panierka - 3500 przepisów (strona:54/234)

Pietruszkowa pierś z kurczaka 141

pewnością każdy z nas przygotowywał panierowaną pierś z kurczaka standardowo w bułce tartej , i ja sama często ją przygotowuję , ale tym razem zapraszam na panierkę z dodatkami pietruszki , smak bardzo przyjemny , bardzo fajny sposób na obiady niedzielne . Składniki  ( dla 3 osób ) 1 duża pierś podwójna z kurczaka  2 jajka  2 szklanki bułki tartej  1 pęczek pietruszki(...)drugim bułkę tartą z pietruszką , lecz najpierw bułkę tartą wkładam do malaksera wraz z pietruszką i zmielę tak aby bułka połączyła się z pietruszką . Jak już mamy przygotowaną panierkę , zaczynamy panierować nasze mięso i wkładamy na rozgrzaną patelnie , smażymy po obu stronach na złoty kolor . Po usmażeniu kotlety mamy gotowe do podania

Mój Smak
KOTLETY SCHABOWE 192

Domowy kotlet schabowy  z chrupiącą panierką  na zewnątrz i soczystym, miękkim mięsem w środku. Usmażony na dobrze rozgrzanej, grubej patelni nie chłonie tłuszczu i pozostaje bardziej intensywny w smaku. Aby kotlety po usmażeniu były jędrne i delikatne, najpierw należy je bardzo cieniutko rozbić, a następnie moczyć się zalewie z mleka, pokrojonej w piórka cebuli i przypraw. Rozbite kotlety(...)tarta nie nasiąknie sokami i po usmażeniu będzie chrupiąca. SKŁADNIKI / na 2 porcje 340 g schabu bez kości sól, pieprz 1 szklanka mleka 1 mała cebula pokrojona w piórka PANIERKA 1 łyżka mąki 1 jajko / roztrzepane 1/2 szklanki bułki tartej świeżo zmielony czarny pieprz DO SMAŻENIA : 3 łyżki klarowanego masła, smalcu lub oleju roślinnego DO PODANIA : ugotowany kalafior polany roztopionym

cool and minty
Paluszki rybne z dorsza 116

Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na smażone paluszki rybne z dorsza w panierce z mąki. Do przygotowania będziemy potrzebować: - ok. 400 g filetu z dorsza - 2 - 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę - 2 łyżki oleju - sok z połowy cytryny - garść świeżej bazylii - 1 jajko - mąkę wrocławską - olej do smażenia - szczyptę soli i pieprzu 1. Rybę płuczemy, osuszamy i dzielimy na kilka(...)obsmażamy również boki ryby. 5. Tak przygotowane paluszki przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu i gotowe. SMACZNEGO! :) Ps. Uwaga na ości, które kryją się pod panierką! Ps 2. Przepis na ogórki małosolne widocznie na zdjęciu znajdziecie tutaj

Bez Cebuli
Ziemniaki w popiele, z piekarnika – a smakują jak te z ogniska! 274

dołu i od góry dobry przepływ gorącego powietrza. A teraz zajmiemy się chrupiącą skórką i… popiołem! Mieszamy ze sobą wszystkie mąki, otręby i przyprawy. Dodajemy do mieszanki sól. Taką panierkę przekładamy do foliowego woreczka lub głębokiej miseczki. Wyjmujemy z gorącej wody po jednym ziemniaku, wrzucamy go takiego mokrego, wilgotnego, ale nie cieknącego do worka, szybko i dokładnie panierujemy (szybko(...)gorące ziemniaki bardzo szybko odparowują i skórka wysycha, a musi być wilgotna!), lekko otrząsamy nadmiar „popiołu”, a następnie wykładamy kartofle na kratkę. I tak do wykończenia ziemniaków. Panierki trochę zostaje – jest jej na dwa użycia. Pieczemy ziemniaki w zależności od wielkości – od 40 minut do godziny. W połowie pieczenia warto raz je obrócić. Nakłuwamy skórkę widelcem, sprawdzamy, czy już dobre

Karo in the Kitchen
Cukiniowe paluszki na przegryzkę 228

nią zrobić. Z chęcią bym przyjęła cukiniowe dary ale jest to niestety niemożliwe. Mam za to lepsze rozwiązanie, cukiniowe paluszki. Wystarczy pokroić cukinię w cienkie paski, obtoczyć w panierce i wstawić do piekarnika. Po pół godziny macie gotowe cukiniowe paluszki. W między czasie można zmiksować jakiś stosowny sos. Przegryzka pod film gotowa. Z powodzeniem zastąpi chipsy. Cukinia jest tania(...)200ºC). Pokrój cukinię w słupki. Utrzyj parmezan i wymieszaj ze zmielonymi migdałami i przyprawami. Rozmąć jajko w naczyniu, dodaj cukinię i wymieszaj. Brytfankę wysmaruj olejem. Obtocz kawałki cukinii w panierce i ułóż na blasze. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz paluszki przez 20 minut. Cukiniowe paluszki świetnie smakują z sosem czosnkowym lub Rhode Island. Przyrządziłam uproszczoną wersję Rhode Island

codojedzenia
Indyjskie kotlety z dyni 163

wersji bezglutenowej) 3 łyżki wody 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka zmielonej kolendry 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki curry sól, pieprz Panierka: 3-4 łyżki bułki tartej 1,5 łyżki papryki słodkiej szczypta chilli   Przygotowanie: Dynię obieramy i ścieramy na tartce na dużych lub małych oczkach.  Do dyni dodajemy mąkę(...)mieszamy, najlepiej i najdokładniej zrobimy to rękami.  Na talerzyku lub w miseczce mieszamy bułkę tartą, paprykę słodką i odrobinkę chilli -  formujemy zwarte kotlety i obtaczamy w przygotowanej panierce. Smażymy na rozgrzanym oleju, nadmiar tłuszczu odsączając na ręczniku papierowym. Podawać z domowym pesto z natki pietruszki ! :) Mniam! Smacznego! Maugo&Paszko

Bananowe Pole
Panierowane pieczarki, danie w 5 minut 233

schabowych ) . W drugiej misce , umieszczamy bułkę tartą . Pieczarki solimy , pieprzymy i obtaczamy najpierw w jajku , potem w bułce i znowu w jajku , następnie w bułce . Tak ” zabezpieczone ” panierką, smażymy w dość głębokim oleju ( pieczarka musi być zanurzona do 1/2 wysokości ) . Olej koniecznie musi być dobrze rozgrzany , żeby grzyby nie piły go w nadmiarze . Smażymy na złoty kolor(...)stron , jak tylko panierka zrobi się złocista i chrupka , wyjmujemy na papierowy ręcznik ,żeby odsączyć nadmiary oleju i natychmiast serwujemy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Doskonale smakują ze wszystkim , a także z każdym dipem lub jogurtowym sosem . Smacznego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />   Post Panierowane pieczarki, danie w 5 minut pojawił

Ogrodnik w podróży
Wege- burgery z cukinii 153

same mogą stanowić samodzielne danie. Kotlety smażyłam w pikantnej tempurze, przez co ich smak staje się jeszcze bardziej ciekawy, natomiast jeśli nie posiadacie gotowej tempury polecam do panierki użyć wymieszaną bułkę tartą ze szczyptą chili. Składniki (na 5-6 kotletów): 300 gram cukinii 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej garść świeżej bazylii 1/2 marchewki 2 jajka 3-4 łyżki pikantnej tempury(...)panierki* 2 łyżki otrąb orkiszowych lub innych 1 łyżka mielonego siemienia lnianego szczypta soli, pieprzu olej do smażenia Cukinię i marchew ścieram na tarce o dużych oczkach, odstawiam na 15 minut. Po tym czasie odciskam nadmiar płynu z cukinii, dodaję ugotowaną kaszę, posiekane zioła, jajka, tempurę, otręby, siemię lniane oraz sól i pieprz. Wyrabiam składniki przez kilka minut a następnie

Mango Papaja
DORSZ W PANIERCE 118

Dorsz w panierce to doskonały pomysł na piątkowy obiad, jednak ja do piątku nie wytrzymałam i zrobiłam rybę dziś :) Skropiony sokiem z cytryny smakuje obłędnie, koniecznie musicie wypróbować.  Składniki: * 6-7 kawałków filetu z dorsza * pół cytryny * pół natki koperku drobno posiekany * łyżeczka soli * 3/4 szklanki mąki * 3/4 szklanki bułki tartej * 2 jajka * olej do smażenia Wykonanie: Dorsza skropić(...)minut. W jednej misce rozklepać 2 jajka. w drugiej zmieszać ze sobą mąkę, bułkę tartą, sól i posiekany koperek, wymieszać. Kawałki ryby moczyć w jajku następnie w panierce, smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron

Zrób to smacznie
Filet z piersi kurczaka pieczony w płatkach kukurydzianych 239

gotowania - jetem małym leniuszkiem i nie chce mi się robić obiadu dla każdego z nas - osobno. A taki filet? Smakuje rewelacyjnie! Jest niezwykle soczysty w środku i ta chrupiąca panierka... Sos sojowy idealnie nadaje się do podkreślenia smaku mięsa i pozwala na ograniczenie soli. A co do płatków... Wybrałam te, które mają najkrótszy skład. Nie wszystkie muszą być źródłem zbędnego(...)niepotrzebnych składników. (3 spore porcje) 3 filety z piersi kurczaka (pojedyncze; około 500g) Marynata: (*) 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego (płaska) 1 łyżeczka słodkiej papryki (płaska) pieprz Panierka: 1-2 jajka (w zależności od wielkości) + 2-3 łyżki mleka 50-60g płatków kukurydzianych Dodatkowo: 2-3  łyżki oleju Mięso umyć, osuszyć i przełożyć do miski. Następnie

Di gotuje
Cordon Bleu na wspomnienie lata 139

Polecam! Cordon Bleu ze schabu 4 sztuki 8 cienkich plastrów schabu bez kości 4 plastry ulubionej szynki 4 plastry sera żółtego 1-2 jajka, mąka i bułka tarta do panierki sól pieprz Mięso oczyścić z tłuszczu i cienko rozbić tłuczkiem. Każdy płat mięsa posolić i lekko przyprawić pieprzem. Na każdy kotlet potrzebujemy 2 płaty mięsa. Na jednym płacie kładziemy szynkę(...)szynce ser i przykrywamy drugim płatem. Panierujemy w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na tłuszczu po około 4 minuty z każdej strony, aż panierka ładnie się zarumieni. Nie można smażyć na mocnym ogniu, ponieważ mięso będzie przypalone z zewnątrz i surowe w środku. Moc palnika powinna być średnia. W taki sam sposób przyrządzamy cordon bleu z kurczaka

Posadzone i zjedzone
Krokiety z farszem z jajek 193

sobotę, to coś, na co warto czekać. Ostatnio wiejskie jajka kupione na osiedlu przerobiłam na farsz do krokietów. Korzystałam ze starej sprawdzonej Kuchni Polskiej, gdzie znalazłam super sposób na panierkę - zostawiamy 6 łyżek ciasta naleśnikowego, w którym maczamy gotowe, nadziane naleśniki i później obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy krokiety na patelni. Przeczytajcie dokładnie przepis i zobaczcie(...)głowę wystarczą Ciasto: 200 g mąki 2 jajka sól do smaku 1 szkl mleka oraz: 1/4 szkl wody 3 łyżki oleju oraz: kilka łyżek bułki tartej do panierki kilka łyżek oleju do smażenia krokietów 1 łyżka masła do smażenia cebulki   Farsz: 6 jajek + 1 jajko 1 duża cebula 0,5 szkl. mleka 1 bułka kajzerka sól pieprz Zaczynamy

Posadzone i zjedzone
Kotlet panierowany z żurawiną 143

Zwykły kotlet, który smakuje (nie) zwykle. Wystarczy odrobina żurawiny i mamy odmienioną wersję schabowego lub innego kotleta w panierce. Możecie użyć dowolnego mięsa wieprzowego lub piersi z kurczaka - takiego, które lubicie najbardziej. Przyprawy to również rzecz gustu. Polecam. 5 plastrów mięsa wieprzowego/pierś z kurczaka (u mnie polędwica wieprzowa) papryka słodka czosnek granulowany sól, pieprz olej do smażenia Panierka

Di gotuje
Kotlet schabowy 174

Posypać solą i pieprzem z dwóch stron Rozklepujemy jajka w głębokim talerzu Do drugiego dodajemy bułkę tartą Obtaczamy mięso najpierw w jajku później w naszej panierce (bułka tarta) Nadmiar strzasac . Jesli chcemy by kotlet był bardziej chrupiący czynność powtarzamy raz jeszcze z tym ze ubijamy ręka lub widelcem by wszytko skleic i miec pewność ze nasza panierka nie zostanie oddzielona

Viola cooks with passion
Kurczak po włosku w sosie Marinara 212

Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 35 min Czas przygotowania 1 hr 5 min Ingredients 2 filety z kurczaka 80 g mozzarelli pieprz biały sól Panierka 50 g parmezanu 60 g panko * 1 jajko Szpinak 130 g sera ricotta 120 g liści szpinaku 1 łyżka oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku gałka muszkatołowa pieprz biały sól Sos Marinara(...)pieprzem. Na każdy filet wykładamy porcję nadzienia ze szpinaku i zwijamy w roladkę. Płatki rozdrabniamy, dodajemy parmezan i mieszamy. Każdą roladkę obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w w panierce. Tak przygotowane roladki układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 25 minut. Po tym czasie roladki wyjmujemy z piekarnika. Na każdą

Wędrówki po kuchni