narysowaną na opakowaniu czerwoną porzeczką. Nie miałam jeszcze przyjemności takiej słodkości jeść (chociaż wyczytałam, że wersja z Ikei jest dla niektórych legendarna), ale pomysł mi się spodobał, więc paczkę wrzuciłam do koszyka. Ale zanim dojechałam do domu, już wiedziałam, że muszę go zrobić sama. Przejrzałam więc parę przepisów na telefonie i zawinęłam po składniki. A że czerwone porzeczki wisiały jeszcze
les mirabelleszrobieniu lodów czy też po wypiekaniu niektórych ciast (babki, pączki...) pozostają białka. Co z nimi zrobić? Można je zamrozić albo od razu zrobić z nich deser. Zrobiłam taki właśnie pyszny deser. Przygotowałam go na bazie kremu lemon curd, w którym się prawie zakochałam. Oczywiście nie sam lemon curd jest sprawcą tego puszystego deseru. Potrzebna jest niezastąpiona śmietana
Kuchnia u Krysipokusił się choćby raz, żeby zjeść takiego rogala w dniu św. Marcina 11 listopada? Tradycję jedzenia rogali świętomarcińskich można porównać do tradycji spożywania w tłusty czwartek pączków i faworków. Oryginalne, certyfikowane rogale świętomarcińskie wykonane są z białego maku, z dodatkiem miodu, rodzynek, orzechów i skórki pomarańczowej i pachną migdałami. Mają kształt podkowy i ważą około 250 g. Jadłam oryginalne
Kuchnia u KrysiSzkoda, że nie było śniegu i prawdziwej zimy. Pozostały wyjścia do kina, do Aquaparku, spacery i oczywiście wspólne pichcenie w kuchni. Przecież był Tłusty Czwartek, więc wspólnie smażyłyśmy pączki i faworki. Razem robiłyśmy pizzerki. Dzieci lubią pomagać w kuchni. Poświęcajmy więcej czasu naszym dzieciom, bo tak szybko wyrastają z tego cudownego czasu, jakim jest dzieciństwo (blaszka 25x36
Kuchnia u Krysizimno 50 dag serka homogenizowanego waniliowego 30 dag sera białego trzykrotnie mielonego szklanka ubitej śmietanki kremówki pół cytryny 2 galaretki pomarańczowe 1 galaretka truskawkowa torebka cukru waniliowego 3 paczki herbatników pełnoziarnistych 20 g żelatyny pół kostki masła dowolne sezonowe owoce ( w zimie można użyć np brzoskwiń lub ananasa z puszki) Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu dodając 1/4 wody mniej
sierotka maRysia w kuchnimmmm :)))) Koniecznie wypróbujcie! Pianka śmietankowa: 400 ml śmietanki 30% 400 ml jogurtu greckiego 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny Mus brzoskwiniowy: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe Dodatkowo: paczka okrągłych biszkoptów 1 galaretka brzoskwiniowa W tortownicy (26cm) wyłożyć warstwę biszkoptów. Żelatynę wymieszać z 1/3 szkl zimnej wody. Odstawić na kilka minut do napęcznienia. Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia
Smakołyki Asikawałeczek serniczka, częstujcie się :-) Składniki: 70 dag sera białego 80 g margaryny lub masła 70 g cukru kryształ 3 galaretki (o smaku truskawki, agrestu i pomarańczy) 2 galaretki cytrynowe paczka okrągłych biszkoptów wyciśnięty sok z 1 cytryny Przygotowanie: Dzień przed zrobieniem sernika najlepiej rozpuścić galaretki. Przygotować trzy miski. Do każdej z nich nalać po 200 ml wrzącej wody
Ciastka - domowe słodkościpesto z jarmużu świetnie pasuje do pieczywa na śniadanie w towarzystwie np. pomidora, ale też do makaronu. Nie ma reguły. Pesto z jarmużu Wydrukuj przepis Potrzebujesz: 150g orzeszków ziemnych paczka jarmużu - zazwyczaj 200g główka czosnku 80ml oliwy z oliwek sok z 1 cytryny sól do smaku *opcjonalnie 2 spore łyżki płatków drożdżowych Wykonanie: 1 W garnku zagotuj wodę. Wsyp jarmuż
Blendmancieszę, że z tą wersją sernika współpracuje mi się dobrze, bo ani nie opada ser a i spód zawsze będzie dobry. Przedstawiam – jagodowy sernik na zimno. Składniki 1 paczka biszkoptów 500 g twarogu półtłustego 1 szklanka cukru 1 kisiel o smaku owoców leśnych 1 łyżka żelatyny 100 gram jagód 300 ml śmietany kremówki 30% Sposób przygotowania Biszkoptami wyłożyć spód
Pink Envelopezeszłym tygodniu miałam przeprowadzkę. Jednym z jej elementów było wielkie sprzątanie zamrażalki. Kiedy znalazłam w niej paczkę mrożonych śliwek węgierek, wiedziałam, że nie mogą się zmarnować. Zwłaszcza, że uwielbiam owoce smażone z masłem np. czereśnie . Tak powstał przepis na śliwki saute. Składniki: kilo umytych i wypestkowanych śliwek – mogą być mrożone 2 łyżki masła czubata łyżka brązowego cukru wyciśnięty
Ugotowane pozamiatanepolecam i życzę smacznego. Polecam również inne przepisy na placki i racuchy znajdujace się na blogu : Racuchy drożdżowe z jabłkami Racuchy drożdżowe z żurawiną i jabłkami Racuchy drożdżowe jak pączki Przepyszne jabłka w cieście Bliny ziemniaczane Jabłka w cieście Racuszki ryżowo jabłkowe Racuszki z twarogu Racuszki bananowe Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku Wydrukuj przepis The post Bezglutenowe racuszki z twarogu
mojewypiekiinietylkozastąpić dowolnymi składnikami, są tylko dwie zasady, po pierwsze nie za dużo, a po drugie dodatki muszą być małe, lub drobno pokrojone. Przepis Składniki: 1 jajko 450 g mąki paczka suchych drożdży 2 łyżeczki soli 3 łyżki oliwy z oliwek szczypta cukru przecier pomidorowy 6-10 sztuk suszonych pomidorów 1 duża kulka mozzarelli puszka tuńczyka 4-5 młodej cebulki
KasiaiKrzysiu.plCiasto bez pieczenia, ze śmietaną i orzeźwiającą galaretką to prawdziwy hit lata. Nie za słodkie, delikatne i puszyste- nic więcej nie potrzeba. Zapraszam! Letnia kostka twarożkowa Składniki: 2 paczki maślanych herbatników 2 śmietany kremówki 4 śmietan fixy 4 łyżki cukru pudru serek biały, twarożek ok.300g aromat cytrynowy galaretka agrestowa owoce do dekoracji Przygotowanie: Formę ok 22x30 wyłożyć jedną warstwą herbatników
Tagebuch po polskuochotę na coś słodkiego najczęściej robię przeróżne serniczki bez pieczenia. Tym razem postanowiłam zrobić z brzoskwiniami i jagodami, pychotka !!! SKŁADNIKI tortownica o śr. 18 cm paczka biszkoptów okrągłych, 400 g serka naturalnego, 200 g kremu czekoladowego 4 łyżeczki żelatyny, 1 brzoskwinia, 1 łyżka jagód, 1 galaretka brzoskwiniowa WYKONANIE Tortownicę wykładamy folią, układamy na dnie biszkopty. Żelatynę rozpuszczamy
słodki bratek