papryka - 32566 przepisów (strona:1093/2172)

CHRUPIĄCA CIECIERZYCA W DWÓCH NOWYCH WERSJACH SMAKOWYCH 290

być inny, ale ten daje niepowtarzalny orzechowy posmak)- czosnek granulowany lub mielony z młynka- sól himalajska lub morskaDodatkowo dla wersji pikantnej:- chili z młynka (lub w proszku)- wędzona słodka papryka, ok.1/2-1łyżeczkiCiecierzycę zalać wodą i odstawić do napęcznienia na conajmniej 12h, może być dłużej. Po tym czasie ziarna odcedzić na sicie (durszlaku), przełożyć do miski, dodać olej, posolić, posypać czosnkiem(...)papiery, ale tak by każdy był oddzielną powierzchnią, by zawartości się nie mieszały. Część ciecierzycy w wersji łagodnej wykładam na jedną część papieru, do pozostałej części dodaję wędzoną paprykę i kilka razy przekręcam chili z młynka. Mieszam i wykładam na drugi papier na blaszce.Blaszkę wkładam do piekarnika nagrzanego do 180*C (termoobieg) i prażę ok.35-50 minut, w międzyczasie kilkakrotnie

Smaczne Zdrowe
Śledzik na raz, czyli tatar ze śledzia na krakersach 365

Prosta, szybka i smaczna przekąska dla miłośników śledzia :)SKŁADNIKI1 opakowanie krakersów5-6 filetów śledziowych w oleju z cebuląkilka kawałków papryki konserwowej2-3 korniszonykilka marynowanych grzybków1 łyżka majonezu1 łyżka śmietanykilka liści sałaty lodowejświeżo mielony pieprz kolorowyPRZYGOTOWANIE Śledzie i cebulkę odsączamy na papierowym ręczniku.Filety kroimy w kostkę, cebulkę drobno siekamy. Dodajemy pokrojone grzyby, paprykę i korniszony. Mieszamy i dodajemy majonez

Moje Kuchenne Rewelacje
ZUPA PARÓWKOWA 368

ZUPA PARÓWKOWASkładniki:- 1kg parówek drobiowych- 1 udko z kurczaka- 800g pieczarek- 3 duże ziemniaki- 2 cebule białe- 300g papryki konserwowej- 300g ogórka zielonego- 2 kostki rosołowe z pietruszką i lubczykiem- 4 liście laurowe- 5 ziaren pieprzu czarnego- 3 ziarna zioła angielskiego- 3 ziarna owoców jałowca- 1 łyżeczka lubczyku otartego- 1 łyżeczka majeranku- 100g koncentratu pomidorowego- 50g ketchupu łagodnego- 1 łyżka(...)jałowca, lubczyk otarty oraz majeranek. Zalewamy wodą i przygotowujemy wywar. Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka. Parówki kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do garnka. Paprykę konserwową oraz ogórka zielonego również kroimy w drobną kostkę po czym dodajemy do garnka. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki, cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce. Tak przygotowane pieczarki oraz cebulę

Mentor Smaku
Moja rybka nie tylko świąteczna 485

ścieramy na tartce,cebulę kroimy w piórka. Rybę panierujemy w jajku i bułce i smażymy na oleju.W głębokiej patelni smażymy na oleju cebulę, dorzucamy warzywa i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, dorzucamy jeszcze ziele angielskie i liść laurowy. Rybę przekładamy do głębokiego naczynia. Pod koniec smażenia warzyw dodajemy koncentrat lekko rozrobiony w wodzie mieszamy. Gorące warzywa przekładamy na rybę

NA MOIM TALERZU
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU Z OGÓRKAMI 174

ocet – 1 łyżka* liść laurowy – 4 listki* ziele angielskie – 1 łyżeczka* cukier – 2 łyżki* sól – do smaku* pieprz – do smaku* papryka ostra – do smakuSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Namoczone ( najlepiej przez noc ) filety śledziowe kroimy w kostkę.W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, złocimy.Dodajemy resztę oleju, łyżkę octu, pokruszone listki laurowe(...)kostkę ogórki.Zalewamy wodą i koncentratem pomidorowym.Doprawiamy cukrem i dokładnie mieszamy.Dusimy na wolnym ogniu ok. 15 minut mieszając od czasu do czasu.Dodajemy śledzie, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną papryki, dokładnie mieszamy i zdejmujemy w ognia.Odstawiamy do ostudzenia.Pycha

Ostra na Słodko
Pieczona cukinia z pomidorami i brzoskwinią 185

potem pokroic w nie za grube polksiezyce.Pomidory w cwiartki lub mniejsze kawalki,a brzoskwinie w gruba kostke.Wszystko wsypac do naczynia,w ktorym bedziemy piec.Posolic,oproszamy pieprzem i papryka,dodac zgnieciony,obrany czosnek i pokrojona cieniutko cebule oraz tymianek.Dobrze jest calosc przemieszac z przyprawami .Na koncu mocno skropic oliwa.Wlozyc do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut.Cukinia powinna pozostac al dente.Przed

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bigos polski-najlepszy 183

gboczek okolo- 300 gkielbasa slaska-4 kawalkigarsc grzybow suszonych2 lyzki smalcu ze skwarkami sol,pieprzkilka listkow laurowych6-8 ziaren ziela angielskiego5-6 ziaren jalowcaziarna pieprzu czarnegodo przyprawienia miesa:papryka slodka,majer,olej2 lyzki koncentratu pomidorowegoWykonanie:Grzyby wczesniej namoczyc przez noc ,jesli tuz przed przygotowywaniem to w goracej wodzie.Miesa umyc,osuszyc,natrzec olejem i sola.Polowe miesa oproszyc papryka,druga czesc natrzec

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ziemniaki pieczone z piekarnika 649

malych odstepach .Lyzka ulatwia nam to zadanie,bo dzieki niej nie przetniemy ziemniaka na wylot.Ziemniaki ukladamy na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.Kadego smarujemy oliwa lub olejem i posypujemy slodka papryka i rozmarynemPieczemy okolo 45 minut,az do zrumienienia ( gora-dol ,bez termoobiegu).Ziemniaki wkladamy do nagrzanego uprzednio piekarnika.Do upieczonych ziemniakow podac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Golonka gotowana w warzywach 226

tłuszczu zawartego w golonce?Składniki:1 spora tylna golonka3 marchewki1 pietruszka1/2 seleraporkilka gałązek lubczyku-opcjonalnie3 liście laurowe10-15 ziarenek czarnego pieprzu6-8 ziarenek ziela angielskiego2-3 goździki czerwona słodka papryka w proszkususzony majeraneksólWYKONANIE: golonke dokladnie umyc,pozbawic szczeciny i wymoczyc w zimnej wodzie przez okolo 30 minutprzygotowac do gotowania duzy garnek,tak by w czasie gotowania cala golonka byla

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Klopsiki z dorsza pieczone w piekarniku z sosem kaparowym 178

warzywnego i zaprawic 150 ml smietany kremowki.Do 50 ml kremowki dodac 1 lyzeczke maki,rozmieszac,wlac do sosu,zamieszac i zagotowac.Doprawic sola do smaku,dodac szczypte cukru,odrobine czerwonej papryki i sok z cytryny.podawac klopsiki bezposrednio po upieczeniu z ostrym sosem kaparowym z ulubiona salatka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem dyniowo-pomidorowa 170

grzankami z domowego chleba orkiszowego,bez zabielania mlekiem.Skladniki na 4 porcje:dynia Hokkaido 500-600 g2-3 pomidory1 cebula1-2 zabki czosnku600-700 ml bulionu warzywnego sol,pieprzgalka muszkatalowawedzona papryka-opcjonalnie solidna szczypta cukru4 kromki pieczywa2-3 lyzki masla ghee Wykonanie:cebule i czosnek obrac,pokroic i zeszklic na lyzce masla gheedynie pokroic ,wypestkowac.Pokroic w kostke.Hokkaido nie obieramy ze skorki.Dorzucic(...)minutkromki chleba pozbawione skorek pokroic w kostke i zrumienic na 1 lyzka masla gheezupe zblendowac na gladki krem.Przyprawic sola,pieprzem,galka muszkatalowa,dodac szczypte cukru,ewentualnie wedzona papryka w proszkupodawac z grzankami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Warzywa z piekarnika - dietetycznie 210

Warzywa pieczone z piekarnika to łatwy sposób na przygotowanie lekkiego obiadu.Smakują wyśmienicie same,mogą stanowić rownież idealny dodatek do mięsa lub ryby.Ten sposób przygotowania warzyw

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Boczek długo pieczony 184

godzinę. Naczynie żaroodporne na dnie posmarować masłem. Cebule obrać, umyć i pokroić w grubą kostkę. Połowę cebuli wysypać na dno naczynia żaroodpornego, położyć na nią boczek. Potem posypać boczek papryką i majerankiem oraz resztą cebuli. Naczynie przykryć pokrywką i wstawić do zimnego piekarnika. Boczek piec 3,5 godziny w temperaturze 140 stopni. Po upieczeniu zdjąć pokrywkę i wystudzić boczek

Ewa w kuchni
Klopsocukinia 160

nazwa jest nietypowa ale pewnie do zapamiętania, prawda ?składniki na jedną cukinię1 cukinia ( o długości około 25 cm )150 g mięsa wieprzowego1 mała cebula2 łyżki pokrojonej w kostkę papryki ( kolor dowolny, u mnie zielona )2 łyżki pokrojonego w kostkę pomidorasól do smakupieprz kolorowy do smakuchili do smakuczosnek granulowany do smakuCukinię umyć, ściąć końcówki i za pomocą kulkownicy delikatnie wydrążyć gniazdo(...)nasienne. Mięso umyć, cebulę obrać i umyć i umieścić w rozdrabniaczu a potem posiekać jak najdrobniej. Masę mięsną wyjąć z rozdrabniacza i przełożyć do miseczki. Dodać pokrojoną paprykę i pomidora oraz przyprawy do smaku i wymieszać masę dodając jedną łyżkę wody. Farszem napełnić cukinię dociskając farsz, potem cukinię zawinąć w folię spożywczą. Mocno związać końce i włożyć pakunek do garnka

Ewa w kuchni
Paprykowe faszerowane miseczki 153

dziś piątek ale jakoś nie bardzo przywiązuje do tego wagi, że w piątek ma być ryba. Tak więc dziś coś dla takich osób jak ja. A zrobiłam na obiad papryki faszerowane bo bardzo je lubimy. Udało mi się tanio kupić więc była okazja do ich przyrządzenia. Było pysznie i jeszcze trochę zostało na kolację. Swoją drogą to bardzo lubię takie

Ewa w kuchni