Drożdżówki z masą makową, domowymi powidłami śliwkowymi z czekoladą i kruszonką to propozycja na świąteczny mini wypiek do kawy. To drożdżówki świetne także na imprezę lub
Zasmakuj Kuchnitakże opisem jak dużo danej potrawy wychodzi, czy są to dwa czy trzy chlebki, czy obiadem nakarmię dwie czy pięć osób. Bajgle, chlebki pita, chałki, kiszone cytryny, bulion warzywny, pączki, hummus, szakszuka, czy płatki śniadaniowe to tylko kilka z propozycji jakie można znaleźć w tej książce. Ja jak tylko uporałam się z remontem zabrałam się za klasyczną chałkę, gdyż(...)wyrośnięcia na około 1 godzinę, nasze bochenki mają podwoić swoją objętość. Po tym czasie ponownie smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem, sezamem lub solą. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 - 35 minut. Ja piekłam trochę krócej, więc obserwujcie Wasze chałki ;) Gotowe chlebki przełożyłam na kratkę i odstawiłam do całkowitego wystudzenia. To tyle kochani
Blondynka GotujeTradycyjnie, jak co roku, wpis o nadchodzących trendach kulinarnych. Ze statystykami jest tak, że jak w jednym gospodarstwie domowym mąż pali paczkę papierosów dziennie, a żona nie pali w ogóle, to oboje palą 10 papierosów. Trendy wykazują co najwyżej statystyczny wzrost zainteresowania takim, a nie innym zjawiskiem. Nie oznacza to w cale, że takie zainteresowanie będzie zawsze i wszędzie oraz(...)nacieramy olejem z przyprawą do mięsa i tak marynujemy kolejną godzinę. Marchewkę trzemy a cebulę kroimy w półplatserki. Wkładamy razem z pieczenią do rękawa, lub brytfanki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni jakąś godzinę. Odrobinę mąki zasmażamy na oleju, dodajemy wodę i dobrze mieszamy. Dodajemy warzywa z pieczeni i łyżkę musztardy. To będzie nasz sos. Resztki marchewki
Kryzysowa Książka Kucharskazajęta) Takiego gada można łatwo rozpoznać. Pełznie do kuchni z laptopem pod pachą i przewieszonym aparatem przez ramię. Nierzadko też targa za sobą stosik książek.Sieje spustoszenie w zapasach.Rozgrzewa piekarnik do czerwoności. Zostawia zlew pełen garów. I odkłada mikser nie na jego miejsce. Przekopuje szafki w poszukiwaniu cukru pudru,a po jego pobycie w kuchni-po mące nie ma śladu(...)SMACZNEGO Po studecku. Tort a w tle chłodzą się ogóreczki by zagryźć(tort) Tego nie podpisuje :P Tort robiony z myślą o wakacyjnych solenizantach z mojej paczki więc z czystym sumieniem dodaje
U Fiolkizajęta) Takiego gada można łatwo rozpoznać. Pełznie do kuchni z laptopem pod pachą i przewieszonym aparatem przez ramię. Nierzadko też targa za sobą stosik książek.Sieje spustoszenie w zapasach.Rozgrzewa piekarnik do czerwoności. Zostawia zlew pełen garów. I odkłada mikser nie na jego miejsce. Przekopuje szafki w poszukiwaniu cukru pudru,a po jego pobycie w kuchni-po mące nie ma śladu(...)SMACZNEGO Po studecku. Tort a w tle chłodzą się ogóreczki by zagryźć(tort) Tego nie podpisuje :P Tort robiony z myślą o wakacyjnych solenizantach z mojej paczki więc z czystym sumieniem dodaje
Fiolka w kuchniSpecjalnie dla Was pokroiłam chałkę kulturalnie, bo normalnie to ją po prostu urywam po kawałku i zjadam zanim jeszcze wystygnie :) Mój syn woli taką krojoną w
Blondynka Gotujepokusił się choćby raz, żeby zjeść takiego rogala w dniu św. Marcina 11 listopada? Tradycję jedzenia rogali świętomarcińskich można porównać do tradycji spożywania w tłusty czwartek pączków i faworków. Oryginalne, certyfikowane rogale świętomarcińskie wykonane są z białego maku, z dodatkiem miodu, rodzynek, orzechów i skórki pomarańczowej i pachną migdałami. Mają kształt podkowy i ważą około 250 g. Jadłam oryginalne(...)nacięcie, końcówki lekko odchyliłam i skręcałam na boki tworząc podkowę. Na blaszkę do pieczenia rozłożyłam papier i układałam rogale. Zostawiłam do wyrośnięcia na około pół godziny. Piekarnik włączyłam na 180 °C. Rogale piekłam około 20 minut, do czasu, żeby się zrumieniły. Po wyjęciu z piekarnika, jeszcze ciepłe polałam lukrem i obsypałam posiekanymi migdałami
Kuchnia u KrysiJakiś czas temu dostałam od firmy Indexfood paczkę z włoskimi produktami, abym przetestowała je w swojej kuchni i podzieliła się z Wami moją opinią. Jak widzicie na zdjęciu, w paczce znalazły się prawie wszystkie (poza serem) charakterystyczne dla włoskiej kuchni produkty - oliwa, makarony, suszone pomidory, ocet balsamiczny, przetwory pomidorowe... Produkty pochodzą od włoskich producentów, często są to rodzinne(...)chilli i smaż jeszcze przez 5 minut. Sos możesz zrobić dzień wcześniej. Sery zetrzyj na tarce. Wnętrze formy do zapiekania posmaruj cienką warstwą oliwy (pędzelkiem lub ręcznikiem papierowym). Nastaw piekarnik na 190 stopni C. Składamy lasagne! Na dnie formy ułóż 1/3 sosu z pieczarek i szpinaku, przykryj 4 płatami lasagne i dociśnij. Płaty lasagne posmaruj cienką warstwą śmietany i posyp
Chilli Czosnek i OliwaPrzejdź do przepisu Keto donuty halloweenowe – mocno kakaowe z polewą dyniową Kontynuujemy z mrocznym halloweenowym klimatem. 🙂 Dzisiaj prezentuję straszne, czarne keto donuty z pomarańczową polewą
Modern Cave GirlOstatnio proponowałam Wam chałkę idealną jako pieczywo na kanapki i taką do masła i konfitury. Dziś chałka słodka nadziana kremem daktylowym. Normalnie niebo w ......, jeszcze na
Blondynka GotujeDziś niespodziewanie poczułam wiosnę. Za oknem wielkie kałuże, ale to słońce już takie prawie wiosenne, a ja? Nie umiałam dziś wyjść z kuchni. A to kajzerki
Blondynka GotujeTym razem pokażę Wam efekt przeglądu zarówno lodówki jak i zamrażarki. W ogóle nie przejmowałam się, że w ciasto wkładam i zamarznięte na kość owoce i
Blondynka Gotujeoddalony jest o tyle godzin, ba, lat świetlnych! Nie wytrzymywałam. Zaczynało się niewinnie. Takie tam muśnięcie palcem - twardy czy miękki pakunek? Ale przecież nie zaszkodzi przesunąć kilku paczek, żeby je ładniej ułożyć (!), sprawdzając przy okazji czy w środku coś brzdęka, szeleści, a może kształtem wyśle sygnał do rozbudzonej jak nigdy wyobraźni. To za mało! Wciąż za dużo(...)parę osób piekło nieco dłużej i panpepato wyszedł bardzo twardy. Ważne jest, żeby nie przekraczać czasu pieczenia i piec optymalnie 25 minut, inaczej będzie za twardy. Jeśli Wasz piekarnik mocno grzeje, zmniejszcie temperaturę do 170 stopni. Po upieczeniu wyjąc z blachy, ostudzić i oprószyć kakao wymieszanym z resztą przypraw. Jak się ma silną wolę to odczekać te dwa-trzy tygodnie
KUCHARNIATłusty czwartek już za 2 dni. Macie ochotę na delikatne p ą czki z dodatkiem domowej marmolady pomarańczowej ? Miękkie, puszyste i lekkie, bo pieczone a nie
La grande e la piccola cuocasiąść do stołu załadowanego tym, za czym musisz wystać w godzinnej kolejce w każdym hipermarkecie rozbrzmiewającym do mdłości kolędami! Koszmarne jest to całe ubieranie choinki, wynoszenie z piwnicy zakurzonych paczek z tymi tandetnymi ozdobami, a potem upiększanie jej leżącymi pod nią prezentami, które po odpakowaniu okażą się zupełnie nietrafionym podarunkiem! Co tu jest do lubienia? Słuchała każdego jego słowa(...)misy miksera i dodajemy po jajku. Nastepnie dodajemy resztę składników: ziarenka wanilii, miód, śmietanę. Miksujemy na puszystą masę. Masę serową wykładamy na schłodzony spód, wyrównujemy wierzch. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C w opcji góra-dół. W takiej temperaturze pieczemy serrnik przez 15 min, a następnie zmniejszamy ją do 150C i pieczemy jeszcze 45-50 min. Upieczone ciasto
Raj dla Podniebieniasiąść do stołu załadowanego tym, za czym musisz wystać w godzinnej kolejce w każdym hipermarkecie rozbrzmiewającym do mdłości kolędami! Koszmarne jest to całe ubieranie choinki, wynoszenie z piwnicy zakurzonych paczek z tymi tandetnymi ozdobami, a potem upiększanie jej leżącymi pod nią prezentami, które po odpakowaniu okażą się zupełnie nietrafionym podarunkiem! Co tu jest do lubienia? Słuchała każdego jego słowa(...)misy miksera i dodajemy po jajku. Nastepnie dodajemy resztę składników: ziarenka wanilii, miód, śmietanę. Miksujemy na puszystą masę. Masę serową wykładamy na schłodzony spód, wyrównujemy wierzch. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C w opcji góra-dół. W takiej temperaturze pieczemy serrnik przez 15 min, a następnie zmniejszamy ją do 150C i pieczemy jeszcze 45-50 min. Upieczone ciasto
Raj dla Podniebieniasiąść do stołu załadowanego tym, za czym musisz wystać w godzinnej kolejce w każdym hipermarkecie rozbrzmiewającym do mdłości kolędami! Koszmarne jest to całe ubieranie choinki, wynoszenie z piwnicy zakurzonych paczek z tymi tandetnymi ozdobami, a potem upiększanie jej leżącymi pod nią prezentami, które po odpakowaniu okażą się zupełnie nietrafionym podarunkiem! Co tu jest do lubienia? Słuchała każdego jego słowa(...)misy miksera i dodajemy po jajku. Nastepnie dodajemy resztę składników: ziarenka wanilii, miód, śmietanę. Miksujemy na puszystą masę. Masę serową wykładamy na schłodzony spód, wyrównujemy wierzch. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C w opcji góra-dół. W takiej temperaturze pieczemy serrnik przez 15 min, a następnie zmniejszamy ją do 150C i pieczemy jeszcze 45-50 min. Upieczone ciasto
Raj dla Podniebienia