Następnie formujemy kulki : Powiem że sztuką jest formowania ich w ten sposób ,bo formujemy je cały czas gniotąc a nie w zwykłe kuleczki które tworzymy bardzo często np. wyrabiając pączki muszą one być gładkie i nie mogą mieć widocznych połączeń. Na wschodzie mają wprawę,ale my dopiero się uczymy ;-) Więc na papier do pieczenia układamy nasze cisteczka. Nie będziemy smarować
Viola cooks with passionPolecam :) Do wycinania ciastek użyłam foremki od Protonik , znajdziecie tam mnóstwo różnych kształtów foremek. Składniki: * 400 g mąki pszennej * 200 g masła * 2 jajka * 100 g cukru * 1 paczka cukru wanilinowego * szczypta soli Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto, do połączenia. Ciast zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć
Zrób to smaczniepodsypaną mąką przekładamy ciasto i jeszcze raz zagniatamy, następnie lekko je rozwałkowujemy tak na grubość 2cm i wycinamy szklanką koła.Na każdy placuszek nakładamy po łyżce borówek, zlepiamy jak pączka. Gotowe bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 6 minut aby troszkę podrosły, następnie smarujemy je mlekiem i posypujemy granulowanym musli, ale nie koniecznie, możecie
Sama słodycz i szczypta chiliZapowiedziana seria przepisów na sałatki trwa w najlepsze! Dzięki paczce od producenta marki Lubella, całkiem spora część tych przepisów będzie z makaronami. Z wielu powodów, m.in. dlatego, że często nie tylko my kobiety, ale też panowie, zabieramy sałatki ze sobą do pracy w formie lunchboxów, raczej nikt z nas nie wyciąga dań, którymi mógłby się np. niechcący pochlapać i zabrudzić
SMYKWKUCHNItemp. 180 stopni C. Po upieczeniu miąższ oddziel od skórki i przełóż do miseczki. CIASTO: - 500 g mąki pszennej - 1/2 szkl. cukru - 1/3 szkl. mleka - 2/5 paczki świeżych drożdży - 1/3 kostki masła - kilka kropel aromatu cytrynowego - 3 jajka Zrób rozczyn- drożdże wymieszaj z ciepławym mlekiem i łyżeczką cukru. Mąkę przesyp do miski, zrób dołeczek, wlej masę z drożdżami
SMYKWKUCHNIzapiekanka nadal wychodzi pyszna Makaron z brokułami w amarantusowym beszamelu Wydrukuj przepis Porcji: 1 lub 2 Czas przygotowania: 30 minut Potrzebujesz: 100g makaronu penne lub świderki 1 brokuł lub paczka mrożonego 4 łyżki (50g) mąki z amarantusa 2 łyżki oleju kokosowego 500ml mleka roślinnego (najlepiej sojowe) sól i pieprz do smaku 1/3 lub 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 ząbki czosnku
BlendmanCudowne kule o smaku pączków,wypełnione śliwkami,najlepsze na gorąco.Rozpływaja się w ustach po ich skosztowaniu.Bardzo polecam na popołudniowy deserek dla dzieci lub na miły podwieczorek we dwoje.:-) 20dag.ryżu 1 litr mleka 1/2 szkl.cukru 5 łyżek mąki 5 jajek sól 20 małych śliwek z kompotu 4 łyżki bułki tartej olej do głębokiego smażenia ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Mleko zagotowujemy razem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidużych jaj 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu szczypta kardamonu Masa: ~~~~~~~~~~~~ 1 budyń smietankowy 350ml.mleka 1 kostka masła ser ricotta~ kropla - dwie olejku migdałowego paczka migdałów w płatkach 3/4 szkl. cukru 1 kwaśny dżem porzeczkowy Poncz: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 1 szkl przegotowanej wody sok z cytryny cukier 1 łyżka ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ jajka ubijamy mikserem na puszystą masę z cukrem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkisłoika - masa zaraz po przygotowaniu jest bardzo łatwa do rozsmarowania lecz do wafli nadaje się lepiej po nocy spędzonej w lodówce - podana ilość wystarcza na posmarowanie 1 paczki wafli (5 sztuk
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pyszne, mięciutkie ciasto. Jeszcze nie raz na pewno to ciasto zagości na rodzinnym stole. Każde owoce nadają się do tego ciasta. Składniki: Ciasto: 100g drożdży 3/4 szkl cukru 1 paczka cukru waniliowego szczypta soli pół szklanki mleka szklanka oleju 4 szkl mąki 3 jajka Kruszonka: pół kostki masła 3/4 szkl mąki 3/4 szkl cukru Dodatkowo: 3-4 średnie jabłka Przygotowanie
Motylkowa Kuchniafrytki, kto ich nie lubi? :) Najczęściej kupowałam mrożone i sobie smażyłam w domu. Tak było dopóki nie zrobiłam sama frytek. Uwierzcie mi smakują tysiąc razy lepiej niż te z paczki. Spróbujcie a przekonacie się, że już zawsze będziecie kupować ziemniaki a nie frytki :) Składniki: ziemniaki papryka słodka sól olej sos czosnkowy: jogurt naturalny 370 g (duże opakowanie) majonez
Kuchnia Vikiszkodliwych i niepotrzebnych "wspomagaczy". Strona sklepu prowadzona jest w miłych, estetycznych barwach. Czytelna i przejrzysta, ułatwiająca odnalezienie konkretnego produktu czy jakiejś informacji :) A co znalazłam w swojej paczce? :) HERBATY O herbatach napiszę osobny post, będzie dostępny TUTAJ. Znajdziesz tu między innymi zdrowotne właściwości poszczególnych herbat. SOKI PROZDROWOTNE Niedawno miałam okazję próbować jednego z poniższych soków, który zasmakował
Zdrowie na języku :Pburczało już w brzuchu z głodu o godzinie 22, ale przecież nic nie wolno mi było jeść w nocy, podczas gdy on w najlepsze potrafił wciągnąć tabliczkę czekolady, pół paczki orzechów i jeszcze tostem zagryźć. Dodam tylko, że Misiek jest totalnie nie fit, tylko ja szaleje z ciężarami, jogą itd., on co najwyżej dwa razy w roku wyjdzie ze mną
greenscarfCiekawe połączenie cytryny ze słodyczą żelkowych misiów. Polecam wszystkim zapracowanym. Dla kogo: dla zapracowanych dla szukających pomysłu na sprawienie dzieciakom radości dla lodożerców Składniki: butelka Sprite paczka żelków Wykonanie: Żelki powkładać do pojemników na lody. Zalać Spritem i zamrozić. Ilość żelków i Sprite zależy od tego ile lodów chcemy otrzymać. Gdybym robiłam je drugi
Mania Wypiekaniarwiemy na kawałki do miski, dodajemy maliny i pokrojone na ósemki śliwki. Posypujemy wszystko quinoą, migdałami ziemnymi (można je namoczyć na noc wtedy będą chrupiące, lub wsypać bezpośrednio z paczki, wówczas ich konsystencja będzie bardziej miękka, trochę gumiasta) i listkami mięty, polewamy olejem, skrapiamy sokiem z cytryny i możemy pałaszować
Quinoa Raz!