papryka w occie - 3457 przepisów (strona:187/231)

3 przepisy na szybkie obiady do pracy na bazie kaszy 183

oliwy, np. Monini Gran Fruttato 1 łyżka miodu 2 łyżki tahiny, domowej lub ze sklepu sól i pieprz do smaku Przygotowanie sałatki wieloziarnistej: W misce wymieszaj kaszę z pomidorkami, papryką, ziołami, pestkami granatu, ciecierzycą oraz serem feta.  W małej miseczce wymieszaj sok z cytryny, oliwę, miód i tahinę. Dodaj trochę soli i pieprzu. Możesz od razu polać sałatkę dressingiem(...)tymianku 2 łyżki oliwy sól i i pieprz do smaku 1 opakowanie Monini Rice & More 90 sek. Włoski orkisz, soczewica & brązowy ryż 4 łyżki wody 1 łyżka octu balsamicznego opcjonalnie 2 łyżki tartego parmezanu do podania garść posiekanej natki pietruszki do podania Przygotowanie błyskawicznego kaszotto: W misie robota kuchennego z nożem w kształcie litery S umieść cebulę, czosnek

Chilli Czosnek i Oliwa
Sos tatarski 195

swoim rodzinnym gronie wielu zwolenników na ten charakterystyczny zimny sos z dodatkiem marynowanych w occie warzyw. Już zawitał wcześniej na moim blogu, ale mam w głowie kilka przepisów - w zależności jakie są przekąski, kto co lubi, urozmaicam ilości i przyprawy. Choć sporządza się go jedynie na bazie majonezu z dodatkiem drobno posiekanych warzyw marynowanych, dobrze doprawiony ziołami, ten przepis będzie(...)przygotowuję go do uzupełnienia innych sosów: pomidorowego i ajoli - stanowią razem trio, czasem z bonusem ajvaru jak mamy więcej gości. Coś innego? Zamiast ogórków konserwowych dodajcie kiszone, albo marynowaną paprykę i marynowaną cebulkę. Składniki: 5 łyżek z "górką" dobrego majonezu 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 5 ogórków konserwowych 1 mniejsza cebulka sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia Sposób przygotowania: majonez

Zasmakuj Kuchni
Fit hamburgey z kurczakiem i salsą mango/ chutney z cebuli 263

sól i pieprz łyżka oliwy z oliwek Cebulę kroimy w piórka, smażymy na patelni na łyżce oliwy z oliwek przez 10-15 minut. Po tym czasie dodajemy cukier i ocet balsamiczny. Dusimy jeszcze 5-6 minut. Jeśli jest taka konieczność dodajemy łyżkę lub dwie wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do miseczki. Mango obieramy i drobno siekamy. Wkładamy do garnka(...)patelnię grillową i smażymy kotlety po 3-4 minuty z każdej strony. Bułki grillujemy na patelni lub nie (wedle uznania). Na jednej części bułki układamy sałatę, pomidora i pokrojone papryki. Następnie kładziemy grillowanego kotleta i w zależności od upodobań salsę z mango lub chutney z cebuli. Delektujemy się smakiem zdrowych hamburgerów! Gotowe

Mango Papaja
Pieczony patison z nadzieniem serowym 140

zbyt popularne. Może się mylę, ale chyba tylko niewielka garstka osób wykorzystuje je w kuchni. Pieczony patison z nadzieniem serowym Moja mama, kiedy jeszcze byłam dzieckiem, marynowała patisona w occie. Wkładała go do słoika i w zimie był jak znalazł jako dodatek do obiadu. Teraz nawet ona już nie robi żadnych przetworów z niego. Znalazłam dzisiaj dorodnego patisona w ogródku(...)dowolnego sera żółtego Patisona umyć, wydrążyć pestki. Włożyć do piekarnika na 40 minut 180 stopni Celsjusza. Podpiec. W miseczce wymieszać tarty ser żółty, ser brie, przeciśnięty przez praskę czosnek,paprykę chili, tymianek. Po upływie 40 minut wyjąć podpieczonego patisona, włożyć serowe nadzienie. Kontynuować podpiekanie przez kolejne 20minut. Podawać samego z krakersami bądź jako dodatek. Pieczony patison z nadzieniem serowym Smacznego

mecooks
Pieczony patison z nadzieniem serowym 116

zbyt popularne. Może się mylę, ale chyba tylko niewielka garstka osób wykorzystuje je w kuchni. Pieczony patison z nadzieniem serowym Moja mama, kiedy jeszcze byłam dzieckiem, marynowała patisona w occie. Wkładała go do słoika i w zimie był jak znalazł jako dodatek do obiadu. Teraz nawet ona już nie robi żadnych przetworów z niego. Znalazłam dzisiaj dorodnego patisona w ogródku(...)dowolnego sera żółtego Patisona umyć, wydrążyć pestki. Włożyć do piekarnika na 40 minut 180 stopni Celsjusza. Podpiec. W miseczce wymieszać tarty ser żółty, ser brie, przeciśnięty przez praskę czosnek,paprykę chili, tymianek. Po upływie 40 minut wyjąć podpieczonego patisona, włożyć serowe nadzienie. Kontynuować podpiekanie przez kolejne 20minut. Podawać samego z krakersami bądź jako dodatek. Pieczony patison z nadzieniem serowym Smacznego

mecooks
DOMOWY MAJONEZ 118

świeżo mielony biały lub czarny pieprz do smaku 1 łyżeczka angielskiej musztardy w proszku 300ml oleju arachidowego lub lekkiej oliwy z oliwek (nie extra virgin) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Żółtka , ocet winny, sól, pieprz i musztardę umieszczamy w misce - całość ubijamy trzepaczką, aż wszystkie składniki dokładnie połączą się tworząc gładką i kremową masę. Krok 2. Na czubek małej łyżeczki nabieramy odrobinę(...)ewentualnie doprawiamy do smaku. MAJONEZ CZOSNKOWY: Obieramy 3-4 duże ząbki czosnku i blanszujemy je przez chwilę we wrzątku, następnie rozgniatamy i mieszamy z gotowym majonezem. MAJONEZ Z CZERWONĄ PAPRYKĄ: 2 drobno pokrojone papryki czerwone wrzucamy na patelnię z 4-5 łyżkami oliwy, podgrzewamy, aż zaczną skwierczeć. Dodajemy gałązkę tymianku i estragonu, powoli gotujemy przez 10 minut, od czasu

Moja Książka Kucharska
Trzy chińskie sosy, które mnie ratują, gdy mam ochotę na noodle 240

dużo. Jeden 250g stek wystarczy na 4 porcje. Jeśli robimy danie dla 2 osób, przekrójmy mięso na pół i zamróźmy jeden kawałek do następnego gotowania. Warzywa - marchewka, czerwona cebula, papryka, brokuły to popularne warzywa, które dostaniemy w każdym sklepie. Jeśli przygotowanie dania planujemy wcześniej, możemy poszukać w sklepie kiełków fasoli mung lub grzybów shitake. Warto też mieć w zamrażalce awaryjne(...)składniki w kubeczku, żeby potem tylko wlać całość na patelnię. Podane proporcje podaję dla dania dla 2 osób. Sos podstawowy 4 łyżki wody 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżka cukru 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku Sos słodko-ostry 4 łyżki wody 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu 1/2 czerwonej papryczki

W kuchni wieczorem
Zaskocz bliskich 208

część dania przygotuj dość duże piersi z kurczaka , tak by się dobrze zwijały w roladki. Pokrój w cienkie plastry, lekko ubij i przypraw wedle uznania (ja użyłam soli, pieprzu, papryki i chilli). Odstaw do lodówki na czas przygotowania reszty składników. Przygotuj suszone pomidory w oleju, czosnek marynowany w curry i ser camembert, pokrój wszystko w cienkie paski. Na każdy plaster(...)niebieską pleśnią. Rukole po umyciu i osuszeniu nałóż na przygotowany talerz, nałóż kilka plastrów gruszki, pomidory suszone, posyp serem i polej odrobiną sosu [3 łyżki oliwy bądź dobrego oleju, ocet balsamiczny, łyżeczka miodu, ząbek czosnku, gruboziarnista sól (sól najpierw rozpuść z octem, następnie dodaj resztę składników - inaczej sól się nie rozpuści) wymieszaj wszystko w małym słoiku, energicznie potrząsając]. Tak przygotowane

Gotuj z Natką
Irańska ryba smażona 181

Pomysł na taką rybę..a dokładniej panierkę z dodatkiem kurkumy i curry podpatrzyłam tutaj. 80 dag filetów 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczki ostrej papryki  1 łyżeczka curry  1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu olej Filety (świeże lub rozmrożone) osuszyć papierowym ręcznikiem. Wymieszać mąkę z przyprawami i obtoczyć w niej kawałki ryby. Smażyć na złoty(...)przewodzenie sygnałów nerwowych i prowadzi do Alzhaimera.Zastosowanie w kuchni:•    Z kurkumy powstaje barwnik, nazywany kurkuminą. Stosuje się go do barwienia ryżu, makaronu i warzyw konserwowanych w occie.•    Kurkumy używa się do przyprawiania sosów i potraw z drobiu.•    Co ciekawe, kurkumą można „oszukiwać szafran”, co zauważył słynny podróżnik Marco Polo. Kurkuma kolorem

Moje domowe kucharzenie
fasolka po bretońsku 162

potrawy. Dodaje to troszkę kleju. Pod koniec gotowania przed dodaniem pomidorów, wyciągam ją. Oczywiście w domu nie wyrzucamy czegoś takiego - zjadamy  ze smakiem z kilkoma kroplami octu. Wrzucam trzy liście, pięć ziarenek i nie solę. Nie solę, ponieważ kiełbasa i boczek mają w sobie tyle soli, że bezpiecznie doprawiać jest na samym końcu. Nie dodaję marchewki ani cebuli. Widziałam(...)gotowana łopatka, szynka ok. 40-50 dkg * wody ok 3 l * liść laurowy, ziele angielskie * 2-3 łyżki smalcu bądź stopionej słoninki * 2 łyżki mąki * przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i łagodna, majeranek Jak już się wszystko  gotuje i fasola jest na wpół miękka, dolewam swojskiego przecieru z pomidorów. Na taką ilość  to 700 ml plus koncentrat pomidorowy

Pieprzyć z Fantazją
Carpaccio z buraka z marynowanymi rydzami i oliwą truflową 249

Wiem , wiem.... Możecie już mieć dosyć moich wariacji na temat carpaccio z buraka. Ja jednak jestem od niego uzależniona i kolejne kombinacje to dla mnie czysta

Jemy Pijemy
Sałatka z pieczonych buraków z cebulą i olejem z ostropestu 157

Uwielbiam buraki, dlatego często podaję je do obiadu na różne sposoby, np.: na ciepło (moje ulubione), z majonezem , z kapustą , czy z papryką . Lubię także i te! Idealnie sprawdzą się jako dodatek do drugiego dania oraz samoistna przekąska. Przeważnie, jeśli robię świeże sałatki (czyli nie do słoików) to używam buraków pieczonych , które zachowują swój smak oraz mnóstwo witamin - w odróżnieniu(...)cechuje się działaniem przeciwzapalnym. Samo zdrowie. Polecam! 4 upieczone buraki (tu zerknijcie na przepis - klik )  1 cebula 2-3 łyżki oleju z ostropestu   1-2 łyżeczki octu balsamicznego/soku z cytryny cukier/miód sól, pieprz Upieczone buraki należy obrać i pokroić w kostkę, a cebulę drobno posiekać. Całość wymieszać z olejem i doprawić do smaku za pomocą octu/soku

Di gotuje
Sałatka z ogórków w curry 164

szklanki octu 10%    -1/2 szklanki cukru -3 łyżeczki soli -3 łyżeczki curry Przyprawy: -całe łodygi selera wraz z liśćmi -ziarna gorczycy -cebula ​Wodę zagotować z octem, solą, cukrem i curry. Umyte ogórki pokroić w ćwiartki. Cebulę obrać, pokroić w plastry. Słoiki wyparzyć, na dno położyć po całej łodydze selera, kilka ziaren gorczycy i plaster cebuli. Ułożyć ciasno(...)sama zalewą można zalać sałatkę z ogórków. Obrane ogórki kroimy w plastry. Na dno słoika układamy kawałek łodygi selera, kilka ziaren gorczycy, pokrojoną młodą główkę cebuli, kilka pasków papryki żółtej  i czerwonej. zalewamy zalewą i pasteryzujemy 5 minut od zagotowania

Kulinarne przemyslenia
7 pysznych sposobów na śledzie 1136

ostro, sałatki z różnymi dodatkami. Na pewno znajdziecie coś dla siebie. Jak dla mnie najsmaczniejsze są śledzie z pieczarkami, ze śmietaną i chrzanem i w occie :) 1. Śledzie w occie - to taki śledziowy klasyk, który w mniej lub bardziej ostrej wersji występuje w wielu domach. Moja propozycja to śledzie niezbyt octowe, łagodne, z delikatną goździkową nutą. Przepis znajdziecie tutaj KLIK(...)gałką muszkatołową i miodem. Są delikatnie słodkie, ale zachowują również swoją słoność dzięki podsmażonej cebulce i przyprawom. Polecam ten przepis KLIK (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 5. Sałatka śledziowa z papryką - bardzo smaczna sałatka, w której śledzie są pokrojone w kostkę mniejszą lub większą, zależy od upodobań. Ze świeżą papryką, serem żółtym i świeżą natką pietruszki. Do tej sałatki idealnie pasuje majonez

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Gołąbki z czerwonej kapusty, kiełbasy i bułek - kuchnia śląska. 137

ząbek czosnku sól i pieprz do smaku bułka tarta kawałek boczku woda i 3 łyżki octu do gotowania kapusty Z kapusty wycinamy głąb i gotujemy ją w wodzie z octem, aż liście zmiękną. Muszę powiedzieć, że kapusta kapuście nierówna i zależy na jaką odmianę trafimy. Jedna ugotuje się szybko, inna zaś potrzebuje godziny. Bułki namaczamy w wodzie, kiełbasę kroimy(...)podajemy ze skwarkami. Dodatki mogą być przeróżne, ja chciałam być najbliżej oryginału,  dlatego nic więcej nie dodawałam, a z zieloną natką na pewno pięknie by się komponowała czerwona papryka

Dieta moja pasja

Proponowane wyszukiwania