rzepakowego) 5 jajek średniej wielkości 275 g mąki 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 100 g kakao 375 g brązowego cukru (można też użyć drobnego cukru do wypieków) 1 paczka cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli opcjonalnie ok. 50 g chipsów czekoladowych starta skórka z 1 pomarańczy dodatkowo trochę tłuszczu do wysmarowania formy trochę mąki do oprószenia formy folia aluminiowa
w mojej kuchniśmietany, 25 g drożdży, 100 g ciepłego mleka, pół łyżeczki cukru, łyżeczka soli, 1 żółtko Farsz: - jabłka - 2 łyżeczki mielonego cynamony, -0,5 łyżeczki mielonych goździków, - 1 paczka cukru waniliowego - 5 łyżeczki cukru trzcinowego (najlepiej według własnych upodobań), - łyżeczki startej skórki cytrynowej Sypkie składniki wymieszać i obsypać nimi pokrojone jabłka. WYKONANIE Ciasto: Mąkę zmieszać z solą. Dodać masło. Rozgnieść
w mojej kuchnibakłażan to najczęściej stosuję go w formie duszonej z innymi warzywami. Jednak dziś przygotowałam go dla Was i dla siebie w formie nadziewanej Składniki: 2 bakłażany 1 marchewka paczka mięsa mielonego (u mnie z indyka) 100g ryżu 1 opakowanie przecieru pomidorowego ulubione przyprawy (u mnie: sól, pieprz, czosnek,… Czytaj więcej
Głodni Wrażeń - fit przepisytheme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} duża paczka herbatników ok. 35 dag 1 puszka słodzonego skondensowanego mleka lub gotowa masa kajmakowa 400 ml śmietany 30% 2 łyżeczki żelatyny 10 łyżek cukru pudru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
Humanistka w kuchniporcje: 0,5 kg węgierek mały, gęsty jogurt naturalny 4 łyżki cukru pudru pół paczki herbatników posypka czekoladowa lub 3 kostki czekolady do starcia ewentualnie pół szklanki mleka Śliwki blenderujemy cukrem. Dodajemy jogurt, ewentualnie mleko, blend ujemy. Wstawiamy do lodówki na 15-20 minut, żeby zupa się ochłodziła. Podajemy posypane czekolada i herbatnikami
Humanistka w kuchni69zł za 170 gram; używamy 35 gram, co daje 0,76zł -dwie pietruszki, seler, trzy marchewki, kawałek kapusty włoskiej, por i natka pietruszki; kupiłem na targu związane w paczkę przez sprzedających za 3zł -dwa ziemniaki; 0,65zł/kg; moje ważyły ok 180 gram, koszt 0,12zł -trzy łyżki śmietany 18 %; koszt za 180 gram 1,89zł; zużywamy około 25 gram
BaRepasnamaczanie jest ważne ze względu na lepsze wykorzystanie wartości odżywczych (podobnie jak w przypadku orzechów, o czym pisałam tutaj ). Moja baza dla naszej rodziny 2+2 to: - pół paczki płatków owsianych górskich (czyli 250 g) - 4 banany rozgniecione widelcem - 2 duże kopiate łyżki zmielonego siemienia lnianego - wszystko zmieszać. A do tego różnie, w zależności od nastroju i tego
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIESkładniki na sos beszamelowy: 30 g masła - 2płaskie łyżki 30 g mąki - 2 łyżki 500 ml mleka sól,pieprz,gałka muszkatałowa,oregano Dodatkowo: parmezan,2 garście orzechów włoskich 1 paczka makaronu cannelloni - 250 g- 21 rurek Wykonanie: obrać i pokroić w kostkę cebulę i czosnek .Poddusić na rozgrzanym maśle.W tzm czasie obrać warzywa i zetrzeć na grubych oczkach tarki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier, suchy mak i wiórki. Pieczemy 20 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Na ciasto nakładamy masę. 3 paczki herbatników moczymy w wódce lub spirytusie. Układamy je na kremie i polewamy dowolną polewą czekoladową. Smacznego
Salonik smakówsmakiem. Taka maszynka marzyła mi się od dawna. Niedawno otrzymałam ją jako nagrodę za zdobyte punty w portalu prowadzedom.com Gdy tylko przyszła do mnie paczka, postanowiłam zaraz ją wypróbować. Upieczone ciasteczka zniknęły w mgnieniu oka i ledwo zdążyłam zrobić zdjęcia ostatnich sztuk ciastek Post Ciasteczka z maszynki pojawił się poraz pierwszy
Marta Gotujepyszny deser prosto z lodówki, który rozpływa się w ustach i wspaniale smakuje! :) i co ważne, nie wymaga pieczenia! Składniki: (na dużą blachę) -3-4 paczki herbatników po 130 g -1 masa krówkowa kajmakowa -400 g śmietany kremówki 30% -3 łyżki cukru pudru -2 fixy do śmietany -100 g czekolady deserowej -2 budynie waniliowe -3/4 l mleka
KasiekGotujesię nią ze smakiem. W pierwszej wersji nie miała orzeszków ziemnych, ale teraz nie wyobrażam sobie jej bez tego chrupiącego dodatku! SKŁADNIKI: 25-30 dag makaronu (ok pół standardowej paczki) 1 puszka tuńczyka 1/2 puszki kukurydzy 5 dag orzeszków ziemnych solonych 1 łyżka majonezu 1. Makaron ugotować. Przełożyć do miski. 2. Dodać kukurydzę, tuńczyka, orzeszki i majonez. Dokładnie wymieszać
Kto ugości moich gości?sezonie lepiej dodać świeże, najlepiej pokrojone w mniejsze kawałki żeby ciasto lepiej się kroiło. Ciasto jest kremowe, puszyste i delikatne, bardzo zasmakowało mojemu mężowi ;) Składniki na małą blaszkę 20x25cm: paczka maślanych herbatników 1 galaretka truskawkowa 250 ml kremówki 36 % szklanka mrożonych truskawek (najlepiej niedużych) tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady 3-4 łyżki mleka posypka lub świeże owoce
Ze smakiem i z pasjąpierwsze mieszkam na wsi, gdzie świeże pieczywo dostępne jest w sklepie tylko z samego rana. Wracając z pracy mogę mieć szczęści i dostać 3 różne bułki lub kupić paczkę krakersów. Po drugie gdybym miała pod nosem sklep, w którym ciepłe pieczywo dostępne jest nawet po północy obawiałabym się, że dostanę niestrawności albo wyrośnie mi ogon. Nigdy nie wiadomo jakich spulchniaczy
Zapiski Młodej ŻonyCenię je ponad najdroższe sklepowe łakocie. Nie ważne czy małe, czy duże, owsiane, czekoladowe czy nadziewane. Domowe wypieki mają w sobie to coś, czego nigdy nie znalazłam w kolorowych paczkach od wielkich koncernów. Dziecięce wspomnienia mamy zagniatającej pierniki, a może magiczne ciasto na babcine rogaliki, które utopione w wodzie w końcu wypływa na powierzchnię? Bez względu na rodzaj kojarzone
Zapiski Młodej Żony