panierka - 3500 przepisów (strona:55/234)

Kotlet schabowy panierowany. Tradycyjny schabowy 192

rozpryskiwaniem podczas rozbijania tłuczkiem. Kotlety doprawiłam solą i oprószyłam pieprzem z obu stron. Przełożyłam   na talerz, przykryłam folią i wstawiłam na 30 minut do lodówki.     Przygotowałam panierkę: Do miseczki wbiłam jajka. Rozkłóciłam widelcem. Na talerz wysypałam bułkę tartą.   Kotlety wyjęłam z lodówki. Na rozgrzaną patelnię wlałam tyle oleju, żeby jego poziom sięgał do połowy smażonych kotletów(...)najpierw w jajku a potem w bułce tartej. Trzeba pamiętać, żeby kotlety dokładnie zanurzyć w jajkach a potem dokładnie obtoczyć w bułce. Nie należy dociskać kotletów   ręką do panierki. Wszystko powinno samo przylgnąć do kotleta.     Kotlety należy smażyć zaraz po panierowaniu. Nie należy panierować kotletów i trzymać do smażenia na „potem”.   Na gorący tłuszcz wkładałam kolejno

Kuchnia u Krysi
Kotlety schabowe zapiekane pod pierzynką z pieczarek i sera 196

rozbijania tłuczkiem.   Rozbite tłuczkiem kotlety doprawiłam solą i oprószyłam pieprzem z obu stron. Przełożyłam   na talerz, przykryłam folią i wstawiłam na 30 minut do lodówki.   Przygotowałam panierkę: Do miseczki wbiłam jajka. Rozkłóciłam widelcem. Na talerz wysypałam bułkę tartą. Kotlety wyjęłam z lodówki. Na rozgrzaną patelnię wlałam tyle oleju, żeby jego poziom sięgał do połowy smażonych kotletów. Kotlety(...)jajku a potem w bułce tartej.   Trzeba pamiętać, żeby kotlety dokładnie zanurzyć w jajkach a potem dokładnie obtoczyć w bułce. Nie należy dociskać   ręką kotletów do panierki. Wszystko powinno samo przylgnąć do kotleta.   Kotlety smażyłam od razu na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron.     Po usmażeniu przełożyłam je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

Kuchnia u Krysi
Sznycle z indyka pod zieloną panierką 151

Wczoraj pokazałam wam zieloną panierkę. Dzisiaj możecie zobaczyć do czego jej użyłam, mianowicie do zapiekanych sznycli indyczych. Dzięki temu nudne mięso zyskało nowy wymiar, a szczególnie indycze, które jest jak dla mnie nijakie i często suche. Tym razem było pyszne, panierka z kozim serem dodała smaczku. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kotlety z łososia 206

ziemniakami i surówką colesław . Przepis na kotlety mielone z łososia. Składniki: świeży łosoś ok. 500 g 1 jajko posiekana natka pietruszki lub szczypiorek: 1 pęczek ok. 2/3 szkl. panierki panko lub bułka pszenna namoczona w mleku sól do smaku pieprz do smaku olej rzepakowego do smażenia: ok. 1 łyżka Jogurt czosnkowo-koperkowy: 2 ząbki czosnku 150 ml jogurtu 1 płaska(...)Posiekanego drobno łososia przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy pietruszkę, jajko i bułkę pszenną (namoczyć ją w mleku i odcisnąć), ja niestety bułki nie miałam, więc wykorzystałam panierkę panko. Dokładnie wszystko wyrabiamy ręką. Formujemy owalne kotlety i obtaczamy je lekko w mące z obu stron. Smażymy kotlety po ok. przez 2-3 min z każdej strony na patelni

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ROLADKI DROBIOWE ZE SZPINAKIEM 233

Soczyste i zgrabne roladki z kurczaka, otoczone chrupiącą panierką z bułki tartej i parmezanu. Podane na pysznym sosie pomidorowym, z aromatycznym szpinakiem w środku.  Całość pełna smaku, pięknie prezentuje się na stole. Aby lepiej zorganizować i ułatwić sobie pracę można przygotować roladki wieczorem i wstawić do lodówki, a następnego dnia lekko ocieplić w temperaturze pokojowej i usmażyć(...)parmezanem i  czarnym pieprzem. Smażymy na około 0,5 cm warstwie dobrze rozgrzanego oleju, po około 2-3 minuty z każdej strony (również boki) lub do uzyskania złocistej panierki. Odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy w całości lub pokrojone w plastry, z ciepłym sosem pomidorowym. Zapisz Zapisz

cool and minty
Nuggetsy z kalafiora 209

nuggetsów Potrzebujemy: pół średniej wielkości kalafiora 1 ząbek czosnku 3 łyżeczki płatków drożdżowych 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżka mąki pieprz, sól Panierka: płatki kukurydziane np. cornflakes (lub mąka kukurydziana) Przygotowanie: Potrzebną część kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy, rozgniatamy go widelcem (nie ugniatamy(...)czekamy aż trochę ostygnie. Do kalafiora dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, mąkę i resztę przypraw (bez soli). Wszystko dokładnie mieszamy. Na talerzu rozgniatamy płatki kukurydziane, które posłużą nam za panierkę. Uformowane nuggetsy obtaczamy w płatkach. Gotowe nuggetsy smażymy lub pieczemy w piekarniku ok. 30 min w 200*C - układamy je na blasze wysmarowanej olejem i pieczemy, aż się zarumienią

Bananowe Pole
Skrzydełka w zalewie octowej 135

dodatek do dania głównego. Ja je uwielbiam na zimno, lecz bez problemu dadzą się podgrzać. 1 kg skrzydełek z kurczaka 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz Panierka: 1 jajko bułka tarta Dodatkowo:  olej Zalewa: 3 szklanek wody 1/2 szklanki octu 2 łyżki ketchupu 1,5 łyżki soli 2,5 łyżki cukru 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe Skrzydełka ugotować w wodzie - z dodatkiem listków laurowych, ziela angielskiego, soli i pieprzu. Mięso obsmażyć w panierce z jajka i bułki tartej. Następnie całość przełożyć do miski i zalać gorącą zalewą. (Wszystkie składniki zalewy wymieszać i zagotować - z cebulą pokrojoną w talarki oraz posiekanym czosnkiem.) Po ostudzeniu całość włożyć do lodówki. Potrawę przygotować

Di gotuje
Hot dog ze szparagami panierowanymi w panko, mozzarellą z sałatką z pomidorów i brzoskwini z rukolą i świeżymi ziołami 274

Tesco - gdzie czeka na Was więcej zdjęć i porad stylizacyjnych - jak i dlaczego podaliśmy je w takiej formie! Składniki: 1 bagietka, 1 mozzarella buffala, 1 pęczek zielonych szparagów, zmielona panierka panko, 1 jajko, mąka, olej do smażenia, szczypior, świeża bazylia, rukola Sos: 2-3 łyżeczki pesto bazyliowego, 2 łyżki majonezu, 6 łyżek jogurtu naturalnego, Sałatka: ok. 350 g kolorowych pomidorków(...)Zielone szparagi należy umyć, osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego i odłamać zdrewniałe końcówki. Następnie szparagi należy obtoczyć w mące i zamoczyć w roztrzepanym jajku z odrobiną solą i pieprzu. Panierkę panko przesyp na talerz i obtocz w niej szparagi, które następnie smaż w głębokim tłuszczu do ładnego zarumienienia. Tak usmażone szparagi należy wyłożyć na talerz z ręcznikiem kuchennym w celu

Plate of Joy
Dorsz w panko 152

Pewnie już parę razy na moim blogu spotkaliście się z produktem "Panko". Ale jeśli ktoś nie pamięta to przypominam, że panko - japońska panierka pszenno-drożdżowa w formie dużych chropowatych płatków, które poprzez swoją fakturę sprawiają, że jest ona delikatniejsza i znacznie dłużej pozostaje chrupiąca, niż typowa panierka z bułki tartej. Jest doskonała do smażenia w głębokim oleju

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kurczak pieczony w panierce 151

dłuższego czasu staram się unikać smażenia mięsa w panierce, dlatego dzisiaj chciałam zaproponować kurczaka pieczonego w panierce. Danie bardzo proste, smaczne, a co najważniejsze, nie nasiąknięte tłuszczem. Naprawdę polecam. Składniki: 4 nogi z kurczaka lub 8 pałeczek 3-4 łyżki oliwy 1 łyżeczka suszonego oregano pół łyżeczki suszonej bazylii pół łyżeczki suszonego majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej

kuchnia doski
Woll Saphir Lite Induction – recenzja nadzwyczajnej patelni 152

danie jednogarnkowe, które w normalnych warunkach potrzebowałoby przynajmniej dwóch osobnych naczyń i dość sporo czasu. Następnie zachciało mi się ryby. I tak powstało danie z rybą – mintaj w panierce z płatków owsianych!  PRZEPIS NA TE RYBĘ ZNAJDZIECIE TUTAJ. Soczysty mintaj w chrupiącej panierce, warto tego spróbować! Następnie postawiłam na Włochy! Z pozoru trudne do wykonania risotto z kurkami

Z Kuchni Do Kuchni
ryba w sosie slodko - kwaśnym na ziarnie orkiszu 197

Składniki 500g ryby-morszczuk ,mintaj sola 1-2 jajka panierka panko, lub bułka tarta pół puszki ananasa w zalewie 1-2 cebule sok z cytryny 2ząbki czosnku 3-4 łyżki keczupu chilli do smaku sól,pieprz do smaku olej kokosowy ,lub inny do smażenia Wykonanie Umyć i osuszyć filety ryby i pokroić na kawałki. Skropić sokiem z cytryny ,posypać sola(...)syropem ananasowym i dodać do cebuli i kawałków ananasa. Dusić kilka minut do zgęstnienia sosu. Jajka rozbić z sola i pieprzem,namoczyć w nich kawałki ryby ,obtoczyć w panierce panko ,usmażyć na złoty kolor. Gotową rybę przełożyć do salaterki ,zalać sosem i odstawić do przegryzienia smaków na około 2 godziny. Przed podaniem podgrzać .u mnie z ziarnem orkiszu....udekorować zielenina

w mojej kuchni
Delikatne nuggetsy z kurczaka 188

mieszamy. Tak przygotowanego kurczaka przykrywamy wieczkiem i całość marynujemy od 3 h do maksymalnie 2 dni. Dzięki marynacie kurczak kruszeje, staje się bardzo delikatny i soczysty po obróbce termicznej. Panierka: pół paczki solonych krakersów - ok. 100 g ok. 20 g startego parmezanu 1,5 łyżki prażonej cebulki lub 1 łyżka mielonej cebuli pół łyżeczki czosnku granulowanego pół łyżeczki chilli pół(...)ubijamy tłuczkiem do mięsa do uzyskania konsystencji piasku/bułki tartej. (Możecie to zrobić też w inny sposób, ale ten oszczędza sprzątania).  Zamarynowane wcześniej paseczki kurczaka obtaczamy w panierce, dokładnie przyciskając je dłonią.   Tak przygotowane nuggetsy możecie upiec lub usmażyć na patelni. Obie wersje są smaczne, jeśli jednak oczekujecie prawdziwej chrupkości, to wybierzcie opcję ze smażeniem na patelni. Kurczaka

Cooking Monster
8 przepisów dla kibica na mecz Polska-Niemcy 190

meczem warto przygotować coś prostego i pysznego dla każdego kibica, dlatego postanowiłam przygotować dla Was krótkie zestawienie 8 przepisów (na blogu znajdziecie ich o wiele więcej): Pieczarki w chrupiącej panierce z czosnkową nutą Domowe chipsy paprykowe (z tortilli) Chrupiące kawałki kurczaka w musztardowo-ziołowej panierce Tosty z patelni Grillowana tortilla z wędliną, sosem czosnkowym i dodatkami Tradycyjne zapiekanki na bagietkach

Słodkie okruszki