papryka w occie - 3457 przepisów (strona:190/231)

NAJLEPSZA MARYNATA DO KARKÓWKI Z GRILLA 253

karkówki uwieńczone sukcesem. Od jakiegoś czasu nie dawała mi spokoju marynata właśnie do karkówki. Kiedyś szłam trochę na łatwiznę, kupowałam przyprawę grillową zwykłą i/lub ziołową, dodawałam czosnek, oliwę, skrapiałam octem winnym i odstawiałam. Taka karkówka była bardzo smaczna, ale to nie było to czego bym oczekiwała, zawsze pozostawał pewien niedosyt. Tak szczerze to nie dawała mi spokoju ta przyprawa(...)Mięso najlepiej zamarynować dzień, a jeszcze lepiej dwa dni przed grillowaniem. Składniki: - 2-2,5 mięsa z karkówki - 10 łyżek oleju (np. rzepakowego) - 1 łyżka majeranku - 1 łyżeczka ostrej papryki - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 1 łyżeczka soli himalajskiej - 1 łyżeczka ziół prowansalskich - 1 łyżeczka tymianku - 1/3 słoika ostrej musztardy (u mnie z Kcyńskich musztarda Pałucka) - 1/3 główki czosnku Można także

Smaczne Zdrowe
Czas na cebulki. Tapas. 162

przynajmniej 8-12 rodzajów tapas . W północnej Hiszpanii nazywane są często pinchos , od wykałaczki, na którą nadziane są przekąski. Do najpopularniejszych tapas należą oliwki nadziewane anchois lub czerwoną papryką; patatas bravas , czyli smażone cząstki ziemniaków podawane z ostrym sosem pomidorowym; chorizo al vino - kiełbasa chorizo gotowana w czerwonym winie; pierożki empanadillas (pokazywałam je w tym i tym poście - klik); krążki(...)tapas.     PIECZONE CEBULE /na 4 porcje/  4 czerwone cebule 4 gałązki rozmarynu 3-4 ząbki czosnku Na sos 30 ml oliwy z oliwek 1-2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka ciemnego cukru 2 łyżki czerwonego octu winnego 1 szklanka bulionu warzywnego świeżo mielony pieprz Cebule obrać ze skórki. Przy pomocy ostrego noża odciąć spodnią część cebuli

KUCHARNIA
Kapuśniak rozgrzewający 148

Natka pietruszki – 1 por – 1 duża cebula – Łyżka masła – pół szklanki białego wina – Kilka ziemniaków – 1-2 garści kaczy pęczak – Sól, pieprz, papryka słodka, opcjonalnie kminek/ kmin rzymski, pieprz cayenne, imbir suszony   Żeberka pokroić w paski, zagotować w dużym garnku**, zszumować. W międzyczasie na maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę. Gdy będzie złota(...)miękkości kapusty. Dodać przepłukany pęczak i jeszcze podgotować, aż będzie odpowiedni. Kapuśniak zasadniczo najlepszy jest na drugi dzień. * kapusta kiszona i kwaszona to nie to samo. Kwaszona jest podprawiana octem (taka najczęściej jest w woreczkach), kiszona jest produktem naturalnym i jest zdecydowanie lepsza. ** mięso wrzucone do zimnej wody (i tak tutaj należy to zrobić) oddaje smak wywarowi. Mięso wrzucane

Pociąg Do Kuchni
WIEPRZOWINA W CHRUPIĄCYM CIEŚCIE ZE SŁODKIM SOSEM CHILI 160

Polędwiczki wieprzowe to mięso, które można przyrządzić na wiele sposób i zawsze smakują iście królewsko. Dziś mam dla Was kolejny przepis inspirowany kuchnią chińska i tajską

Ostra na Słodko
Kmichi jeon i marchew po koreańsku 151

dalszej części wpisu), którą robi się bardzo prosto. Najprostszy sposób, to wymieszać poszatkowaną kapustę pekińską z sosem sojowym i ostrą papryką, a niektórzy mieszają tylko z papryką. Zamknąć w słoikach i czekać, aż będzie kwaśna. Nie tak dawno temu, bo pod koniec XIX wieku, kiedy w Korei nie żyło się najlepiej część jej ludności wyemigrowała na tereny, które były wtedy(...)koreańsku. Potrawa ta na dobre zadomowiła się w kuchni byłego ZSRR, o czym nie raz się przekonałem :) Składniki: - kimchi (lub ogórki kiszone jeśli robimy w rosyjskiej wersjii) - mąka - marchewki - ocet  - chilli Wykonanie: Kimchi mieszamy z mąką i dodajemy trochę wody, aby powstało nam jednolite gęste ciasto. Formujemy placki i smażymy na patelni z dwóch stron. Marchewkę trzemy na tarce

Kryzysowa Książka Kucharska
Sałatka Caprese z ormiańskim serem czanach 231

strumieniem od opisu tych pyszności ;-D) i oczywiście po raz kolejny nie zawiodłam się. Mięciutka karkówka i boczek - grillowane, podane z chrupiącymi ogórkami kiszonymi, cebulą z pietruszką i cudowną papryką i pieczarkami z grilla - jakie to było pyszne!!! A na domiar tych pyszności podano nam ormiański chleb lawasz - jadłam po raz pierwszy i mój zachwyt sięgną zenitu. Ale to jeszcze(...)zdjęcia potraw dziękuję Oksanie Bar Anuszik ul Paderewskiego 6 (oś Czechów) Lublin Caprese z ormiańskim serem czanach Składniki 1 duży pomidor odmiany lima ok 6 grubych plastrów sera czanach ocet winny biały oliwa 4 duże listki bazylii kilka gałązek majeranku i oregano pół łyżeczki igiełek tymianku odrobina szczypiorku ząbek czosnku Do dzieła!!! Pomidora kroimy w dość grube plastry. Do rozdrabniacza

sierotka maRysia w kuchni
Pieczona Szynka z Sosem Musztardowo-Chrzanowym z Żurawiną, Puree Ziemniaczane z wasabi i Śliwki w Zalewie Słodko-Kwaśnej 224

gdzie można nabyć produkt. Szynka: 1100 g szynki wieprzowej 1 płaska łyżeczka soli peklowej 1/4 łyżeczki papryki chili mielonej  1 płaska łyżeczka młotkowanego pieprzu z kolendrą 1 łyżka papryki słodkiej mielonej Skworcu 2 łyżki majeranku suszonego Skworcu 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego Skworcu Mięso umyłam w zimnej wodzie. Osuszyłam ręcznikiem papierowym. Przyprawy wsypałam do małej miseczki. Czosnek(...)mikserem zmiksowałam razem z masłem i chrzanem wasabi na jednolitą masę.  SOS MUSZTARDOWO =CHRZANOWY Z ŻURAWINĄ: 2 łyżki musztardy (ja użyłam  musztardę z oliwą z oliwek i octem balsamicznym BRAVA 4 łyżki Chrzanu z Żurawiną ETERNO 1 łyżka syropu klonowego  Skworcu 2 łyżki masła 2 łyżki śmietany 18% 1/2 łyżeczki soli świeżo zmielony pieprz W rondelku

Blondynka Gotuje
Szynka Pieczona z Sosem Musztardowo-Chrzanowym z Żurawiną, Puree Ziemniaczane z wasabi i Śliwki w Zalewie Słodko-Kwaśnej 173

gdzie można nabyć produkt. Szynka: 1100 g szynki wieprzowej 1 płaska łyżeczka soli peklowej 1/4 łyżeczki papryki chili mielonej  1 płaska łyżeczka młotkowanego pieprzu z kolendrą 1 łyżka papryki słodkiej mielonej Skworcu 2 łyżki majeranku suszonego Skworcu 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego Skworcu Mięso umyłam w zimnej wodzie. Osuszyłam ręcznikiem papierowym. Przyprawy wsypałam do małej miseczki. Czosnek(...)mikserem zmiksowałam razem z masłem i chrzanem wasabi na jednolitą masę.  SOS MUSZTARDOWO =CHRZANOWY Z ŻURAWINĄ: 2 łyżki musztardy (ja użyłam  musztardę z oliwą z oliwek i octem balsamicznym BRAVA 4 łyżki Chrzanu z Żurawiną ETERNO 1 łyżka syropu klonowego  Skworcu 2 łyżki masła 2 łyżki śmietany 18% 1/2 łyżeczki soli świeżo zmielony pieprz W rondelku

Blondynka Gotuje
Śledzie z suszonymi pomidorami 198

Śledzie z suszonymi pomidorami z dodatkiem orzechów to ciekawa alternatywa do tradycyjnych śledzi w oleju. Przygotowujemy je równie szybko, a mają oryginalny, niepowtarzalny smak. Jest to

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Babciny królik i duszona marchewka 188

polędwiczki i żeberka - te ostatnie są niepotrzebne do tego dania, możemy ich użyć do przygotowania np. zupy. Tak przygotowane mięso polewamy sokiem z cytryny, nacieramy solą, pieprzem i słodką papryką (ja dodałam jeszcze szczyptę chilli). Obkładamy plasterkami czosnku, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy(...)duszoną marchewką (przepis poniżej). Smacznego! :) Duszona marchewka na 3-4 osób: 250 obranej i pokrojonej w kostkę marchewki 3 czubate łyżeczki cukru 1 łyżka masła szczypta soli 1 łyżeczka octu winnego 1/2 łyżeczki mąki + 1 łyżka wody CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Marchewkę umieszczamy w garnku z masłem, posypujemy solą i cukrem, wlewamy 3/4 szklanki wody

My Culinary Art
Mango-Chili-Miód (Chutney) 127

prawdziwy czas na chutney dopiero nadchodzi! Przecież dopiero "kiedy sierpień dojrzewa na drzewach" mamy największy wybór przeróżnych odmian śliwek, jabłek i gruszek, mango i jabłek, pomidorów i papryki.  Oczywiście chutney możemy robić z takich warzyw i owoców i ich kombinacji jakie tylko przyjdą nam do głowy, ale ja dziś proponuję najpopularniejszy chyba rodzaj tego gęstego sosu - z mango(...)mnie kukurydziany) 1 ząbek czosnku kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego 1 mała papryczka chili sok z jednej pomarańczy 4 łyżki miodu 1 łyżka sosu sojowego 40-50 ml białego octu winnego 1 łyżka świeżo zmielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku  Cebulę obieram, kroję w kostkę, poddusić i zeszklić na oleju, dorzucić drobno posiekany czosnek i imbir, poddusić

Kuchnia Prezydentowej
Przepisy z cukinią w roli głównej 201

cały czas mieszając, smażymy przez około 4 minuty aż lekko się zeszkli. Zestawiamy z ognia i studzimy. Zioła rwiemy palcami na niezbyt drobne kawałki i mieszamy z oliwą, octem, solą oraz pieprzem. Fetę kroimy w kostkę o boku 1 centymetra. Warzywa przekładamy do miski, zalewamy sosem i mieszamy. Dodajemy fetę i delikatnie mieszamy. Sprawdź co jeszcze można przygotować z wykorzystaniem(...)młodych cukinii, 1 łyżki soli, 1 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu, 1 łyżeczki cukru trzcinowego, 1 łyżeczki granulowanego czosnku, 1 łyżeczki suszonego tymianku, 1 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżki wędzonej papryki, 2 łyżeczek pikantnej papryki, 3 łyżek oleju. Cukinię myjemy, przekrawamy na pół i delikatnie nacinamy. W misce mieszamy przyprawy z olejem i nacieramy nimi cukinię. Zostawiamy na około 30 minut

Tradycyjna Kuchnia
3 proste sałatki makaronowe do pracy 2587

tuńczykiem Składniki / dla 2 osób: 150 g makaronu kokardki 150 g fasolki szparagowej (u mnie mrożona) sos: 1 mały lub 1/2 większego ząbka czosnku, 1,5 łyżki białego octu winnego, sól, pieprz, 4 łyżki oliwy 10 pomidorków koktajlowych 10-12 dowolnych oliwek (ja użyłam dużych, zielonych oliwek, z których usunęłam pestkę, następnie pokroiłam na małe kawałki) 3 duże garści paczkowanej(...)czosnku, szczypta soli i pieprzu, oliwa - 4-5 łyżek - do uzyskania rzadkiej konsystencji, można też dodać do sosu trochę zimnej wody 1 puszka białej fasoli lub ciecierzycy 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę 2 łodygi selera naciowego, pokrojony na plasterki 8 pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki 2 duże garści szpinaku baby Przygotowanie sałatki makaronowej z białą fasolą: Makaron ugotuj

Chilli Czosnek i Oliwa
Tapenada (pasta z oliwek) wg Aleex 134

chłodną noc, przepyszny, gorący bulion z tortellini z farszem mięsnym i Grana Padano, niezwykle aromatyczna i wyrazista w smaku pasta all’amatriciana z sosem pomidorowym, boczkiem, czosnkiem i ostrą papryką oraz gorąca herbata. Jednak najbardziej zapamiętałam z tej nocy przystawkę, którą dostałyśmy w ramach oczekiwania na posiłek. Była to cudownie smakująca tapenada z gorącymi, chrupiącymi bułeczkami. Tę znakomitą pastę(...)czarnych oliwek bez pestek • 40 ml oliwy z oliwek extra virgin • 1 mały ząbek czosnku • ½ ostrej papryczki lub chili w płatkach • 1 łyżeczka natki pietruszki • ½ - 1 łyżeczki octu balsamicznego • sól himalajska Grzanki: • bagietka z czarnymi oliwkami • masło • starty parmezan Sposób przygotowania: 1. Oliwki odsączyć z zalewy, przełożyć do miseczki. Jeśli są z pestkami, pestki trzeba usunąć. 2. Dodać ząbek czosnku

W mojej kuchni
Leczo warzywne z kiełbasą i boczkiem 182

dodatku tłuszczu przesmaż na rumiano boczek. Gdy tłuszczyk się pojawi, a boczek nabierze ładnego koloru dodaj pokrojoną w cienkie plastry kiełbasę oraz posiekaną w drobne piórka cebulę, przypraw papryką słodką, ostrą, suszonym czosnkiem, majerankiem i lubczykiem. Dzięki temu zyskają pięknego aromatu. Można dodać przyprawy już do gotowego leczo, jednak gdy dodamy je podczas smażenia mięsa czy warzyw od razu(...)skład bez zbędnych składników. Zawierają tylko to co potrzebne: wybrane warzywo, wodę i sól. Delikatne, smaczne i warzywne:) Poniżej zdjęcie produktów - polecam!:) Firma produkuje rozmaite przetwory warzywne, owocowe, ketchupy, octy. Mają wiele do zaoferowania i z pewnością nie raz w swojej kuchni użyję ich produktów:)   KROK 4: Połącz warzywa z patelni z leczo znajdującym się w garnku, dodaj całe

Zasmakuj Kuchni
Okrasa łamie przepisy: Wielkopolskie potrawy jednogarnkowe (odc. 152) 390

skwarkami. Na tę samą patelnię wylewamy przecier pomidorowy, można też użyć passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki, doprawiamy zielem angielskim, liśćmi laurowymi, mielonym kminem rzymskim, słodką i ostrą mieloną papryką i miodem. Redukujemy na wolnym ogniu 10 – 15 minut. Przelewamy do mięsa, uzupełniamy wodą, tak by płyn przykrył powierzchnię mięsa, dorzucamy kapary i masło, przykrywamy i dusimy pod przykryciem przez(...)zmielonego łoju wołowego 150 g zmielonej łopatki wieprzowej 10 suszonych śliwek 1 jajko 1,5 szklanki kaszy pęczak 50 g masła 2 łyżki suszonej żurawiny 2 – 3 łyżki octu piwnego lub winnego 1 cytryna sól, grubo mielony pieprz, olej Sposób przygotowania: W dużym żaroodpornym naczyniu rozpuszczamy miód i przesmażmy do zeszklenia cebulę pokrojoną w kostkę i dwa posiekane ząbki czosnku

WojnaNaSmaki.pl

Proponowane wyszukiwania