOSNKOWY:1 szklanka jogurtu naturalnego (użyłam ekologicznego)2 łyżki majonezu (najlepiej domowego)2 ząbki czosnku0,5 łyżeczki brązowego cukrusól (użyłam himalajskiej)pieprz (świeżo zmielony) WYKONANIE:Brokuły(...)parze (ok. 7 min.). Ugotowane brokuły przelej zimną wodą, by zachowały kolor.Kurczaka umyj, obierz z błonek i pokrój w kostkę. Wrzuć do miski, posól, popieprz i posyp czerwoną papryką. Wymieszaj. Na patelni rozgrzej 5 łyżek oliwy z oliwek i usmaż kurczaka na złoty kolor ze wszystkich stron. W małej miseczce wymieszaj jogurt z majonezem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier
Słodko-Słony Świat Ilonypikantna salsa nadaje jej wyrazu. Koniecznie wypróbujcie, bardzo polecam! SKŁADNIKI na 4 osoby: 2 filety z piersi kurczaka2 jajka1,5 szklanki płatków kukurydzianych corn flakessól świeżo zmielony pieprzsłodka papryka mielonaolej lub oliwa z oliwek do smażeniamieszanka sałat (użyłam roszponki, endywii, rukoli i sałaty lodowej)2 pomidorypół dużego ogórkapół czerwonej cebuli4 jajka ugotowane na twardo SKŁADNIKI NA SALSĘ POMIDOROWĄ: 2 pomidorypół(...)ząbki czosnku0,5 łyżeczki brązowego cukrusólświeżo zmielony pieprzWYKONANIE: MIĘSO: Filety umyj i okrój z błonek. Pokrój je na prostokątne kawałki, ale niezbyt grube. Posól, popieprz i posyp mieloną słodką papryką. Jajka rozbij, dodaj odrobinkę wody i roztrzep je porządnie w misce. Płatki kukurydziane rozgnieć ręką lekko na drobniejsze kawałki. Maczaj kawałki przyprawionego mięsa najpierw w jajku, a potem w płatkach
Słodko-Słony Świat IlonyCałość podsmaż około 5 minut na oliwie z oliwek.Filety z kurczaka dokładnie umyj i obkrój z białych błonek. Przekrój wzdłuż na pół. Posyp sola, pieprzem i słodką papryką.Wyjmij z lodówki blachę z ciastem i ułóż na nim na środku dwóch prostokątów po jednej części fileta. Na to wyłóż pieczarki
Słodko-Słony Świat Ilonylekko drewnianą łopatką na mniejsze kawałki (podczas dalszego mieszania kaszanka i tak się rozpadnie).Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do kaszanki.Wsyp słodką mieloną paprykę i tymianek. Dokładnie, ale krótko zamieszaj.Nadzienie podziel na 4 części i nadziej nim każde jabłuszko "z górka". Przykryj "daszkiem".Zawiń jabłka pojedynczo
Słodko-Słony Świat Ilonyduże marchewki1 duża cebula1 paczka kaszy pęczak (około 100-120 g)2 ząbki czosnku2-3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego5 łyżek oliwy oliwek1 łyżeczka paryki słodkiej0,5 łyżeczki papryki ostrej3 ziela angielkie2 liście laurowe0,5 łyżeczki brązowego cukrusólświeżo zmielony pieprzodrobina wody do podlaniaWYKONANIE:Ugotuj kaszę pęczak w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Odcedź.Na petelni rozgrzej oliwę z oliwek(...)przez praskę czosnek. Podlej marchewkę wodą (około 0,5 szklanki), żeby zmiękła i nie przypaliła się na patelni. Zamieszaj i odparuj wodę.Wrzuć ziele angielskie i liście laurowe, dosyp paprykę ostrą oraz słodką, cukier, wymieszaj i podsmaż chwilę, aż marchewka lekko zmięknie.Dodaj do tego rybę (obrana z ości i poszarpaną na malutkie kawałki) i koncentrat pomidorowy, całość dobrze zamieszaj
Słodko-Słony Świat IlonyZ okazji rozpoczęcia roku szkolnego moje Dzieci zażyczyły sobie na obiad swoje ulubione danie - Lasagne Bolognese:) Przyznam szczerze, że chwilka pracy z taką lasagne jest, ale
Słodko-Słony Świat Ilonygładkie. Uformować kulę, naoliwić i umieścić w naczyniu. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).W międzyczasie przygotować nadzienie. Pieczarki, paprykę oraz cebulę pokroić w paski - a kiełbasę w plastry. Wszystkie składniki podsmażyć i doprawić suszonym oregano.Przygotować sos. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać. Dodać kilka łyżek wody - doprowadzić
Świat Domowej Kuchnikuchni :). Myślę, że właśnie kurczak z curry jest taką potrawą. Wygląda i smakuje bardzo dobrze... i posiada dodatkowo nutkę orientalną.Kurczaka obmyć i pokroić w kostkę. Cebulę i paprykę obrać, oczyścić i również pokroić w kostkę z tym, że drobniejszą niż kurczak. Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć kurczaka na złoty kolor. Zdjąć kurczaka z patelni, ale zostawić tłuszcz
Świat Domowej Kuchnimniejsze kawałki. Posolić. Na patelni z grubym dnem rozgrzewać olej i wrzucić mięso. Dokładnie obsmażyć. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Dodać do mięsa razem z łyżką papryki. Chwilę wszystko razem podsmażyć.Po tym czasie mięso zalać przegotowaną, gorącą wodą. Woda powinna zakryć mięso. Dodać kostkę mięsną knorr, pieprz, ziele angielskie i listki laurowe. Patelnię przykryć
Świat Domowej Kuchnidodatkiem pieczonego jabłka wywrą wrażenie najprawdopodobniej na każdym próbującym.Pałki kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć skropić olejem. Następnie z każdej strony dokładnie doprawić solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, żeby mięso dobrze "przeszło" przyprawami.Jabłka obrać, pokroić na ósemki i pozbawić gniazd nasiennych.Następnie mięso i kawałki
Świat Domowej Kuchnikurczaka na ogniu, żeby go nie przesuszyć. Odstawić do ostygnięcia.Do dużej miski przesypać kolejno: dobrze wystudzony ryż, odcedzoną kukurydzę, pokrojonego w małe kawałeczki ananasa, pokrojoną w drobną kostkę paprykę oraz kurczaka. Teraz przyprawy i dodatki... ¼ łyżeczki curry, sól i biały pieprz do smaku. Następnie dodać sok z cytryny, sok z ananasa i majonez. Wszystko razem delikatnie i dokładnie wymieszać
Świat Domowej Kuchniposypać solą i posmarować cienko musztardą z jednej strony. Poukładać jeden na drugim i odstawić na około pół godziny.Przygotować duży talerz. Wsypać na niego mąkę wymieszaną ze słodką papryką. Sznycle obtoczyć dokładnie w mące z obydwu stron i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, aż do zrumienienia
Świat Domowej Kuchniwysokim brzegiem. Rozgrzać i wlać do niego olej. Przełożyć do rondla wszystkie warzywa, przemieszać i zalać niewielką ilością wody. Po 5 minutach dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, paprykę i cukier. Gotować razem pod przykryciem przez około 20 minut. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy. Gotować kolejne 20 minut, mieszając co jakiś czas.Pod koniec gotowania, do warzyw dodać wcześniej
Świat Domowej KuchniCiasto na naleśniki:1 jajko1/2 szklanki jogurtu naturalnego1 szklanka mąki pszennej1/2 szklanki otrąb pszennych Kupiec1,5 szklanki mleka2 łyżki olejuszczypta soliFarsz:główka sałaty rzymskiejpuszka kukurydzy2 mango
Świat Domowej Kuchni