tradycyjny. Chleb wychodzi ciężki, dość ale miękki. Chleb: 50 g drożdży 600 ml przegotowanej letniej wody 400 g mąki gryczanej 100 g mąki żytniej 100 g płatków owsianych 100 g wyłuskanych pestek słonecznika 100 g wyłuskanych pestek dyni 100 g siemienia lnianego 1 łyżka soli 1 łyżka octu balsamicznego Drożdże pokruszyć do miseczki i całkowicie rozpuścić w szklance
Pełny talerzjako miseczki można je wykorzystać także do zapiekania szpinaku z jajkiem, lub podawać gulasz, albo leczo. Jeżeli macie ochotę, chlebki można dodatkowo posmarować jajem i posypać otrębami lub płatkami owsianymi, itp. Trochę się z nimi nakombinowałam, żeby były takie jak chciałam. Pierwsza próba (tylko z mąki pszennej) była co prawda udana, ale były to bardziej bułeczki, niż chlebki. Poza
Pełny talerzkapusta nabiera rewelacyjnego smaku z owoców i gęsiego tłuszczu. Moje uwagi: 1. Do tego dania uda mogą być mrożone - mrożenie nie szkodzi gęsinie. 2. Najlepsza gęś, to polska owsiana. Jednak nawet jeżeli traficie na opakowanie z niemieckimi oznaczeniami, sprawdźcie producenta. Często jest to mięso zapakowane na eksport, ale pochodzi z polskich hodowli. 3. Czas pieczenia jest orientacyjny. Jeżeli mięso jest
Pełny talerzbyło pyszne :) Mleczno owocowe smaki w połączeniu z owsianką i drobinkami masła orzechowego to śniadanie idealne :) Składniki: 50 g płatków owsianych 250 ml mleka 1 łyżeczka nasion chia 1 łyżka miodu 2 duże truskawki 1/2 banan kilka malin 1 łyżka proszku malinowego LYO FOOD (dostępne od kwietnia) + słoik po maśle orzechowym ;) Przygotowanie: Płatki zalej wrzątkiem i odstaw
Zdrowie na języku :Pwięc można powiedzieć, że jest to kolejny, (nieskromnie mówiąc) udany eksperyment.:) Do powtórzenia! Składniki: - 2 duże banany (po obraniu łącznie ok 300g) - 150 g mąki pszennej - 50 g otrębów owsianych - 1/2 puszki kajmaku - 3 duże białka + szczypta soli - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - kubeczek jogurtu naturalnego - 100 g dowolnych orzechów Przygotowanie: Piekarnik nastawić
Kuchnia Elliewięcej niż trochę :D ). Jak wiecie jestem ogromną ( ale to taką ogrooooomną ) wielbicielką porannego musli! Od czasu do czasu do michy wypełnionej po brzegi naturalnym jogurtem z orzechami , płatkami owsianymi , żurawinką , jabłkami i innymi smakołykami do chrupania, sypnę też garstkę znanych wszystkim czekoladowych kuleczek Nesquik! Podczas takiego porannego zajadania przyszedł mi kolejny pomysł na fantastyczne ciasto ! Mięciutkie czekoladowe ciasto przypominające
Ostra na Słodkopodanych składników wyszło mi 8 dużych, takich bardzo konkretnych bułek. Składniki: - 200g mąki orkiszowej jasnej (u mnie typ750) - 150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ2000 - 50g mąki żytniej pełnoziarnistej - 30g otrębów owsianych - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1,5 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej - 15-18g świeżych drożdży - 60g ziaren (u mnie słonecznik, sezam, len i chia) - ok.270-280ml letniej wody
Smaczne Zdrowedodatkiem ulubionych przypraw , można stworzyć różnorodne, smaczne i wartościowe posiłki. Składniki: ok. 1 szklanka czerwonej soczewicy 1jajko 3-4 łyżki płatków owsianych/ delikatnie zmielonych/ 2 łyżki otrębów pszennych 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek ½ łyżeczka kminu rzymskiego/mielony ½ łyżeczki majeranku ½ łyżeczki słodkiej papryki sól i pieprz /do smaku
Zakamarki mojej kuchniOstatnio pokazywałam Wam jak przygotować domowe mleko owsiane ( klik ). Dzisiaj udowodnię, że mleko kokosowe to kolejny napój, który jesteśmy w stanie samodzielnie przyrządzić. Aby przygotować domowe mleko kokosowe potrzebujemy tylko dwóch składników: wiórków kokosowych i wody. Takie mleko jest lekko tłuste, mocno kokosowe i bardzo smaczne. Idealnie sprawdzi się jako baza do owsianek jak i koktajli. Składniki na niecały
Ugotowaćformowanie sakiewek. Ułożyć na papierze do pieczenia, nałożyć „uchwyty”, przykryć i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać płatkami owsianymi. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez 30 minut. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp
dom-agi.plSkładniki: Składniki: (średnica około 30 cm lub 2 mało po około 15 cm) ciasto: 300-320 g mąki 140 g otrębów owsianych 10 g drożdży świeżych 1,5 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki oliwy z oliwek 250 ml letniej wody farsz: 6 garści świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku odrobina papryki chili
KreatywnePinyzaraz znowu cieplej - najważniejsze, że już mamy wiosnę! :) Dziś powracam do Was z przepisem na pyszną, chrupiącą i oczywiście domową granolę! Inspiracja - Cynamonowy Pył Składniki: 1 szkl. płatków owsianych 1/2 szkl. otrębów pszennych 1/2 szkl. płatków migdałów 3 łyżki nasion chia 2 łyżki ziaren sezamu 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 szkl. miodu Jak przygotować? Wkładamy wszystkie produkty
Chocolate Stop Temptingczerwonej fasoli to doskonały, pełnowartościowy oraz wysokobłonnikowy smakołyk, idealny dla dzieci, jak i dorosłych. Składniki: Muffinki: (około 12 sztuk) - musli (mieszanka wykonana samodzielnie np. płatki owsiane, jęczmienne, żytnie, orzechy, bakalie itp.) - 100 g - mąka orkiszowa - 100 g - mleko - 1/2 szklanki - jogurt naturalny - 100 ml - miód - 3 łyżki lub stevia Krem czekoladowy: - czerwona
Fit-aminapodanych składników zrobimy 10 kotlecików, to jeden będzie miał tylko 82 kcal. Składniki (na ok 10 kotlecików): 500 g mięsa mielonego (najlepiej z indyka albo szynki) 3 łyżki otrębów owsianych 2 ząbki czosnku jajko pieprz, sól, czosnek niedźwiedzi Przygotowanie Mięso łączymy z otrębami, jajkiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami. Mieszamy do całkowitego połączenia składników. Z mięsa formujemy kulki (moje
e-PrzepisyKulinarnekaszy manny połączone z kawałkami jabłek , kokosem i prażonym słonecznikiem z całą pewnością zachwyci niejedno podniebienie. Gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie po kolejne! Ps. ciasteczka troszkę przypominają ciastka owsiane lub pieguski – tak znane i lubiane przez miliony! Polecam! SKŁADNIKI: * kasza manna – 6 łyżek * mąka pszenna – 3 łyżki * kokos + orzechy – ok. 3/4szkl * małe jabłko
Ostra na Słodko