pączki - 10995 przepisów (strona:565/733)

Szarlotka na półkruchym cieście 218

już zostało. Zawsze się udaje. składniki  ciasto 500 g mąki 150 g masła 2 jaja 150 g cukru pudru 5 - 6 łyżek kwaśnej śmietany lub kefiru 1 paczka ( 15 g ) proszku do pieczenia masło do posmarowania formy nadzienie z jabłek 1 kg kwaskowatych jabłek cynamon wanilia lub cukier waniliowy ok 100 g cukru - lub więcej jak lubimy słodkie rodzynki

Stare Gary
Ślimaczki z cynamonem czyli ciastka błyskawiczne 258

ponury, bo za oknem zimowo. Trzeba go było szybko osłodzić. Takie ślimaczki robi się błyskawicznie, zrobiłam z cukrem i cynamonem, ale myślę, że wytrawna wersja też się uda. składniki: paczka gotowego francuskiego ciasta, rozwałkowanego brązowy cukier cynamon przygotowanie : ciasto rozwinąć, posypać równomiernie cukrem i cynamonem - kto lubi słodsze - sypie więcej. Zwinąć w ruloniki dwa długie boki ku sobie ( powstanie coś

Stare Gary
Pieczone papryki ze szpinakiem 234

rynku kupiłam  długie czerwone papryki - zupełnie bez pomysłu co z nimi zrobić , ale były ładne. No i już . To wystarczyło. składniki (3 porcje) 3 długie czerwone papryki paczka szpinaku ok 100 g sera typu bałkański, pokrojony w małe plasterki 3 ząbki czosnku sól pieprz przygotowanie papryki umyć, osuszyć przekroić wzdłuż na połowy, usunąć pestki. blaszkę na której będziemy piec

Stare Gary
Migdałowy placek Króla czyli Galette des rois 218

duże jaja, w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki rumu 1/8 łyżeczka ekstraktu z migdałów 450g gotowego ciasta francuskiego, podzielone na dwie części, schłodzone (użyłam gotowego, świeżego ciasta francuskiego w rulonie, paczka xxl, 375g) Glazura 1 żółtko mleko 1 łyżeczka przygotowanie W średniej misce, lub w misie miksera, połączyć mielone migdały, cukier, sól i skórkę pomarańczową. Dodać masło i mieszać aż się

Stare Gary
Frittata ze szpinakiem, chorizo i soczewicą 206

być frittata z cieciorką , ale nieuważna kucharka otworzyła nie tę puszkę co trzeba. I tak powstała frittata z soczewicą, pieczona w piekarniku. Smaczna i  ciepła i zimna. składniki paczka młodego szpinaku puszka soczewicy - osączona 1   cebula pokrojona w kostkę 3 - 4  ząbki czosnku, posiekane oliwa z oliwek  1/2  czerwonej  papryki

Stare Gary
Jagnięce kotleciki z kością 211

Kupiłam w Lidlu paczkę jagnięcych kotlecików - 4 malutkie sztuki. Zrobiłam je w sposób najprostszy z możliwych, czyli na grillowej patelni. Kotleciki wyszły bardzo dobre, jedyne zastrzeżenie to fakt, że dużą część  stanowił tłuszcz, który niestety nie do końca przy takiej obróbce się wytapia. Tak więc jagnięcina z kością tym sposobem tak, ale jednak bardzo trzeba uważać na jakość kupowanego

Stare Gary
Zapiekana kasza z jarmużem i chorizo 231

wyjdzie, a wyszło bardzo pyszne danie, które na dodatek można przygotować wcześniej, a przed podaniem podgrzać w piekarniku. Zamiast pęczaku możecie użyć każdej kaszy, którą lubicie. Polecam! składniki 1/2 paczki jarmużu 150 g  chorizo 300 g ugotowanej kaszy ( u mnie pęczak) kilka ząbków czosnku, ile kto lubi ser do posypania zioła do przybrania oliwa z oliwek przygotowanie Ugotować kaszę

Stare Gary
Chleb pomidorowy drożdżowy z maszyny do chleba 244

posiekanych 2 łyżki oleju  z  pomidorów 1 całe jajko, rozmieszane 1 łyżka cukru (dałam 1 łyżeczkę) 1 łyżeczka soli 3 szklanki mąki pszennej  chlebowej  7g (paczka) suchych drożdży  przygotowanie W szystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia chleba zgodnie z zaleceniami producenta - najpierw mokre, potem suche, sól i cukier wsypuję w 2 narożniki, na środku

Stare Gary
Makaron z pomidorami i batatami 232

Dostałam smaczną paczkę od Blomedia. A w niej, między innymi, włoski makaron  i pomidorowe passaty. Wszystkie produkty  to upominki  firmy North Coast - dystrybutora produktów marki Cirio. Nie pozostało nic innego jak ugotować coś makaronowego. A ponieważ w domu pałętał się jeden spory słodki ziemniak, postanowiłam i jego wykorzystać. I tak powstało szybkie danie makaronowe, z sosem pomidorowym

Stare Gary
Kapuśniaczki, czyli drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami leśnymi 480

takiej formie, jednak dotychczas lenistwo ograniczało mnie znacznie w ich przygotowaniu - długie gotowanie kapusty, moczenie grzybów i tak dalej. Do czasu aż z pomocą przyszła mi Nasza Chata , w paczce od nich dostałam m.in. zamkniętą w słoiku kapustę z grzybami i od razu zobaczyłam w niej idealny farsz do pasztecików. :-) Kapusty z grzybami nie trzeba już gotować, jedynie przepłukać

Szefowa kuchni
CHRUPIĄCA CIECIERZYCA W DWÓCH NOWYCH WERSJACH SMAKOWYCH 308

danie. Ja przygotowuję od razu w dwóch wersjach na jednej blaszce (każda na oddzielnym papierze tak, by się ze sobą nie mieszały) Składniki: - ziarna suchej ciecierzycy (u mnie cala paczka 400g) - 3 łyżki oleju z pestek dyni (może być inny, ale ten daje niepowtarzalny orzechowy posmak) - czosnek granulowany lub mielony z młynka - sól himalajska lub morska Dodatkowo dla wersji pikantnej

Smaczne Zdrowe
Współpraca - Nasza Chata - leśne specjały z Borów Tucholskich 231

które - jak w tym przypadku - mam sto pomysłów. ;-) Przedwczoraj dostałam produkty od firmy Nasza Chata . Firma jest mi dobrze znana, ich produkty nie raz gościły na moim stole. W paczce znalazłam móstwo grzybów i owoców leśnych w różnej postaci. To, co od razu rzuca się w oczy to dobry skład: bez konserwantów, bez wszechobecnych "E". Przepisy już wkrótce na blogu

Szefowa kuchni
Ciasto marchewkowe - najlepsze 188

cytryny 300 g mielonych migdalow 50 g maki 1 lyzeczka proszku do pieczenia Skladniki na glazure: 1 serek Philadelphia-175g 50 g cukru pudru 30 g masla 1 paczka marchewek marcepanowych-12 sztuk Wykonanie: Wlaczyc piekarnik na 180°C ( z termoobiegiem na 160°C).Spod tortownicy wylozyc papierem do pieczenia,bok wysmarowac maslem. Marchewke obrac i zetrzec na najmniejszych oczkach

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mleko migdałowe. Poznaj moc migdałów 246

proprcja wody do bialej masy kokosa wynosi 2:1 ( wagowo). A oto moja propozycja wykonania domowego mleka migdalowego. Skladniki: 1,5 szklanka obranych ze skorki migdalow (250 g-cala paczka) 2-2,5-3 szklanki wody Wykonanie: migdaly zalac zimna woda i zostawic do namoczenia na cala noc lub nawet dluzej.Po namoczeniu migdaly stana sie delikatne i lekkostrawne nastepnego dnia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cannelloni z mięsem pod beszamelem 213

plaskie lyzki 30 g maki-2 plaskie lyzki 500 ml mleka sol,pieprz,galka muszkatalowa 600-700 g mielonego miesa wolowego 1 cebula 1 jajko 2 zabki czosnku  paczka makaronu cannelloni ,starty parmezan PRZYGOTOWANIE :  obrac cebule i czosnek,pokroic.Zeszklic na rozgrzanym masle ghee obrac marchew,seler.Gdy uzywasz naciowego obierz go z wlokien.Marchewke z selerem utrzec na grubych oczkach

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!