owsiane - 5439 przepisów (strona:240/363)

Ciasto z płatkami pszennymi 176

uzupełnienia bloga:D Przepis, owszem, zaległy, jak większość ostatnio. Ciasto z wyglądu raczej przypomina chlebek i smak równie wyrazisty, chyba dzięki tym płatkom. W pierwotnej wersji były płatki owsiane, lecz okazało się, że takowych u mnie już brak, a pozostały płatki pszenne. I jest takie oto ciacho. Polecam tym, którzy liczą kalorie:) Składniki: 1/2 kostki margaryny 1/2 szklanki cukru

Ciasteczkowy Potwór
Black pudding z postnym puree i sałatką z ogórków kiszonych. 233

wielkopolska "kiszka" (tak nazywała kaszankę moja babcia), czy śląski "krupniok", jeszcze gorzej mi brzmią.  Różnica pomiędzy black puddingiem, a naszą kaszanką jest jedna. Ten pierwszy jest na płatkach owsianych, a nasza, no chyba każdy wie na czym. Poddaję się zatem i mamy kaszankę. Dostałem spory kawał świeżej kaszanki, z przedświątecznego świniobicia. Taka domowa, od Cioci jest najlepsza. Czego użyłem

BaRepas
Domowa granola 245

Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 st. C. Orzechy, pestki i płatki owsiane wsypać do miski, wlać miód i wszystko delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Kiedy wszystkie orzechy będą sklejone wyłożyć je na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzić i na koniec posypać cynamonem i imbirem. Piec przez około 20-25 minut. Upieczone orzechy wyjąć z piekarnika i odstawić

Kredowe Menu
Deserek z truskawkami 116

podpatrzyłam go u Dorotki . Tyle, że ja zamiast malin wykorzystałam tutaj truskawki. Deserek pyszny i szybki. Polecam! Składniki: 25-30 dkg truskawek; jogurt grecki (lub inny kremowy); kilka ciastek owsianych (użyłam Digestive z czekoladą); 2-3 łyżeczki cukru pudru; Wykonanie: Truskawki umyć, obrać z szypułek, zmiksować razem z cukrem pudrem blenderem. Ciastka pokruszyć. W pucharkach układać warstwy: troszkę zmiksowanych truskawek

In my kitchen
Deser z brzoskwiniami 272

smakuje i to z każdymi owocami, które akurat są w domu:) Jest szybki, pyszny i efektowny. Polecam:) Składniki: brzoskwinie (mogą byż też z puszki); jogurt grecki lub bałkański; ciastka owsiane Digestive lub inne; Wykonanie: Sposób wykonania taki sam jak tutaj . Deser przygotowałam bez cukru. Wyszedł bardzo dobry, nie za słodki i nie za kwaśny:) Wytarczyła "słodkość" od ciasteczek

In my kitchen
Energetyczny koktail 192

energetycznym koktajlem, którym uzupełnia poziom protein i węglowodanów po wyczerpującym treningu. Samo zdrowie! Spróbujcie:) Składniki: 250 dag chudego twarogu 3 szklanki mleka lub maślanki 3 banany 4 łyżki otrąb owsianych garść rodzynek /opcjonalnie/ 1 łyżka miodu /opcjonalnie/ Banany obrać, odciąć końcówki. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, traktując całość blenderem:) Podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub lekko schłodzony

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Naleśniki amarantusowo-owsiano-orkiszowe 174

głównym składnikiem miał być amarantus, a gdy przyszło do wyrabiania ciasta, pod rękę nawinęły się mąki ;) Składniki (na 10 placków): 4 łyżki amarantusa ekspandowanego 6 łyżek razowej mąki owsianej 3 łyżki razowej mąki orkiszowej 3 jaja pół łyżeczki mąki ok. szklanki mleka ok. pół szklanki wody 2 łyżki oleju do smażenia Amarantus, mąki, sól i jaja wymieszać ze sobą. Dolać

Weekendy w domu i ogrodzie
Zakwas na żurek, zakwas na biały barszcz 176

Zakwas na żurek   1 szklanka mąki żytniej razowej pół szklanki otrąb owsianych 1 litr ciepłej przegotowanej wody 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 2 - 3 ząbki czosnku kilka ziarenek pieprzu  piętka lub kromka chleba razowego Do szklanego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy skórkę z chleba , czosnek i przyprawy zalewamy ciepłą przegotowaną wodą i mieszamy. Naczynie z zakwasem przykrywamy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować 208

łyżką wody 1/4 szklanki utartych na puree ziemniaków 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego zmieszanego z 3 łyżkami wody (składniki wymieszać i pozostawić na kilka minut) 1 łyżka zmielonych płatków owsianych zmieszanych z 1,5 łyżki wody (składniki wymieszać i pozostawić na kilka minut) - doskonały zamiennik do wytrawnych wypieków, pieczywa i mięsa mielonego 2 łyżki wody zmieszane z 1 łyżką oleju

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Krokiety ziemniaczane z brokułem i kurczakiem 370

kurczaka ok 500 g brokuła 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 2 łyżki mąki dodatkowo  1 zbełtane jajko bułka tarta lub zmiksowane płatki owsiane Wszystkie produkty znajdziecie tutaj      Przygotowanie: Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy na mniejsze części i gotujemy razem w osolonej wodzie, aż zmiękną, odcedzamy i ostudzamy. W osobnym garnuszku

Niezły Młynek
Koktajl kiwi-banan-pomarańcza, wersja także dla Vegan 148

Składniki: (na 1-2 porcje) 100-150 ml jogurtu naturalnego 0%, bądź zamienniki dla Vegan: mleko owsiane, bądź mleko sojowe 1 dojrzałe, słodkie kiwi 1 banan sok z pomarańczy miód do smaku Przygotowanie: 1. Banan oraz kiwi obrać ze skórki i pokroić w małą kosteczkę. 2. Wycisnąć sok z 1 pomarańczy 3. Zmiksować owoce z sokiem z pomarańczy przy pomocy

KreatywnePiny
Orkiszowy chleb z amarantusem i czarnuszką na zakwasie 121

wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : zakwas z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 500 g mąki orkiszowej 80 g amarantusa czubata łyżka otrębów owsianych łyżeczka czarnuszki łyżeczka soli pół łyżeczki cukru przefiltrowana woda W sobotę wieczorem : W dużym garnku lub misce wyrobić ciasto z mąki, zakwasu, amarantusa, soli i cukru. Dolać tyle wody, by ciasto

Weekendy w domu i ogrodzie
Wytrawne muffinki ze szpinakiem 114

żołądek i zrobić muffinki wytrawne. Dodatki zależą od gustu. U mnie są wynikiem weekendowych porządków w lodówce ;) Składniki (na 18 babeczek) : 220 g mąki pszennej 60 g razowej mąki owsianej 20 g mąki kukurydzianej płaska łyżka proszku do pieczenia pół łyżeczki soli 200 g sera typu feta pół puszki kukurydzy łyżeczka startego imbiru łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego 3 łyżki rozmrożonego

Weekendy w domu i ogrodzie
Orkiszowo-cieciorkowe bułeczki ziołowe 137

łyżka mieszanki ziół (bazylia, cząber, tymianek, mielony kminek) 4 łyżki oliwy ok. 250 ml ciepłej wody Posypka łyżka ciemnego siemienia lnianego łyżka złocistego siemienia lnianego łyżka płatków owsianych Wymieszać ze sobą mąki, cukier, sól, drożdże, zioła i 3 łyżki oliwy. Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać ciasto. Gdy stanie się jednolite i nie będzie się przyklejać do rąk ani miski, polać

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb wileński z żurawiną i śliwką 214

odłożyć do pojemnika garść ciasta na następny wypiek. Warto zwrócić uwagę, by nie wkładać do pojemnika owoców. Resztę ciasta przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać mieszanką płatków owsianych, ciemnego i złocistego siemienia lnianego (ok. 2 łyżek). Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ponad 3 godziny. Piec 1,5 godziny w temp. 180 stopni C. Wyjąć z foremki zaraz

Weekendy w domu i ogrodzie