owoce morza - 5166 przepisów (strona:250/345)

Pstrąg z ziemniakami z piekarnika 169

Pstrąg z ziemniakami z piekarnika – lekki i pyszny, doskonały na obiad. Najlepiej smakuje na wiosnę i latem z młodymi ziemniaczkami. Przyprawiona koperkiem, rozmarynem, masłem i

Poezja smaku
Filety z łososia grillowane na klonowej desce 155

W tym przepisie do grillowania zamiast desek cedrowych wykorzystaliśmy deski z drewna klonowego. Efekt był niesamowity. A filety z łososia powlekane musztardą, czosnkiem i brązowym cukrem

naRuszcie
Wyjątkowy łosoś grillowany na desce cedrowej z nutą pomarańczy 159

Wskazówki do przepisu: Jeśli korzystasz z drewnianych desek do grillowania, mocz je najlepiej 4 godziny przed użyciem aby uzyskać możliwie najlepsze wyniki Łososia grillujemy na deskach

naRuszcie
Grillowany łosoś o zapachu kawy 156

Wiemy że połączenie kawy i łososia może brzmieć trochę dziwnie. Ale efekt tego połączenia jest bardzo pyszny. Jedyna właściwie bardzo ważna wskazówka dotyczy kawy. Wybierzmy do

naRuszcie
Pappardelle, ośmiornica i chrupiące warzywa 135

Wszystko o daniu jest w tytule zawarte. Ja tylko napiszę że rezultat nawet mnie zaskoczył bo danie wyszło tak pyszne że zniknęło w 5 minut. Użyłam

Moje Małe Czarowanie
Homar w maśle 178

Nigdy nie brałam udziału w dyskusji na temat humanitarnego i właściwego zabijania zwierząt, jakichkolwiek. Tym razem jednak głos zabrać muszę, bo przygotowanie świeżego homara w Polsce

Życie zamknięte w smaku
Krewetki panierowane 159

Od czasu do czasu M. jest superfajny i superwyrozumiały. Kupuje mi wtedy cuda i cudeńka, których sam nie je, bo gustuje raczej w tradycyjnych schabowych. Ostatnio

Życie zamknięte w smaku
Krewetki gotowane i podane ze stoutem 133

Zanim przejdę do zachwalania dzisiejszych krewetek muszę Wam się przyznać do jednej rzeczy. Nie lubię ciemnego piwa. To znaczy zazwyczaj go nie lubię. Lub może inaczej

Pełny talerz
Małże po marynarsku na sposób francuski 197

Szybkie w wykonaniu i delikatne w smaku danie rodem z francuskich stołów. Danie jest godne polecenia i wypróbowania, zapraszam serdecznie. Małże po marynarsku -Mollusques marinières. ROZWIŃ

Moje Małe Czarowanie
Steak z tuńczyka – proste, szybkie 178

Steak z tuńczyka – proste,szybkie Jak zawsze ciekawa świata i nowych smaków , nie była bym sobą , gdybym nie spróbowała nowości . Steaki z tuńczyka to nowość

Ogrodnik w podróży
Smażona flądra. Lepsza niż z nadmorskiej smażalni :) 170

Dziś tylko przepis, reszta jutro. :) Składniki na 4 porcje: 4 średniej wielkości tuszki flądry (bez głowy) sól i pieprz do smaku 3-4 łyżki mąki 1/2

Pełny talerz
Mule w białym winie na ostro 206

Kochani w tak upalne dni jedzmy coś lekkiego i pijmy dużo wody. Powiem szczerze, że kocham gotować ale ten upał trochę mnie spowalnia, szczególnie w kuchni

Niezły Młynek
Tradycyjny łosoś wędzony 176

Łosoś przygotowywany według tego przepisu smakuje rewelacyjnie podawany z ryżem i smażonymi warzywami. A przygotowanie tego łososia jest bardzo proste przy użyciu wędzarni Bradley Smoker.  

naRuszcie
Szyjki rakowe z białym winem, masłem i tymiankiem 204

Jedliście raki? ja do tej pory także nie aż do dziś. Te szyjki rakowe zakupiłam mrożone ale były takie pyszne że jeszcze nie raz je wykorzystam

Moje Małe Czarowanie